RECEPT: Lahodný mrkvový krém

19. ledna 2021 ∙ 13:16
Petra Domašínská
Foto: CC0 Unsplash.com

Nejen v chladném zimním období přijde vhod teplá polévka na prohřátí. Pokud máte rádi mrkev, můžete si z ní připravit lahodný krém. Nejen že zasytíte hladový žaludek, ale ještě tělu dopřejete pořádnou dávku živin.

Mrkev je považována za zdroj cenných antioxidantů, vitamínů, minerálů a stopových prvků, které organismus potřebuje mj. i proto, aby se mohl lépe bránit všudypřítomným zákeřným bacilům

V mrkvi najdeme vysoký obsah vitamínů A, B, C, E a K, ale i kyselinu listovou a askorbovou. Účinky těchto látek na naše tělo jsou různorodé a vydaly by na samostatný článek. Pojďme se ale již nyní pustit do samotné přípravy mrkvového krému!

Suroviny

  • 6 středně velkých mrkví
  • 1 cibule
  • 300 ml smetany na vaření
  • 1 l vývaru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 40 gramů másla
  • špetku kari koření
  • kousek čerstvého zázvoru
  • mletý pepř
  • sůl

Postup

Nejprve si očistíme mrkev, cibuli a zázvor. Cibuli nakrájíme na menší kousky a pár minut orestujeme na olivovém oleji společně s máslem. Pak přidáme nastrouhaný zázvor, mrkev (nakrájenou na kolečka) a opět několik minut restujeme.

Následně vše zalijeme vývarem a vaříme asi 20 minut. Poté polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme kořením a zahustíme smetanou. Do hotového krému můžete podle chuti přidat i nastrouhaný chedar. Na úplný závěr dozdobíme čerstvými bylinkami.

Domácí pizza jako z pizzerie. Základem úspěchu je těsto

Restaurace jsou stále zavřené a milovníci italské pizzy se tak musejí spokojit s rozvozem. Jenomže jak známo, pizza chutná nejlépe, když je právě vytažená z pece. Dovezené jídlo se navíc může celkem prodražit. Proč si tedy nepřipravit čerstvou pizzu jako z pizzerie doma? Není to zase tak těžké, jak se na první pohled zdá. Základem kvalitní pizzy je těsto. Jeho příprava je časově trochu náročnější a pracnější. Ovšem když se […]

Některá jídla jsou pro pejsky smrtelně nebezpečná

Dokud jsem si nepořídila pejska, věděla jsem toho o výchově jen málo. Nějakou mlhavou představu má pochopitelně každý. Ale na spoustu věcí jsem přišla až postupně. Třeba na to, která jídla mohou být pro naše čtyřnohé kamarády nebezpečná. V první řadě je to čokoláda. Tu by psi (ale ani kočky) neměli za žádných okolností sníst. Jinak jim hrozí otrava a v krajním případě dokonce smrt. Čokoláda obsahuje theobromin. Ten se […]

Nejstarší ženy světa prozradily tajemství dlouhověkosti

Noviny a časopisy jsou plné zaručených návodů na dlouhověkost. Často se zmiňuje především význam jídla a nastavení mysli. Pravdou je, že složení jídelníčku může hodně ovlivnit délku i kvalitu života. Některé případy stoletých lidí ale dokazují, že ne vždy jsou tyto zdravé rady neomylné. Chcete se dožít stovky? Vyhýbejte se stresu, smaženým pokrmům, fast foodu, alkoholu, cigaretám a sladkostem, slýcháváme ze všech možných stran. Opravdu to ale zaručí vitalitu a […]

Medvědí česnek

Sezóna medvědího česneku za dveřmi. Při sběru dávejte pozor na dvě věci

Přestože nástup jara je zatím jen velmi pozvolný, už za několik dní se začnou v přírodě konečně objevovat jeho první neklamné známky. Jedním z prvních poslů jara je i medvědí česnek – úžasná bylinka s mnoha pozitivními účinky a širokým využitím nejen v kuchyni. Léčivé účinky medvědího česneku znali už lidé v dobách mezolitu asi před 10 až 12 tisíci lety. Je doloženo, že již v té době byl záměrně […]

Jed jménem rafinovaný cukr. Proč nám škodí a čím ho nahradit

Kávu si osladím o trochu víc? Každý asi tuší, že bílý rafinovaný cukr není zrovna nejzdravější. Jen málokdo se ho ale dokáže vzdát. Když chceme něco osladit, máme ho zafixovaný jako první volbu. Přitom dnes již existuje řada zdravějších alternativ. Bílý cukr působí na tělo jako stimulant. Zbavuje nás rychle únavy a tím i krátkodobě zlepšuje náladu. Jenomže si už neuvědomujeme, jak vysokou cenou za to dnes a denně platíme. […]

X Zavřít