Potraviny štěstí navodí skvělou náladu a ochrání před rakovinou

MagazínTereza Běhalová9. ledna 20192 minuty čtení
Díky jídlu můžeme být šťastnější.

Díky jídlu můžeme být šťastnější.

Foto: Archiv

Jídlo je důležitým faktorem, který ovlivňuje naše duševní rozpoložení. Ať už vás trápí vztahové problémy, nedostatek peněz, zlobivé děti, příliš mnoho úkolů v práci nebo jen zimní chmury, měli byste místo antidepresiv zařadit do jídelníčku potraviny štěstí, které do žil zaručeně napumpují novou energii.

Vědci už dávno zjistili, že některé potraviny obsahují zcela unikátní mix látek, který má až zázračně pozitivní účinky na naše tělo. Řada z nich v našem mozku podporuje tvorbu serotoninu a endorfinu, tedy tzv. hormonů štěstí. A některé mají dokonce antioxidační účinky, takže mohou zastavit stárnutí a nádorové bujení.

Banány

Ne nadarmo se jim přezdívá ovoce štěstí či přírodní antidepresiva. Banány obsahují vysoké množství aminokyseliny tryptofan, vitaminu B6 a mnoha dalších prospěšných látek, které pomáhají tělu produkovat serotonin. Stačí sníst tři banány každý den a uvidíte, že smutek bude okamžitě pryč.

Avokádo

Tato potravina si v posledních letech našla cestu do našich kuchyní. Aby také ne, má totiž široké spektrum využití – skvěle chutná jako příloha i hlavní jídlo. Pokud začnete avokádo jíst i vy, kromě omega 3 mastných kyselin do sebe dostanete také blahodárnou kyselinu olejovou, která pomáhá zvyšovat v mozku hladiny serotoninu.

Vlašské ořechy

Jádra vlašských ořechů máme spojena zejména s vánočním obdobím. Dopřávat byste si je ale měli po celý rok. Jsou totiž jedním z nejlepších zdrojů omega 3 mastných kyselin a uridinu. Kombinace těchto látek pomáhá zlepšovat vzájemnou komunikaci neuronů v mozku. Na podobném principu fungují antidepresiva.

Čokoláda

Většina z nás dobře ví, že čokoláda udělá člověku vždycky dobře. Svými výzkumy to ostatně potvrzují i vědci. Stačí pár kostiček kvalitní hořké 70% čokolády a do těla se vyplaví velké množství endorfinů a serotoninu. Flavanoidy v kakau a čokoládě jsou navíc plné antioxidantů, které snižují krevní tlak a zlepšují průtok krve do mozku a srdce.

Borůvky a jahody

Tyto dva druhy ovoce v sobě obsahují velmi vysoké množství vitaminu C, antioxidanty a další účinné látky. Organismus detoxikují a zároveň ho zbavují únavy.

Losos a tuňák

Maso těchto ryb v sobě ukrývá aminokyselinu tryptofan, která podporuje tvorbu serotoninu. Smutku vás zbaví také omega 3 mastné kyseliny a vitamin D. Konzumace lososa a tuňáka zabraní pocitům smutku a úzkosti, navodí dobrou náladu a také se vám bude lépe spát.

Špenát

Ne každý ho má rád, ale pokud dáte špenátu šanci a zařadíte ho pravidelně do svého jídelníčku, rapidně se vám zvýší koncentrace, duševní výkon a vyrovnanost. Špenát obsahuje řadu prospěšných látek – zejména vitamin B6 a kyselinu listovou. Váš mozek tak bude serotoninem doslova omámen. A údajně také funguje jako obrana proti nádorovému bujení. Mnoho lékařů ho proto doporučuje pacientkám s rakovinou prsu.

Nepřehlédněte

Spaghetti Aglio e Olio: Chuť italské jednoduchosti • V srdci Itálie, kde se ulicemi nese vůně čerstvě upečeného chleba a vzduch naplňuje zvuk smíchu, se skrývá pokrm tak jednoduchý, ale přitom tak hluboký ve své chuti: Spaghetti Aglio e Olio. Tento pokrm v překladu znamená "špagety s česnekem a olejem" a ztělesňuje podstatu italské kuchyně - minimum ingrediencí, maximum chuti.

Muž šel na poslední chemoterapii. Cesta do nemocnice mu změnila život • Důchodce Ronnie Foster ze Severní Karolíny v minulém týdnu absolvoval poslední kolo chemoterapie. Cestou do nemocnice se zastavil na benzinové pumpě ve městě Beulaville. Kdyby to neudělal, zcela jistě by přišel o velký balík peněz.

Zázrak jménem červená čočka. Vykouzlete rychlé a zdravé pokrmy bez nadýmání • Červená čočka je méně známá příbuzná klasické čočky, která má v našich zemích dlouhou tradici. Pochází z Turecka a jedli ji už lidé v neolitu. A i když se zatím u nás netěší příliš velké oblibě, přesvědčíme vás, že byste jí měli dát šanci. Je totiž úžasná v mnoha ohledech!

Červená čočka

Účinky jahod na lidské zdraví. Proč se vyplatí jíst je v sezóně? • Sezóna jahod je v plném proudu. České zahrádky v těchto dnech obsypávají červené plody, které znali již staří Římané. Možná vás překvapí, že pro širokou konzumaci se jahody začaly používat až v pozdním středověku, kdy byly pěstovány převážně mnichy.

Hmyzí pochoutky i tradiční asijské speciality ochutnáte na smíchovské náplavce • Milovníci asijské kuchyně si přijdou na své v sobotu 22. září 2018 na smíchovské náplavce. Již čtvrtý ročník Asia Food Festu tradičně nabídne ty nejlepší pokrmy z celé Asie, a to nejen z těch nejznámějších asijských destinací, ale i ze zemí jako je Gruzie, Libanon, Uzbekistán, Filipíny, Sýrie nebo Mongolsko. K vidění bude čajový obřad, pestrý dračí tanec, indické břišní tanečnice nebo asijská bojová umění. I letos jsou přichystány stánky s exotickým ovocem nebo hmyzími pochoutkami. Kdy a kde? Asia Food Fest se koná v sobotu 22. září 2018 od 10 hodin na smíchovské náplavce (Hořejší nábřeží, Praha 5). Vstupné je 50 Kč, držitelé průkazů ZTP a děti do 12 let mají vstup zdarma.

Kiwi obsahuje řadu prospěšných látek, ale není pro každého • Toto exotické chlupaté ovoce se zelenou dužinou bývalo v dřívějších dobách natolik vzácné, že jen málokdo věděl, jak se vlastně správně jí. Dnes už je kiwi běžně dostání v každém obchodě. Proč se vyplatí zařazovat ho pravidelně do našeho jídelníčku?

Krájení cibule bez pláče. Vyzkoušejte triky zkušených hospodyněk • Cibule patří mezi základní ingredience mnoha receptů. Její nevýhodou ovšem je, že při krájení způsobuje slzení a pálení očí. Naštěstí existuje několik snadných triků, jak tomu zabránit.

Dobré důvody, proč se těšit na zimu už teď • Přestože léto je prosluněným časem dovolených, relaxace, pohody u vody a dlouhých dní, existuje také řada důvodů, proč se už nyní začít těšit na zimu. Není třeba čekat na radost z prvních zimních vloček, abychom si uvědomili krásy a výhody zimní sezóny již teď v srpnu.

Dokonalá bramborová kaše. V čem je to tajemství? • Dobře připravená bramborová kaše je kombinací několika faktorů, které společně dohromady vytvářejí její charakteristickou chuť a texturu.

Bramborová kaše

Solíme příliš. Doporučenou denní dávku většina Čechů překračuje • „Mám tě ráda jako sůl,“ prohlásila Maruška před svým otcem králem a se zlou se potázala. Opravdu je sůl nad zlato? Ano i ne. Její nedostatek je pro zdraví stejně škodlivý jako nadbytek.

Nejdepresivnější den v roce se blíží. Jak zahnat zimní chmury? • Je po Vánocích, peněženka prázdná, venku tma a sychravo a před vámi žádný světlý bod, ke kterému byste se mohli upnout. Pokud vás na začátku roku také přepadá chmurná nálada, nejste v tom sami.

Duše potřebuje každodenní péči. Zásady psychohygieny mnoho lidí zanedbává • Více než 21 milionů obyvatel USA podle výzkumů trpí depresemi nebo dlouho přetrvávající špatnou náladou. Není pochyb, že i v našich končinách bude toto číslo vysoké. Mnozí si přitom cestu k životní radosti a vyrovnanosti zcela zbytečně uzavírají nesprávnými návyky. Co tedy dělat, abychom měli dostatek energie a cítili se šťastní?

Jeden druh snů značí dobré duševní zdraví a vyrovnanost • Lidské sny patří stále mezi vědou ne zcela probádané oblasti. Nevíme přesně, proč vlastně v noci sníme. Podle některých se jedná o výsledek náhodné činnosti neuronů, jiní sny považují za okno do našeho podvědomí a přisuzují jim velký význam.

Ukládáte ovoce a zeleninu do mrazáku? Vědci zkoumali, jak to ovlivní výživové hodnoty • Zamrazování je jedním z tradičních způsobů uchovávání potravin. Do mrazáku můžeme na později uschovat téměř cokoliv – od masa přes pečivo až po sezónní ovoce a zeleninu. Co ale mráz s potravinami udělá? Je možné, že dojde ke snížení výživových hodnot?

Maliny jsou jedním z nejčastějších druhů ovoce, které lidé uchovávají v mrazáku.

Poklad v kuchyni a rezervoár zdravých látek. Červená čočka je jednoduše skvělá • Je malá a nenápadná. A dlouho byla v západním světě i neprávem opomíjená. To se ale v posledních letech mění. Červená čočka není jen skvělou přísadou do rozmanitých kulinářských pokrmů, ale také rezervoárem mnoha zdravých látek, které náš organismus potřebuje.

Pláčete často u filmů? Mnohé to o vás vypovídá • Úplně poprvé roníme slzy hned při narození. Většinu z nás pak pláč provází po celý život. Někdo pláče často, jiný méně, a někdo dokonce tvrdí, že skoro vůbec. Co když vás ale snadno dokáže rozplakat i fiktivní filmový příběh?

Jak si úspěšně vypěstovat depresi, aby vám vydržela do konce života • Smutek je nedílnou součástí života. Funguje jako nutný ventil extrémních zátěžových podnětů, kterým jsme čas od času vystavováni. Bez smutku by navíc člověk ani nevěděl, co jsou pravé opaky – pocity radosti a štěstí. Když ale špatná nálada trvá příliš dlouho, může se jednat o závažné onemocnění zvané deprese. Část odborníků přitom zastává názor, že někteří lidé si mohou za vznik depresí sami.

Zdravotní benefity květáku: Konejšivá chuťová extáze a pozitivní účinky pro tělo a mysl • Oslňující bílá barva, jemná textura a skvělá chuť - to je květák, zelenina, která má ve světě zdravé výživy stále více své místo na slunci. A není divu! Tato pokladnice výživných látek nabízí širokou škálu zdravotních výhod pro tělo i mysl. Nenechte se zmást svou skromnou povahou, květák je opravdovým supertalentem v kategorii zeleniny a jeho zdravotní přínosy jsou podpořeny vědeckými výzkumy.

Vegetariánství propadly i slavné osobnosti. Už dávno nejde o módní výstřelek • Myšlenka bezmasého stravování existuje tisíce let. Své kořeny má v civilizacích starověké Indie a Řecka. Ve středověku z Evropy vegetariánství prakticky vymizelo. Znovu se objevuje až v 19. století, kdy lidé ve velkém vzhlíželi k antické kultuře a ideálům.

Pivo se nemusí jen pít. Jeho účinky ocení každá hospodyňka v domácnosti • Vyčítáte svému partnerovi častou konzumaci piva? Možná ho vezmete na milost, až zjistíte, že zlatavý chmelový mok může být velmi užitečným pomocníkem v domácnosti. Věřte nebo ne, občas dokáže doslova zázraky. A přitom skoro nic nestojí.

Pivo se nemusí jen pít.