Pálení žáhy snadno zaženete. Stačí potraviny, které máte doma

27. srpna 2020 ∙ 16:54
Ivana Kratochvílová
Foto: Pixabay.com

Pocit nepříjemného pálení za hrudní kostí nebo v hrdle postihne čas od času každého. A když se k tomu přidá ještě říhání a pocit na zvracení, obvykle hledáme rychlý a účinný způsob, jak se potíží zbavit.

Pálení žáhy neboli pyróza je způsobeno překyselením žaludku a navracením (vystřelováním) jeho obsahu do jícnu. Pokud vás žáha pálí jen občas, například po mimořádně těžkém a mastném obědě, není třeba si dělat starosti.

Pokud ale podobné problémy zažíváte častěji, měli byste se poradit se svým lékařem. Onemocnění zvané gastroezofageální reflux totiž není žádná banalita. Nepříjemný pocit pálení žáhy často doprovází i tlak na hrudníku připomínající infarkt, dávivý kašel, chrapot, průduškové a plicní komplikace nebo zkažený acetonový dech.

Reflux se pak obvykle léčí za pomoci léků, diety a správné životosprávy. Pálení žáhy výrazně zhoršuje kouření, alkohol a obezita. Najet na zdravější životní styl je proto hlavním předpokladem pro úspěšnou léčbu.

Jak zahnat akutní pálení žáhy

S překyseleným žaludkem pomohou volně prodejné léky, z lékárny – tzv. „antacida“. Pokud je ale zrovna nemáte po ruce, skvěle zafungují některé potraviny nebo roztoky.

Snad nejúčinnější je vypít sklenici vody smíchané s trochou jedlé sody. Soda nejenže neutralizuje žaludeční šťávy, ale pomáhá také při dalších trávicích obtížích. Lékaři ovšem doporučují tento způsob praktikovat jen výjimečně.

S pálením žáhy může dále pomoci také citronová šťáva, mléko, jablečný ocet, zázvorový čaj, banán, kurkumový med, šťáva ze syrových brambor nebo hořčice.

Jak pálení žáhy předcházet

Jídlo si vychutnávejte pomalu a v klidu. Každé sousto důkladně rozžvýkejte, abyste předešli přejedení. Do jídelníčku zařaďte více zeleniny, omezte naopak kávu, alkohol a cigarety.

Jako dezert si po jídle dopřejte kousek čerstvého ananasu. Po jídle zůstaňte alespoň 20 minut ve vzpřímené poloze. Zhruba 3 hodiny před usnutím už nejezte vůbec.

X Zavřít