Podzimní dýňová polévka. Hřejivá náruč pro chladné dny

MagazínTereza Běhalová11. září 20232 minuty čtení

Foto: Unsplash +

Jakmile listí zezlátne a vzduch je cítit podzimem, naše chuťové buňky začnou toužit po teplých, uklidňujících chutích. Dýně, typická podzimní ingredience, se v tomto období dostává do popředí mnoha našich oblíbených pokrmů. Dnes se ponoříme do receptu na krémovou, sametovou dýňovou polévku, která vás jistě zahřeje u srdce i na duši.

Podzim je obdobím tepla, pohody a vděčnosti. Tato dýňová polévka je odrazem všech těchto pocitů v jediné misce. Ať už si ji budete vychutnávat sami za chladného večera, nebo se o ni podělíte se svými blízkými při slavnostním setkání, určitě se stane vaší oblíbenou podzimní polévkou.

Suroviny

  • 1 středně velká dýně, oloupaná, zbavená semínek a nakrájená na kostky
  • 1 velká cibule, nadrobno nakrájená
  • 2 stroužky česneku
  • 1 středně velká mrkev, nakrájená na kousky
  • 1 střední brambora, oloupaná a nakrájená na kostičky
  • 4 šálky zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 1 šálek kokosového mléka nebo husté smetany
  • 2 lžíce olivového oleje nebo másla
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvá petrželka a pražená dýňová semínka na ozdobu

Postup

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej nebo máslo na středním plameni. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji, dokud nezesklovatí. Přidejte prolisovaný česnek a smažte další minutu, přičemž dbejte na to, aby se nepřipálil.
  2. Za občasného míchání přidejte kousky mrkve a brambor a vařte asi 5 minut.
  3. Do hrnce přidejte dýni nakrájenou na kostičky, dobře promíchejte a nechte chutě ještě 5 minut prolínat.
  4. Přilijte zeleninový nebo kuřecí vývar a dbejte na to, aby byla zelenina ponořená. Směs přiveďte k varu, poté snižte teplotu, přikryjte a nechte vařit asi 25-30 minut nebo dokud dýně a brambory nezměknou.
  5. Jakmile je zelenina měkká, ponorným mixérem polévku rozmixujte na hladké pyré. Pokud ponorný mixér nemáte, můžete polévku po částech přendat do běžného mixéru, ale nezapomeňte ji nejprve nechat trochu vychladnout, abyste předešli případným nehodám. Po rozmixování vraťte polévku do hrnce.
  6. Vmíchejte kokosové mléko nebo hustou smetanu, mletou skořici, muškátový oříšek a zázvor. Polévku pak nechte ještě 5 minut prohřát. Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem. Podávejte horkou, podle potřeby ozdobenou posypem čerstvou petrželkou nebo opraženými dýňovými semínky.

Tato polévka se skvěle hodí ke křupavému chlebu nebo přílohovému salátu. Pro slavnostní nádech ji můžete servírovat ve vydlabaných mini dýních.

Nepřehlédněte

Zemědělské trhy na Letné nabídnou kvalitní lokální suroviny i streetfood • Září a říjen bude na muzejním dvorku Národního zemědělského muzea na Letné patřit podzimním trhům. Akce potěší zákazníky, kteří upřednostňují kvalitní lokální potraviny. Těšit se můžete i streetfood stánky s občerstvením.

Podzim se nekoná. Teploty budou v příštích dnech atakovat třicítku • Léto ještě neřeklo poslední slovo. Podle předpovědí meteorologů si v následujících dnech užijeme příjemné letní teploty. Po zadní straně tlakové výše se středem nad východní Evropou k nám začne od jihozápadu proudit velmi teplý vzduch. V úterý proto bude jasno nebo skoro jasno a nejvyšší denní teploty v Praze dosáhnou 26 až 28 stupňů Celsia. Ve středu by mělo být jasno až polojasno, odpoledne přechodně až oblačno. Rtuť teploměru se vyšplhá až na 29 stupňů. Podobná situace nás prý čeká i ve čtvrtek a v pátek, kdy se nejvyšší denní teploty budou pohybovat mezi 28 a 30 stupni Celsia. Jasnou oblohu už ale v pátek vystřídá oblačnost a dorazit by měly také přívalové srážky, místy i bouřky. Nejnižší noční teploty by celý tento týden neměly klesnout pod 11 stupňů Celsia.

O víkendu se razantně ochladí. Léto nejspíš definitivně končí • Máme za sebou nejspíš poslední teplé dny v tomto roce. V pátek odpoledne sice rtuť teploměru naměřila téměř 30 stupňů Celsia, ale podle předpovědi meteorologů přijde už brzy velmi razantní ochlazení.

Nové pražské pověsti: Poslední podzimní lísteček • Na konci listopadu bývají pražské ulice už většinou zahalené v mlze. Je to tajemný čas. Dny jsou krátké jako první láska a světla je tak moc málo, že by se klidně vešlo do krabičky od zápalek. Lidské duše potají vzpomínají, jak voněly všechny ty promarněné podzimy, zatímco poslední žlutý lísteček v celém širém městě se odtrhuje od rodné větvičky a vydává se na poslední cestu.

RECEPT: Oslnivý hráškový krém plný svěžesti a lahodné chuti • Hráškový krém je neodolatelná pochoutka, která vám přinese osvěžení i chuťovou explozi v ústech. Jeho jemná konzistence a svěží zelená barva lákají k ochutnání. Hrášek je bohatý na vitamíny, vlákninu a antioxidanty, čímž posiluje zdraví. Tento krém lze podávat teplý nebo studený a je ideální jako předkrm nebo lehká večeře. Obohaťte svůj letní jídelníček tímto lahodným hráškovým krémem a dopřejte si chuťový zážitek plný zdraví.

Zvířata z pražské zoo si pochutnala na dýních • Zoologická zahrada hl. m. Prahy je kvůli pandemii koronaviru již třetí týden uzavřena pro veřejnost. I přesto ale zdejší zvířata nepřišla o tradiční dýňové hody.

Načerpejte energii před zimou • S nastupujícím podzimem a blížící se zimou se u mnoha lidí vyskytují pocity únavy a nedostatku energie. Sychravé počasí a nedostatek slunečního světla vám na náladě jistě nepřidá. A to vás ještě čeká předvánoční shon a stres. Jak získat dostatek energie na překlenutí tohoto nepříjemného období roku?

Sezóna medvědího česneku za dveřmi. Při sběru dávejte pozor na dvě věci • Přestože nástup jara je zatím jen velmi pozvolný, už za několik dní se začnou v přírodě konečně objevovat jeho první neklamné známky. Jedním z prvních poslů jara je i medvědí česnek – úžasná bylinka s mnoha pozitivními účinky a širokým využitím nejen v kuchyni.

Medvědí česnek

RECEPT: Brokolicový krém chutně • Brokolice nepatří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny. Brokolicová polévka či brokolicový krém, to už je ovšem něco jiného. Tomuto jídlu často přijdou na chuť i ti, kteří by jinak samotnou brokolici za žádných okolností nepozřeli.

Brokolicový krém

Gigantická dýně je k vidění v pražské Botanické zahradě • Botanickou zahradu v Praze-Troji už po čtrnácté zaplnily stovky dýní. Od 15. do 31. října se tu koná akce s názvem Tajuplný dýňový podzim.

Domácí pečený čaj pro chladné dny připravíte až překvapivě snadno • Naše babičky měly spoustu triků, jak se v chladných zimních dnech příjemně zahřát. Jedním z nich byly pečené čaje. Právě ty se nyní po letech opět vrací do módy. Nejenže krásně provoní celou domácnost a pohladí po duši, ale jejich příprava je snadná a bude vás bavit.

Do Česka přijde teplá fronta, ale slunečné počasí nepřinese • Česko se ve čtvrtek probudilo do mrazivého rána. V Praze klesla rtuť teploměru na minus 4 stupně Celsia. Teploty pod bodem mrazu očekávají meteorologové i v noci ze čtvrtka na pátek. Během víkendu k nám bude proudit teplá fronta, která přinese teplejší vzduch, ale bohužel i četné srážky a zataženou oblohu.

RECEPT: Rychlá rajčatová polévka • Geniálně jednoduchý recept z Itálie na tomatový krém, po kterém se u vás doma jen zapráší. Tato rajčatová polévka je hotová raz dva a její chuť každého dokonale uspokojí.

RECEPT: Pórkový krém. Výborná polévka plná chuti a zdraví • Pórek je zelenina s jemnou chutí a vysokým obsahem vlákniny, která je oblíbená pro svou všestrannost v kuchyni. Jedním z nejlahodnějších způsobů, jak využít bohatství tohoto zeleninového pokladu, je připravit si pórkový krém. Tato krémová polévka je plná chuti a zdraví prospěšných látek a stane se vynikajícím jídlem pro každou příležitost. Následující recept vám ukáže, jak snadno připravit tento lahodný pokrm doma.

Rychlá a vydatná polévka z červené řepy. Blahodárný zimní elixír prospěje organismu i peněžence • V posledních dnech sice v Česku panuje nezvykle teplé počasí, ale to se už velmi brzy změní. Meteorologové předpovídají nástup studené fronty. A to znamená, že dny budou opět nevlídné a sychravé. Naštěstí se můžeme zahřát vydatným krémem z červené řepy a dodat tak tělu pořádnou dávku zdravých látek.

Léčivá síla kaštanů. Podzimní zamyšlení Terezy Běhalové • Měla jsem to štěstí, že jsem zažila svoji prababičku. Hodně mě toho naučila, ale na některé věci jsem postupem času zapomněla. Letos při jedné z podzimních procházek se mi však něco znovu vybavilo. A to přesně ve chvíli, kdy jsem procházela pod jírovcem.

Září je nostalgický měsíc. Připomíná prchavost okamžiku i krásy každodennosti • Když se listí začne barvit do hněda, dny se zkracují a vzduch je cítím podzimem, začne se do našich životů vkrádat určitá nostalgie. Září, které kombinuje teplo léta a chlad podzimu, má v mnoha lidských srdcích zvláštní místo. Proč je vlastně toto období tak sentimentální?