Bramborový salát jako časovaná bomba. Pozor na hrášek, vejce i uzeniny

6. prosince 2019, 10:48 Tomáš Marný
Při přípravě bramborového salátu je důležité dbát na několik zásad. Zdroj: Archiv

Vánoce a konec roku si snad nikdo nedokáže představit bez bramborového salátu, chlebíčků a jednohubek u silvestrovských oslav. Mnoho pochutin chystáme do zásoby a obvykle je jíme i několik dnů, jako třeba bramborový salát. Ovšem pozor! V řadě potravin číhají zákeřné mikroorganismy, které nás mohou hodně potrápit a způsobit nákazu.

Divoká kombinace smaženého kapra nebo řízku a majonézového bramborového salátu už dostala do nemocnice nejednoho žlučníkáře. Vánoční čas nám ale mohou zkazit i mikroorganismy v potravinách, které nakupujeme a často nesprávně skladujeme.

Právě bramborový salát, který někteří jedí i řadu dní po sobě, je přímo časovanou bombou. Doma připravená majonéza ze syrových vajec může skrývat zárodky salmonelózy, špatně umytá zelenina může být zdrojem listérie. Nedostatečně umyté ruce do salátu při krájení spolehlivě přenesou koliformní bakterie. Sterilovaný hrášek v teple do několika hodin zkvasí. A když to všechno necháme několik dní na balkóně zakryté poklicí bez přístupu vzduchu, pak se mohou přidat ještě clostridie

Jak správně na vánoční pochoutky

Pokud už dopředu víte, že budete bramborový salát nebo chlebíčkové pomazánky jíst více dní, rozhodně použijte kupovanou majonézu. Ta je z pasterizovaných vajec a riziko salmonely je zde proto minimální. Přidáváte-li do salátu nebo pomazánek vejce, vždy je dobře uvařte natvrdo. Používejte čerstvá vejce a nikdy je po nákupu před uložením do chladničky nemyjte, poškodili byste tak přirozený ochranný obal skořápky.

Vejce před uskladněním v lednici nikdy neomývejte. Narušili byste tím skořápku.

Také použijte kvalitní uzeninu, která má dostatečnou záruční lhůtu a je balená v ochranné atmosféře. Rozhodně se vyhněte nákupu takové, která má poškozené ochranné balení nebo podezřelou barvu. Koupený výrobek rozbalte z originálního obalu až před zpracováním. Dva dny stará, oslizlá šunka vám zaručeně zkazí další kila jinak kvalitních surovin.

Veškerou použitou zeleninu důkladně omyjte a krájejte vždy na dobře očištěném prkénku. Často si lidé způsobí nákazu právě tím, že na prkénku, kde předtím porcovali kuřecí maso, následně krájí stejným nožem syrovou zeleninu, kterou dále nezpracují. Nedostatečně tepelně upravené drůbeží maso může být zdrojem salmonely nebo kampylobakteriózy, která vám zkazí celé vánoční svátky včetně Silvestra.

Čistota krájecího prkénka je velmi důležitá.

Další zásadou je dobré skladování. Jakékoliv majonézové výrobky uchovejte v chladničce při stálé teplotě do 6 stupňů. To platí i pro jejich přípravu. Pokud krájíte suroviny na salát a mezitím vaříte několikachodový oběd, nechte si ostatní již nakrájené suroviny vždy v chladničce. Sterilovanou zeleninu, jako například hrášek, a samozřejmě majonézu přidávejte až úplně na konec. Používáte-li do salátu kysanou smetanu nebo jogurt, je určitě lepší je do salátu dávat až v den, kdy jej hodláte konzumovat.

Hygiena na prvním místě

Mícháte bramborový salát rukama? Ano, ve větším množství to asi ani jinak nejde. To ale neznamená, že byste si neměli ruce předem dobře umýt, nejlépe antibakteriálním mýdlem. A nezapomeňte na důkladně čisté nehty. Salát nebo pomazánku pak určitě nechoďte průběžně ochutnávat přímo lžící z mísy.

Předávkování vitamínem A může mít fatální následky. V ohrožení jsou hlavně kosti

V oblasti zdravého stravování platí víc než kdekoli jinde, že všeho moc škodí. Příkladem může být nadměrná konzumace a následné předávkování vitamínem A. Ten je sice nezbytný pro správné fungování našeho těla, ale podle vědců může ve velkém množství hodně uškodit. Je obecně známo, že vitamín A chrání zrak a posiluje imunitu. Zároveň prospívá pokožce, snižuje sklony k zánětům, podporuje činnost rozmnožovacího ústrojí, podílí se na procesu specializace buněk v organismu a udržuje normální stavu sliznic. Málo se […]

vydáno před 3 dny
Předávkování vitamínem A může mít fatální následky.

Rakovina sítnice postihuje nejmenší děti. Lékaři z Motola zkusili revoluční léčbu

Zcela nový způsob aplikace cytostatika poprvé v ČR použili lékaři FN Motol při léčbě 3leté Elenky s nádorovým onemocněním sítnice. Jedná se o přímou injekční aplikaci cytostatik do oka pacienta, která umožňuje docílit ve sklivci dostatečné koncentrace léku a zvyšuje tak pravděpodobnost úspěšného vyléčení. Dosud byla tato metoda dostupná pouze v několika zahraničních centrech a nyní se dostává i k českým pacientům. Problémů u Elenky si začala maminka malé pacientky všímat od května loňského roku, necelé tři měsíce před jejími třetími narozeninami. […]

vydáno před 4 dny

Čajový sáček vznikl omylem. Měl ušetřit peníze, ale dnes šetří hlavně čas

Čaj v nejrůznějších podobách pijí lidé po celém světě. Někdo s citrónem, někdo s mlékem, někdo k snídani, někdo dopoledne, někdo odpoledne „o páté“, někdo večer před usnutím. Obvykle využíváme onu pohodlnou variantu čajových sáčků, které zalijeme horkou vodou a necháme vylouhovat. Tato nejpoužívanější verze však vznikla víceméně náhodou. V roce 1904 chtěl jistý obchodník Thomas Sullivan z New Yorku ušetřit peníze. Svým zákazníkům dosud zasílal vzorky čaje v kovových krabičkách. To mu ale přišlo drahé a zbytečně komplikované, a tak zašil […]

vydáno před 6 dny

Pracujících cizinců přibývá. Průměrně vydělávají stejně jako Češi, někdy i víc

Česká ekonomika musí kvůli nedostatku pracovních sil stále více spoléhat na zaměstnance s cizím státním občanstvím. Jejich podíl přesáhl loňském roce 12 procent. Většinu celkového počtu cizinců u nás tvoří občané Ukrajiny, Slovenska a Vietnamu. Následují občané Ruska, Polska, Bulharska a Rumunska. V počtu usazených převyšují občané třetích zemí nad občany EU. Data zveřejnil Český statistický úřad. „Masivní ekonomická migrace podpořená nedostatkem pracovních sil v posledním období narůstá zejména ze zemí EU. Díky menším administrativním překážkám […]

vydáno před 1 dnem

Pronájem nebytových prostor bude mít nová pravidla

Praha připravila nové znění vzorových podmínek výběrových řízení na pronájem nebytových prostor ve vlastnictví hlavního města. Jejich součástí jsou i smlouvy na dobu určitou a neurčitou. Nabídky podané ve výběrových řízení se budou nově hodnotit podle několika kritérií tak, aby pronájmy nebyly jen pro turistické prodejny, ale sloužily i Pražanům. První z podmínek je cenová nabídka. Druhou představuje navrhovaný účel nájmu. V rámci účelu bude hodnocena i přínosnost požadovaného druhu činnosti pro místní obyvatele a pro všestranný rozvoj daného […]

vydáno před 1 dnem
Praha v budoucnu neposkytne pronájem obchodům s kýčovitým zbožím.

Národní muzeum připomene 51 let od smrti Jana Palacha

Národní muzeum připomene v sobotu 18. ledna 51. výročí sebeupálení Jana Palacha pietním aktem v Památníku Jana Palacha ve Všetatech. Začátek pietního aktu je v 13:00, po jeho skončení bude následovat setkání v sále bývalého kina ve Všetatech, které pořádá Společnost Jana Palacha. Vstup do celého objektu je zdarma. Národní muzeum otevřelo Památník Jana Palacha ve Všetatech 10. října loňského roku. Bznikl na místě původního domu rodiny Palachových, vedle kterého byla vybudována nová expozice představující dobu a čin Jana Palacha v kontextu 20. století. Památník […]

vydáno před 2 dny
X Zavřít