Jed jménem rafinovaný cukr. Proč nám škodí a čím ho nahradit

12. března 2021 ∙ 19:12
Tereza Běhalová
Foto: Pixabay

Kávu si osladím o trochu víc? Každý asi tuší, že bílý rafinovaný cukr není zrovna nejzdravější. Jen málokdo se ho ale dokáže vzdát. Když chceme něco osladit, máme ho zafixovaný jako první volbu. Přitom dnes již existuje řada zdravějších alternativ.

Bílý cukr působí na tělo jako stimulant. Zbavuje nás rychle únavy a tím i krátkodobě zlepšuje náladu. Jenomže si už neuvědomujeme, jak vysokou cenou za to dnes a denně platíme.

Žádná výživová hodnota

Bílý cukr se nejčastěji vyrábí z cukrové řepy. Ta se během procesu rafinace bělí a zbavuje melasy. Přitom melasa je zdrojem mnoha vitamínů a minerálů. Obsahuje například vápník, sodík, draslík, železo, zinek, fosfor, hořčík nebo chrom.

Lákavé, ale také zrádné. Foto: Unsplash.com

O všechny tyto látky ale přicházíme, takže bílý cukr nemá v podstatě žádnou výživnou hodnotu. Cukr nám tedy sice dodá energii a my se díky němu zpočátku cítíme dobře, ovšem deficit důležitých živin nepůsobí na tělo vůbec příznivě. A co je úplně nejhorší – cukr ve střevech vytváří kyselé prostředí, což prospívá nejrůznějším patogenním mikroorganismům.

Nadměrná konzumace bílého cukru může oslabovat imunitu a způsobovat například kvasinkové infekce, akné, zubní kaz, osteoporózu, obezitu nebo život ohrožující onemocnění srdce a střev. Často je také zmiňován v souvislosti s depresemi, migrénami a nespavostí.

Čím ho nahradit

Rafinovaný bílý cukr má mnoho alternativ. Například přírodní třtinový cukr, který neprošel rafinací a jsou v něm zachovány všechny vitamíny a minerály. Pozor ale na záměnu s hnědým cukrem, který je jen dobarvený melasou, ale jinak je úplně stejný jako cukr bílý.

Pokud se vám nechce u každého cukru na obalu studovat, zda je rafinovaný, hnědý nebo třtinový, používejte raději zcela přírodní sladidla – med, melasu a ovocné sirupy, které obsahují vitamíny, minerály, aminokyseliny a enzymy. Snažte se také omezit konzumaci sladkých dortíků a zákusků. Půjde to sice zpočátku těžko, protože cukr je velmi návykový, ale po čase si zvyknete a na vlastní kůži pocítíte zlepšení vašeho celkového zdraví.

Ovoce také obsahuje cukr. Jenomže oproti obyčejnému bílému cukru tělu dodá i spoustu vitamínů, minerálů a antioxidantů. Foto: Unsplash.com

A kolik cukru denně je ještě snesitelná dávka? Podle statistik průměrně každý z nás přijímá několikanásobně více cukru, než je potřeba. Světová zdravotnická organizace doporučuje maximální denní příjem ve výši 50 gramů, což odpovídá 12 lžičkám o zhruba 4 gramech.

Nesmíme ale zapomínat, že spoustu cukru obsahují i průmyslově zpracované potraviny, které běžně nakupujeme. Takže určitě nebude stačit, když si ode dneška pouze přestanete sladit kávu nebo čaj.

Jablko denně dokáže divy. Proč nesmí chybět ve vašem jídelníčku

Říká se, že když sníme alespoň jedno jablko denně, můžeme se vyhnout návštěvě doktora. Jsou ale zdravotní benefity jablek skutečně tak zázračné? Na co všechno v našem těle působí? Ne nadarmo se jablko stalo symbolem pevného zdraví. Už naši předci věděli, že posiluje imunitu, účinně bojuje proti infekcím, detoxikuje a regeneruje organismus a zlepšuje náladu. Pravidelnou konzumací jablek asi nejvíce prospějeme našemu trávicímu systému. Šťavnaté biblické plody totiž obsahují látku zvanou pektin. Jedná se […]

Používáte opalovací krém správně? Vyhněte se nejčastějším chybám

Léto je v plném proudu a my si tak můžeme dosyta užívat hřejivých slunečních paprsků. Všichni víme, že bez opalovacího krému se vystavujeme velkému riziku. V ohrožení jsou ale i ti, kteří opalovací krém používají špatně. Na co je potřeba při opalování myslet? Správná volba UV faktoru Na trhu je celá řada opalovacích krémů, ale každý z nich se liší. Pokud plánujete strávit na sluníčku celé odpoledne, určitě nebude stačit krém s ochranným faktorem 20. Ten poslouží tak maximálně […]

Účinky jahod na lidské zdraví. Proč se vyplatí jíst je v sezóně?

Sezóna jahod je v plném proudu. České zahrádky jsou v těchto dnech doslova obsypány červenými plody, které znali již staří Římané. Možná vás překvapí, že pro širokou konzumaci se jahody začaly používat až v pozdním středověku, kdy byly pěstovány převážně mnichy. Toto ovoce je velmi bohatým zdrojem vitamínu C. Jeho obsah je srovnatelný s citrusovými plody. Najdeme v něm ale i vysoký podíl organických kyselin jako například kyseliny jablečné, citrónové, chininové, šťavelové, salicylové či ellagové, která působí […]

Klíšťata útočí. Chraňte se dřív, než si vás najdou a bude pozdě

Vypadá to, že počasí se konečně umoudřilo. V příštích dnech nás čekají příjemné teploty, a tak mnozí vyrazí na vycházky do přírody. Stejně jako každý rok tam však můžeme narazit na parazita, který dokáže hodně zkomplikovat život. Klíšťata se probouzejí při teplotách okolo 8 až 10 stupňů Celsia. Jejich sezóna je tedy nyní již v plném proudu. Kde se klíšťata vyskytují Domovem klíštěte obecného jsou především trávy a křoví o minimální výšce 20 cm. Setkat se s ním můžete nejen […]

Domácí pizza jako z pizzerie. Základem úspěchu je těsto

Restaurace jsou stále zavřené a milovníci italské pizzy se tak musejí spokojit s rozvozem. Jenomže jak známo, pizza chutná nejlépe, když je právě vytažená z pece. Dovezené jídlo se navíc může celkem prodražit. Proč si tedy nepřipravit čerstvou pizzu jako z pizzerie doma? Není to zase tak těžké, jak se na první pohled zdá. Základem kvalitní pizzy je těsto. Jeho příprava je časově trochu náročnější a pracnější. Ovšem když se dílo nakonec podaří, odměnou vám bude […]

X Zavřít