Kiwi je napěchované zdravím. Jeden druh můžete pěstovat i na zahradě

18. ledna 2021 ∙ 06:30
Jaroslava Linková
Foto: CC0 Pixabay.com

Kdo by neznal zelené kiwi?! To, které běžně nakupujeme v našich obchodech, s hnědou chlupatou slupkou a zelenou dužinou, jsou plody, jejichž předkem je aktidinie lahodná (Acitidinia deliciosa). Tohle ovoce má svůj původ v Číně, avšak v průběhu let se začalo pěstovat po celém světě. Roste na popínavých dřevinách a z jednoho dospělého stromku či keře se údajně sklidí kolem 200 kg plodů.

Na trhu můžete natrefit také na zlaté kiwi – je kulatější, ochlupené jen zlehka, chuť je sladší a jemnější. Navíc dříve dozrává. Tento druh kiwi je náchylnější na otlak, proto se většinou sklízí ručně. Náklady na sklizeň i přepravu jsou proto vyšší, což se projevuje i ve vyšší prodejní ceně.

Co všechno v kiwi najdeme

Jaký prospěch – kromě lahodné chuti – kiwi nám, konzumentům, přináší? Vzhledem k tomu, že má vysoký obsah vitamínu C, dokáže jeden kus kiwi pokrýt 100 % doporučeného denního množství „céčka“. Ovšem to není zdaleka všechno. Kiwi obsahuje i další vitamíny, minerály a stopové prvky a může tak posloužit našemu organismu jak preventivně, tak i jako podpůrný léčebný prostředek při některých onemocněních.

Kiwi by nemělo chybět v žádné zdravé ovocné snídani. Foto: Pixabay.com

Zejména vitamíny C, B6, niacin, thiamin a riboflavin, dále pak draslík, fosfor, vápník a hořčík přispívají k podpoře látkové výměny (metabolismu), posílení imunitního systému, zpevňování cév a žil.

Kiwi má díky těmto látkám výrazné antioxidační účinky, pomáhá zmírňovat krvácení dásní a působí preventivně proti paradentóze, při pravidelné konzumaci může přispět i ke správné funkci srdce a svalů. Zanedbatelný není ani obsah vlákniny, bílkovin a mastných kyselin v těchto plodech. 

Kiwi je vhodné konzumovat zasyrova. Můžete ho sníst jen tak oloupané, anebo přidat do smoothie, mléčných koktejlů či jogurtů. A je z něj skvělá zmrzlina. Pečením a vařením ztrácí kiwi značnou část cenných látek.

Zajímavosti o kiwi

  • Největšími producenty kiwi jsou Itálie, Nový Zéland a Chile
  • Několik různých druhů kiwi si můžete vypěstovat i na zahradě, potřebujete však samčí i samičí rostliny, a to v poměru 1 samčí na 4 samičí
  • Nejčastěji se u nás pěstuje druh Actinidia arguta, který má plody tvarem podobné švestkám, vybarvené od žlutozelené až po temně červenou, nejsou chlupaté a nemusí se loupat
  • I slupka kiwi je jedlá, ovšem mohla by podráždit citlivější zažívací systém
  • Pro podpůrné zdravotní účinky se z kiwi vyrábí i tinktura – výluh z mladých listových pupenů v alkoholu
  • Protein actinidin může u citlivých jedinců způsobit alergickou reakci
  • Kiwi obsahuje také lutein, tudíž prospívá i našemu zraku

X Zavřít