Obliba drůbežího masa roste. Znáte všechny jeho benefity?

12. prosince 2020 ∙ 16:04
Tomáš Marný
Foto: Unsplash.com

Drůbeží maso je v současnosti nejoblíbenějším masem v naší kuchyni. Vytlačuje i naše tradiční masa – vepřové a především hovězí. Je to ale oprávněné? Je drůbeží maso natolik hodnotné, aby tvořilo základ našeho příjmu živočišných bílkovin?

Mezi drůbeží maso řadíme maso zdomácnělých ptáků, tedy kuřat, krůt, perliček, kachen, hus a holubů. Dělíme ho do dvou hlavních skupin – bílé (krůta, kuře) a červené (perličky, kachny, husy a holubi). Jeho obliba v Česku značně roste. Oproti roku 2010 vzrostla spotřeba o 17,1 procenta na 28,7 kilogramu na osobu.

Hlavní předností drůbežího masa je jeho jemnost, křehkost a dobrá stravitelnost. Tyto vlastnosti, snadná a rychlá kuchyňská úprava (drůbeží maso zkazí při kuchyňské úpravě jen opravdový gasto-analfabet) a poměrně příznivá cena proto způsobují neklesající popularitu drůbežího masa. A co dál? Najdeme ještě nějakou další přednost?

Jak je to s obsahem tuků

Odborníci i konzumenti řadí drůbeží maso mezi dietní. Nejen kvůli jeho vysoce kvalitní a dobře stravitelné bílkovině, ale především kvůli nízkému obsahu tuků. Například prsní svalovina jatečného kuřete obsahuje maximálně 2% tuků, ale taková stehna už mají více než dvaapůlnásobek tuků, což už je na úrovni hovězí kýty nebo svíčkové. Faktem je ale to, že kuřecí tuk má lepší výživovou hodnotu, než hovězí lůj či vepřové sádlo.

Výhodou je i rozložení tuků

U drůbeže je to především v podkoží a v dutině břišní. Takže ti, kteří preferují masa sušší, s menším podílem tuků, mají usnadněnou práci v tom, že u drůbeže lze tuk snadněji odstranit, než u jiných druhů mas, kde je mnohdy poměrně značné množství tuku uloženo i mezi jednotlivými svalovými vlákny (proto je maso hovězí a vepřové o něco šťavnatější a chuťově výraznější, než maso drůbeže).

Kvalitní zdroj živin

Drůbeží maso ale není jen zdrojem velmi kvalitních, plnohodnotných bílkovin a relativně kvalitních tuků, ale i vitamínů a minerálních látek, především draslíku.

V porovnání s ostatními druhy mas má tedy drůbeží maso celkově nižší energetickou hodnotu, především díky menšímu podílu tuků. Má i méně špatně stravitelného kolagenu, proto je jeho trávení rychlejší, než u masa hovězího či drůbežího. Celkově tedy i méně zatěžuje naši trávicí soustavu.

Snadná příprava

Ale tou hlavní devizou drůbežího je jeho snadná kuchyňská úprava (jen se k němu musíme chovat slušně a šetrně jej zpracovávat) a naprostá univerdálnost. Drůbeží maso můžeme restovat, grilovat, vařit, péct, dusit, vařit v páře nebi péct ve vaku,

Z drůbežího masa tak vytvoříme nejen chutné pečeně a steaky, ale i různá rizota, saláty a dokonce i sekanou a karbanátky. Jediné, co asi nikdy nikomu nebude chutnat, je tatarák. Ale od toho je tady hovězí a tak by to mělo i zůstat.

Odběrové místo na Mariánském náměstí provádí PCR testy ze slin

Na Mariánském náměstí v Praze 1 bylo otevřeno nové odběrové místo. Testovat se zde mohou lidé jak pomocí antigenní metody, tak i formou PCR testu neinvazivní metodou odběrem vzorku ze slin. Provoz centra zajišťuje Městská poliklinika Praha ve spolupráci s Českým červeným křížem. „Otevřením dalšího odběrového centra hlavní město Praha reaguje na vývoj epidemické situace, která v České republice stále není příznivá. Virová nálož v populaci je stále vysoká a […]

Jak správně dýchat. Jednoduchý návod vám může změnit život

Dýchání nás provází od narození až do smrti. Je to proces, bez kterého bychom jen sotva přežili. Pouze díky němu může krev zásobovat organismus životně důležitým kyslíkem. Podle odborníků přitom velká část lidí dýchá špatně. To pak může souviset s různými zdravotními komplikacemi. Co tedy při dýchání dělat lépe? Jednou z nejčastějších chyb je povrchní, mělké dýchání. K němu dochází nejčastěji ve stresových situacích, ale často se ho dopouštíme s […]

Stane se Alžběta II. nejdéle vládnoucí panovnicí historie?

Svět se za posledních sedm dekád neuvěřitelně proměnil. Jedna jistota ale stále zůstává. Na britském trůně neochvějně sedí královna Alžběta II. Od počátku její vlády uplynulo letos v únoru 69 let. Je to neuvěřitelný výkon. Už dávno neplatí, že nejdéle vládnoucí panovnicí Británie byla královna Viktorie. Ta stála v čele britského impéria „pouze“ 63 let a 216 dní. Alžbětě II. nyní zbývá jen několik měsíců, aby trumfla Lichtenštejnského panovníka Jana […]

Některá jídla jsou pro pejsky smrtelně nebezpečná

Dokud jsem si nepořídila pejska, věděla jsem toho o výchově jen málo. Nějakou mlhavou představu má pochopitelně každý. Ale na spoustu věcí jsem přišla až postupně. Třeba na to, která jídla mohou být pro naše čtyřnohé kamarády nebezpečná. V první řadě je to čokoláda. Tu by psi (ale ani kočky) neměli za žádných okolností sníst. Jinak jim hrozí otrava a v krajním případě dokonce smrt. Čokoláda obsahuje theobromin. Ten se […]

Srdeční selhání se týká stovek tisíc Čechů. A po pandemii jich bude ještě víc, očekávají lékaři

Obezita, vysoký krevní tlak, cukrovka nebo vysoká hladina cholesterolu jsou rizikové faktory srdečního selhání. Toto onemocnění se týká stále většího počtu lidí v Česku. Podle odborníků se již blížíme 300 tisícům nemocných se stanovenou diagnózou. „I přesto, že u nás délka života před vypuknutím pandemie měla tendenci k prodlužování, nedařilo se nám prodloužit délku života lidí ve zdraví. Léta strávená s nemocí jsou nejčastěji na vrub srdečním onemocněním a mezi […]

X Zavřít