Nejlepší drinky tohoto léta? Gin a tonik v nových podobách

21. června 2019, 17:16 Tomáš Marný
Foto: Archiv

Gin, destilát, který zachutnal už královně Viktorii, zažívá v posledních letech renesanci. Zároveň v kombinaci s tonikem tvoří skvělý letní drink. Patříte mezi ty, kdo propadli chuti osvěžující kombinace ginu s tonikem? Letošní léto přináší do této nesmrtelné kombinace opět nové trendy.

Gin, jehož základem jsou jalovcové bobule, můžete koupit v desítkách různých variant. S ochucenými nebo ovoněnými giny se setkáte v nejlepších barech a jednoduché koktejly zůstávají nesmrtelné. Tradiční kombinace 1 díl ginu, 2 díly toniku a řez citronu neurazí, objevují se ale zcela nové kombinace. Populární je pití ginu s řezem salátové okurky, která dodá velmi osvěžující chuť. K této kombinaci přímo vybízí gin Hendrick’s a rozhodně stojí za vyzkoušení. Trendu si všimla firma Schweppes a v letošním roce přichází na trh s okurkovým tonikem. Měl by být k dostání i u nás.

Marmeládu nejen k snídani

Máte-li chuť na jemnější koktejl, pak můžete do vašeho gin-toniku přidat lžičku pomerančové marmelády. Výborná je i kombinace čerstvého fíku a fíkového džemu. K tomu se skvěle hodí třeba španělský Larios gin. Kombinaci s pomerančovou marmeládou klidně doplňte celou skořicí nebo trochou muškátového oříšku. A tu s fíkovým džemem pak snítkou rozmarýnu.

Trendem tohoto léta je pak pití gin-toniku v kombinaci s malým bobulovým ovocem, jako jsou maliny, jahody nebo ostružiny. Nejde o žádnou kombinaci jahod se šlehačkou, ale pořádný koktejl, který si zachovává svou osvěžující chuť. Žádné sirupy nebo cukry se nenosí.

Kořeněné giny jako Bulldog nebo Mombasa jsou vynikající s čerstvými jahodami nakrájenými na plátky. A přidat můžete čerstvě mletý barevný nebo růžový pepř. K bylinným ginům, které zastupuje třeba prémiový Botanist se pak skvěle hodí kombinace malin, které v nápoji zlehka rozmačkáte. Přidat opět můžete snítku rozmarýnu nebo citronového tymiánu a tonik volte jemnější, třeba Mediterranean.

2019? Jen růžová to může být!

Na trhu se objevil i nový gin lehce růžové barvy s příznačným názvem Pinkster. Marks & Spencer jej dokonce začalo na palubách letadel British Airways pro toto léto nabízet s rozmačkaným lesním ovocem. Pokud tedy poletíte do Londýna, určitě jej vyzkoušejte. A ke klasickém Beefeateru nebo Bombay Sapphire, které jsou u nás nejpopulárnější, klidně přidejte pár lístků čerstvé máty a lehce rozmačkané ostružiny, dostanete tak skvělý drink na letní večer.

A pokud se vám nechce experimentovat a raději to necháte profesionálům, pak určitě vyrazte právě do Londýna. Každý lepší hotelový bar má v nabídce nepřebernou zásobu jak kvalitních ginů, tak především zajímavých toniků, které u nás bohužel nekoupíte. Ochutnat tak můžete kombinace se zeleným jablkem, rozmarýnem nebo bezovou šťávou. Třeba Lobby bar hotelu Hilton Bankside nedaleko známého mrakodrapu The Shard nabízí až 100 druhů originálních ginů.

Levná a chutná jídla z brambor. Recepty, které budete chtít hned zkusit

Brambory jsou označovány za „poklad chudých“. Na světě totiž není příliš mnoho potravin, které nestojí moc peněz a zároveň dokážou dostatečně zasytit. Přinášíme vám přehled těch nejlepších bramborových receptů. Už ve škole se učí, že brambory přivezl z Ameriky do Evropy Kryštof Kolumbus. Pochutnávali si na nich už staří Inkové n území dnešního Peru před více než pěti tisíci lety. Velmi odolná bramborová hlíza jako jediná dokázala plodit v tamních nehostinných horských oblastech, […]

Domácí ledový čaj bez éček osvěží a pošimrá chuťové pohárky

Je všeobecně známo, že čaje (a obzvláště ty zelené) prospívají našemu zdraví, pokud je konzumujeme v přiměřeném množství. Pít je přitom nemusíme jen horké. Alternativou v jarních a letních měsících je domácí ledový čaj. Jak na jeho přípravu? Domácí ledový čaj je oproti tomu kupovanému z obchodu sice časově náročnější na přípravu, ale neobsahuje žádné chemické konzervanty a dochutit si ho můžete libovolně podle vlastních preferencí. Osvědčeným způsobem je příprava ledového čaje z teplého nápoje. Postup je […]

Nakupujte jídlo tak, aby to nebolelo peněženku

Supermarkety a obchody s potravinami jsou jedním z mála míst, kde v současné době můžeme utrácet peníze. Řada lidí proto nakupuje jídlo v mnohem větším množství než obvykle. Co tedy dělat, abychom tyto výdaje udrželi v rozumných mezích? V první řadě si dobře všímejte, které prošlé potraviny doma nejčastěji vyhazujete. Podle mnohých vědeckých studií fungují plné regály v obchodech jako lákadlo. Naše přirozené pudy z dob lovců a sběračů nám velí naházet toho do košíku co nejvíce, i když větší […]

Zázračná jarní cibulka. Chrání před chorobami a v kuchyni má široké využití

Jarní cibulka je považována za královnu kuchyně. Je to vlastně mladá cibule, která je sbírána ještě předtím, než zcela dozraje. Neplatí u ní, že pokud ji sklidíme dříve, bude nevhodná ke konzumaci. Je tomu totiž přesně naopak. V tomto malém zázraku se nachází řada prospěšných látek – například vitamíny A a C, které podporují správnou činnost kardiovaskulárního systému a snižují riziko srdečních chorob. Dalšími prospěšnými látkami v jarní cibulce jsou hořčík, vápník, draslík, měď, mangan, […]

Vyrobte si domácí jogurt. Stačí jen dvě suroviny

Přemýšlíte, jak se v těchto dnech zabavit v kuchyni? Už jste si vyrobili domácí droždí a upekli vlastní pečivo? Možná je nyní čas na výrobu domácího jogurtu. Jeho příprava není vůbec náročná a potřebovat nebudete ani jogurtovač. Stačí jen litr plnotučného mléka a jeden kelímek kvalitního kupovaného jogurtu. Do důkladně umytého hrnce nejprve nalijte mléko a ohřejte ho na přibližně 80 stupňů Celsia. Jakmile se začně tvořit pěna, hrnec odstavte z plotny a mléko nechte pomalu chladnout. Průběžně […]

Medvědí česnek je prvním poslem jara. Skvěle chutná a má léčivé účinky

Sezóna medvědího česneku se blíží. Tato divoce rostoucí bylina se začíná v přírodě objevovat brzy na jaře, obvykle již koncem března nebo začátkem dubna. Narazit na ni je pak možné až do konce května. Využití má nejen v kuchyni, ale i při léčbě nejrůznějších onemocnění. Medvědímu česneku se nejlépe daří v lužních a listnatých lesích na stinných a vlhčích místech. S výjimkou chráněných krajinných oblastí není jeho sběr nijak omezen. Vypěstovat si ho ale můžete i na zahrádce. Svým […]

Pohanka

Pohanka prospívá cévám, chrání před rakovinou a neobsahuje lepek. Příprava je velmi snadná

Pohanka je téměř zázračná surovina. Nemá žádný lepek, takže ji můžete konzumovat, i když trpíte celiakií. Funguje také jako účinná prevence proti kornatění cév a tepen. Obsahuje zinek, měď, mangan, selen a především přírodní rutin, který zvyšuje elasticitu cévních stěn. A její příprava navíc není ani trochu náročná. Pohanky jsou jednoleté a vytrvalé byliny s bílými a růžovými květy v hroznech a lichoklasech. Jejich plodem je nažka. Na našem území se začala pěstovat na přelomu 12. a 13. století, kdy sem byla […]

Rouška jako svědectví doby. Národní muzeum zahájilo novou výstavu

Národní muzeum začalo záhy po vypuknutí pandemie COVID-19 shromažďovat nejrůznější předměty, které tento výjimečný stav současné společnosti reflektují. A jedním z nejvýraznějších symbolů dnešní doby jsou bezpochyby roušky. Výstava zaměřená právě na ně je k vidění od pondělí 25. května 2020 v Historické budově Národního muzea. Národní muzeum se rozhodlo zdokumentovat tento fenomén posledních měsíců a představit výběr roušek prostřednictvím výstavy s názvem Držíme spolu v Historické budově Národního muzea. Výstava ukáže různé typy roušek od designérů, konfekčních firem, zakázkových […]

Při vstupu do vnitřních expozic zoo bude platit několik pravidel

Rozvolňování opatření proti koronavirové nákaze dnes pokračuje další vlnou. Kromě jiného budou smět opět otevřít vnitřní expozice zoologických zahrad, i když s několika omezeními. V pražské zoologické zahradě se dnes otevře většina pavilonů a vnitřních expozic, ale i restaurace, dětská hřiště a pokladny, takže vstupenky již nebude nutné kupovat přes internet. Před samotným vstupem do pavilonů bude povinná dezinfekce rukou. Návštěvníci také budou muset mít zakrytá ústa a nos a dodržovat rozestupy alespoň 2 metry. Z preventivně-veterinárních […]

Pražské metro C projde zásadní proměnou, aby zvládalo více cestujících

Nová linka metra D nejspíš nebude jediná s plně automatickým provozem. Praha uvažuje, že by soupravy bez strojvedoucích mohly jezdit i na přetížené lince C. Výběrové řízení na dodavatele automatického systému bude vypsáno nejspíš v průběhu příštího roku. „S automatizovaným provozem metra v Praze počítáme na nové trase D, ale uvažujeme o něm také na lince C. Při plném provozu jezdíme na lince C na maximu kapacit a další navýšení provozu či zkrácení intervalů budeme Pražanům moci nabídnout […]

Úbytek turistů v Praze v prvním čtvrtletí byl velmi výrazný, ukazují data

V prvních třech měsících roku do Prahy zavítalo 1 100 000 hostů, tedy o 27,4 % méně než loni. Přestože v lednu počet návštěvníků ještě vzrostl o 7,7 %, v souvislosti s pandemií koronaviru Covid-19 v únoru jejich počet klesl o 1,1 % a v březnu úbytek dosáhl celých 73,5 %. Údaje zveřejnila agentura Prague City Tourism. „Nejnovější statistika návštěvnosti dokazuje obrovský dopad pandemie na cestovní ruch v Praze ještě před faktickým uzavřením hranic. Potenciálně drtivý je pro Prahu zejména výpadek zahraničních hostů, kteří v metropoli dlouhodobě tvoří přes […]

Obě pražská slůňata už jsou k vidění ve výběhu

Samička slona indického, která přišla na svět v sobotu 9. května, se minulý týden poprvé podívala i do venkovního výběhu Údolí slonů. Skupinu samic s mláďaty budou moci návštěvníci sledovat venku za dobrého počasí vždy po poledni. „Pražský zázrak“ – tak označuje letošní slůňata ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Naráží tím na fakt, že jde o dvě krátce po sobě narozené samičky, které v Praze zůstanou a jednou zde položí základ vzniku nové rodinné skupiny. Zatím je návštěvníci mohou […]

Věžní hodiny na pražských památkách projdou rekonstrukcí

V letošním roce projdou generální opravou věžní hodiny sedmnácti pražských památek. Zajistí ji městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP), která se o více než 500 věžních a veřejných hodin v hlavním městě stará. „V prvních čtyřech měsících letošního roku jsme již revitalizovali hodiny na kostele sv. Remigia v Čakovicích, hodiny Geologického ústavu v Klárově a jako zatím poslední přišly na řadu hodiny kostela sv. Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí,“ uvedl radní hl. m. Prahy Jan Chabr s tím, že obnova letos […]

Lanová dráha na Petřín slouží veřejnosti od 25. července 1891.

Lanovka na Petřín obnovuje provoz v omezeném režimu

V pondělí 11. května v 9 hodin ráno zahájí Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) provoz lanové dráhy na Petřín v omezeném režimu, který vyplývá z platných mimořádných opatření vlády ČR. Lanovka bude převážet maximálně 30 cestujících v jedné kabině, tj. v každém oddíle 6 osob. Vzhledem k omezení kapacity vozy nebudou zastavovat na mezistanici Nebozízek, aby nedocházelo k překročení stanoveného maximálního limitu přepravovaných osob. Letní jízdní řád lanovky zůstane zachován v intervalu 10 až 15 minut, jak jsou cestující v tomto […]

Historická budova národního muzea se po rekonstrukci otevřela návštěvníkům v říjnu loňského roku.

Otevírají se muzea a galerie. Někde ale přivítají návštěvníky až později

Po téměř dvou měsících se dnes znovu otevřou některá pražská muzea a galerie. Za zpřísněných hygienických opatření mohou lidé v hlavním městě opět navštívit objekty Národního muzea nebo Národní zemědělské muzeum na Letné. Národní technické muzeum a Národní galerie otevřou o něco později. Některé instituce již avizovaly, že se budou snažit přilákat návštěvníky na levnější vstupné. Například Národní muzeum snížilo cenu vstupenek o 50 % až do 15. června 2020. Poloviční cenu zaplatí i návštěvníci Staroměstské radnice. Lidé […]

Staroměstská radnice v Praze patří mezi vyhledávání cíle turistů.

Staroměstská radnice znovu otevírá a láká na poloviční vstupné

V pondělí 11. května v 11 hodin se po dvouměsíční pauze znovu otevře Staroměstská radnice. Na všechny druhy vstupného platí až do dovolání sleva 50 procent. Od 25. května navíc budou zájemci moci po předchozí objednávce využít komentovaných prohlídek objektu. „Jsem velmi rád, že se můžeme konečně opět podělit s návštěvníky o jednu z nejvzácnějších pražských památek. Nějakou dobu teď nebudeme nuceni využívat výši vstupného jako prostředek regulace počtu návštěvníků, proto jsme se rozhodli nabídnout vstupné s 50 % slevou. […]

Zóny placeného parkování v Praze jsou ode dneška opět v platnosti

V hlavním městě je ode dneška znovu obnoven provoz zón placeného stání v plném rozsahu. Přestože Vláda ČR o tomto kroku rozhodla s účinností již od 28. dubna, vedení Prahy odsunulo termín až na dnešek. „Zóny placeného stání zvýhodňují rezidenty v místě jejich trvalého pobytu, což je často jejich jediná a logická možnost, kde zaparkovat. Je na čase, aby se tento režim zase brzo vrátil do své podoby,“ uvedl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy […]

X Zavřít