Jíst méně a zdravěji? Snadnější, než si myslíte. Chce to jen ošálit mozek

2. prosince 2019, 16:38 – Tomáš Marný
Naše chutě ovlivňuje mozek. Zdroj: Archiv

Každý máme rozdílné chutě i svá oblíbená jídla. Může za to náš mozek. Ten totiž určuje, co budeme jíst a v jakém množství. Zásadní problém nastává, když je špatně naprogramován. Jednoduchými triky však můžeme podstatně změnit svou životosprávu.

Vědci ze švýcarské univerzity v Basileji před časem zjistili, že výběr našeho jídla ovlivňují vzpomínky. Za pomoci magnetické rezonance na dobrovolnících prokázali, že při volbě jídla probíhá čilá komunikace hipokampu – oblasti našeho mozku, která je zodpovědná za zobrazování vzpomínek – s částí přední kůry mozkové, která naopak řídí rozhodovací procesy.

Většina mužů tak například miluje těstoviny a maso, protože jim připomínají péči maminky v dětství. Ženy naopak mají rády sladké pokrmy, protože jim připomínají chvíle strávené v kuchyni při rodinném pečení. K takovým jídlům obvykle saháme, pokud potřebujeme „jídlo pro útěchu“.

Zálibu v nezdravých jídlech si s sebou neseme od dětství, tvrdí vědci. Foto: Archiv

Oklamaný mozek

Psychologové dokázali přesvědčit vhodně vedenými rozhovory určitou skupinu lidí, že potraviny, které by za normálních okolností bez problému jedli, jim v dětství nedělaly dobře. Konkrétně například vejce nebo zmrzlinu. Takoví lidé potom skutečně jedli mnohem méně těchto nezdravých potravin, což může skýtat určitou naději v boji s obezitou.

Stejně tak se podařilo druhé skupině lidí vsugerovat, že jejich oblíbeným jídlem v dětství byl chřest. Ve výsledném pokusu pak tato skupina měla na chřest větší chuť a jedla jej častěji.

Jíst zdravěji může každý. Foto: Archiv

Triky pro lepší životosprávu

Nemusíte ale hned chodit na psychoterapii, abyste změnili své stravovací návyky. Váš mozek můžete ošálit několika účinnými triky.

Pokud chcete zhubnout, dejte si jídlo na menší talíř. Porce jídla bude pro váš mozek vypadat větší a sníte méně. Moučníky jezte zásadně z bílého talíře. Studie prokázaly, že pokud moučník servírujete na bílém talíři, připadá nám sladší. Takto můžete snížit spotřebu cukru i o více než 10 procent.

Nezdravé potraviny nebo brambůrky jezte z talíře červeného. Červená barva podvědomě vysílá do mozku signál výstrahy nebo nebezpečí a prokazatelně sníte menší množství.

Bramborové lupínky servírujte na červený talíř. Foto: Archiv

Pokud servírujete polévku v misce, držte ji při jídle v ruce. Mozek totiž příliš nerozlišuje mezi hlubokou miskou a mělkým talířem. Váha misky mozek ubezpečí, že jídla je dostatek.

Soustřeďte se na jídlo a nejezte u televize. Nerozptylujte mozek a nechte jej opravdu se soustředit pouze na to, že zrovna jíte.

Jídlo opravdu dobře rozžvýkejte a jezte po malých soustech, nikam nespěchejte. Než si uvědomíme, že se cítíme skutečně sytí, nějakou chvíli trvá. Mozek na pocit sytosti a naplnění žaludku reaguje se zpožděním několika minut. K mnohem rychlejšímu pocitu nasycení pomůže také hodně aromatické jídlo.

Jídelníček Čechů se za posledních třicet let výrazně proměnil

Češi si v posledních třiceti letech více oblíbili obiloviny, luštěniny, zeleninu a ovoce. Poklesla naopak spotřeba konzumního mléka, masa, brambor a cukru. V roce 2018 činila spotřeba potravin, včetně potravinových ztrát a odpadů, 789,7 kg na obyvatele, což je o 17,4 kg méně než v roce 1989. Data zveřejnil Český statistický úřad. Na spotřebu potravin měly vliv socioekonomické faktory jako liberalizace cen, tempo růstu reálné mzdy, pestřejší nabídka potravin na trhu […]

vydáno před 3 dny

Ovocné knedlíky miloval i Jan Neruda. Připravit opravdové staročeské není žádná velká věda

Knedlíky v nejrůznějších podobách najdeme nejen v celé Evropě, ale třeba i v daleké Číně. Tamní kuchaři je vařili už dávno před námi. Naše klasické plněné knedlíky na sladko známe přibližně 300 let. Každý fanoušek české kuchyně by jistě přísahal, že knedlík je český vynález. Omyl. I když to hezky zní, už i samotné slovo knedlík je převzaté z německého „knödel“. O jejich skutečný prapůvod se tak stále přou Češi, […]

vydáno před 3 dny

Zázračné účinky kysaného zelí znali už staří Řekové a Římané. Vitamínová bomba ochrání i před zákeřnou nemocí

S nástupem chladného podzimního počasí začínají lidé častěji stonat. Způsobují to zejména výkyvy teplot, na které není náš organismus během letních měsíců zvyklý. Jak tedy tělu dodat tu správnou podporu? Ideálním řešením je zařadit do jídelníčku kysané zelí. Tento přírodní zdroj vitamínů a živin nastartuje vaši imunitu, takže zákeřné bacily a viry si na vás jen tak nepřijdou. Zelí se pěstovalo a fermentovalo již v dobách Římské říše. Bylo považováno […]

vydáno před 2 týdny

Zázračná zelenina chrání proti rakovině, detoxikuje a zlepšuje náladu. Důležitý je ale způsob přípravy

Růžičková kapusta patří mezi potraviny, které by ve vašem jídelníčku rozhodně neměly chybět. Podobně jako třeba borůvky nebo zelený čaj obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek, jež podporují imunitní systém a pozitivně působí na duševní rozpoložení. Pokud jste zatím růžičkové kapustě nepřišli na chuť, přesvědčit by vás mohl bohatý výčet látek, které tato zázračná zelenina obsahuje. Kromě vysoké koncentrace vitamínů A, C a K je to draslík, železo, fosfor, molybden, […]

vydáno před 1 měsícem

Domácí pečený čaj pro chladné dny připravíte až překvapivě snadno

Naše babičky měly spoustu triků, jak se v chladných zimních dnech příjemně zahřát. Jedním z nich byly pečené čaje. Právě ty se nyní po letech opět vrací do módy. Nejenže krásně provoní celou domácnost a pohladí po duši, ale jejich příprava je snadná a bude vás bavit. Pečený čaj je vlastně kterékoliv sterilované upečené ovoce. Po otevření zavařovací nádoby stačí v horké vodě rozmíchat pár lžiček a lahodný zimní nápoj […]

vydáno před 1 měsícem

Přidejte si náš boxík na homepage Seznam.cz

Teď už vám nic neunikne! Stačí kliknutí a boxík se zprávami z webu PražskýDEN.cz se začne zobrazovat na Vaší personalizované domovské stránce Seznamu.

Přidat na Seznam.cz

Tramvaj Václava Havla vyjela do pražských ulic. Připomíná třicet let svobody

Do ulic hlavního města vyjela speciálně vyzdobená legendární tramvaj s číslem 8085. Připomíná třicáté výročí posledních týdnů roku 1989, kdy se měnilo politické směřování naší země, a také 30 let od kandidatury Václava Havla do funkce prezidenta, který ji použil při své prezidentské kampani. Výtvarný návrh nynější tramvaje podle dobových fotografií připravil autor loga Občanského fóra Pavel Šťastný. Tramvaj bude do konce roku jezdit ve všední dny jako historická linka 23 […]

vydáno před 1 dnem

Lítačka už funguje také v mobilu. Kupony lze nahrát od pondělí

Cestující v Praze a ve Středočeském kraji se mohou od pondělního rána odbavit i prostřednictvím mobilního telefonu. Umožňuje to aktualizovaná verze mobilní aplikace PID Lítačka. Novinka zatím funguje v testovacím režimu. Zakoupené dlouhodobé časové kupóny lze převést do mobilní aplikace a cestovat v rámci Pražské integrované dopravy už jen s mobilem. Nová aktualizace mobilní aplikace má být podle vedení Prahy dalším krokem ke zjednodušení a digitalizaci odbavování v regionálním dopravním systému, který propojil Prahu se […]

vydáno před 1 dnem

Slepá jasnovidka Baba Vanga prý znala temnou budoucnost lidstva. Její život je opředen tajemstvím

Údajně předpověděla 3. světovou válku, havárii v Černobylu, 11. září 2001, tragédii ponorky Kursk i smrt princezny Diany. Řeč je o bulharské vědmě a léčitelce, známé po celém světě jako Baba Vanga. Tajemná žena prý ve svých vizích viděla i vývoj lidstva v příštích několika stovkách letech a úplný konec světa. Je ale tohle všechno pravda? S jistotou víme, že Vangelija Pandeva Dimitrova Gušterova se narodila v oblasti dnešní Severní […]

vydáno před 1 dnem

Konec kousavých svetrů. Díky snadným trikům se budete cítit jako v bavlnce

V zimním období je svetr nepostradatelným kusem oblečení, který nás chrání před zimou. Pocit příjemného tepla ale často dokáže pokazit otravné kousání a škrábání. Naštěstí je možné tomu snadno předejít několika jednoduchými triky. Pochopitelně, že prvním krokem k úpěchu je už samotný nákup. Vždy se zajímejte o to, z čehož je svetr vyroben. Obchody jen málokdy nabízejí svetry ze stoprocentní vlny. Do příze se často přidávají umělá vlákna – nejčastěji […]

vydáno před 1 dnem

Nástup demence může ovlivnit kvalita jídelníčku. Některé potraviny raději úplně vynechte

Nesprávný výběr potravin a životospráva mohou zásadně ovlivnit kvalitu života. Anglickým vědcům se v rozsáhlé studii podařilo prokázat, že obezita vede k úbytku šedé kůry mozkové a může se podílet i na rozvoji demence a Alzheimerovy choroby. Které potraviny tedy vybírat pro správné fungování mozku a celého organismu? A čeho se naopak vyvarovat? Jídlo bohaté na jednoduché cukry a nekvalitní tuky jednoznačně poškozuje náš mozek. To prokázal vědecký tým z […]

vydáno před 1 dnem

Kamila (86): Vánoce mě děsí. Nikoho už nemám a letos budu zase sama

Vánoce jsou časem klidu, míru a lásky. Ovšem ne pro každého, jak dokládá smutný životní příběh paní Kamily z Prahy. Také letošní svátky bude trávit sama. A přestože přiznává, že je to daň za vědomé rozhodnutí, které kdysi udělala, vánoční smutek ji velmi tíží. Toto je její vyprávění… Narodila jsem se na Žižkově. Maminka, tatínek i mí sourozenci byli skvělí lidé, takže jsem měla krásné dětství, přestože zrovna zuřila válka. […]

vydáno před 2 dny

Jídelníček Čechů se za posledních třicet let výrazně proměnil

Češi si v posledních třiceti letech více oblíbili obiloviny, luštěniny, zeleninu a ovoce. Poklesla naopak spotřeba konzumního mléka, masa, brambor a cukru. V roce 2018 činila spotřeba potravin, včetně potravinových ztrát a odpadů, 789,7 kg na obyvatele, což je o 17,4 kg méně než v roce 1989. Data zveřejnil Český statistický úřad. Na spotřebu potravin měly vliv socioekonomické faktory jako liberalizace cen, tempo růstu reálné mzdy, pestřejší nabídka potravin na trhu […]

vydáno před 3 dny

Špatně skladované lahůdky vám mohou zkazit Vánoce. Přitom stačí dodržovat základní pravidla

Vánoční čas a konec roku se nese ve znamení nákupu delikates a lahůdek, které si běžně denně nedopřáváme. Umíte je správně zpracovat a víte, jak s nimi zacházet? Některé potraviny totiž mohou být pořádně nebezpečné. Balené pomazánky a saláty Budete-li používat pomazánky a saláty až za několik dnů, vždy volte trvanlivé výrobky, které jsou vakuované, nebo balené v originální ochranné atmosféře. Zejména majonézovo-zeleninové saláty a pomazánky mohou obsahovat nebezpečnou listerii. […]

vydáno před 3 dny

Televize Prima ukázala studio své nové zpravodajské stanice CNN

Přípravy na spuštění nové české zpravodajské stanice CNN Prima News pokročily do další fáze. TV Prima dnes odhalila vysílací studio a představila složení redakční rady, která vysílání bude řídit. I kvůli projektu se nejstarší česká komerční televizní stanice po mnoha letech přestěhovala z pražské Palmovky do nově zrekonstruované budovy na Vinohradské ulici. Zatím není jasné, kdy nová zpravodajská stanice odstartuje vysílání. Tým redaktorů a techniků CNN Prima News bude v […]

vydáno před 3 dny

Zazimování chaty nebo chalupy není radno podceňovat. Ne vždy škodí jen zloději

Počasí se pomalu ale jistě chystá předat nadvládu zimě a mnoho chatařů se proto chystá svou druhou nemovitost připravit na zimní spánek. Několik měsíců tak bude jejich letní sídlo bez dohledu, což výrazně nahrává všem nepoctivcům. Policie každoročně eviduje několik tisíc vykradených rekreačních objektů, počet vloupání však bude nejspíš ještě o něco větší. Přestože odhodlaného zloděje neodradí sebelepší zabezpečení, některá opatření mohou nevítaného pobertu odradit. Například důkladné zabezpečení vstupních dveří […]

vydáno před 3 dny

Legenda českého zemědělství. Před 80 lety vyjel traktor Svoboda Diesel-Kar 12

Přesně před 80 lety na česká pole poprvé vyjel jeden z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších pomocníků malých a středních rolníků první poloviny dvacátého století – traktor Svoboda Diesel-Kar 12. Na tento typ pak navázalo několik úspěšných řad zemědělských strojů Svoboda, než byla v roce 1948 firma znárodněna. Ikonický traktor zdobí také vchod do hlavní výstavní budovy muzea v Praze na Letné. Typ DK 12 byl vyvinut z první řady traktorů Svoboda […]

vydáno před 3 dny

Krásné madony z celé Evropy se představí ve vánočním Anežském klášteře

V Anežském klášteře se na svátek sv. Mikuláše otevře výstava Krásné madony. Mariánskou tématikou, spjatou neodmyslitelně s časem adventu a Vánoc, vrcholí v Národní galerii letošní výstavní program. Výstava představuje krásnoslohé salcburské sochy z litého kamene, pozoruhodný fenomén středoevropského sochařství z doby kolem roku 1400. Unikátně se u příležitosti výstavy podařilo shromáždit na dvě desítky stěžejních děl salcburského krásného slohu. V Česku je takto početný soubor děl z litého kamene vystaven vůbec poprvé. „Kolem roku […]

vydáno před 3 dny

Ovocné knedlíky miloval i Jan Neruda. Připravit opravdové staročeské není žádná velká věda

Knedlíky v nejrůznějších podobách najdeme nejen v celé Evropě, ale třeba i v daleké Číně. Tamní kuchaři je vařili už dávno před námi. Naše klasické plněné knedlíky na sladko známe přibližně 300 let. Každý fanoušek české kuchyně by jistě přísahal, že knedlík je český vynález. Omyl. I když to hezky zní, už i samotné slovo knedlík je převzaté z německého „knödel“. O jejich skutečný prapůvod se tak stále přou Češi, […]

vydáno před 3 dny

Novoroční ohňostroj v Praze nejspíš opět bude, navzdory rozhodnutí magistrátu

Vypadá to, že ani letos Pražané nepřijdou o novoroční ohňostroj. Vedení magistrátu sice v polovině roku avizovalo, že chce letitou tradici nahradit videomappingem, ale zastánci klasického ohňostroje se s tímto krokem nechtějí smířit. Pomocnou ruku jim teď podala i městská část Praha 2. „Praha je moderní metropolí. Proto reagujeme na současné světové trendy a oslavíme vstup do nového roku videopmappingem namísto klasického ohňostroje. Lidé tak o zajímavou podívanou nepřijdou, oslavy […]

vydáno před 4 dny
I do roku 2020 nejspíš Pražané vstoupí velkým profesionálním ohňostrojem.

Razantní proměna pražského InterContinentalu. Hotel bude luxusnější a úprav se dočká i okolí

Ikonická budova na rohu Pařížské změnila majitele a časem změní i jméno. To bude odkazovat na legendární restauraci. Po rekonstrukci se hotel chce stát symbolem luxusu a přilákat nové zákazníky. Zájem o luxusní ubytování v metropoli přitom roste. Víkend v nejdražším pokoji v Praze vyjde zhruba jako nové auto. Na začátku pražské Pařížské ulice, kam za nákupy luxusního zboží míří většina zahraničních turistů i bohatí Češi, stojí již od sedmdesátých […]

vydáno před 4 dny
X Zavřít