Mátový čaj neléčí jen žaludek. Vědci odhalili ještě jeden velký přínos

19. ledna 2021 ∙ 14:54
Ivana Kratochvílová
Foto: CC0 Unsplash.com

Snad každý zná účinky mátového čaje. Odvar z máty peprné dokáže zmírnit bolest hlavy, uleví při rýmě a nachlazení, zklidňuje podrážděný trávicí systém a posiluje imunitu. Vědci však nyní objevili ještě jeden zdravotní benefit.

Výzkumníci z Northumbria University v britském městě Newcastle před časem provedli experiment s mátovým čajem. Celkem 180 dobrovolníků požádali, aby po konzumaci různých horkých nápojů (mátový čaj, heřmánkový čaj a horká voda) popsali v dotazníku svou náladu. Chvíli poté všichni absolvovali test kognitivních schopností.

Ukázalo se, že mátový čaj dokázal účastníky pokusu nejen příjemně nabudit, ale dokonce zlepšil jejich dlouhodobou i krátkodobou pracovní paměť. Trochu jiný efekt měl heřmánkový čaj. Po něm se dobrovolníci sice zklidnili, zároveň ale došlo ke zpomalení jejich pozornosti a duševní výkonnosti.

Máta jako univerzální všelék

V lidovém léčitelství je máta peprná známá jako prostředek na zmírnění bolestí, nevolnosti a plynatosti. Používá se při nachlazení, poruchách trávení, bolestech žaludku a při průjmech. Mátový čaj se často doporučuje i jako lék na alkoholovou kocovinu.

Zlepšit paměť dokáže i rozmarýn

Britské vědce také zajímalo, zda může vůně bylinek zlepšit paměť u starších lidí. Shromáždili proto 150 dobrovolníků ve věku 65 let a více a posadili je do místností, v níž nechali působit rozmarýnové nebo levandulové esenciální oleje.

Na konci experimentu absolvovali dobrovolníci paměťové testy a vědci je požádali, aby popsali svou náladu. Zjistilo se, že ti, kteří seděli v místnosti vonící po rozmarýnu, dosáhli o 15 procent lepších výsledků než lidé sedící v levandulové místnosti.

Jablko denně dokáže divy. Proč nesmí chybět ve vašem jídelníčku

Říká se, že když sníme alespoň jedno jablko denně, můžeme se vyhnout návštěvě doktora. Jsou ale zdravotní benefity jablek skutečně tak zázračné? Na co všechno v našem těle působí? Ne nadarmo se jablko stalo symbolem pevného zdraví. Už naši předci věděli, že posiluje imunitu, účinně bojuje proti infekcím, detoxikuje a regeneruje organismus a zlepšuje náladu. Pravidelnou konzumací jablek asi nejvíce prospějeme našemu trávicímu systému. Šťavnaté biblické plody totiž obsahují látku zvanou pektin. Jedná se […]

Používáte opalovací krém správně? Vyhněte se nejčastějším chybám

Léto je v plném proudu a my si tak můžeme dosyta užívat hřejivých slunečních paprsků. Všichni víme, že bez opalovacího krému se vystavujeme velkému riziku. V ohrožení jsou ale i ti, kteří opalovací krém používají špatně. Na co je potřeba při opalování myslet? Správná volba UV faktoru Na trhu je celá řada opalovacích krémů, ale každý z nich se liší. Pokud plánujete strávit na sluníčku celé odpoledne, určitě nebude stačit krém s ochranným faktorem 20. Ten poslouží tak maximálně […]

Účinky jahod na lidské zdraví. Proč se vyplatí jíst je v sezóně?

Sezóna jahod je v plném proudu. České zahrádky jsou v těchto dnech doslova obsypány červenými plody, které znali již staří Římané. Možná vás překvapí, že pro širokou konzumaci se jahody začaly používat až v pozdním středověku, kdy byly pěstovány převážně mnichy. Toto ovoce je velmi bohatým zdrojem vitamínu C. Jeho obsah je srovnatelný s citrusovými plody. Najdeme v něm ale i vysoký podíl organických kyselin jako například kyseliny jablečné, citrónové, chininové, šťavelové, salicylové či ellagové, která působí […]

Klíšťata útočí. Chraňte se dřív, než si vás najdou a bude pozdě

Vypadá to, že počasí se konečně umoudřilo. V příštích dnech nás čekají příjemné teploty, a tak mnozí vyrazí na vycházky do přírody. Stejně jako každý rok tam však můžeme narazit na parazita, který dokáže hodně zkomplikovat život. Klíšťata se probouzejí při teplotách okolo 8 až 10 stupňů Celsia. Jejich sezóna je tedy nyní již v plném proudu. Kde se klíšťata vyskytují Domovem klíštěte obecného jsou především trávy a křoví o minimální výšce 20 cm. Setkat se s ním můžete nejen […]

Změňte melodii budíku. Bude se vám lépe vstávat a stoupne výkonnost, tvrdí australští vědci

Problémy s ranním vstáváním trápí velkou část populace. Mnozí zvládnou jen s obtížemi vylézt z postele, a některé dokonce neprobere ani dlouhé a opakované zvonění budíku. Na vině je řada faktorů, ale podle vědců je důležitá i melodie, kterou si pro své probuzení zvolíme. Nový výzkum australských vědců z RMIT Uniuversity v Melbourne zjistil, že pro notorické zaspávače se vůbec nehodí zvuk klasického pípání budíku ani poplašný alarm. Lépe řečeno, tyto zvuky se nehodí se téměř pro nikoho. Zkuste […]

X Zavřít