Bramborový salát jako časovaná bomba. Pozor na hrášek, vejce i uzeniny

6. prosince 2019 ∙ 10:48
Tomáš Marný
Při přípravě bramborového salátu je důležité dbát na několik zásad. ∙ Foto: Archiv

Vánoce a konec roku si snad nikdo nedokáže představit bez bramborového salátu, chlebíčků a jednohubek u silvestrovských oslav. Mnoho pochutin chystáme do zásoby a obvykle je jíme i několik dnů, jako třeba bramborový salát. Ovšem pozor! V řadě potravin číhají zákeřné mikroorganismy, které nás mohou hodně potrápit a způsobit nákazu.

Divoká kombinace smaženého kapra nebo řízku a majonézového bramborového salátu už dostala do nemocnice nejednoho žlučníkáře. Vánoční čas nám ale mohou zkazit i mikroorganismy v potravinách, které nakupujeme a často nesprávně skladujeme.

Právě bramborový salát, který někteří jedí i řadu dní po sobě, je přímo časovanou bombou. Doma připravená majonéza ze syrových vajec může skrývat zárodky salmonelózy, špatně umytá zelenina může být zdrojem listérie. Nedostatečně umyté ruce do salátu při krájení spolehlivě přenesou koliformní bakterie. Sterilovaný hrášek v teple do několika hodin zkvasí. A když to všechno necháme několik dní na balkóně zakryté poklicí bez přístupu vzduchu, pak se mohou přidat ještě clostridie

Jak správně na vánoční pochoutky

Pokud už dopředu víte, že budete bramborový salát nebo chlebíčkové pomazánky jíst více dní, rozhodně použijte kupovanou majonézu. Ta je z pasterizovaných vajec a riziko salmonely je zde proto minimální. Přidáváte-li do salátu nebo pomazánek vejce, vždy je dobře uvařte natvrdo. Používejte čerstvá vejce a nikdy je po nákupu před uložením do chladničky nemyjte, poškodili byste tak přirozený ochranný obal skořápky.

Vejce před uskladněním v lednici nikdy neomývejte. Narušili byste tím skořápku.

Také použijte kvalitní uzeninu, která má dostatečnou záruční lhůtu a je balená v ochranné atmosféře. Rozhodně se vyhněte nákupu takové, která má poškozené ochranné balení nebo podezřelou barvu. Koupený výrobek rozbalte z originálního obalu až před zpracováním. Dva dny stará, oslizlá šunka vám zaručeně zkazí další kila jinak kvalitních surovin.

Veškerou použitou zeleninu důkladně omyjte a krájejte vždy na dobře očištěném prkénku. Často si lidé způsobí nákazu právě tím, že na prkénku, kde předtím porcovali kuřecí maso, následně krájí stejným nožem syrovou zeleninu, kterou dále nezpracují. Nedostatečně tepelně upravené drůbeží maso může být zdrojem salmonely nebo kampylobakteriózy, která vám zkazí celé vánoční svátky včetně Silvestra.

Čistota krájecího prkénka je velmi důležitá.

Další zásadou je dobré skladování. Jakékoliv majonézové výrobky uchovejte v chladničce při stálé teplotě do 6 stupňů. To platí i pro jejich přípravu. Pokud krájíte suroviny na salát a mezitím vaříte několikachodový oběd, nechte si ostatní již nakrájené suroviny vždy v chladničce. Sterilovanou zeleninu, jako například hrášek, a samozřejmě majonézu přidávejte až úplně na konec. Používáte-li do salátu kysanou smetanu nebo jogurt, je určitě lepší je do salátu dávat až v den, kdy jej hodláte konzumovat.

Hygiena na prvním místě

Mícháte bramborový salát rukama? Ano, ve větším množství to asi ani jinak nejde. To ale neznamená, že byste si neměli ruce předem dobře umýt, nejlépe antibakteriálním mýdlem. A nezapomeňte na důkladně čisté nehty. Salát nebo pomazánku pak určitě nechoďte průběžně ochutnávat přímo lžící z mísy.

Klíšťata útočí. Chraňte se dřív, než si vás najdou a bude pozdě

Vypadá to, že počasí se konečně umoudřilo. V příštích dnech nás čekají příjemné teploty, a tak mnozí vyrazí na vycházky do přírody. Stejně jako každý rok tam však můžeme narazit na parazita, který dokáže hodně zkomplikovat život. Klíšťata se probouzejí při teplotách okolo 8 až 10 stupňů Celsia. Jejich sezóna je tedy nyní již v plném proudu. Kde se klíšťata vyskytují Domovem klíštěte obecného jsou především trávy a křoví o […]

Domácí pizza jako z pizzerie. Základem úspěchu je těsto

Restaurace jsou stále zavřené a milovníci italské pizzy se tak musejí spokojit s rozvozem. Jenomže jak známo, pizza chutná nejlépe, když je právě vytažená z pece. Dovezené jídlo se navíc může celkem prodražit. Proč si tedy nepřipravit čerstvou pizzu jako z pizzerie doma? Není to zase tak těžké, jak se na první pohled zdá. Základem kvalitní pizzy je těsto. Jeho příprava je časově trochu náročnější a pracnější. Ovšem když se […]

Změňte melodii budíku. Bude se vám lépe vstávat a stoupne výkonnost, tvrdí australští vědci

Problémy s ranním vstáváním trápí velkou část populace. Mnozí zvládnou jen s obtížemi vylézt z postele, a některé dokonce neprobere ani dlouhé a opakované zvonění budíku. Na vině je řada faktorů, ale podle vědců je důležitá i melodie, kterou si pro své probuzení zvolíme. Nový výzkum australských vědců z RMIT Uniuversity v Melbourne zjistil, že pro notorické zaspávače se vůbec nehodí zvuk klasického pípání budíku ani poplašný alarm. Lépe řečeno, […]

Odběrové místo na Mariánském náměstí provádí PCR testy ze slin

Na Mariánském náměstí v Praze 1 bylo otevřeno nové odběrové místo. Testovat se zde mohou lidé jak pomocí antigenní metody, tak i formou PCR testu neinvazivní metodou odběrem vzorku ze slin. Provoz centra zajišťuje Městská poliklinika Praha ve spolupráci s Českým červeným křížem. „Otevřením dalšího odběrového centra hlavní město Praha reaguje na vývoj epidemické situace, která v České republice stále není příznivá. Virová nálož v populaci je stále vysoká a […]

Jak správně dýchat. Jednoduchý návod vám může změnit život

Dýchání nás provází od narození až do smrti. Je to proces, bez kterého bychom jen sotva přežili. Pouze díky němu může krev zásobovat organismus životně důležitým kyslíkem. Podle odborníků přitom velká část lidí dýchá špatně. To pak může souviset s různými zdravotními komplikacemi. Co tedy při dýchání dělat lépe? Jednou z nejčastějších chyb je povrchní, mělké dýchání. K němu dochází nejčastěji ve stresových situacích, ale často se ho dopouštíme s […]

X Zavřít