Jsou zelené banány zdravější než žluté? Vědci znají odpověď

MagazínTereza Běhalová20. prosince 20202 minuty čtení

Foto: Pixabay.com

Banány patří právem mezi nejoblíbenější druhy ovoce. Kromě skvělé chuti se vyznačují i řadou pozitivních účinků na organismus. Lidé se ovšem nemohou shodnout na jedné věci. Je lepší jíst banány ještě nazelenalé, nebo naopak přezrálé? Vědci našli odpověď.

Banány obsahují velké množství aminokyseliny tryptofan, vitaminu B6 a mnoha dalších prospěšných látek, které pomáhají tělu produkovat serotonin. I proto se banánům přezdívá ovoce štěstí. Konzumace tří banánů denně prý zaručuje dlouhodobý pocit štěstí a spokojenosti.

Ještě v něčem jsou ale banány výjimečné. Jejich účinky se mění v závislosti na tom, jak moc jsou zralé. Zatímco zralejší žluté banány fungují jako zdroj okamžité energie, protože obsahují více cukru, méně zralé zelené banány mají pozitivní vliv na střeva a kosti.

Čím zelenější, tím lepší

Zelené banány jsou totiž skvělým zdrojem probiotik, protože mají vysoký obsah vlákniny. Jak ale dozrávají, vláknina se rozkládá, takže ve žlutých banánech už tolik vlákniny nenajdete.

Profesor Rodney Bilton z univerzity v Liverpoolu se věnoval 15 let výzkumu vlivu potravin na naše zdraví. Zjistil, že banány mají hodně společného s celozrnnou moukou, syrovými bramborami i zeleninou. Všechny tyto potraviny obsahují vysoké množství tzv. rezistentního škrobu. Zelené banány mají v průměru 70 až 80 % tohoto škrobu, zatímco zralé pouze 1 %.

Co je rezistentní škrob

Rezistentní škrob je v posledních letech středem zájmu mnoha odborníků na výživu. Ukazuje se, že má velmi pozitivní vliv na trávení. Prospívá střevům, protože je živnou půdou pro zdraví prospěšné střevní bakterie. Kromě toho snižuje střevní pH, což může přispět v rámci prevence rakoviny tlustého střeva.

Potraviny s vysokým obsahem rezistentního škrobu také snižují hladinu cukru v krvi, takže se hodí při léčbě obezity nebo cukrovky druhého typu. A v neposlední řadě tato látka prospívá i kostem.

Pokud jste tedy až do teď váhali, zda si dát banán spíše nazelenalý, nebo až žlutý, zvolte první možnost. Čím zelenější banán, tím více rezistentního škrobu totiž obsahuje.

Nepřehlédněte

Badmintonista Petr Koukal vystoupí na semináři pro onkologické pacienty • Už podesáté se v Praze koná mezioborové onkologické kolokvium PragueONCO. Významnou součástí jeho programu je i v letošním roce pacientský seminář, který organizuje obecně prospěšná společnost Dialog Jessenius. Zahrnuje 9 přednášek, na kterých vystoupí odborníci se zkušenostmi s léčbou onkologických pacientů, ale i badmintonista Petr Koukal či bloggerka Tereza Schillerová. Pacientská sekce pro zájemce z řad veřejnosti je přístupná ve středu 23. ledna od 14 hodin.

Petr Koukal a Michaela Tůmová.

Nemocnice Na Homolce si připisuje světové prvenství v počtu operací provedených gama nožem • Lékaři z oddělení stereotaktické a radiační neurochirurgie pražské Nemocnice Na Homolce provedli již dvacet tisíc zákroků gama nožem. Toto číslo nikde jinde na světě žádný tým lékařů pracujících jen s jedním gama nožem zatím nepřekonal. Český gama nůž je tak jednoznačně nejvytíženějším zařízením svého druhu v globálním měřítku.

Leksellův gama nůž.

Mozek může omládnout o několik let. Stačí hodina týdně • Náš mozek je jedním z nejdůležitějších orgánů těla. Pokud si chceme zachovat zdravou mysl i ve stáří, je důležité ho procvičovat. Vědci ale zjistili, že luštění křížovek a řešení rébusů nemusí stačit.

Houbičky jsou semeniště bakterií. Správná hospodyně ví, jak často je měnit • Žádná kuchyně se bez nich neobejde. A to ani v případě, kdy za vás většinu nádobí myje myčka. Houbičky na nádobí jako užitečné pomocnice jsou vždy po ruce. Zároveň ale mohou být i extrémně zrádné.

Houbičky na nádobí

První McDonald’s v Praze otevřel před 30 lety. Ve frontě stály tisíce lidí • Přesně před 30 lety se tehdejší Československo symbolicky přiblížilo západnímu světu. V pražské Vodičkově ulici byla 20. března 1992 otevřena vůbec první restaurace McDonald’s na našem území.

Orgány v lidském těle, bez kterých je možné žít. I když často obtížně • Lidské tělo je unikátní soubor orgánů s nejrůznějšími funkcemi. Řada z nich se vzájemně ovlivňuje, některé jsou dokonce pro život nezbytně nutné. Pak ale existují orgány, bez kterých se vcelku bez potíží obejdeme. Které to jsou?

Příprava a skladování bramborového salátu. Vyhněte se nejčastějším chybám • Ke štědrovečerní večeři patří bramborový salát jako párek k rohlíku. Dopřává si ho až 95 procent všech obyvatel Česka a v mnoha domácnostech se připravuje v tak velkém množství, že zbude ještě na několik dalších dní. Ne každý už ale dbá na to, aby salát byl i zdravotně nezávadný.

Lidé ignorují potíže s plícemi. Včasná diagnóza přitom může zachránit život • Časté zadýchávání a neustávající kašel – to jsou typické příznaky chronického plicního onemocnění, které ale lidé často ignorují. Následky neléčených plicních chorob však mohou být fatální. Lékárníci v Praze a Středočeském kraji se proto od 8. dubna zapojí do Týdne měření plicního věku a vyzývají zájemce, aby si přišli do lékárny nechat zkontrolovat stav svých plic.

Senioři mají z chřipky strach, ale očkování přesto podceňují • Z chřipky máme respekt, mohla by nám podkopat zdraví a navždy omezit kvalitu našeho života, přiznávají senioři žijící v metropoli. Strach mají zejména z toho, že by se už nedostali zpět do původní kondice a nemohli se věnovat svým koníčkům. Přesto o očkování uvažuje jen málo z nich. Zkušenost se silnou chřipkou má sedm z deseti Pražanů v důchodovém věku. Čtvrtina ji měla za poslední roky dokonce více než třikrát. Ukazuje to průzkum, který dělala agentura ppm factum pro společnost Sanofi.

Pijete kávu s mlékem? Riskujete obrovské problémy se zdravím • Život bez kávy si mnoho lidí nedokáže představit. Spousta z nás si tento nápoj dochucuje mlékem či smetanou. Podle názoru některých odborníků se tím ale vystavujeme velkému nebezpečí!

Pití kávy s mlékem může být pro zdraví vysoce nebezpečné.

Třetina klíšťat v Praze je nakažená. V některých lokalitách až polovina • Přestože jsou pražští hygienici v těchto týdnech enormně vytíženi kvůli pandemii koronaviru, věnují se i dalším nebezpečným infekčním nákazám.

Klíšťová encefalitida

Jane Seymour alias Doktorka Quinnová vypadá i po 30 letech od natáčení stále fantasticky • Před 27 lety se na televizních obrazovkách v USA objevil seriál Dr. Quinnová. Historická sága o statečné lékařce, která se potýká s drsným prostředím amerického divokého západu druhé poloviny 19. století, si rychle získala miliony diváků. Představitelka hlavní role, britská herečka Jane Seymour, vypadá i po téměř třech desítkách let od natáčení pořád úžasně. 

Jane Semour a Joe Lando vytvořili v seriálu pár.

Oblečení z obchodu vyperte. Okamžité nošení je rizikové hned ze dvou důvodů • Když si koupíte nové oblečení, na které jste měli dlouho zálusk, zcela určitě je vaším cílem dosáhnout toho, aby vám co možná nejdéle vydrželo jako nové. Řada lidí se obává, že šaty hned při prvním vyprání ztratí svůj tvar, a proto je začnou okamžitě nosit. To je ale velká chyba.

Odběrové místo na Mariánském náměstí provádí PCR testy ze slin • Na Mariánském náměstí v Praze 1 bylo otevřeno nové odběrové místo. Testovat se zde mohou lidé jak pomocí antigenní metody, tak i formou PCR testu neinvazivní metodou odběrem vzorku ze slin.

V pražské zoo se vylíhlo mládě tučňáka přímo před očima rodičů • V pražské zoologické zahradě v Pavilonu tučňáků se 18. října vylíhnul přímo před zraky svých rodičů tučňák Humboldtův. Aktuálně váží 406 gramů a jeho rodiče – samec Kulička (z pražského odchovu) a samice Plzeňačka (původem z Plzně) – se o něj od počátku vzorně starají. V bezpečí nory, kde zatím mládě tráví čas, jej zahřívají svými těly, a samozřejmě ho krmí natrávenými rybami.

Ranní káva nalačno může způsobit vážné zdravotní problémy • Bez šálku lahodné horké kávy hned po probuzení si řada lidí nedokáže představit start do nového dne. Pokud ale kávu pijete nalačno, koledujete si o závažné zdravotní problémy.

Zdraví stojí Čechy stále více. Výdaje za léky stouply meziročně o 8 procent • Výdaje na zdravotní péči v Česku rostou a tento růst už třetí rok v řadě nabírá stále větší obrátky. V roce 2018 dosáhly úrovně 430,9 mld. Kč a meziročně se tak zvýšily o 11 %. Největší podíl na nárůstu mají výdaje zdravotních pojišťoven a výdaje ze státního rozpočtu. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

Bramborový salát jako časovaná bomba. Pozor na hrášek, vejce i uzeniny • Vánoce a konec roku si snad nikdo nedokáže představit bez bramborového salátu, chlebíčků a jednohubek u silvestrovských oslav. Mnoho pochutin chystáme do zásoby a obvykle je jíme i několik dnů, jako třeba bramborový salát. Ovšem pozor! V řadě potravin číhají zákeřné mikroorganismy, které nás mohou hodně potrápit a způsobit nákazu.

Potraviny, které posilují imunitu organismu • V současné situaci, kdy počet lidí nakažených koronavirem každým dnem roste, je více než kdy jindy důležité zvyšovat přirozenou obranyschopnost našeho těla. Není přitom nutné utrácet za předražené vitamínové doplňky, stejnou službu vám poskytnou i některé běžně dostupné potraviny.

Netradiční bramborové recepty z časů našich prababiček • Brambory jsou dnes poměrně opomíjenou potravinou. Tím, že jsou nenáročné na pěstování, jich naši předci měli dostatek i v dobách neúrody a hladomorů. Dokázaly přitom nejen zasytit, ale i dodat řadu potřebných látek a minerálů. Není proto divu, že ve starých kuchařkách najdeme stovky a tisíce nejrůznějších receptů na jejich zpracování. Přečtěte si výběr receptů z počátku 20. století, které otiskl časopis Česká hospodyně.