RECEPT: Nejlepší bramborová kaše pod sluncem

28. září 2018 ∙ 09:30
Petra Domašínská
Bramborová kaše
Foto: Archiv

Kdo by neměl rád bramborovou kaši. Ať už s rybou na přírodno, smaženým řízkem nebo třeba s dušenou zeleninou. Kaše je jednoduše příloha, která potěší chuťové buňky dítěte i dospěláka. Jak se ale taková nejlepší bramborová kaše připravuje? Základem je vhodný typ brambor. Pak také množství másla, druh mléka a pár dalších maličkostí, na které si posvítíme v tomto článku.

Pro přípravu kaše používejte pozdní nebo nové brambory (tedy brambory vyzrálé). Určitě nepoužívejte brambory rané s tenkou slupkou. Nejlepším typem brambor je varný typ C. Takové brambory obsahují nejvíce škrobu a jsou tak nejvhodnější pro přípravu kaší, ale také bramborového těsta.

Když máte brambory, můžete se vrhnout na samotnou přípravu. Na osobu počítejte asi 100-250 g brambor, podle velikosti porce. Brambory zbavte slupky, nakrájejte na menší kousky a vložte do hrnce s vodou. Opakovaně je můžete propláchnout, abyste je zbavili přebytečného škrobu.

Brambory klasicky uvařte v osolené vodě. Solí nešetřete, protože jí brambory, podobně jako těstoviny, hodně absorbují. Raději než řídit se časem, jak dlouho brambory vařit, spolehněte se na zkoušku vidličkou. Obvykle se však vaří asi 20 minut. Jakmile se budou brambory rozpadat, jsou hotové a připravené k dalšímu postupu.

Následně brambory důkladně slijte. Zatímco je necháte trochu vychládnout, ohřejte si mléko. Na 1 kilogram brambor použijte zhruba 300 ml mléka. Mléko nechte pro tuto chvíli odstát a ručním šlehačem samotné brambory nejprve pomalu krátce rozmixujte, poté zvyšte obrátky a kaši pořádně vyšlehejte.

V další fázi přidejte teplé mléko, 50-100 g másla, podle toho, jak máslovou kaši chcete, sůl a vše důkladně rozmixujte do hladké konzistence.

Recept: Nejlepší bramborová kaše

Tip č. 1: Nedoporučujeme používat mixér. Ten by způsobil, že se z brambor vyplaví více škrobu, a kaše by tak byla lepkavá.

Tip č. 2: Mléko nahraďte smetanou pro jemnější a lahodnější chuť.

Tip č. 3: Ozvláštněte kaši např. přidáním zeleniny (červená řepa, celer), hořčice, jemně nastrouhaného křenu, česneku, parmazánu nebo oříšků.

Tip č. 4.: Kaši na talíři ozdobte. Použít můžete třeba jarní cibulku, čerstvé bylinky nebo semínka.

X Zavřít