Levné večeře z brambor. Peněženka za ně poděkuje, ale dvakrát zdravé nejsou

PRAHA 4. října 2018, 16:18 – Tereza Běhalová
Pečené brambory.

Pečené brambory. Zdroj: Archiv

Brambory jsou odjakživa označovány za „poklad chudých“. Na světě není příliš potravin, které nestojí moc a zároveň dokážou dostatečně zasytit.

Už ve škole se učí, že brambory přivezl z Ameriky do Evropy Kryštof Kolumbus. Pochutnávali si na nich už staří Inkové n území dnešního Peru před více než pěti tisíci lety. Velmi odolná bramborová hlíza jako jediná dokázala plodit v tamních nehostinných horských oblastech, narozdíl třeba od obilí nebo kukuřice.

„Rostlina ta pro lidské pokolení jest ten největší prospěch, jejž z vynalezení Ameriky má. Jí nynějšího času není možná, aby všeobecný hlad mořil lidské pokolení, o němž nám letopisové mnoho příkladův vypisují, pokud toliko na obilí všetečka naděje se skládala, která povětřím nepříznivým zklamána bývala, tenkrát předce zemňáky jsauce jinak náramně úrodny, se podaří, že lid nebohý před strašnou smrtí hladem se ochrání,“ píše jeden z nejvýznamnějších pražských přírodovědců 19. století Jan Svatopluk Presl ve své knize Všeobecný rostlinopis z roku 1846.

Ať už máte zrovna hluboko do kapsy, nebo si jen chcete dopřát rychlou a vydatnou večeři, inspirujte se recepty na ty nejznámější pokrmy z brambor.

Myši s česnekem

Není jednodušší jídlo, než tradiční staročeské pečené brambory – tzv. myši. Potřebovat budete 600 g brambor typu B, 10 stroužků česneku, 100 g másla a sůl. Oškrabané brambory nakrájíme na kousky, omyjeme a dobře osušíme. Máslem vymažeme pečící plech a rovnoměrně na něj brambory naskládáme. V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme dozlatova. Občas brambory promícháme, aby se nepřipekly. Mezitím utřeme česnek se solí a smícháme s rozpuštěným máslem ve velké míse. Pečené brambory přidáme do mísy, dobře promícháme a přikryté utěrkou necháme asi 10 minut odstát, aby nasákly vůni. Nejlepší jsou myši podávané s mlékem nebo kefírem.

Rozmáčklé brambory s parmazánem

Netradiční chuťovka, po které se jen zapráší. Přichystejte si 700 g menších nových brambor, olivový olej, oblíbenou směs koření s bylinkami a 30 g jemně strouhaného parmazánu. Troubu předehřejeme na 200 °C. Brambory uvaříme ve slupce a necháme oschnout. Olejem vytřeme plech na pečení a pokropíme trochu i brambory. Ty pak vložíme na plech a každou z nich rozmáčkneme na placku. Opět zakápneme olejem a posypeme kořenící směsí. V troubě pečeme asi 40 minut, dokud brambory nejsou zlatavé na okrajích. Placičky poté obrátíme, opět potřeme olejem a okořeníme a pečeme dalších asi 20 minut. Hotové brambory posypeme parmazánem a necháme asi 2 minuty v troubě, aby se sýr rozpustil.

Bramborové fašírky

Tento chutný starodávný pokrm pochází z Maďarska. Připravte si na něj 1 kg brambor, 1 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžičky sušené majoránky, 5 stroužků česneku, 3 lžíce strouhanky, sůl a pepř. Nejprve uvaříme brambory ve slupce v osolené vodě. Vlažné brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a necháme zcela vychladnout. Pak přidáme sůl, majoránku, mletý pepř, prolisovaný česnek, jedno vejce a hmotu důkladně zpracujeme rukama na tvarovatelné těsto, které zahustíme podle potřeby strouhankou. Pomoučněnýma rukama vytvarujeme kuličky o průměru asi 5 cm, které zploštíme dlaněmi. V rozpáleném oleji fašírky usmažíme do červena a necháme odstát na papírových ubrouscích, aby se zbavily přebytečného tuku.

Bramborovo-zelné krokety se slaninou

Jednohubka k televizi, která ale obstojí i jako hlavní jídlo. Potřebovat budete 600 g brambor, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 60 g anglické slaniny, 1 hrnek kysaného zelí, olej, hladkou mouku, vejce a strouhanku. Oloupané brambory nakrájíme a uvaříme v osolené a okmínované vodě doměkka. Poté slijeme, necháme okapat a vystydnout. Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a anglickou slaninu na malé čtverečky. Zelí zbavíme přebytečného láku a pokrájíme na menší kousky. Na sádle rozškvaříme slaninu, vmícháme cibuli a česnek a vše orestujeme dozlatova. Pak přidáme vymačkané zelí, směs osolíme a ochutíme kmínem a zvolna podusíme, dokud nebude zelí měkké a šťáva zcela nevysmahne. Vychladlé zelí a brambory spolu rozšťoucháme dohladka v tužší směs, ze které tvoříme stejně velké šišky. Krokety obalíme v hladké mouce, vejcích a strouhance a usmažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.

Pražské brambory

Na tradiční staročeský pokrm budete potřebovat 1,5 kg brambor, 0,5 kg uzeného bůčku, 5 vajec, 2 cibule, sádlo, sůl a pepř. Uzený vepřový bůček uvaříme doměkka a necháme vychladnout. Poté ho vykostíme a nakrájíme na malé kostičky. Brambory uvařené ve slupce necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky. Najemno nakrájenou cibuli osmahneme v hrnci na rozpáleném sádle dorůžova, pak přidáme bůček a brambory, dochutíme pepřem a solí a vše za občasného míchání osmahneme. Vidličkou rozkvedláme vejce, přilijeme na brambory a pokrm mícháme tak dlouho, až se vejce srazí.

Staročeské lokše

Tradiční jídlo, na které potřebujete jen 4 suroviny – brambory, hladkou mouku, sůl a máslo. Uvařené brambory rozmačkáme na kaši. Když kaše vychladne, vmícháme mouku a vypracujeme hladké těsto, které zpracujeme do tvaru válečku. Z něj krájíme stejné dílky, které vyválíme na placky silné asi 0,3 – 0,5 cm. Pečeme na plotýnce z obou stran. Hotové lokše potřeme máslem a osolíme.

Brambůrky se cherry rajčátky

Toto jídlo pochází ze středomoří. Podává se hlavně jako příloha, ale ve zasytí i jako hlavní chod. Připravte si 750 g nových malých brambor, 4 lžíce olivového oleje, 1 paličku středně velké česneku, 250 g cherry rajčat, černé olivy a pepř. Brambory omyjeme a usušíme, ale nezbavujeme slupky. Obalíme je ve 2 lžících olivového oleje a dáme péct asi na 20 minut do trouby předehřáté na 200 °C. Poté k bramborám přidáme zbývající ingredience – lisovaný česnsek, celá cherry rajčátka, nakrájené olivy a mletý pepř. Pečeme dalších 20 až 25 minut, dokud nejsou brambory měkké a rajčátka nezačnou prskat.

Bramboráky

Křupavá česká pochoutka, po které vám ale může být poněkud těžko. Na bramboráky pro celou rodinu si nachystejte 1 kg brambor, 2 vejce, hladkou mouku, 100 g mouky, 50 g krupice, sušenou majoránku, 3 stroužky česneku, mléko, sůl, pepř a olej. Syrové brambory nejprve oškrábeme, omyjeme a nastrouháme. Pak přidáme vejce, mléko, majoránku, utřený česnek, sůl, pepř a mouku podle potřeby, aby těsto nebylo příliš řídké. Pro zvýšení křupavosti přidejte krupici. Vše velmi důkladně promíchejte. Do rozpáleného oleje klademe lžící směs, kterou rozetřeme na placky a osmažíme po obou stranách dozlatova. Bramboráky necháme odstát na papírových ubrouscích. Jíst se dají teplé i studené. Stejně jako většina smažených pokrmů z brambor chutnají nejlépe s mlékem nebo kefírem.

Kmotra Nely, Iva Pazderková, malé žirafě popřála šťastný život a spoustu sourozenců. Zajímavosti Zprávy

Žirafa „modelka“ dostala oficiální jméno. Pokřtila ji herečka Iva Pazderková

V Africkém domě pražské zoo bylo v neděli rušno. Probíhaly tam totiž křtiny žirafí slečny narozené v lednu letošního roku. Pro její zálibu v pózování před objektivy fotografů a kameramanů se jí až dosud přezdívalo „Modelka“. Od neděle je ale již nositelkou řádného jména Nela. Žirafí mládě pokřtila známá herečka Iva Pazderková. „Podívejte se, jak […]

Lifestyle Zajímavosti

Co všechno zahrnuje preventivní prohlídka u praktického lékaře

Češi nechodí na preventivní prohlídky. Přestože jsou pravidelné návštěvy praktického lékaře s přibývajícím věkem stále důležitější, podle průzkumů je ignoruje až 60 % dospělé populace. Mnozí lidé přiznávají, že lékaře nenavštěvují hlavně ze strachu, co je při prohlídce čeká. Praktický lékař pacienty na preventivní prohlídky sám od sebe nezve, termíny si proto musí každý pohlídat […]

Lifestyle Zajímavosti

Osamělost je epidemie moderní doby. Výrazně zvyšuje riziko demence a řady dalších nemocí

Demence je závažné duševní onemocnění, které postihuje především lidi ve vyšším věku. Projevuje se postupným ubýváním kognitivních funkcí – paměti, intelektu a motivace. Odborníci nyní zjistili, že na rozvoji této choroby může mít zásadní vliv i dlouhodobý pocit osamělosti. Podle studie publikované v časopise Journal of Gerontology: Psychological Sciences hrozí demence až o 40 % […]

Zprávy

Z Prahy na Mallorcu bude nově létat nízkonákladový Ryanair

Nízkonákladový letecký dopravce Ryanair oznámil, že od 4. června 2019 spustí novou pravidelnou linku mezi Prahou a španělským ostrovem Mallorca. Ten patří mezi velmi populární turistické destinace. Společnost bude z Letiště Václava Havla Praha létat na největší z Baleárských ostrovů jednou týdně, vždy v úterý. Zpáteční letenka vyjde přibližně na 4 tisíce korun. Palma de Mallorca bude […]

Ničivé bombardování navždycky Prahu poznamenalo. Zajímavosti

Bombardování Prahy nepřežily stovky lidí. Byla to chyba Spojenců, nebo záměr?

Před 74 lety se Praze rozezněly sirény. Krátce po poledni se na nebi objevilo několik desítek bombardérů B-17 americké osmé letecké armády. Nikdo na zemi v tu chvíli ještě netušil, jaká zkáza všechny brzy postihne. Byla popeleční středa 14. února 1945. Do konce války zbývaly už jen týdny. Hlášení blížícího se nebezpečí bylo v Praze […]

Česká Coco Chanel Hana Podolská. Zajímavosti

Módní ikona Hana Podolská. Smutný příběh legendární pražské podnikatelky

Říkali jí česká Coco Chanel. V jejím salonu na Jungmannově náměstí v Praze si v dobách první republiky podávaly dveře manželky ministrů a továrníků, ale i slavné herečky Jarmila Novotná, Růžena Nosková, Hana Vítová, Adina Mandlová či Lída Baarová. Životní příběh české módní ikony je pozoruhodnou výpovědí o neuvěřitelné píli a cílevědomosti, zároveň ale i […]

Vědci zkoumali, jak barvy ovlivňují fungování našeho mozku. Zajímavosti

Jak modrá a červená barva působí na naše duševní schopnosti

Chcete být kreativnější a výkonnější? Žádný problém! Stačí, když využijte barvy – konkrétně červenou a modrou. Vědci zjistili, že když se lidé dívají na červenou barvu, daří se jim o 30 % více při úkolech zaměřených na detaily, jako je vybavování si dávných vzpomínek či oprava textu. Oproti tomu modrá barva u lidí způsobuje až […]

Husitský triptych Kouzlo slova z cyklu Slovanská epopej od Alfonse Muchy vystavené ve Veletržním paláci Národní galerie v Praze v roce 2012. Zprávy

Slovanská epopej by se dočasně mohla vrátit do Moravského Krumlova. Praha má ale podmínky

Praha hledá krátkodobé i dlouhodobé řešení pro umístění Slovanské epopeje. O krátkodobé umístění má velký zájem Moravský Krumlov. Tomu hlavní město nabídlo čas do konce dubna, aby vyřešil financování nutné pro možné vystavení v místním zámku. Za současných podmínek totiž podle vedení Prahy není možné v zámku takto cenné dílo vystavit a navíc by jej […]

Zprávy

Češi zaplatí za léky průměrně 2,5 tisíce korun ročně

Výdaje na zdravotní péči v roce 2017 dosáhly v České republice 387,4 miliardy korun. Oproti roku 2016 došlo k nárůstu výdajů o 7,1 %, tedy o 25,8 miliard korun. Jen za léky bylo vydáno 82,9 miliard korun, 21,4 % veškerých výdajů na zdravotní péči. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad. Nejrychleji narůstají […]

Zprávy

Pražané loni vytřídili rekordní množství kovových obalů

Šedě zbarvené kontejnery se v ulicích Prahy objevily poprvé v roce 2013. Zhruba rok trvající pilotní projekt byl tehdy zaměřen pouze na sběr nápojových plechovek. Projekt recyklace kovových obalů pak naplno odstartoval v polovině roku 2016. Za tu dobu se jich sesbíralo přes 427 tun. Zatímco v roce 2017 Pražané vytřídili 143, 5 tuny kovových […]

X Zavřít