Kiwi obsahuje řadu prospěšných látek, ale není pro každého

10. února 2020, 03:11 Tereza Běhalová
Foto: Pixabay.com

Toto exotické chlupaté ovoce se zelenou dužinou bývalo v dřívějších dobách natolik vzácné, že jen málokdo věděl, jak se vlastně správně jí. Dnes už je kiwi běžně dostání v každém obchodě. Proč se vyplatí zařazovat ho pravidelně do našeho jídelníčku?

Kiwi má nízkou energetickou hodnotu, takže se hodí v případech, kdy chcete shodit přebytečná kila. Zároveň je ale bohaté na důležité vitamíny C, E a K. Obsahuje též velké množství vápníku, fosforu a především draslíku, který prospívá cévním stěnám a pomáhá tak snižovat krevní tlak.

Kromě toho v kiwi najdeme ve velkém i vlákninu. Ta ve střevech nasává vodu, čímž reguluje konzistenci stolice. Se správným trávením navíc pomáhá enzym actinidin, který dokáže rozkládat bílkoviny.

Málokdo také ví, že kiwi obsahuje i karotenoidy lutein a zeaxantin, které podporují správné fungování zraku.

Není pro každého

Kiwi bohužel patří mezi ovoce, které u mnohých lidí často vyvolává alergické reakce – od kožních vyrážek až po problémy s dechem. Jíst by ho ale neměli ani jedinci se sníženou srážlivostí krve a ti, kteří se chystají na operační zákrok.

Riziková je konzumace i pro osoby trpící onemocněním ledvin a žlučníku. V zelené dužině se totiž ukrývají tzv. „šťavelany“ neboli soli kyseliny šťavelové. Ty se mohou koncentrovat v tělních tekutinách, tvořit krystaly a způsobovat tak nejrůznější zdravotní problémy.

Jak vybrat správné kiwi

Kiwi se nejčastěji konzumuje oloupané, ale je možné ho sníst i se slupkou. V obchodě vybírejte podle tvrdosti. Příliš tvrdé kiwi ještě není zralé, naopak příliš měkké už je přezrálé. Velikost nemá na kvalitu vliv.

Skladovat by se toto ovoce mělo při pokojové teplotě a mimo dosah slunečních paprsků. V případě nutnosti snese i ledničku, ale v takovém případě mělo by být odděleno od jablek, hrušek a brambor. Ty totiž produkují ethylen, který urychluje přezrávání kiwi.

Mražení potravin má svá pravidla. Některé do mrazáku vůbec nepatří

Mražené potraviny nám usnadňují život už téměř jedno století. Přesně před 90 lety s nimi přišel přírodovědec Clarence Birdseye z amerického městečka Springfield ve státe Massachusetts. Do té doby se potraviny uchovávaly převážně zavařováním do skla nebo do konzerv, případně sušením.  Birdseye objevil, že nejlepších výsledků v chuti a kvalitě potravin dosáhne prudkým zmrazením na velmi nízkou teplotu kolem minus 50 stupňů Celsia. Na nápad s uchováním mražených potravin přišel náhodou, když rybařil v Kanadě s domorodými Eskymáky. Ti chytají […]

Medvědí česnek je prvním poslem jara. Skvěle chutná a má léčivé účinky

Sezóna medvědího česneku se blíží. Tato divoce rostoucí bylina se začíná v přírodě objevovat brzy na jaře, obvykle již koncem března nebo začátkem dubna. Narazit na ni je pak možné až do konce května. Využití má nejen v kuchyni, ale i při léčbě nejrůznějších onemocnění. Medvědímu česneku se nejlépe daří v lužních a listnatých lesích na stinných a vlhčích místech. S výjimkou chráněných krajinných oblastí není jeho sběr nijak omezen. Vypěstovat si ho ale můžete i na zahrádce. Svým vzhledem může připomínat […]

Nejčastější problémy s mužskými pohlavními orgány. Samovyšetření by mělo být samozřejmostí

Reprodukční zdraví mužů patří mezi témata, o nichž se příliš často nemluví. Urologové mu ale věnují pozornost již od prenatálního věku svých pacientů, přes období jejich časného dětství, dobu dospívání až po dospělost. Vedle zachování maximální fertility do budoucna usilují i o to, aby pacienti neměli problémy navazovat kontakty a i přes řadu počátečních obtíží započali sexuální život. V dětství jsou známa dvě období, která reprodukční schopnost mužů ovlivňují. V raném věku jde o anatomické poruchy vývoje močové trubice. Nejčastější bývá […]

Zásadní změna pro kuřáky. Mentolové cigarety v Česku končí. Škodí mnohem víc, než se může zdát

Kuřáci mentolových cigaret si od 20. května již svoji oblíbenou značku nekoupí. Mentolové cigarety, v posledních letech inovované o práskací kapsli, kouří až třetina dospělých kuřáků. Zákaz jejich prodeje ve všech zemích Evropské unie byl oficiálně odsouhlasen již před pěti lety. Nyní tak definitivně končí a zákaz se týká jak klasických mentolek, tak cigaret s mentolovou kapslí. Kuřáci si také výrazně připlatí. Od jara se zvýší spotřební daň na krabičce u všech cigaret o 12 až 13 korun. Zákaz […]

Jane Semour a Joe Lando vytvořili v seriálu pár.

Jane Seymour alias Doktorka Quinnová vypadá i po 30 letech od natáčení stále fantasticky

Před 27 lety se na televizních obrazovkách v USA objevil seriál Dr. Quinnová. Historická sága o statečné lékařce, která se potýká s drsným prostředím amerického divokého západu druhé poloviny 19. století, si rychle získala miliony diváků. Představitelka hlavní role, britská herečka Jane Seymour, vypadá i po téměř třech desítkách let od natáčení pořád úžasně.  Děj seriálu začíná v roce 1867. Do západní části Spojených států přicházejí přistěhovalci z nejrůznějších koutů světa, aby tu nalezli své štěstí. Mezi nimi je i lékařka […]

Šmejdi nabízejí roušky za podpis smlouvy. Úřad radí, jak se bránit

Energetický regulační úřad (ERÚ) zaznamenal několik případů, kdy tzv. „energetičtí šmejdi“ zneužili současné situace a nabízeli roušky proti podpisu. Ve skutečnosti šlo ale o podpis pod smlouvou o změně dodavatele. Další nabízejí po telefonu rekordně levné energie. Takové nabídky však končí spíše vysokou pokutou než kýženou úsporou. ERÚ důrazně varuje všechny spotřebitele, aby zvláště nyní nepřistupovali na nabídky podomních a telefonických prodejců, které mají za cíl změnu dodavatele energie, ať už přímo nebo ve formě aukce. „Zprvu […]

Začala rekonstrukce kostry plejtváka myšoka, symbolu Národního muzea

Národní muzeum i v době, kdy je pro své návštěvníky uzavřeno, pokračuje v práci. Pro účely nových stálých přírodovědeckých expozic dochází právě v těchto dnech ke kompletnímu restaurování největšího předmětu ze sbírek Národního muzea, kostry samice plejtváka myšoka. Její oprava probíhá v sále, kde je umístěna již více než sto let. Restaurátorské a preparátorské práce na dalších sbírkových předmětech probíhají i v dílnách a laboratořích Národního muzea, tak aby byly připraveny k vystavení v nových expozicích a připravovaných výstavách. Kostra plejtváka myšoka […]

Internet používá drtivá většina obyvatel Česka

Internet v roce 2019 používalo již 81 % Čechů starších 16 let, chytrý telefon pak 70 % z nich. Téměř všichni patnáctiletí pak mají doma přístup k internetu a mohou používat mobilní telefon. Údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Počítač a internet se nachází už téměř ve všech domácnostech, které tuto technologii chtějí používat. V roce 2019 byla bez internetu již jen necelá pětina českých domácností. Tři čtvrtiny z nich tvořily domácnosti seniorů, kteří ve většině případů uvádějí, že […]

Nově narozené mládě slona indického.

Pražská zoo se raduje z narození sloního mláděte

V pátek nad ránem se v Zoo Praha narodilo mládě slona indického. Jedná se o samičku a váží 92 kilogramů. Ona i její matka Tamara jsou v pořádku. Otcem slůněte je samec Ankhor. Pražská zoo očekává narození ještě druhého mláděte, březí je i samice Janita. „Jsem nadšený, že máme konečně samičku. Osobně jsem si ji po dvou klucích Maxovi a Rudim velmi přál,“ raduje se ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek a jedním dechem dodává: „Obrovské poděkování patří kolegům z Údolí […]

Tučňáci Humboldtovi ze Zoo Praha rostou jako z vody

Už kolem 2,5 kilogramu váží dvě letošní mláďata tučňáků Humboldtových. Vylíhla se v únoru v Zoo Praha, jejich rodiči jsou samice Sněhurka a samec Kulička. Zatím zůstávají v hnízdě a chovatelé je vyndávají jen kvůli pravidelné prohlídce a vážení. „Okolní svět začnou za doprovodu rodičů objevovat až za pár týdnů. I ostatní tučňáci mohou zatím slyšet pouze jejich žadonění o krmení od rodičů, které bývá občas tak hlasité, že je slyšet i za zdmi pavilonu,“ říká chovatel tučňáků Jakub Mezei. […]

X Zavřít