Jsou zelené banány zdravější než žluté? Vědci znají odpověď

20. prosince 2020 ∙ 18:14
Tereza Běhalová
Foto: Pixabay.com

Banány patří právem mezi nejoblíbenější druhy ovoce. Kromě skvělé chuti se vyznačují i řadou pozitivních účinků na organismus. Lidé se ovšem nemohou shodnout na jedné věci. Je lepší jíst banány ještě nazelenalé, nebo naopak přezrálé? Vědci našli odpověď.

Banány obsahují velké množství aminokyseliny tryptofan, vitaminu B6 a mnoha dalších prospěšných látek, které pomáhají tělu produkovat serotonin. I proto se banánům přezdívá ovoce štěstí. Konzumace tří banánů denně prý zaručuje dlouhodobý pocit štěstí a spokojenosti.

Ještě v něčem jsou ale banány výjimečné. Jejich účinky se mění v závislosti na tom, jak moc jsou zralé. Zatímco zralejší žluté banány fungují jako zdroj okamžité energie, protože obsahují více cukru, méně zralé zelené banány mají pozitivní vliv na střeva a kosti.

Čím zelenější, tím lepší

Zelené banány jsou totiž skvělým zdrojem probiotik, protože mají vysoký obsah vlákniny. Jak ale dozrávají, vláknina se rozkládá, takže ve žlutých banánech už tolik vlákniny nenajdete.

Profesor Rodney Bilton z univerzity v Liverpoolu se věnoval 15 let výzkumu vlivu potravin na naše zdraví. Zjistil, že banány mají hodně společného s celozrnnou moukou, syrovými bramborami i zeleninou. Všechny tyto potraviny obsahují vysoké množství tzv. rezistentního škrobu. Zelené banány mají v průměru 70 až 80 % tohoto škrobu, zatímco zralé pouze 1 %.

Co je rezistentní škrob

Rezistentní škrob je v posledních letech středem zájmu mnoha odborníků na výživu. Ukazuje se, že má velmi pozitivní vliv na trávení. Prospívá střevům, protože je živnou půdou pro zdraví prospěšné střevní bakterie. Kromě toho snižuje střevní pH, což může přispět v rámci prevence rakoviny tlustého střeva.

Potraviny s vysokým obsahem rezistentního škrobu také snižují hladinu cukru v krvi, takže se hodí při léčbě obezity nebo cukrovky druhého typu. A v neposlední řadě tato látka prospívá i kostem.

Pokud jste tedy až do teď váhali, zda si dát banán spíše nazelenalý, nebo až žlutý, zvolte první možnost. Čím zelenější banán, tím více rezistentního škrobu totiž obsahuje.

Domácí pizza jako z pizzerie. Základem úspěchu je těsto

Restaurace jsou stále zavřené a milovníci italské pizzy se tak musejí spokojit s rozvozem. Jenomže jak známo, pizza chutná nejlépe, když je právě vytažená z pece. Dovezené jídlo se navíc může celkem prodražit. Proč si tedy nepřipravit čerstvou pizzu jako z pizzerie doma? Není to zase tak těžké, jak se na první pohled zdá. Základem kvalitní pizzy je těsto. Jeho příprava je časově trochu náročnější a pracnější. Ovšem když se […]

Změňte melodii budíku. Bude se vám lépe vstávat a stoupne výkonnost, tvrdí australští vědci

Problémy s ranním vstáváním trápí velkou část populace. Mnozí zvládnou jen s obtížemi vylézt z postele, a některé dokonce neprobere ani dlouhé a opakované zvonění budíku. Na vině je řada faktorů, ale podle vědců je důležitá i melodie, kterou si pro své probuzení zvolíme. Nový výzkum australských vědců z RMIT Uniuversity v Melbourne zjistil, že pro notorické zaspávače se vůbec nehodí zvuk klasického pípání budíku ani poplašný alarm. Lépe řečeno, […]

Odběrové místo na Mariánském náměstí provádí PCR testy ze slin

Na Mariánském náměstí v Praze 1 bylo otevřeno nové odběrové místo. Testovat se zde mohou lidé jak pomocí antigenní metody, tak i formou PCR testu neinvazivní metodou odběrem vzorku ze slin. Provoz centra zajišťuje Městská poliklinika Praha ve spolupráci s Českým červeným křížem. „Otevřením dalšího odběrového centra hlavní město Praha reaguje na vývoj epidemické situace, která v České republice stále není příznivá. Virová nálož v populaci je stále vysoká a […]

Jak správně dýchat. Jednoduchý návod vám může změnit život

Dýchání nás provází od narození až do smrti. Je to proces, bez kterého bychom jen sotva přežili. Pouze díky němu může krev zásobovat organismus životně důležitým kyslíkem. Podle odborníků přitom velká část lidí dýchá špatně. To pak může souviset s různými zdravotními komplikacemi. Co tedy při dýchání dělat lépe? Jednou z nejčastějších chyb je povrchní, mělké dýchání. K němu dochází nejčastěji ve stresových situacích, ale často se ho dopouštíme s […]

Stane se Alžběta II. nejdéle vládnoucí panovnicí historie?

Svět se za posledních sedm dekád neuvěřitelně proměnil. Jedna jistota ale stále zůstává. Na britském trůně neochvějně sedí královna Alžběta II. Od počátku její vlády uplynulo letos v únoru 69 let. Je to neuvěřitelný výkon. Už dávno neplatí, že nejdéle vládnoucí panovnicí Británie byla královna Viktorie. Ta stála v čele britského impéria „pouze“ 63 let a 216 dní. Alžbětě II. nyní zbývá jen několik měsíců, aby trumfla Lichtenštejnského panovníka Jana […]

X Zavřít