RECEPT: Senzační jahodový koláč, který nezabere příliš času

ReceptyTereza Běhalová1. července 20232 minuty čtení

Foto: Unsplash

Jahodový koláč je osvěžující a lahodný dezert, který vás přenese do léta s každým soustem. Tento koláč je plný sladkých jahod, které se sladce rozplývají v ústech, a jemné křupavé těsto mu dodává dokonalý kontrast. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to. Ponořte do světa lahodných jahodových chutí s tímto receptem na jahodový koláč, který vašim chuťovým buňkám zaručeně udělá radost.

Suroviny

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla (změklého)
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 500 g jahod (čerstvých nebo mražených)
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • 1 lžíce strouhaného kokosu (volitelné)
  • 1 vejce (pro potření)

Postup

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C a připravte si plech o velikosti přibližně 23 x 23 cm. Plech vymažte máslem nebo vystelete pečicím papírem.
  2. V míse smíchejte mouku, změklé máslo, cukr, vanilkový extrakt (nebo vanilkový cukr) a sůl. Směs zpracujte rukama, dokud nezískáte drobivou konzistenci. Pak přidejte vejce a důkladně promíchejte, dokud se těsto nespojí.
  3. Připravte si asi čtvrtinu těsta a odložte ji stranou. Zbytek těsta rozprostřete na připraveném plechu a lehce ho zatlačte, aby vytvořilo rovnoměrnou vrstvu na dně plechu.
  4. V jiné míse smíchejte jahody, cukr, kukuřičný škrob a šťávu z citronu. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  5. Nalijte jahodovou směs na připravenou vrstvu těsta a rovnoměrně ji rozložte.
  6. Z odložené čtvrtiny těsta vyrobte drobné nudličky nebo kuličky a pokládejte je na vrch jahodové směsi. Tím vytvoříte křupavou vrstvu na vrchu koláče.
  7. Jemně rozšlehejte vejce a potřete jím těsto na vrchu koláče. Pokud máte rádi, posypte koláč strouhaným kokosem.
  8. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte asi 40-45 minut, nebo dokud vrchní vrstva těsta není zlatavá a jahody nejsou šťavnaté a bublají.
  9. Vyjměte koláč z trouby a nechte ho vychladnout. Poté jej můžete podávat. Jahodový koláč je skvělý sám o sobě, ale ještě ho lze ozdobit šlehačkou nebo podávat s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Nepřehlédněte

RECEPT: Tradiční česká bábovka. Možná ji takhle dělala i vaše babička • Česká kuchyně je bohatá na tradiční dezerty, které se staly oblíbenými pochoutkami po celém světě. Jedním z nejznámějších je určitě bábovka. Tento křehký a nadýchaný dort je oblíbeným doplňkem k čaji či kávě, a také výtečným dezertem, který si můžete pochutnat kdykoli během dne. Přinášíme vám klasický recept na tradiční českou bábovku, který vás ohromí svou jednoduchostí a vynikajícím výsledkem.

Potraviny štěstí navodí skvělou náladu a ochrání před rakovinou • Jídlo je důležitým faktorem, který ovlivňuje naše duševní rozpoložení. Ať už vás trápí vztahové problémy, nedostatek peněz, zlobivé děti, příliš mnoho úkolů v práci nebo jen zimní chmury, měli byste místo antidepresiv zařadit do jídelníčku potraviny štěstí, které do žil zaručeně napumpují novou energii.

Díky jídlu můžeme být šťastnější.

Jahody jako elixír mládí, ochrana před nemocemi a skvělá pochoutka • Nastává doba dozrávání jahod. Matka příroda si dala záležet, když vymýšlela jejich podobu. Neotřelý design v kombinaci s osvěžující chutí láká v letním období i ty, kteří jinak ovoci příliš neholdují. Pravidelná konzumace těchto plodů má navíc i řadu blahodárných účinků na naše zdraví a krásu. Pojďme si je představit.

Snídaňové lívance s jahodami a borůvkami • Dopřejte si dokonalý start do nového dne s našimi nadýchanými snídaňovými lívanci plnými šťavnatých jahod a borůvek. Tento vynikající recept slibuje plný talíř štěstí, díky kterému se každé ráno bude zdát jako výjimečná událost.

Účinky jahod na lidské zdraví. Proč se vyplatí jíst je v sezóně? • Sezóna jahod je v plném proudu. České zahrádky v těchto dnech obsypávají červené plody, které znali již staří Římané. Možná vás překvapí, že pro širokou konzumaci se jahody začaly používat až v pozdním středověku, kdy byly pěstovány převážně mnichy.

Sezóna jahod vrcholí. Na co si dát pozor při nákupu? • Na konci května začaly dozrávat první české jahody a právě nyní jejich sezóna vrcholí. V Česku patří toto ovoce mezi nejoblíbenější, každý Čech ročně zkonzumuje kolem 2,5 kila jahod. Poptávka je převážně po jahodách vypěstovaných v tuzemsku. Poznat ale českou jahodu od té dovezené je v podstatě nemožné.