Pomeranč versus grapefruit. Který citrus je zdravější a proč ten druhý škodí

MagazínTereza Běhalová27. ledna 20192 minuty čtení

Foto: Archiv

Citrusy mají až zázračné účinky. Jsou bohatým zdrojem zdraví prospěšných látek, zejména pak vitamínu C. Zároveň snižují hladinu tuků a cholesterolu v krvi a upravují hladinu krevního cukru.

Jsou zdravější pomeranče, nebo grapefruity? Pokud často v obchodě přemýšlíte, po kterém druhu citrusů sáhnout, dnes vám rozhodování značně ulehčíme.

Vláknina

Pro zachování dobrého zdraví bychom měli denně sníst 25 mg až 30 mg vlákniny. Tato nestravitelná složka potravy podporuje dobré trávení, odvádí z těla škodlivé látky, které vznikají při trávení, a chrání tak před rakovinou tlustého střeva. Ze 100 g grapefruitové dužiny získáte 1,7 g vlákniny, ze stejného množství pomerančové dužiny 2,5 g. První bod pro pomeranč.

Vitamín C

Jeden z nejdůležitějších vitamínů má zároveň silné antioxidační účinky. Konzumace stravy bohaté na vitamín C pomáhá tělu vybudovat si silnou odolnost proti choroboplodným zárodkům i proti škodlivým volným kyslíkovým radikálům. Ve 100 g grapefruitové dužiny je 31,2 mg vitamínu C. Ve stejném množství pomerančové dužiny 48,5 mg. Další bod pro pomeranč.

Antioxidanty

Citrusové ovoce obsahují nejrůznější antioxidanty, hlavně flavonoidy. Jde například o lutein, zeaxantin, lykopen či betakaroten. Látky jako rutin, diosmin a hesperidin jsou skvělé na cévy, naringerín je zase účinnou pomůckou v prevenci nadváhy a metabolického syndromu. Antioxidační síla (ORAC) červeného grapefruitu je 1 548 mikromolů TE na 100 g, pomeranče 1819 mikromolů TE na 100 g. Opět tedy vítězí pomeranč.

Nebezpečný grapefruit

Grapfruit může být pořádně nebezpečný, pokud užíváte vybrané druhy léků. Zjistilo se totiž, že určité látky z grapefruitu ovlivňují důležitý enzym, který zajišťuje vstřebávání látek v těle. Do krve se pak může dostat až pětkrát více léku než za běžných okolností a pacientovi tedy hrozí předávkování. Pozor by si měly dávat například ženy, které užívají antikoncepční tablety.

Výsledek je tedy jasný – 4:0 pro pomeranče.

Odkud se grepy vzaly?

Grapfruity byly poprvé objeveny v 18. století na karibském ostrově Barbados. Jedná se o křížence mezi pomerančem a pomelem. Dnes se pěstují v několika barevných variantách, a to hlavně v Číně, USA a Mexiku.

Nepřehlédněte

Dejte kapustě druhou šanci. Neprávem zavrhovaná zelenina má řadu benefitů • V zimním období se řada z nás může cítit vyčerpaně a unaveně. Blížící se Vánoce, stres a každodenní povinnosti oslabují naši imunitu. Jedním z pomocníků na její posílení může být obyčejná kapusta. Ta totiž blahodárně působí nejen na naše tělo, ale i mysl.

Zdřímnutí po obědě prospívá, ale musí být přiměřeně dlouhé • Dobrá zpráva pro všechny vyznavače poobědového šlofíčka. Nová studie čínských vědců říká, že krátké zdřímnutí má velmi pozitivní vliv na náš mozek. Důležité je ale dodržovat pravidelnost a přiměřenou délku.

Praha vyzkouší telemedicínu. Lékaři budou monitorovat životní funkce pacientů na dálku • Přivolání pomoci skrze SOS tlačítko, dálkový monitoring tělesných funkcí a zejména nastavení komunikace mezi pacienty, dispečinkem a lékaři. To umožní nový systém komplexní komunitní podpory asistovaného života eHealth, který bude Praha rok testovat na skupině vybraných klientů. Projekt zajišťuje pro hlavní město Operátor ICT v rámci koncepce Smart Prague, která zavádí technologické inovace do metropole. „Vidíme pozitivní výsledky komerčních služeb na trhu s tísňovou péčí, které využívají možnosti pokročilých technologií, jež dokážou zachraňovat životy v krizových situacích, kdy je senior doma sám. Nicméně tyto služby jsou stále v začátcích a mají jen stovky či jednotky tisíců klientů, přičemž Praha má rychle stárnoucí obyvatelstvo. Naším projektem chceme zkusit propojit existující poskytovatele s možnostmi integrovaného záchranného systému, umožnit jim využít maximální technické možnosti tísňové péče pro zlepšení jejich služeb a spolu s lékaři a univerzitami dát městu metodické podklady pro rozhodnutí, jakou roli by mohlo město v tomto systému hrát tak, aby Pražané v budoucnu mohli využít služby vzdálené péče s garancí města,“ uvedla primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová. Jak to funguje? SOS tlačítko umožní klientům v krizové situaci, aby si v případě nutnosti přivolali díky propojení na dispečink tísňové péče pomoc. Projekt počítá také s využitím technologie telemedicíny, díky které budou vzdáleně monitorovány životní funkce klientů. Bude možné monitorovat například hladinu cukru v krvi, tlak a další tělesné funkce. „Kromě samotných seniorů a osob se zdravotními problémy bude projekt užitečný i pro další cílové skupiny. Rodinní příslušníci se nebudou muset strachovat, protože budou vědět, že jejich příbuzný je pod neustálým dohledem. Například když dlouho nikdo SOS tlačítko nepřemístí, bude dispečink kontrolovat, zda je pacient v pořádku. Další důležitou skupinou zapojenou do projektu jsou doktoři, kteří díky tomuto systému budou mít k dispozici nové informace o stavu pacienta,“ vysvětluje Vladimír Zadina, ředitel divize Smart Prague Operátora ICT. [related-post id="9081"] Projekt poběží ve dvou fázích Nejprve bude nutné za konzultace s lékaři vybrat více než sto vhodných klientů, dále bude navázána spolupráce s dvěma dispečinky agentur tísňové péče a vybuduje se integrační platforma, kde se budou data o pacientech analyzovat a sdílet s nemocnicemi. Od září 2018 pak bude projekt spuštěn v pilotním režimu pro vybranou skupinu klientů. Po roce dojde k jeho vyhodnocení. Na projektu spolupracuje řada odborníků. Technické řešení informační platformy bylo konzultováno s experty z UCEEB Českého vysokého učení technického, na studii proveditelnosti spolupracovala 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy. Se samotným nastavením celého systému radí lékaři. Spolupracuje také Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, který sdílí zkušenosti z projektu Triangulum, na nějž projekt eHealth navazuje. V rámci pilotního projektu vznikne také expertní skupina, ve které zasednou všechny zainteresované strany, aby vyhodnotily fungování projektu.

Zbraň proti obávaným chorobám. Jíst rajčata každý den se vyplatí hned několikrát • Využití rajčat v kuchyni je obrovské. Můžeme z nich připravovat omáčku na těstoviny, lahodnou polévku nebo lehký salát. Červené plody mají ještě jednu výhodu. Jsou mimořádně prospěšné pro zdraví.

Záškuby před usnutím. Co nám jimi chce tělo naznačit? • Také to znáte? Ležíte v posteli, chystáte se právě usnout, ale zrovna v okamžiku, kdy už po náročném dni konečně upadáte do sladkého spánku, najednou sebou prudce škubnete. Odborníci dlouhou dobu nemohli přijít tomuto jevu na kloub. Jedno z vysvětlení se objevilo až nedávno.

Ukládáte ovoce a zeleninu do mrazáku? Vědci zkoumali, jak to ovlivní výživové hodnoty • Zamrazování je jedním z tradičních způsobů uchovávání potravin. Do mrazáku můžeme na později uschovat téměř cokoliv – od masa přes pečivo až po sezónní ovoce a zeleninu. Co ale mráz s potravinami udělá? Je možné, že dojde ke snížení výživových hodnot?

Maliny jsou jedním z nejčastějších druhů ovoce, které lidé uchovávají v mrazáku.

Čistý vzduch je základem spokojeného života. Zatočte doma s roztoči a pachy • Astmatici či vyléčení kuřáci s poškozenými plícemi by mohli vyprávět o tom, jaký je pro ně doma důležitý čistý vzduch, který při dýchání nedráždí. Že nemáte s dýcháním žádné potíže? Je potřeba si uvědomit, že dráždění dýchacích cest neprospívá nikomu. Pokud navíc máte doma malé děti, můžete díky našim následujícím radám předejít mnoha problémům a návštěvám lékařů.

Čistý vzduch je základem kvalitního a spokojeného života.

Domácí pečený čaj pro chladné dny připravíte až překvapivě snadno • Naše babičky měly spoustu triků, jak se v chladných zimních dnech příjemně zahřát. Jedním z nich byly pečené čaje. Právě ty se nyní po letech opět vrací do módy. Nejenže krásně provoní celou domácnost a pohladí po duši, ale jejich příprava je snadná a bude vás bavit.

Zázračná jarní cibulka. Chrání před chorobami a v kuchyni má široké využití • Jarní cibulka je považována za královnu kuchyně. Je to vlastně mladá cibule, která je sbírána ještě předtím, než zcela dozraje. Neplatí u ní, že pokud ji sklidíme dříve, bude nevhodná ke konzumaci. Je tomu totiž přesně naopak.

Poklad v kuchyni a rezervoár zdravých látek. Červená čočka je jednoduše skvělá • Je malá a nenápadná. A dlouho byla v západním světě i neprávem opomíjená. To se ale v posledních letech mění. Červená čočka není jen skvělou přísadou do rozmanitých kulinářských pokrmů, ale také rezervoárem mnoha zdravých látek, které náš organismus potřebuje.

Spolknutá žvýkačka: Jak dlouho doopravdy vydrží v našem těle? • Už od dětství nám bylo vštěpováno, že polykat žvýkačku se nesmí, protože se pak přilepí na stěnu žaludku a v našem těle zůstane dalších 7 let. Zakládá se toto tvrzení na pravdě, nebo jde jen o ničím nepodložený mýtus a zbytečné strašení?

Praha koupila plicní ventilátory. Sloužit budou v Nemocnici Na Františku • Hlavní město Praha zakoupilo tři kusy plicních ventilátorů v hodnotě přes jeden milion korun. Zapůjčilo je Nemocnici Na Františku, která přístroje využije při péči o pacienty ve vážném zdravotním stavu.

Spánek je mnohem důležitější, než si myslíme, potvrdil výzkum vědců • Cítíte se neustále otrávení a frustrovaní? Rozčílíte se snadno i kvůli nepodstatné malichernosti? Pokud na vás tento popis sedí, přestože vaše povaha byla od malička spíše mírná, měli byste se zaměřit na kvalitu spánku.

Češi zaplatí za léky průměrně 2,5 tisíce korun ročně • Výdaje na zdravotní péči v roce 2017 dosáhly v České republice 387,4 miliardy korun. Oproti roku 2016 došlo k nárůstu výdajů o 7,1 %, tedy o 25,8 miliard korun. Jen za léky bylo vydáno 82,9 miliard korun, 21,4 % veškerých výdajů na zdravotní péči. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Stolice říká mnohé o našem zdraví aneb Vážně i nevážně o lidském vyměšování • I když se o tom veřejně moc nemluví, pravidelné vyprazdňování je pro člověka velmi důležité a může hodně prozradit o vašem zdravotním stavu. Zní to sice zvláštně, ale až třetina lidí podle průzkumu lékařů vůbec nemá představu o tom, jak vypadá normální exkrement. Lidé si také nesprávným vyprazdňováním zadělávají na řadu zdravotních problémů. Co všechno o vás může vaše stolice prozradit?

Houbičky jsou semeniště bakterií. Správná hospodyně ví, jak často je měnit • Žádná kuchyně se bez nich neobejde. A to ani v případě, kdy za vás většinu nádobí myje myčka. Houbičky na nádobí jako užitečné pomocnice jsou vždy po ruce. Zároveň ale mohou být i extrémně zrádné.

Houbičky na nádobí

Nástup demence může ovlivnit kvalita jídelníčku. Některé potraviny raději úplně vynechte • Nesprávný výběr potravin a životospráva mohou zásadně ovlivnit kvalitu života. Anglickým vědcům se v rozsáhlé studii podařilo prokázat, že obezita vede k úbytku šedé kůry mozkové a může se podílet i na rozvoji demence a Alzheimerovy choroby. Které potraviny tedy vybírat pro správné fungování mozku a celého organismu? A čeho se naopak vyvarovat?

Světem obchází strach z rakovinotvorných snídaňových cereálií • Bez snídaňových cereálií si neumí svůj start do nového dne představit početná skupina lidí na celém světě. Odborníci se ale v poslední době přou o jejich vlivu na lidské zdraví. Podle některých studií totiž obsahují řadu herbicidů, které mohou být rakovinotvorné. Co tedy vlastně doopravdy snídáme?

Snidaňové cereálie jsou populární po celém světě.

Do babyboxu v pražském Hloubětíně někdo odložil několikaměsíční holčičku • Do babyboxu v pražském Hloubětíně někdo ve středu pozdě odpoledne odložil několikaměsíční holčičku. Informoval o tom zakladatel české sítě babyboxů Ludvík Hess. Dítě dostalo jméno Zuzanka.

Nakupujte jídlo tak, aby to nebolelo peněženku • Supermarkety a obchody s potravinami jsou jedním z mála míst, kde v současné době můžeme utrácet peníze. Řada lidí proto nakupuje jídlo v mnohem větším množství než obvykle. Co tedy dělat, abychom tyto výdaje udrželi v rozumných mezích?