Nejlepší drinky tohoto léta? Gin a tonik v nových podobách

MagazínTomáš Marný21. června 20193 minuty čtení

Foto: Archiv

Gin, destilát, který zachutnal už královně Viktorii, zažívá v posledních letech renesanci. Zároveň v kombinaci s tonikem tvoří skvělý letní drink. Patříte mezi ty, kdo propadli chuti osvěžující kombinace ginu s tonikem? Letošní léto přináší do této nesmrtelné kombinace opět nové trendy.

Gin, jehož základem jsou jalovcové bobule, můžete koupit v desítkách různých variant. S ochucenými nebo ovoněnými giny se setkáte v nejlepších barech a jednoduché koktejly zůstávají nesmrtelné. Tradiční kombinace 1 díl ginu, 2 díly toniku a řez citronu neurazí, objevují se ale zcela nové kombinace. Populární je pití ginu s řezem salátové okurky, která dodá velmi osvěžující chuť. K této kombinaci přímo vybízí gin Hendrick’s a rozhodně stojí za vyzkoušení. Trendu si všimla firma Schweppes a v letošním roce přichází na trh s okurkovým tonikem. Měl by být k dostání i u nás.

Marmeládu nejen k snídani

Máte-li chuť na jemnější koktejl, pak můžete do vašeho gin-toniku přidat lžičku pomerančové marmelády. Výborná je i kombinace čerstvého fíku a fíkového džemu. K tomu se skvěle hodí třeba španělský Larios gin. Kombinaci s pomerančovou marmeládou klidně doplňte celou skořicí nebo trochou muškátového oříšku. A tu s fíkovým džemem pak snítkou rozmarýnu.

Trendem tohoto léta je pak pití gin-toniku v kombinaci s malým bobulovým ovocem, jako jsou maliny, jahody nebo ostružiny. Nejde o žádnou kombinaci jahod se šlehačkou, ale pořádný koktejl, který si zachovává svou osvěžující chuť. Žádné sirupy nebo cukry se nenosí.

Kořeněné giny jako Bulldog nebo Mombasa jsou vynikající s čerstvými jahodami nakrájenými na plátky. A přidat můžete čerstvě mletý barevný nebo růžový pepř. K bylinným ginům, které zastupuje třeba prémiový Botanist se pak skvěle hodí kombinace malin, které v nápoji zlehka rozmačkáte. Přidat opět můžete snítku rozmarýnu nebo citronového tymiánu a tonik volte jemnější, třeba Mediterranean.

2019? Jen růžová to může být!

Na trhu se objevil i nový gin lehce růžové barvy s příznačným názvem Pinkster. Marks & Spencer jej dokonce začalo na palubách letadel British Airways pro toto léto nabízet s rozmačkaným lesním ovocem. Pokud tedy poletíte do Londýna, určitě jej vyzkoušejte. A ke klasickém Beefeateru nebo Bombay Sapphire, které jsou u nás nejpopulárnější, klidně přidejte pár lístků čerstvé máty a lehce rozmačkané ostružiny, dostanete tak skvělý drink na letní večer.

A pokud se vám nechce experimentovat a raději to necháte profesionálům, pak určitě vyrazte právě do Londýna. Každý lepší hotelový bar má v nabídce nepřebernou zásobu jak kvalitních ginů, tak především zajímavých toniků, které u nás bohužel nekoupíte. Ochutnat tak můžete kombinace se zeleným jablkem, rozmarýnem nebo bezovou šťávou. Třeba Lobby bar hotelu Hilton Bankside nedaleko známého mrakodrapu The Shard nabízí až 100 druhů originálních ginů.

Nepřehlédněte

Jsou zelené banány zdravější než žluté? Vědci znají odpověď • Banány patří právem mezi nejoblíbenější druhy ovoce. Kromě skvělé chuti se vyznačují i řadou pozitivních účinků na organismus. Lidé se ovšem nemohou shodnout na jedné věci. Je lepší jíst banány ještě nazelenalé, nebo naopak přezrálé? Vědci našli odpověď.

Sezóna jahod vrcholí. Na co si dát pozor při nákupu? • Na konci května začaly dozrávat první české jahody a právě nyní jejich sezóna vrcholí. V Česku patří toto ovoce mezi nejoblíbenější, každý Čech ročně zkonzumuje kolem 2,5 kila jahod. Poptávka je převážně po jahodách vypěstovaných v tuzemsku. Poznat ale českou jahodu od té dovezené je v podstatě nemožné.

Domácí ledový čaj bez éček osvěží a pošimrá chuťové pohárky • Je všeobecně známo, že čaje (a obzvláště ty zelené) prospívají našemu zdraví, pokud je konzumujeme v přiměřeném množství. Pít je přitom nemusíme jen horké. Alternativou v jarních a letních měsících je domácí ledový čaj. Jak na jeho přípravu?

Vegetariánství propadly i slavné osobnosti. Už dávno nejde o módní výstřelek • Myšlenka bezmasého stravování existuje tisíce let. Své kořeny má v civilizacích starověké Indie a Řecka. Ve středověku z Evropy vegetariánství prakticky vymizelo. Znovu se objevuje až v 19. století, kdy lidé ve velkém vzhlíželi k antické kultuře a ideálům.

Jíst naklíčenou řeřichu se vyplatí. Přináší řadu zdravotních benefitů • Řeřicha je rychle rostoucí bylinka, jejíž původní domovinou je pravděpodobně oblast Blízkého východu. Indové i Evropané ji znali již před mnoha staletími. Oblibu si získala pro svou jedinečnou chuť, ale i díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek.

Kuchyňské tuky po použití nevylévejte do odpadu. Bezohledný přístup se může vymstít • Vánoce se blíží a s nimi i spousta (co si budeme namlouvat) tučného jídla. Nechme ale nyní otázku zdravého životního stylu stranou, vždyť řízky k Vánocům neodmyslitelně patří. Zaměřme se na téma méně časté, avšak neméně důležitou – co s olejem po smažení? 

RECEPT: Oslnivý hráškový krém plný svěžesti a lahodné chuti • Hráškový krém je neodolatelná pochoutka, která vám přinese osvěžení i chuťovou explozi v ústech. Jeho jemná konzistence a svěží zelená barva lákají k ochutnání. Hrášek je bohatý na vitamíny, vlákninu a antioxidanty, čímž posiluje zdraví. Tento krém lze podávat teplý nebo studený a je ideální jako předkrm nebo lehká večeře. Obohaťte svůj letní jídelníček tímto lahodným hráškovým krémem a dopřejte si chuťový zážitek plný zdraví.

Mléková polévka, játrová omáčka. Připomeňte si blafy ze socialistické školní jídelny • Školní jídelna bývala v dřívějších dobách pro většinu dětí postrachem. Stravování v těchto zařízeních nicméně doznalo v posledních letech mnoha změn. Díky osvětě známých kuchařů pronikají i do kdysi zatuchlého prostředí moderní trendy a suroviny. Starší ročníky si ale jistě dobře pamatují na to, jak to bylo dříve.

Od úterý platí zákaz rozdělávání ohně na území Prahy • Na základě výstrahy před nebezpečím požáru, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav, bude od 28. července 2020 až do odvolání na území hlavního města platit nařízení týkající se zákazu rozdělávání ohňů na místech zvýšeného nebezpečí vzniku požáru.

Spaghetti Aglio e Olio: Chuť italské jednoduchosti • V srdci Itálie, kde se ulicemi nese vůně čerstvě upečeného chleba a vzduch naplňuje zvuk smíchu, se skrývá pokrm tak jednoduchý, ale přitom tak hluboký ve své chuti: Spaghetti Aglio e Olio. Tento pokrm v překladu znamená "špagety s česnekem a olejem" a ztělesňuje podstatu italské kuchyně - minimum ingrediencí, maximum chuti.

Zemědělské trhy na Letné nabídnou kvalitní lokální suroviny i streetfood • Září a říjen bude na muzejním dvorku Národního zemědělského muzea na Letné patřit podzimním trhům. Akce potěší zákazníky, kteří upřednostňují kvalitní lokální potraviny. Těšit se můžete i streetfood stánky s občerstvením.

Některé ořechy podporují imunitu, jiné chrání před rakovinou • Výživoví poradci již delší dobu doporučují zařadit do jídelníčku ořechy. Jejich pravidelná konzumace v určitém množství nejenže dokáže snížit cholesterol, ale funguje i jako prevence rakoviny a dalších onemocnění.

Konzumace brambor je v některých případech vysoce nebezpečná • Brambory si vydobyly pevné místo v české kuchyni i v našem jídelníčku již před stovkami let. A přestože v poslední době se do popředí zájmu dostávají i různé „nové“ netradiční přílohy, bramborám stále ani zdaleka nesahají tzv. „po kotníky“. Občas ale jejich konzumace může být velmi nebezpečná.

Likvidace tuku po smažení má svá pravidla. Někteří je stále nedodržují • K vánočním svátkům neodmyslitelně patří smažený kapr. Najdeme ho na štědrovečerní tabuli drtivé většiny českých rodin. Ne všichni už ale správně zlikvidují použitý tuk.

Světem obchází strach z rakovinotvorných snídaňových cereálií • Bez snídaňových cereálií si neumí svůj start do nového dne představit početná skupina lidí na celém světě. Odborníci se ale v poslední době přou o jejich vlivu na lidské zdraví. Podle některých studií totiž obsahují řadu herbicidů, které mohou být rakovinotvorné. Co tedy vlastně doopravdy snídáme?

Snidaňové cereálie jsou populární po celém světě.

České děti odmítají smaženého kapra. Přednost dávají jiným pokrmům • Smažený kapr v trojobalu s bramborovým salátem je sice stále nejčastějším českým štědrovečerním pokrmem, ovšem nastupující generace už má chuťové preference poněkud jiné.

Jahody jako elixír mládí, ochrana před nemocemi a skvělá pochoutka • Nastává doba dozrávání jahod. Matka příroda si dala záležet, když vymýšlela jejich podobu. Neotřelý design v kombinaci s osvěžující chutí láká v letním období i ty, kteří jinak ovoci příliš neholdují. Pravidelná konzumace těchto plodů má navíc i řadu blahodárných účinků na naše zdraví a krásu. Pojďme si je představit.

Krájení cibule bez pláče. Vyzkoušejte triky zkušených hospodyněk • Cibule patří mezi základní ingredience mnoha receptů. Její nevýhodou ovšem je, že při krájení způsobuje slzení a pálení očí. Naštěstí existuje několik snadných triků, jak tomu zabránit.

Mražení potravin má svá pravidla. Některé do mrazáku vůbec nepatří • Mražené potraviny nám usnadňují život už téměř jedno století. Přesně před 90 lety s nimi přišel přírodovědec Clarence Birdseye z amerického městečka Springfield ve státe Massachusetts. Do té doby se potraviny uchovávaly převážně zavařováním do skla nebo do konzerv, případně sušením. 

Dejte kapustě druhou šanci. Neprávem zavrhovaná zelenina má řadu benefitů • V zimním období se řada z nás může cítit vyčerpaně a unaveně. Blížící se Vánoce, stres a každodenní povinnosti oslabují naši imunitu. Jedním z pomocníků na její posílení může být obyčejná kapusta. Ta totiž blahodárně působí nejen na naše tělo, ale i mysl.