Potraviny štěstí navodí skvělou náladu a ochrání před rakovinou

MagazínTereza Běhalová9. ledna 20192 minuty čtení
Díky jídlu můžeme být šťastnější.

Díky jídlu můžeme být šťastnější.

Foto: Archiv

Jídlo je důležitým faktorem, který ovlivňuje naše duševní rozpoložení. Ať už vás trápí vztahové problémy, nedostatek peněz, zlobivé děti, příliš mnoho úkolů v práci nebo jen zimní chmury, měli byste místo antidepresiv zařadit do jídelníčku potraviny štěstí, které do žil zaručeně napumpují novou energii.

Vědci už dávno zjistili, že některé potraviny obsahují zcela unikátní mix látek, který má až zázračně pozitivní účinky na naše tělo. Řada z nich v našem mozku podporuje tvorbu serotoninu a endorfinu, tedy tzv. hormonů štěstí. A některé mají dokonce antioxidační účinky, takže mohou zastavit stárnutí a nádorové bujení.

Banány

Ne nadarmo se jim přezdívá ovoce štěstí či přírodní antidepresiva. Banány obsahují vysoké množství aminokyseliny tryptofan, vitaminu B6 a mnoha dalších prospěšných látek, které pomáhají tělu produkovat serotonin. Stačí sníst tři banány každý den a uvidíte, že smutek bude okamžitě pryč.

Avokádo

Tato potravina si v posledních letech našla cestu do našich kuchyní. Aby také ne, má totiž široké spektrum využití – skvěle chutná jako příloha i hlavní jídlo. Pokud začnete avokádo jíst i vy, kromě omega 3 mastných kyselin do sebe dostanete také blahodárnou kyselinu olejovou, která pomáhá zvyšovat v mozku hladiny serotoninu.

Vlašské ořechy

Jádra vlašských ořechů máme spojena zejména s vánočním obdobím. Dopřávat byste si je ale měli po celý rok. Jsou totiž jedním z nejlepších zdrojů omega 3 mastných kyselin a uridinu. Kombinace těchto látek pomáhá zlepšovat vzájemnou komunikaci neuronů v mozku. Na podobném principu fungují antidepresiva.

Čokoláda

Většina z nás dobře ví, že čokoláda udělá člověku vždycky dobře. Svými výzkumy to ostatně potvrzují i vědci. Stačí pár kostiček kvalitní hořké 70% čokolády a do těla se vyplaví velké množství endorfinů a serotoninu. Flavanoidy v kakau a čokoládě jsou navíc plné antioxidantů, které snižují krevní tlak a zlepšují průtok krve do mozku a srdce.

Borůvky a jahody

Tyto dva druhy ovoce v sobě obsahují velmi vysoké množství vitaminu C, antioxidanty a další účinné látky. Organismus detoxikují a zároveň ho zbavují únavy.

Losos a tuňák

Maso těchto ryb v sobě ukrývá aminokyselinu tryptofan, která podporuje tvorbu serotoninu. Smutku vás zbaví také omega 3 mastné kyseliny a vitamin D. Konzumace lososa a tuňáka zabraní pocitům smutku a úzkosti, navodí dobrou náladu a také se vám bude lépe spát.

Špenát

Ne každý ho má rád, ale pokud dáte špenátu šanci a zařadíte ho pravidelně do svého jídelníčku, rapidně se vám zvýší koncentrace, duševní výkon a vyrovnanost. Špenát obsahuje řadu prospěšných látek – zejména vitamin B6 a kyselinu listovou. Váš mozek tak bude serotoninem doslova omámen. A údajně také funguje jako obrana proti nádorovému bujení. Mnoho lékařů ho proto doporučuje pacientkám s rakovinou prsu.

Nepřehlédněte

Sezóna medvědího česneku za dveřmi. Při sběru dávejte pozor na dvě věci • Přestože nástup jara je zatím jen velmi pozvolný, už za několik dní se začnou v přírodě konečně objevovat jeho první neklamné známky. Jedním z prvních poslů jara je i medvědí česnek – úžasná bylinka s mnoha pozitivními účinky a širokým využitím nejen v kuchyni.

Medvědí česnek

Dobré důvody, proč se těšit na zimu už teď • Přestože léto je prosluněným časem dovolených, relaxace, pohody u vody a dlouhých dní, existuje také řada důvodů, proč se už nyní začít těšit na zimu. Není třeba čekat na radost z prvních zimních vloček, abychom si uvědomili krásy a výhody zimní sezóny již teď v srpnu.

Mince a voda ochrání před otravou jídlem • Chystáte se na pár dní odjet z domova? Jednou z věcí, na které je potřeba myslet, je obsah vaší lednice. Jednoduchý trik vás může ochránit před otravou nebezpečnými bakteriemi.

Zemědělské trhy na Letné nabídnou kvalitní lokální suroviny i streetfood • Září a říjen bude na muzejním dvorku Národního zemědělského muzea na Letné patřit podzimním trhům. Akce potěší zákazníky, kteří upřednostňují kvalitní lokální potraviny. Těšit se můžete i streetfood stánky s občerstvením.

Proč je nejíte častěji? Vlašské ořechy mají právem nálepku božské potraviny • Naši předci prý vlašské ořechy velmi uctívali. Díky vizuální podobnosti s lidským mozkem se věřilo, že mají schopnost předávat lidem boží moudrost. Také se tradovalo, že tato potravina pomáhá při různých problémech s hlavou. Co je na tom pravdy z hlediska současné vědy?

Zázračná zelenina chrání proti rakovině, detoxikuje a zlepšuje náladu. Důležitý je ale způsob přípravy • Růžičková kapusta patří mezi potraviny, které by ve vašem jídelníčku rozhodně neměly chybět. Podobně jako třeba borůvky nebo zelený čaj obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek, jež podporují imunitní systém a pozitivně působí na duševní rozpoložení.

IKEA začala prodávat bezmasé kuličky. Chce snížit uhlíkovou stopu • Nábytkářský gigant IKEA nabízí od 1. srpna ve svých restauracích veganskou variantu ikonických kuliček. Nové bezmasé kuličky mají ve srovnání s tradičními masovými pouze 4% klimatickou stopu.

Sezóna jahod vrcholí. Na co si dát pozor při nákupu? • Na konci května začaly dozrávat první české jahody a právě nyní jejich sezóna vrcholí. V Česku patří toto ovoce mezi nejoblíbenější, každý Čech ročně zkonzumuje kolem 2,5 kila jahod. Poptávka je převážně po jahodách vypěstovaných v tuzemsku. Poznat ale českou jahodu od té dovezené je v podstatě nemožné.

Chřipka se od běžného nachlazení liší. Jak ji poznat a úspěšně vyléčit? • Chřipková onemocnění mnoho lidí podceňuje, i když na chřipku a komplikace, které způsobuje, u nás ročně zemřou zhruba dva tisíce lidí. „Každý si rád počte o ničivých infektech typu Eboly, píší se o nich romány. Ebola ale zabíjí své oběti v počtu desetitisíců, zatímco chřipka v počtech statisíců,“ upozorňuje MUDr. Silvie Knoppová, vedoucí lékařka se specializací pediatrie z kliniky Canadian Medical.

Jíst naklíčenou řeřichu se vyplatí. Přináší řadu zdravotních benefitů • Řeřicha je rychle rostoucí bylinka, jejíž původní domovinou je pravděpodobně oblast Blízkého východu. Indové i Evropané ji znali již před mnoha staletími. Oblibu si získala pro svou jedinečnou chuť, ale i díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek.

Dožijete se vysokého věku? Zjistit to můžete už v mládí • Snad každý z nás by se chtěl ve zdraví dožít vysokého věku. Délka života závisí na genetických faktorech, ale ovlivnit ji může i životospráva a celkový způsob života. Zjistit, zda budete žít dlouho, přitom můžeme už v poměrně mladém věku.

Jíst méně a zdravěji? Snadnější, než si myslíte. Chce to jen ošálit mozek • Každý máme rozdílné chutě i svá oblíbená jídla. Může za to náš mozek. Ten totiž určuje, co budeme jíst a v jakém množství. Zásadní problém nastává, když je špatně naprogramován. Jednoduchými triky však můžeme podstatně změnit svou životosprávu.

RECEPT: Základní snídaňové vafle • Snad každý miluje vafle. Ale ne všichni už vědí, jak je správně připravit. S naším receptem na základní vafle si vykouzlíte voňavé a sladké ráno. Tohle je jídlo je tak skvělé, že si ho rozhodně budete chtít opakovat neustále dokola.

Nedostatek důležitého vitamínu zvyšuje riziko ADHD u dětí • Zhruba každé desáté dítě v současnosti trpí hyperaktivitou a poruchou pozornosti. Tato neurovývojová porucha je známá pod anglickou zkratkou ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Vědci nyní zjistili, že příčinou jejího vzniku může být nedostatek důležitého vitamínu v těle matky během těhotenství.

Bramborový salát před sto lety Češi skoro neznali. Odkud se vzal? • Vánoce bez bramborového salátu si většina z nás nedokáže představit. Ještě před 100 lety byste přitom tuto pochoutku hledali na naší vánoční tabuli marně. Odkud se vlastně vzal? A proč ho Češi začali jíst?

Nezdravou zálibu ve sladkém si nemusíte vyčítat. Podle vědců za ni mohou geny • Velká část lidí si nedokáže odříct sladké pokrmy. Začíná to už ráno při snídani sladkým pečivem, pokračuje po obědě dortíkem ke kávě. V průběhu odpoledne pak do sebe řada z nás doslova „láduje“ nejrůznější sladké tyčinky, čokolády, bonbóny a další podobné pamlsky. Pokud se v tomto popisu alespoň částečně poznáváte a nezdravé mlsání se vám vymyká z rukou, vědci pro vás mají dobrou zprávu. Vlastně za to ani nemůžete.

Také jíte sladké ve velkém?

Hmyzí pochoutky i tradiční asijské speciality ochutnáte na smíchovské náplavce • Milovníci asijské kuchyně si přijdou na své v sobotu 22. září 2018 na smíchovské náplavce. Již čtvrtý ročník Asia Food Festu tradičně nabídne ty nejlepší pokrmy z celé Asie, a to nejen z těch nejznámějších asijských destinací, ale i ze zemí jako je Gruzie, Libanon, Uzbekistán, Filipíny, Sýrie nebo Mongolsko. K vidění bude čajový obřad, pestrý dračí tanec, indické břišní tanečnice nebo asijská bojová umění. I letos jsou přichystány stánky s exotickým ovocem nebo hmyzími pochoutkami. Kdy a kde? Asia Food Fest se koná v sobotu 22. září 2018 od 10 hodin na smíchovské náplavce (Hořejší nábřeží, Praha 5). Vstupné je 50 Kč, držitelé průkazů ZTP a děti do 12 let mají vstup zdarma.

Příliš bílkovin může způsobit vážné zdravotní komplikace. Doporučená dávka je u každého individuální • Bílkoviny nám pomáhají k tomu, abychom byli zdraví a měli pevné svalstvo. Nezbytné jsou i pro správné fungování mozku. Problém však nastává v momentě, kdy je množství bílkovin v těle příliš velké. Jak poznat, že se tento problém týká právě vás?

Solíme příliš. Doporučenou denní dávku většina Čechů překračuje • „Mám tě ráda jako sůl,“ prohlásila Maruška před svým otcem králem a se zlou se potázala. Opravdu je sůl nad zlato? Ano i ne. Její nedostatek je pro zdraví stejně škodlivý jako nadbytek.

Krájení cibule bez pláče. Vyzkoušejte triky zkušených hospodyněk • Cibule patří mezi základní ingredience mnoha receptů. Její nevýhodou ovšem je, že při krájení způsobuje slzení a pálení očí. Naštěstí existuje několik snadných triků, jak tomu zabránit.