Příprava a skladování bramborového salátu. Vyhněte se nejčastějším chybám

8. prosince 2020 ∙ 14:00
Tereza Běhalová
Foto: Pixabay.com

Ke štědrovečerní večeři patří bramborový salát jako párek k rohlíku. Dopřává si ho až 95 procent všech obyvatel Česka a v mnoha domácnostech se připravuje v tak velkém množství, že zbude ještě na několik dalších dní. Ne každý už ale dbá na to, aby salát byl i zdravotně nezávadný.

Jedno z nejoblíbenějších vánočních jídel může způsobit velmi nepříjemné zažívací potíže a v některých případech dokonce i salmonelózu. Pokud vás tedy vidina vánočních svátků strávených na toaletě příliš neláká, dodržujte několik bezpečnostních zásad při přípravě a následném skladování salátu.

Majonéza není hlavní problém

Za nejproblematičtější složku bramborového salátu z hlediska bezpečnosti považují mnozí lidé majonézu. Pokud používáte domácí, obavy jsou na místě. Většina lidí ale do salátu přidává průmyslově vyrobenou majonézu, která musí ze zákona projít procesem pasterizace. Otrava choroboplodnými zárodky tedy v tomto případě nehrozí.

Horší už je to s cibulí. Šťáva z ní totiž výrazně zkracuje trvanlivost salátu současně s tím, jak se postupně uvolňuje a proniká do celého salátu. Částečně zvrátit tento proces můžete snadným trikem – cibuli nejprve spařte horkou vodou a následně ji opláchněte ve studené. Další možností je cibuli v salátu úplně vynechat.

Přidáváte-li do salátu vejce, vždy je dobře uvařte natvrdo. Používejte čerstvá vejce a nikdy je po nákupu před uložením do chladničky nemyjte, poškodili byste tak přirozený ochranný obal skořápky.

Veškeré další součásti salátu krájejte na čistém prkénku. Zeleninu nikdy nekrájejte tam, kde jste před chvílí krájeli maso. Používáte-li do salátu kysanou smetanu nebo jogurt, určitě je lepší přidat je do salátu až v den, kdy jej hodláte konzumovat.

Jak salát skladovat

Bramborový salát skladovaný v lednici během Vánoc bývá častým terčem salátových nájezdníků. Pamatujte na to, že ujídání salátu by mělo vždy probíhat za pomoci čisté lžíce. Nikdy v něm nenechávejte lžíci zapíchnutou. Ochutnávačům to jinak usnadní práci a navíc vzroste riziko, že do salátu proniknou nejrůznější nežádoucí mikroorganismy.

Pamatujte na to, že salát vydrží v lednici při stálé teplotě do 6 stupňů Celsia nezávadný přibližně 3 až 4 dny. Poté už jeho konzumace může být z hlediska bezpečnosti riziková.

Odběrové místo na Mariánském náměstí provádí PCR testy ze slin

Na Mariánském náměstí v Praze 1 bylo otevřeno nové odběrové místo. Testovat se zde mohou lidé jak pomocí antigenní metody, tak i formou PCR testu neinvazivní metodou odběrem vzorku ze slin. Provoz centra zajišťuje Městská poliklinika Praha ve spolupráci s Českým červeným křížem. „Otevřením dalšího odběrového centra hlavní město Praha reaguje na vývoj epidemické situace, která v České republice stále není příznivá. Virová nálož v populaci je stále vysoká a […]

Jak správně dýchat. Jednoduchý návod vám může změnit život

Dýchání nás provází od narození až do smrti. Je to proces, bez kterého bychom jen sotva přežili. Pouze díky němu může krev zásobovat organismus životně důležitým kyslíkem. Podle odborníků přitom velká část lidí dýchá špatně. To pak může souviset s různými zdravotními komplikacemi. Co tedy při dýchání dělat lépe? Jednou z nejčastějších chyb je povrchní, mělké dýchání. K němu dochází nejčastěji ve stresových situacích, ale často se ho dopouštíme s […]

Stane se Alžběta II. nejdéle vládnoucí panovnicí historie?

Svět se za posledních sedm dekád neuvěřitelně proměnil. Jedna jistota ale stále zůstává. Na britském trůně neochvějně sedí královna Alžběta II. Od počátku její vlády uplynulo letos v únoru 69 let. Je to neuvěřitelný výkon. Už dávno neplatí, že nejdéle vládnoucí panovnicí Británie byla královna Viktorie. Ta stála v čele britského impéria „pouze“ 63 let a 216 dní. Alžbětě II. nyní zbývá jen několik měsíců, aby trumfla Lichtenštejnského panovníka Jana […]

Některá jídla jsou pro pejsky smrtelně nebezpečná

Dokud jsem si nepořídila pejska, věděla jsem toho o výchově jen málo. Nějakou mlhavou představu má pochopitelně každý. Ale na spoustu věcí jsem přišla až postupně. Třeba na to, která jídla mohou být pro naše čtyřnohé kamarády nebezpečná. V první řadě je to čokoláda. Tu by psi (ale ani kočky) neměli za žádných okolností sníst. Jinak jim hrozí otrava a v krajním případě dokonce smrt. Čokoláda obsahuje theobromin. Ten se […]

Srdeční selhání se týká stovek tisíc Čechů. A po pandemii jich bude ještě víc, očekávají lékaři

Obezita, vysoký krevní tlak, cukrovka nebo vysoká hladina cholesterolu jsou rizikové faktory srdečního selhání. Toto onemocnění se týká stále většího počtu lidí v Česku. Podle odborníků se již blížíme 300 tisícům nemocných se stanovenou diagnózou. „I přesto, že u nás délka života před vypuknutím pandemie měla tendenci k prodlužování, nedařilo se nám prodloužit délku života lidí ve zdraví. Léta strávená s nemocí jsou nejčastěji na vrub srdečním onemocněním a mezi […]

X Zavřít