RECEPT: Tradiční česká bábovka. Možná ji takhle dělala i vaše babička

ReceptyPetra Domašínská9. července 20232 minuty čtení

Foto: Pixabay

Česká kuchyně je bohatá na tradiční dezerty, které se staly oblíbenými pochoutkami po celém světě. Jedním z nejznámějších je určitě bábovka. Tento křehký a nadýchaný dort je oblíbeným doplňkem k čaji či kávě, a také výtečným dezertem, který si můžete pochutnat kdykoli během dne. Přinášíme vám klasický recept na tradiční českou bábovku, který vás ohromí svou jednoduchostí a vynikajícím výsledkem.

Suroviny

  • 250 g hladké mouky
  • 200 g cukru
  • 200 g másla (nebo rostlinného tuku)
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • máslo a mouka na vymazání a vysypání formy

Postup

  1. Nejprve si připravte formu na bábovku. Vymažte ji máslem a vysypte moukou, aby se dort snadno vyndával po upečení. Předehřejte troubu na 180°C.
  2. V míse smíchejte máslo (nebo rostlinný tuk) s cukrem a vanilkovým cukrem. Promíchejte, dokud nedosáhnete krémové konzistence.
  3. Postupně přidávejte vejce a důkladně je vmíchejte do směsi. Pokračujte, dokud nedosáhnete hladkého těsta.
  4. Do směsi přisypte hladkou mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Můžete také přidat jemně nastrouhanou citronovou kůru pro výraznější chuť. Všechny ingredience důkladně promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto bez hrudek.
  5. Připravené těsto nalijte do připravené formy na bábovku a vyrovnávejte povrch.
  6. Formu s těstem vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 45-50 minut, nebo dokud není dort zlatavě hnědý a pečený. Můžete prověřit jejich hotovost pomocí špejle, kterou zasunete do středu dortu – pokud špejle vyjde čistá, je bábovka hotová.
  7. Po upečení nechte bábovku vychladnout ve formě po dobu asi 10 minut. Poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
  8. Tradiční českou bábovku můžete podávat s posypem moučkovým cukrem nebo s polevou z čokolády. Záleží na vaší fantazii a chuti.

Nepřehlédněte

Spaghetti Aglio e Olio: Chuť italské jednoduchosti • V srdci Itálie, kde se ulicemi nese vůně čerstvě upečeného chleba a vzduch naplňuje zvuk smíchu, se skrývá pokrm tak jednoduchý, ale přitom tak hluboký ve své chuti: Spaghetti Aglio e Olio. Tento pokrm v překladu znamená "špagety s česnekem a olejem" a ztělesňuje podstatu italské kuchyně - minimum ingrediencí, maximum chuti.

RECEPT: Senzační jahodový koláč, který nezabere příliš času • Jahodový koláč je osvěžující a lahodný dezert, který vás přenese do léta s každým soustem. Tento koláč je plný sladkých jahod, které se sladce rozplývají v ústech, a jemné křupavé těsto mu dodává dokonalý kontrast. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to. Ponořte do světa lahodných jahodových chutí s tímto receptem na jahodový koláč, který vašim chuťovým buňkám zaručeně udělá radost.

RECEPT: Pórkový krém. Výborná polévka plná chuti a zdraví • Pórek je zelenina s jemnou chutí a vysokým obsahem vlákniny, která je oblíbená pro svou všestrannost v kuchyni. Jedním z nejlahodnějších způsobů, jak využít bohatství tohoto zeleninového pokladu, je připravit si pórkový krém. Tato krémová polévka je plná chuti a zdraví prospěšných látek a stane se vynikajícím jídlem pro každou příležitost. Následující recept vám ukáže, jak snadno připravit tento lahodný pokrm doma.

Domácí pečený čaj pro chladné dny připravíte až překvapivě snadno • Naše babičky měly spoustu triků, jak se v chladných zimních dnech příjemně zahřát. Jedním z nich byly pečené čaje. Právě ty se nyní po letech opět vrací do módy. Nejenže krásně provoní celou domácnost a pohladí po duši, ale jejich příprava je snadná a bude vás bavit.

Sezóna medvědího česneku za dveřmi. Při sběru dávejte pozor na dvě věci • Přestože nástup jara je zatím jen velmi pozvolný, už za několik dní se začnou v přírodě konečně objevovat jeho první neklamné známky. Jedním z prvních poslů jara je i medvědí česnek – úžasná bylinka s mnoha pozitivními účinky a širokým využitím nejen v kuchyni.

Medvědí česnek

RECEPT: Brokolicový krém chutně • Brokolice nepatří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny. Brokolicová polévka či brokolicový krém, to už je ovšem něco jiného. Tomuto jídlu často přijdou na chuť i ti, kteří by jinak samotnou brokolici za žádných okolností nepozřeli.

Brokolicový krém

Domácí pizza jako z pizzerie. Základem úspěchu je těsto • Restaurace jsou stále zavřené a milovníci italské pizzy se tak musejí spokojit s rozvozem. Jenomže jak známo, pizza chutná nejlépe, když je právě vytažená z pece. Dovezené jídlo se navíc může celkem prodražit. Proč si tedy nepřipravit čerstvou pizzu jako z pizzerie doma? Není to zase tak těžké, jak se na první pohled zdá.

RECEPT: Rychlá rajčatová polévka • Geniálně jednoduchý recept z Itálie na tomatový krém, po kterém se u vás doma jen zapráší. Tato rajčatová polévka je hotová raz dva a její chuť každého dokonale uspokojí.

Snídaňové lívance s jahodami a borůvkami • Dopřejte si dokonalý start do nového dne s našimi nadýchanými snídaňovými lívanci plnými šťavnatých jahod a borůvek. Tento vynikající recept slibuje plný talíř štěstí, díky kterému se každé ráno bude zdát jako výjimečná událost.

RECEPT: Lahodný mrkvový krém • Nejen v chladném zimním období přijde vhod teplá polévka na prohřátí. Pokud máte rádi mrkev, můžete si z ní připravit lahodný mrkvový krém. Nejen že zasytíte hladový žaludek, ale ještě tělu dopřejete pořádnou dávku živin.

Mrkvový krém

RECEPT: Oslnivý hráškový krém plný svěžesti a lahodné chuti • Hráškový krém je neodolatelná pochoutka, která vám přinese osvěžení i chuťovou explozi v ústech. Jeho jemná konzistence a svěží zelená barva lákají k ochutnání. Hrášek je bohatý na vitamíny, vlákninu a antioxidanty, čímž posiluje zdraví. Tento krém lze podávat teplý nebo studený a je ideální jako předkrm nebo lehká večeře. Obohaťte svůj letní jídelníček tímto lahodným hráškovým krémem a dopřejte si chuťový zážitek plný zdraví.

Bruschetta Pomodoro: Přípitek na italskou jednoduchost • V srdci bohaté italské kulinářské tradice se skrývá předkrm, který oslavuje lásku této země k jednoduchosti, čerstvosti a chutným surovinám. Bruschetta Pomodoro je lahodná směs rajčat, česneku, bazalky a olivového oleje podávaná na křupavém opečeném chlebu. Zakousnout se do tohoto klasického pokrmu je jako vydat se na cestu po sluncem zalitém italském venkově.