Exotické superpotraviny dokáží s tělem zázraky. Proč byste je měli vyzkoušet?

4. ledna 2019 ∙ 19:35
Petra Domašínská
Superpotraviny jsou dnes dostupné pro každého.
Superpotraviny jsou dnes dostupné pro každého. ∙ Foto: Archiv

Příroda nám nadělila několik tzv. superpotravin, které obsahují obrovské množství látek prospěšných pro zdraví. Mnozí je označují za potraviny budoucnosti. O tom, že mají zázračné účinky, se ale vědělo už před mnoha tisíci lety. Řada z nich se běžně vyskytuje u nás, některé ale mají původ v exotických zemích.

Mezi klasické superpotraviny patří například červená řepa, borůvky, mladý ječmen, nepražené kakaové boby, citrusy, některé ryby, ořechy, semínka (zejména konopná, lněná, slunečnicová, melounová a dýňová) a dále luštěniny. Existuje však i několik dalších exotických superpotravin. Znáte jejich účinky?

Chia semínka

Semínka rostliny zvané šalvěj hispánská pocházejí z Latinské a Střední Ameriky. Jako jednu ze svých hlavních potravin je využívali už staří Mayové, Inkové a Aztékové. Chia semínka jsou vydatným zdrojem mnoha proteinů, sacharidů, omega-3 nenasycených mastných kyselin a celého spektra pro naše tělo potřebných prvků, jako jsou vláknina, vápník a antioxidanty. Zároveň přispívají k hydrataci těla, protože dokáží navázat až desetkrát tolik vody, kolik sama váží. Tuto vlastnost využívají zejména sportovci k udržení tekutin v těle.

Acai

Plody jihoamerických a středoamerických palem jsou jednou z nejzdravějších superpotravin. Bobule se vyznačují vůbec nejvyššími nutričními hodnotami, s nimiž se ve světě ovoce potkáte. Obsahují zdravé tuky, antioxidanty a povzbuzují imunitní systém organismu.

Goji

Plody kustovnice čínské se vyznačují skvělými antioxidačními účinky, rovněž podporují imunitní systém, paměť a mozkové kognitivní funkce. Řada lidí si z kustovnice vaří čaj, dá se ale přidávat i do salátů nebo k dozdobení stále oblíbenějších smoothie. K dostání na trhu je i 100% přírodní šťáva z plodů Goji.

Matcha tea

První zmínky o tomto čaji se vyskytují v 7. století v čínské prefektuře Yunnan. Díky buddhistickým mnichům, kteří vyráběli přírodní léčiva z různých druhů rostlin do podoby prášku, se stal záhy velmi populární po celé Číně. Matcha urychluje metabolismus, zvyšuje soustředění a paměť, zmírňuje stres a napětí, snižuje cholesterol a hladinu cukru v krvi, má detoxikační účinky a dodává energii. Zároveň se jedná o bohatý zdroj hormonu L-theaninu, který podporuje produkci dopaminu a serotoninu v mozku.

Quinoa

Nenápadná nutriční bomba, která se chuťově přizpůsobí ostatním ingrediencím, obohacuje jídelníček vegetariánům a veganům, ale konzumovat ji mohou bez problémů i lidé s celiakií. O jejích blahodárných schopnostech věděli už Inkové a přezdívali jí matka zrn. Obsahuje velké množství nerozpustné vlákniny, bílkoviny, vápník, hořčík nebo vitamín E.

Makadamové ořechy

Pocházejí z Austrálie a jsou bohatým zdrojem vitaminu skupiny B, vitaminu E a minerálů draslíku, hořčíku, vápníku, fosforu a železa. Mají blahodárný vliv na kardiovaskulární systém, snižují hladinu cholesterolu, působí jako antioxidant, podporují růst svalové hmoty a srdeční sval, zlepšují paměť a soustředěnost. Olej z makadamových ořechů navíc dokáže zpomalovat proces stárnutí pokožky – vyhlazuje ji, zpevňuje a vyživuje.

X Zavřít