RECEPT: Senzační jahodový koláč, který nezabere příliš času

ReceptyTereza Běhalová1. července 20232 minuty čtení

Foto: Unsplash

Jahodový koláč je osvěžující a lahodný dezert, který vás přenese do léta s každým soustem. Tento koláč je plný sladkých jahod, které se sladce rozplývají v ústech, a jemné křupavé těsto mu dodává dokonalý kontrast. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to. Ponořte do světa lahodných jahodových chutí s tímto receptem na jahodový koláč, který vašim chuťovým buňkám zaručeně udělá radost.

Suroviny

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla (změklého)
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 500 g jahod (čerstvých nebo mražených)
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • 1 lžíce strouhaného kokosu (volitelné)
  • 1 vejce (pro potření)

Postup

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C a připravte si plech o velikosti přibližně 23 x 23 cm. Plech vymažte máslem nebo vystelete pečicím papírem.
  2. V míse smíchejte mouku, změklé máslo, cukr, vanilkový extrakt (nebo vanilkový cukr) a sůl. Směs zpracujte rukama, dokud nezískáte drobivou konzistenci. Pak přidejte vejce a důkladně promíchejte, dokud se těsto nespojí.
  3. Připravte si asi čtvrtinu těsta a odložte ji stranou. Zbytek těsta rozprostřete na připraveném plechu a lehce ho zatlačte, aby vytvořilo rovnoměrnou vrstvu na dně plechu.
  4. V jiné míse smíchejte jahody, cukr, kukuřičný škrob a šťávu z citronu. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  5. Nalijte jahodovou směs na připravenou vrstvu těsta a rovnoměrně ji rozložte.
  6. Z odložené čtvrtiny těsta vyrobte drobné nudličky nebo kuličky a pokládejte je na vrch jahodové směsi. Tím vytvoříte křupavou vrstvu na vrchu koláče.
  7. Jemně rozšlehejte vejce a potřete jím těsto na vrchu koláče. Pokud máte rádi, posypte koláč strouhaným kokosem.
  8. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte asi 40-45 minut, nebo dokud vrchní vrstva těsta není zlatavá a jahody nejsou šťavnaté a bublají.
  9. Vyjměte koláč z trouby a nechte ho vychladnout. Poté jej můžete podávat. Jahodový koláč je skvělý sám o sobě, ale ještě ho lze ozdobit šlehačkou nebo podávat s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Nepřehlédněte

Jahody jako elixír mládí, ochrana před nemocemi a skvělá pochoutka • Nastává doba dozrávání jahod. Matka příroda si dala záležet, když vymýšlela jejich podobu. Neotřelý design v kombinaci s osvěžující chutí láká v letním období i ty, kteří jinak ovoci příliš neholdují. Pravidelná konzumace těchto plodů má navíc i řadu blahodárných účinků na naše zdraví a krásu. Pojďme si je představit.

Sezóna jahod vrcholí. Na co si dát pozor při nákupu? • Na konci května začaly dozrávat první české jahody a právě nyní jejich sezóna vrcholí. V Česku patří toto ovoce mezi nejoblíbenější, každý Čech ročně zkonzumuje kolem 2,5 kila jahod. Poptávka je převážně po jahodách vypěstovaných v tuzemsku. Poznat ale českou jahodu od té dovezené je v podstatě nemožné.

Účinky jahod na lidské zdraví. Proč se vyplatí jíst je v sezóně? • Sezóna jahod je v plném proudu. České zahrádky v těchto dnech obsypávají červené plody, které znali již staří Římané. Možná vás překvapí, že pro širokou konzumaci se jahody začaly používat až v pozdním středověku, kdy byly pěstovány převážně mnichy.

RECEPT: Tradiční česká bábovka. Možná ji takhle dělala i vaše babička • Česká kuchyně je bohatá na tradiční dezerty, které se staly oblíbenými pochoutkami po celém světě. Jedním z nejznámějších je určitě bábovka. Tento křehký a nadýchaný dort je oblíbeným doplňkem k čaji či kávě, a také výtečným dezertem, který si můžete pochutnat kdykoli během dne. Přinášíme vám klasický recept na tradiční českou bábovku, který vás ohromí svou jednoduchostí a vynikajícím výsledkem.

Snídaňové lívance s jahodami a borůvkami • Dopřejte si dokonalý start do nového dne s našimi nadýchanými snídaňovými lívanci plnými šťavnatých jahod a borůvek. Tento vynikající recept slibuje plný talíř štěstí, díky kterému se každé ráno bude zdát jako výjimečná událost.

Potraviny štěstí navodí skvělou náladu a ochrání před rakovinou • Jídlo je důležitým faktorem, který ovlivňuje naše duševní rozpoložení. Ať už vás trápí vztahové problémy, nedostatek peněz, zlobivé děti, příliš mnoho úkolů v práci nebo jen zimní chmury, měli byste místo antidepresiv zařadit do jídelníčku potraviny štěstí, které do žil zaručeně napumpují novou energii.

Díky jídlu můžeme být šťastnější.