Jíst méně a zdravěji? Snadnější, než si myslíte. Chce to jen ošálit mozek

2. prosince 2019, 16:38 Tomáš Marný
Naše chutě ovlivňuje mozek. Foto: Archiv

Každý máme rozdílné chutě i svá oblíbená jídla. Může za to náš mozek. Ten totiž určuje, co budeme jíst a v jakém množství. Zásadní problém nastává, když je špatně naprogramován. Jednoduchými triky však můžeme podstatně změnit svou životosprávu.

Vědci ze švýcarské univerzity v Basileji před časem zjistili, že výběr našeho jídla ovlivňují vzpomínky. Za pomoci magnetické rezonance na dobrovolnících prokázali, že při volbě jídla probíhá čilá komunikace hipokampu – oblasti našeho mozku, která je zodpovědná za zobrazování vzpomínek – s částí přední kůry mozkové, která naopak řídí rozhodovací procesy.

Většina mužů tak například miluje těstoviny a maso, protože jim připomínají péči maminky v dětství. Ženy naopak mají rády sladké pokrmy, protože jim připomínají chvíle strávené v kuchyni při rodinném pečení. K takovým jídlům obvykle saháme, pokud potřebujeme „jídlo pro útěchu“.

Zálibu v nezdravých jídlech si s sebou neseme od dětství, tvrdí vědci. Foto: Archiv

Oklamaný mozek

Psychologové dokázali přesvědčit vhodně vedenými rozhovory určitou skupinu lidí, že potraviny, které by za normálních okolností bez problému jedli, jim v dětství nedělaly dobře. Konkrétně například vejce nebo zmrzlinu. Takoví lidé potom skutečně jedli mnohem méně těchto nezdravých potravin, což může skýtat určitou naději v boji s obezitou.

Stejně tak se podařilo druhé skupině lidí vsugerovat, že jejich oblíbeným jídlem v dětství byl chřest. Ve výsledném pokusu pak tato skupina měla na chřest větší chuť a jedla jej častěji.

Jíst zdravěji může každý. Foto: Archiv

Triky pro lepší životosprávu

Nemusíte ale hned chodit na psychoterapii, abyste změnili své stravovací návyky. Váš mozek můžete ošálit několika účinnými triky.

Pokud chcete zhubnout, dejte si jídlo na menší talíř. Porce jídla bude pro váš mozek vypadat větší a sníte méně. Moučníky jezte zásadně z bílého talíře. Studie prokázaly, že pokud moučník servírujete na bílém talíři, připadá nám sladší. Takto můžete snížit spotřebu cukru i o více než 10 procent.

Nezdravé potraviny nebo brambůrky jezte z talíře červeného. Červená barva podvědomě vysílá do mozku signál výstrahy nebo nebezpečí a prokazatelně sníte menší množství.

Bramborové lupínky servírujte na červený talíř. Foto: Archiv

Pokud servírujete polévku v misce, držte ji při jídle v ruce. Mozek totiž příliš nerozlišuje mezi hlubokou miskou a mělkým talířem. Váha misky mozek ubezpečí, že jídla je dostatek.

Soustřeďte se na jídlo a nejezte u televize. Nerozptylujte mozek a nechte jej opravdu se soustředit pouze na to, že zrovna jíte.

Jídlo opravdu dobře rozžvýkejte a jezte po malých soustech, nikam nespěchejte. Než si uvědomíme, že se cítíme skutečně sytí, nějakou chvíli trvá. Mozek na pocit sytosti a naplnění žaludku reaguje se zpožděním několika minut. K mnohem rychlejšímu pocitu nasycení pomůže také hodně aromatické jídlo.

Praha má plán důstojného umírání. Vznikne lůžkový hospic pro děti

Přestože devět z deseti lidí si podle výzkumů přeje zemřít doma, téměř dvě třetiny Pražanů umírají v nemocnicích. Radní Milena Johnová chce proto změnit podobu péče o lidi na konci života. Společně s odborníky z praxe připravila plán důstojného umírání pro příštích pět let. Hlavní město tak například začne zjišťovat přání umírajících, navýší kapacity služeb, aby se k paliativní péči dostala většina umírajících, podpoří neformální pečující nebo připraví zřízení lůžkového hospice pro děti. „Většina Pražanů dnes […]

Zdraví stojí Čechy stále více. Výdaje za léky stouply meziročně o 8 procent

Výdaje na zdravotní péči v Česku rostou a tento růst už třetí rok v řadě nabírá stále větší obrátky. V roce 2018 dosáhly úrovně 430,9 mld. Kč a meziročně se tak zvýšily o 11 %. Největší podíl na nárůstu mají výdaje zdravotních pojišťoven a výdaje ze státního rozpočtu. Údaje zveřejnil Český statistický úřad. Česko patří mezi státy, kde je zdravotní péče financovaná především prostřednictvím povinného zdravotního pojištění. „V roce 2018 zdravotní pojišťovny financovaly dvě třetiny veškeré zdravotní péče […]

Kovový odpad se zpracovává ve Vysočanech.

Pražané pokořili rekord v množství vytříděných kovových obalů

Třídění kovových obalů se postupně stává normou. V loňském roce bylo v metropoli sebráno rekordních 421 tun. To je téměř stejný objem, jaký pražské svozové společnosti svezly od druhé poloviny roku 2016 do prosince 2018. Plechovky a kovové obaly z celého hlavního města končí ve Vysočanech. Pražské služby zde provozují poloautomatickou linku schopnou roztřídit železné a neželezné kovy. Díky tomu lze bezmála sto procent odevzdaných plechovek vrátit do oběhu. Zatímco dříve se kontejnery nejvíce plnily během letních měsíců, […]

Stromy v Riegrových sadech napadl kůrovec.

Kůrovec už řádí i v centru Prahy. Stromy v Riegrových sadech byly pokáceny

Městská část Praha 2 nechala pokácet tři smrky v severní části Riegrových sadů. Usychaly od loňského podzimu a v úterý odpoledne se potvrdilo napadení kůrovcem. „Pracovník odboru životního prostředí v úterý 18. února v rámci pravidelné kontroly parků v Riegrových sadech prověřil podezření zahradníků na výskyt kůrovce ve skupině smrků v blízkosti MŠ Vozová 2a. Tři smrky byly zasaženy. Pracovník po odloupnutí kůry zjistil, že se zde nacházejí larvy škůdce a v lýku jsou zřetelně viditelné chodbičky a cestičky,“ informuje tisková mluvčí Prahy […]

Muž ustřihává ženám v tramvajích vlasy (ilustrační foto).

Ženám v tramvajích někdo ustřihává vlasy. Možná si tím přivydělává

Pražští kriminalisté řeší poměrně kuriózní případ. Pátrají po neznámém člověku, který ženám v tramvajích ustřihává vlasy. Zatím už je nahlášeno pět takových incidentů. „Jedna z poškozených cestovala v úterý 10. února ráno tramvají ve směru na Újezd na Praze 1, když cítila, jak jí někdo sahá zezadu na vlasy. Následně zjistila, že jí chybí pramen vlasů a někdo jí ho během cesty tramvají ustřihl,“ popisuje policejní mluví Jan Daněk. V rámci prověřování případu kriminalisté zjistili, že […]

X Zavřít