Exotické superpotraviny dokáží s tělem zázraky. Proč byste je měli vyzkoušet?

4. ledna 2019, 19:35 Petra Domašínská
Superpotraviny jsou dnes dostupné pro každého.
Superpotraviny jsou dnes dostupné pro každého. Zdroj: Archiv

Příroda nám nadělila několik tzv. superpotravin, které obsahují obrovské množství látek prospěšných pro zdraví. Mnozí je označují za potraviny budoucnosti. O tom, že mají zázračné účinky, se ale vědělo už před mnoha tisíci lety. Řada z nich se běžně vyskytuje u nás, některé ale mají původ v exotických zemích.

Mezi klasické superpotraviny patří například červená řepa, borůvky, mladý ječmen, nepražené kakaové boby, citrusy, některé ryby, ořechy, semínka (zejména konopná, lněná, slunečnicová, melounová a dýňová) a dále luštěniny. Existuje však i několik dalších exotických superpotravin. Znáte jejich účinky?

Chia semínka

Semínka rostliny zvané šalvěj hispánská pocházejí z Latinské a Střední Ameriky. Jako jednu ze svých hlavních potravin je využívali už staří Mayové, Inkové a Aztékové. Chia semínka jsou vydatným zdrojem mnoha proteinů, sacharidů, omega-3 nenasycených mastných kyselin a celého spektra pro naše tělo potřebných prvků, jako jsou vláknina, vápník a antioxidanty. Zároveň přispívají k hydrataci těla, protože dokáží navázat až desetkrát tolik vody, kolik sama váží. Tuto vlastnost využívají zejména sportovci k udržení tekutin v těle.

Acai

Plody jihoamerických a středoamerických palem jsou jednou z nejzdravějších superpotravin. Bobule se vyznačují vůbec nejvyššími nutričními hodnotami, s nimiž se ve světě ovoce potkáte. Obsahují zdravé tuky, antioxidanty a povzbuzují imunitní systém organismu.

Goji

Plody kustovnice čínské se vyznačují skvělými antioxidačními účinky, rovněž podporují imunitní systém, paměť a mozkové kognitivní funkce. Řada lidí si z kustovnice vaří čaj, dá se ale přidávat i do salátů nebo k dozdobení stále oblíbenějších smoothie. K dostání na trhu je i 100% přírodní šťáva z plodů Goji.

Matcha tea

První zmínky o tomto čaji se vyskytují v 7. století v čínské prefektuře Yunnan. Díky buddhistickým mnichům, kteří vyráběli přírodní léčiva z různých druhů rostlin do podoby prášku, se stal záhy velmi populární po celé Číně. Matcha urychluje metabolismus, zvyšuje soustředění a paměť, zmírňuje stres a napětí, snižuje cholesterol a hladinu cukru v krvi, má detoxikační účinky a dodává energii. Zároveň se jedná o bohatý zdroj hormonu L-theaninu, který podporuje produkci dopaminu a serotoninu v mozku.

Quinoa

Nenápadná nutriční bomba, která se chuťově přizpůsobí ostatním ingrediencím, obohacuje jídelníček vegetariánům a veganům, ale konzumovat ji mohou bez problémů i lidé s celiakií. O jejích blahodárných schopnostech věděli už Inkové a přezdívali jí matka zrn. Obsahuje velké množství nerozpustné vlákniny, bílkoviny, vápník, hořčík nebo vitamín E.

Makadamové ořechy

Pocházejí z Austrálie a jsou bohatým zdrojem vitaminu skupiny B, vitaminu E a minerálů draslíku, hořčíku, vápníku, fosforu a železa. Mají blahodárný vliv na kardiovaskulární systém, snižují hladinu cholesterolu, působí jako antioxidant, podporují růst svalové hmoty a srdeční sval, zlepšují paměť a soustředěnost. Olej z makadamových ořechů navíc dokáže zpomalovat proces stárnutí pokožky – vyhlazuje ji, zpevňuje a vyživuje.

Předávkování vitamínem A může mít fatální následky. V ohrožení jsou hlavně kosti

V oblasti zdravého stravování platí víc než kdekoli jinde, že všeho moc škodí. Příkladem může být nadměrná konzumace vitamínu A. Ten je sice nezbytný pro správné fungování našeho těla, ale podle vědců může ve velkém množství hodně uškodit. Je obecně známo, že vitamín A chrání zrak a posiluje imunitu. Zároveň prospívá pokožce, snižuje sklony k zánětům, podporuje činnost rozmnožovacího ústrojí, podílí se na procesu specializace buněk v organismu a udržuje […]

vydáno před 2 dny

Smoothie z brokolice pomáhá snížit krevní tlak a chrání před rakovinou

Brokolice patří mezi neprávem opomíjené druhy zeleniny. Pokud jste jí zatím ještě nepřišli na chuť, přesvědčíme vás, že si zaslouží dostat druhou šanci. Díky velkému množství nejrůznějších látek má totiž blahodárný vliv na naše zdraví. Brokolice v sobě ukrývá řadu esenciálních minerálů a vitamínů. Kromě vysokého obsahu železa, vápníku, bílkovin a vitamínů A a C jsou to také antioxidanty, které bojují proti mnoha infekcím a chorobám. Pravidelná konzumace brokolice může […]

vydáno před 2 týdny

Chuť jako nejdůležitější smysl. Funguje už před narozením a zásadně se mění s věkem

Jediný lidský smysl, při jehož absenci můžeme snadno zemřít, i když si to vůbec neuvědomujeme. V průběhu života se mění a může nás pořádně potrápit. Není to zrak, ani sluch, které vás asi napadnou jako první. Tím velmi důležitým smyslem je chuť. Pokud ji totiž ztratíme, člověk přestává jíst, začne hladovět a zemře. Chuť se v průběhu lidského života vyvíjí a do chuťové dospělosti dorosteme každý v jiném věku. Také […]

vydáno před 2 týdny

Národní muzeum připomene 51 let od smrti Jana Palacha

Národní muzeum připomene v sobotu 18. ledna 51. výročí sebeupálení Jana Palacha pietním aktem v Památníku Jana Palacha ve Všetatech. Začátek pietního aktu je v 13:00, po jeho skončení bude následovat setkání v sále bývalého kina ve Všetatech, které pořádá Společnost Jana Palacha. Vstup do celého objektu je zdarma. Národní muzeum otevřelo Památník Jana Palacha ve Všetatech 10. října loňského roku. Bznikl na místě původního domu rodiny Palachových, vedle kterého byla vybudována nová […]

vydáno před 1 dnem

Předávkování vitamínem A může mít fatální následky. V ohrožení jsou hlavně kosti

V oblasti zdravého stravování platí víc než kdekoli jinde, že všeho moc škodí. Příkladem může být nadměrná konzumace vitamínu A. Ten je sice nezbytný pro správné fungování našeho těla, ale podle vědců může ve velkém množství hodně uškodit. Je obecně známo, že vitamín A chrání zrak a posiluje imunitu. Zároveň prospívá pokožce, snižuje sklony k zánětům, podporuje činnost rozmnožovacího ústrojí, podílí se na procesu specializace buněk v organismu a udržuje […]

vydáno před 2 dny

Pražské letiště na hranici provozní kapacity. Cestující se musí připravit na dočasné snížení komfortu

Letiště Václava Havla loni odbavilo nejvíce cestujících v historii. Celkem jím prošlo 17 804 900 osob, což je asi o jeden milion více než v roce 2018. Vzrůstající trend počtu cestujících pokračuje již několikátý rok v řadě. Pro letiště to ale znamená, že se letos nejspíš dostane za hranici provozní kapacity. Během celého roku létalo z Prahy pravidelně 71 leteckých společností do celkem 165 míst po celém světě, z toho […]

vydáno před 2 dny
Pražské letiště trhá rekordy v počtu odbavených cestujících pravidelně každý rok.
X Zavřít