Medvědí česnek je prvním poslem jara. Skvěle chutná a má léčivé účinky

10. března 2020, 16:50 Tereza Běhalová
Foto: Unsplash.com

Sezóna medvědího česneku se blíží. Tato divoce rostoucí bylina se začíná v přírodě objevovat brzy na jaře, obvykle již koncem března nebo začátkem dubna. Narazit na ni je pak možné až do konce května. Využití má nejen v kuchyni, ale i při léčbě nejrůznějších onemocnění.

Medvědímu česneku se nejlépe daří v lužních a listnatých lesích na stinných a vlhčích místech. S výjimkou chráněných krajinných oblastí není jeho sběr nijak omezen. Vypěstovat si ho ale můžete i na zahrádce.

Svým vzhledem může připomínat jedovatou konvalinku. Strach z otravy ale není vůbec na místě. Medvědí česnek bezpečně poznáte podle pronikavé česnekové vůně.

Využití v kuchyni i při léčbě nemocí

Tato úžasná rostlinka připomíná běžný česnek, takže při dochucování pokrmů bez problému poslouží jako jeho náhrada. Oproti běžnému česneku má ale mnohem blahodárnější účinky na naše zdraví.

Medvědí česnek obsahuje velké množství vitamínu C, čímž pomáhá posilovat imunitní systém. Také podporuje tvorbu bílých krvinek a přispívá k pružnosti kostí, zubů a cév. Silně antibakteriální alicin zase prospěje při chřipce, angínách, průjmech či zánětech dýchacích cest.

Foto: Unsplash.com

Další léčivé složky obsažené v medvědím česneku mají fungicidní účinky – ničí plísně a mykózy. A v neposlední řadě je tato bylina skvělým doplňkem jarních omlazovacích a detoxikačních kůr.

Polévka z medvědího česneku

Sušením a dlouhou tepelnou úpravou medvědí česnek své léčivé schopnosti bohužel ztrácí. Při vaření je proto dobré pracovat s čerstvě natrhanými listy. Jednou z možností, jak je v kuchyni můžete zužitkovat, je příprava lahodné jarní polévky.

Na 4 porce budete potřebovat asi 60 g medvědího česneku, 500 ml zeleninového vývaru, 100 ml bílého suchého vína, 40 g oloupané cibule, 30 g másla, 600 ml tučné smetany, jednu větší bramboru, špetku mletého muškátového ořechu, sůl a pepř.

Foto: Unsplash.com

Příprava je jednoduchá. Na másle nejprve necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Poté přilijeme víno a necháme ho zcela odpařit. Pak přilijeme vývar a přivedeme k varu.

Následně přidáme medvědí česnek společně s uvařenou a nakrájenou bramborou. Přilijeme smetanu a dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem. Opět přivedeme k varu a rozmixujeme tyčovým mixérem.

Pohanka

Pohanka prospívá cévám, chrání před rakovinou a neobsahuje lepek. Příprava je velmi snadná

Pohanka je téměř zázračná surovina. Nemá žádný lepek, takže ji můžete konzumovat, i když trpíte celiakií. Funguje také jako účinná prevence proti kornatění cév a tepen. Obsahuje zinek, měď, mangan, selen a především přírodní rutin, který zvyšuje elasticitu cévních stěn. A její příprava navíc není ani trochu náročná. Pohanky jsou jednoleté a vytrvalé byliny s bílými a růžovými květy v hroznech a lichoklasech. Jejich plodem je nažka. Na našem území […]

Předávkování vitamínem A může mít fatální následky.

Předávkování vitamínem A může mít fatální následky. V ohrožení jsou hlavně kosti

V oblasti zdravého stravování platí víc než kdekoli jinde, že všeho moc škodí. Příkladem může být nadměrná konzumace a následné předávkování vitamínem A. Ten je sice nezbytný pro správné fungování našeho těla, ale podle vědců může ve velkém množství hodně uškodit. Je obecně známo, že vitamín A chrání zrak a posiluje imunitu. Zároveň prospívá pokožce, snižuje sklony k zánětům, podporuje činnost rozmnožovacího ústrojí, podílí se na procesu specializace buněk v […]

Chuť jako nejdůležitější smysl. Funguje už před narozením a zásadně se mění s věkem

Jediný lidský smysl, při jehož absenci můžeme snadno zemřít, i když si to vůbec neuvědomujeme. V průběhu života se mění a může nás pořádně potrápit. Není to zrak, ani sluch, které vás asi napadnou jako první. Tím velmi důležitým smyslem je chuť. Pokud ji totiž ztratíme, člověk přestává jíst, začne hladovět a zemře. Chuť se v průběhu lidského života vyvíjí a do chuťové dospělosti dorosteme každý v jiném věku. Také […]

Chipsy, hranolky, káva, chléb i sušenky. Tady všude číhá nebezpečná rakovinotvorná látka

Milujete smažené pokrmy z brambor? Možná ani netušíte, že jejich častou konzumací se vystavujete riziku vzniku rakoviny. Za všechno může látka zvaná akrylamid. Špatná zpráva je, že se mu téměř není možné vyhnout. Naštěstí ale můžeme snížit jeho množství v potravě na minimum. Akrylamid je chemická sloučenina, která vzniká při vysoké teplotě (120–150 °C) pečením, smažením nebo pražením potravin s vysokým obsahem škrobu. Celý tento děj je známý jako Maillardova […]

Jídla od babičky připomínají bezstarostné dětství. Proto je tolik milujeme, i když by šly připravit mnohem lépe

Svíčková na smetaně s houskovými knedlíky, rajská omáčka, klasické české rizoto nebo pečené kuře s bramborovou kaší. Také to nejlepší jídlo vašeho života vařila vaše babička? Možná vás jen klamou dávné vzpomínky a všechno je úplně jinak. Ne vždy je zkrátka jídlo z babiččiny kuchyně objektivně tím nejlepším, které jste kdy jedli. Za všechno může náš mozek. Ten má totiž tendenci spojovat si určitá jídla a potraviny s členy naší […]

Ztráta čichu může být projevem nákazy novým typem koronaviru.

Přibývá nakažených koronavirem, jejichž jediným příznakem je ztráta čichu

V sousedním Německu byla anosmie (dočasné vymizení čichu) příznakem u dvou třetin pacientů, kteří byli Covid-19 pozitivní. Jako hlavní příznak při lehkém průběhu koronavirové infekce ji udávalo také přibližně 30 % jihokorejských Covid-19 pozitivních pacientů. Podobné informace jsou hlášeny dále z Číny, Iránu, USA, Francie a Severní Itálie. Podle profesorky Claire Hopkins z Britské rinologické společnosti mohou pacienti s anosmií bez jakýchkoliv dalších symptomů patřit mezi tzv. skryté přenašeče onemocnění. […]

Karel Smyczek slaví životní jubileum. Zákeřná nemoc ho prý vůbec nezměnila

Jméno režiséra Karla Smyczeka je neodmyslitelně spjato s populárními filmy a seriály. Na svém kontě má tituly jako Sněženky a machři, Lotrando a Zubejda, Třetí patro, Bylo nás pět, Místo nahoře nebo Dobrá čtvrť. Velká část jeho tvorby je však zaměřena na dětské diváky a v neposlední řadě se prosadil i jako herec. Karel Smyczek slaví v těchto dnech 70. narozeniny. Narodil se 31. března 1950 v Mělníku, ale vyrůstal […]

Roušky a respirátory je nutné zlikvidovat bezpečným způsobem

Pražské služby vydaly pro občany doporučení správného postupu při likvidaci masek, respirátorů, roušek a dalších ochranných a hygienických pomůcek. „Použité jednorázové ochranné pomůcky vložte do plastového sáčku, ten následně vložte do uzavíratelného silnostěnného plastového pytle. Uzavřený pytel vhoďte přímo do nádoby na směsný komunální odpad. V žádném případě neodkládejte pytle s odpadem k popelnicím. Vystavujete tak zbytečnému riziku své okolí i naše zaměstnance,“ vyzývá Pražany tiskový mluvčí Pražských služeb Radim Mana. Uvedená doporučení […]

Šmejdi nabízejí roušky za podpis smlouvy. Úřad radí, jak se bránit

Energetický regulační úřad (ERÚ) zaznamenal několik případů, kdy tzv. „energetičtí šmejdi“ zneužili současné situace a nabízeli roušky proti podpisu. Ve skutečnosti šlo ale o podpis pod smlouvou o změně dodavatele. Další nabízejí po telefonu rekordně levné energie. Takové nabídky však končí spíše vysokou pokutou než kýženou úsporou. ERÚ důrazně varuje všechny spotřebitele, aby zvláště nyní nepřistupovali na nabídky podomních a telefonických prodejců, které mají za cíl změnu dodavatele energie, ať […]

Začala rekonstrukce kostry plejtváka myšoka, symbolu Národního muzea

Národní muzeum i v době, kdy je pro své návštěvníky uzavřeno, pokračuje v práci. Pro účely nových stálých přírodovědeckých expozic dochází právě v těchto dnech ke kompletnímu restaurování největšího předmětu ze sbírek Národního muzea, kostry samice plejtváka myšoka. Její oprava probíhá v sále, kde je umístěna již více než sto let. Restaurátorské a preparátorské práce na dalších sbírkových předmětech probíhají i v dílnách a laboratořích Národního muzea, tak aby byly […]

X Zavřít