Jíst méně a zdravěji? Snadnější, než si myslíte. Chce to jen ošálit mozek

MagazínTomáš Marný2. prosince 20193 minuty čtení

Naše chutě ovlivňuje mozek.

Foto: Archiv

Každý máme rozdílné chutě i svá oblíbená jídla. Může za to náš mozek. Ten totiž určuje, co budeme jíst a v jakém množství. Zásadní problém nastává, když je špatně naprogramován. Jednoduchými triky však můžeme podstatně změnit svou životosprávu.

Vědci ze švýcarské univerzity v Basileji před časem zjistili, že výběr našeho jídla ovlivňují vzpomínky. Za pomoci magnetické rezonance na dobrovolnících prokázali, že při volbě jídla probíhá čilá komunikace hipokampu – oblasti našeho mozku, která je zodpovědná za zobrazování vzpomínek – s částí přední kůry mozkové, která naopak řídí rozhodovací procesy.

Většina mužů tak například miluje těstoviny a maso, protože jim připomínají péči maminky v dětství. Ženy naopak mají rády sladké pokrmy, protože jim připomínají chvíle strávené v kuchyni při rodinném pečení. K takovým jídlům obvykle saháme, pokud potřebujeme „jídlo pro útěchu“.

Zálibu v nezdravých jídlech si s sebou neseme od dětství, tvrdí vědci. Foto: Archiv

Oklamaný mozek

Psychologové dokázali přesvědčit vhodně vedenými rozhovory určitou skupinu lidí, že potraviny, které by za normálních okolností bez problému jedli, jim v dětství nedělaly dobře. Konkrétně například vejce nebo zmrzlinu. Takoví lidé potom skutečně jedli mnohem méně těchto nezdravých potravin, což může skýtat určitou naději v boji s obezitou.

Stejně tak se podařilo druhé skupině lidí vsugerovat, že jejich oblíbeným jídlem v dětství byl chřest. Ve výsledném pokusu pak tato skupina měla na chřest větší chuť a jedla jej častěji.

Jíst zdravěji může každý. Foto: Archiv

Triky pro lepší životosprávu

Nemusíte ale hned chodit na psychoterapii, abyste změnili své stravovací návyky. Váš mozek můžete ošálit několika účinnými triky.

Pokud chcete zhubnout, dejte si jídlo na menší talíř. Porce jídla bude pro váš mozek vypadat větší a sníte méně. Moučníky jezte zásadně z bílého talíře. Studie prokázaly, že pokud moučník servírujete na bílém talíři, připadá nám sladší. Takto můžete snížit spotřebu cukru i o více než 10 procent.

Nezdravé potraviny nebo brambůrky jezte z talíře červeného. Červená barva podvědomě vysílá do mozku signál výstrahy nebo nebezpečí a prokazatelně sníte menší množství.

Bramborové lupínky servírujte na červený talíř. Foto: Archiv

Pokud servírujete polévku v misce, držte ji při jídle v ruce. Mozek totiž příliš nerozlišuje mezi hlubokou miskou a mělkým talířem. Váha misky mozek ubezpečí, že jídla je dostatek.

Soustřeďte se na jídlo a nejezte u televize. Nerozptylujte mozek a nechte jej opravdu se soustředit pouze na to, že zrovna jíte.

Jídlo opravdu dobře rozžvýkejte a jezte po malých soustech, nikam nespěchejte. Než si uvědomíme, že se cítíme skutečně sytí, nějakou chvíli trvá. Mozek na pocit sytosti a naplnění žaludku reaguje se zpožděním několika minut. K mnohem rychlejšímu pocitu nasycení pomůže také hodně aromatické jídlo.

Nepřehlédněte

Lobotomie mozku. Drastická lékařská metoda dělala z lidí mrzáky • Když se řekne lobotomie, představíme si drastický lékařský úkon. Během třicátých až osmdesátých let minulého století ji podstoupily desítky tisíc lidí po celém světě. Při tomto operativním neurochirurgickém zákroku jsou přerušena nervová vlákna spojující mozkový lalok s ostatními částmi mozku. Část pacientů se sice zbavila duševních nemocí, většinu z nich ale kontroverzní metoda nadosmrti zmrzačila. Odkud se lobotomie vzala a jaké drastické následky způsobovala?

Některým pacientům lobotomie údajně pomohla. Vlevo je snímek ženy před zákrokem, vpravo stejná žena o nějaký čas později.

Vypadá na dvacet, ale skutečný věk by mu nikdo nehádal • „To bych si přál, být stále mlád,“ zpívá v populární písni Karel Gott. Holandský influencer Edson Brandao se vzepřít kalendáři skutečně dokázal. Díky mladistvému vzhledu mu všichni tipují 20, maximálně 30 let. Jeho skutečný věk je ale o hodně vyšší.

Pijete kávu s mlékem? Riskujete obrovské problémy se zdravím • Život bez kávy si mnoho lidí nedokáže představit. Spousta z nás si tento nápoj dochucuje mlékem či smetanou. Podle názoru některých odborníků se tím ale vystavujeme velkému nebezpečí!

Pití kávy s mlékem může být pro zdraví vysoce nebezpečné.

Roztočů se nezbavíte snadno. Čističky vzduchu ani vysavače příliš nefungují, říká odborník • Zdálo by se, že zima je pro většinu alergiků nejpříznivější částí roku, protože se nemusí vyrovnávat s pylovými alergeny. Jenže to není úplně pravda. V tomto ročním období trávíme více času ve vnitřních prostorách. Mnoho lidí kvůli tomu trpí alergiemi způsobenými roztoči a domácími mazlíčky.

Roztoči jsou jednou z nejčastějších příčin alergií.

Jíst naklíčenou řeřichu se vyplatí. Přináší řadu zdravotních benefitů • Řeřicha je rychle rostoucí bylinka, jejíž původní domovinou je pravděpodobně oblast Blízkého východu. Indové i Evropané ji znali již před mnoha staletími. Oblibu si získala pro svou jedinečnou chuť, ale i díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek.

RECEPT: Základní snídaňové vafle • Snad každý miluje vafle. Ale ne všichni už vědí, jak je správně připravit. S naším receptem na základní vafle si vykouzlíte voňavé a sladké ráno. Tohle je jídlo je tak skvělé, že si ho rozhodně budete chtít opakovat neustále dokola.

Rakovina sítnice postihuje nejmenší děti. Lékaři z Motola zkusili revoluční léčbu • Zcela nový způsob aplikace cytostatika poprvé v ČR použili lékaři FN Motol při léčbě 3leté Elenky s nádorovým onemocněním sítnice. Jedná se o přímou injekční aplikaci cytostatik do oka pacienta, která umožňuje docílit ve sklivci dostatečné koncentrace léku a zvyšuje tak pravděpodobnost úspěšného vyléčení. Dosud byla tato metoda dostupná pouze v několika zahraničních centrech a nyní se dostává i k českým pacientům.

Domácí ledový čaj bez éček osvěží a pošimrá chuťové pohárky • Je všeobecně známo, že čaje (a obzvláště ty zelené) prospívají našemu zdraví, pokud je konzumujeme v přiměřeném množství. Pít je přitom nemusíme jen horké. Alternativou v jarních a letních měsících je domácí ledový čaj. Jak na jeho přípravu?

Léto se naposledy vrátí. Meteorologové slibují tropické teploty • Srpen se sice překulil do druhé poloviny, ale to neznamená, že léto řeklo své poslední slovo. I když teploměr v těchto dnech ukazuje přes den maximálně 24 stupňů, podle meteorologů ještě budeme mít příležitost užít si dosyta tropické teploty. I když pro tento rok už to nejspíš bude naposledy.

V Česku se narodilo první dítě z transplantované dělohy • Ve čtvrtek 29. srpna se na Gynekologicko-porodnické klinice 2. LF UK a FN Motol narodil 27leté ženě s transplantovanou dělohou zdravý chlapeček. Završilo se tak úsilí speciálně vytvořeného týmu FN Motol pod vedením MUDr. Romana Chmela, Ph.D. a Institutu klinické a experimentální medicíny pod vedením doc. MUDr. Jiřího Froňka, Ph.D. FRCS.

Na oči číhají po čtyřicítce nejrůznější nástrahy • Ačkoli lékaři dnes už dokážou téměř zázraky, stejně je vždycky lepší problémy se zrakem nemít. Pro ochranu svého zraku přitom můžeme leccos udělat sami. Základem je nepodceňovat prevenci. Zejména pak po 40. roce života, kdy i naše oči začínají postupně stárnout a mohou se objevovat různá oční onemocnění, některá i velmi vážná. 

Tuberkulóza v Česku stále není vymýcena. Počty nakažených jsou vysoké • Vykašlávání krve, pocení, slabost, teplota, bolesti na hrudníku – to jsou některé z typických příznaků tuberkulózy, nemoci, kterou se nedaří i přes veškerou snahu zcela vymýtit. Čerstvá data Registru tuberkulózy říkají, že v České republice trpí touto nemocí 259 mužů a 121 žen. Loni na tuberkulózu v Česku zemřelo 18 lidí, což je o 7 méně než v roce 2017. Brzy uplyne 137 let, kdy německý lékař Robert Koch odhalil zákeřný bacil Mycobacterium tuberculosis, který nemoc způsobuje. Tento den (24. 3.) si lékaři po celém světě připomínají jako Světový den boje proti tuberkulóze.

Likvidace tuku po smažení má svá pravidla. Někteří je stále nedodržují • K vánočním svátkům neodmyslitelně patří smažený kapr. Najdeme ho na štědrovečerní tabuli drtivé většiny českých rodin. Ne všichni už ale správně zlikvidují použitý tuk.

Bazalka funguje i jako všestranný lék na nejrůznější neduhy • Bazalka má široké uplatnění v kuchyni. Oblíbily si ji zejména středomořské národy, a to díky její nezaměnitelné vůni a chuti. Málokdo ale ví, že tato úžasná bylinka má i léčivé schopnosti.

Vánoce s léky a alkoholem? Raději to nezkoušejte, koledujete si o vážné následky • Také patříte k těm ,,šťastným“, kteří na vánoční svátky onemocněli, a lékař jim předepsal antibiotika? Znamená to pro vás strávit Vánoce na suchu bez kapky alkoholu, nebo si můžete přece jen nějakou tu skleničku dopřát? Pro některé z vás máme možná dobrou zprávu.

Pražští hygienici si posvítili na kvalitu fritovacích olejů ve stáncích • Na sledování kvality olejů při fritování v rámci příprav smažených pokrmů v nejrůznějších provozovnách nabízejících stravovací služby se v nedávné době zaměřila Hygienická stanice hlavního města Prahy.

Fritování je oblíbený způsob přípravy pokrmů.

Pozor na spolknuté předměty. Baterie a magnety mohou být pro děti smrtelně nebezpečné • Spolknutí drobného předmětu dítětem je noční můra snad každého rodiče. Podle zkušeností lékařů jsou to nejčastěji mince, drobné součásti hraček a bohužel také lithiové baterie a magnety. Spolknutý cizí předmět může být pro dítě smrtelně nebezpečný, zvláště pokud dítě spolkne knoflíkovou lithiovou baterii, dva a více magnetů současně, nebo magnet a jiný kovový předmět.

Vyznejte se v sójových omáčkách. Některé mohou být zdraví škodlivé • Po sójové omáčce v kuchyni obvykle sáhneme, když potřebujeme zvýraznit chuť připravovaného jídla. Zatímco přírodně fermentované sójové omáčky jsou pro naše zdraví prospěšné, průmyslově vyráběné mohou naopak uškodit. Čím se oba tyto druhy liší?

Spaghetti Aglio e Olio: Chuť italské jednoduchosti • V srdci Itálie, kde se ulicemi nese vůně čerstvě upečeného chleba a vzduch naplňuje zvuk smíchu, se skrývá pokrm tak jednoduchý, ale přitom tak hluboký ve své chuti: Spaghetti Aglio e Olio. Tento pokrm v překladu znamená "špagety s česnekem a olejem" a ztělesňuje podstatu italské kuchyně - minimum ingrediencí, maximum chuti.

České děti odmítají smaženého kapra. Přednost dávají jiným pokrmům • Smažený kapr v trojobalu s bramborovým salátem je sice stále nejčastějším českým štědrovečerním pokrmem, ovšem nastupující generace už má chuťové preference poněkud jiné.