Sezóna jahod vrcholí. Na co si dát pozor při nákupu?

MagazínPražskýDEN.cz12. června 20193 minuty čtení

Foto: Archiv

Na konci května začaly dozrávat první české jahody a právě nyní jejich sezóna vrcholí. V Česku patří toto ovoce mezi nejoblíbenější, každý Čech ročně zkonzumuje kolem 2,5 kila jahod. Poptávka je převážně po jahodách vypěstovaných v tuzemsku. Poznat ale českou jahodu od té dovezené je v podstatě nemožné.

Letos si milovníci jahod museli na své oblíbené ovoce počkat o pár dní déle. „Nejdříve dozrávají jahody ze skleníku, pak z fóliovníku a nakonec si je možné koupit jahody z pole. Začátkem druhé poloviny května byly k dostání jahody z fóliovníku a na konci května už byly v nabídce jahody z pole. Vše závisí na počasí a může se to rok od roku lišit. Například letos české jahody dozrávají o několik dní později než loni. Byl velmi teplý duben, který vystřídal velmi studený květen. Tedy rozjezd byl velmi rychlý, ale pak přišly přízemní mrazíky a zničily část úrody,“ zhodnotil letošní jahodovou sezónu Jiří Sedláček, organizátor farmářských trhů Náplavka a Kubáň.

S nákupem českých jahod by si zákazníci měli pospíšit. „Sezóna jahod vrcholí podle počasí, obvykle to bývá v polovině června. Sezóna českých jahod je poměrně krátká, ale pozdní odrůdy se prodávají až do půlky července, jedna z posledních pak připomíná chutí dokonce lesní jahody,“ řekla Šárka Sedláčková, organizátorka trhu Heřmaňák.

Cena za kilogram jahod je letos vyšší než v loňském roce. „Na začátku sezóny se kilogram výběrových jahod prodával za 100 až 120 korun. V průběhu krátké jahodové sezóny bude cena klesat. Pokud ale přijdou například kroupy, bude cena za jahody vyšší, pokud naopak bude delší čas teplo a slunečno, pak bude cena za kilogram jahod poměrně nízká. Koncem června cena jahod klesá na 60 až 80 korun za kilo. Pokud tedy chce někdo jahody zamrazit nebo zavařit, vyplatí se počkat na konec jahodové sezóny. Obecně ale bude dražší než minulý rok, protože je nedostatek pracovních sil. Na poli se sklízí jahody ručně a v dnešní době se do této práce nikomu moc nechce,“ vysvětlil Jiří Sedláček.

Jak poznat kvalitu

Sytá červená barva neznamená, že jsou jahody sladší než ty světlé. Kvalitní jahody by měly mít stopku, měly by být čisté, lesklé. Podle barvy ale zákazník těžko pozná chuť. „Jsou odrůdy, které jsou světlé a přitom jsou velmi sladké. A naopak, některé odrůdy mají zase tmavší barvu a přitom nemusí být tak sladké. Vyplatí se proto chodit k osvědčeným jahodářům. Oni své odrůdy obvykle velmi dobře znají a umí zákazníkům rozdíly vysvětlit. Navíc většina prodejců na farmářských trzích umožňuje zákazníkům jahody ochutnat,“ doporučil Jiří Sedláček.

Během sezóny jsou běžně k dostání i jahody z dovozu, Češi ale dávají přednost těm tuzemským. „Poznat jahody dovezené od těch tuzemských jen od pohledu jde velmi těžko. Obecně bývají tuzemské jahody na první pohled čerstvé, lesklé, bez větších otlaků a povadlých lístků. Zákazníkům doporučuji nakupovat na osvědčených trzích od spolehlivých prodejců, kteří by měli být označeni, z jaké jahodárny jsou, a měli by mít také u sebe dodací list, kterým doloží, kde byly jahody sklizeny,“ řekla Šárka Sedláčková.

České jahody

Pěstování jahod má v Česku dlouholetou tradici, jahodové plantáže jsou snad v každém regionu, hlavní město nevyjímaje. „Práce českých jahodářů je obdivuhodná, například ti z pražských Kunratic – rodina se 40letou tradicí pěstování jahod. Celý rok pracují na tom, aby jejich jahody měly ty nejlepší podmínky, a v době sklizně spí třeba i jen tři hodiny denně, to proto, aby v den, kdy jahody sklidí, je hned nabídli zákazníkům. České jahody jsou nejoblíbenějším, nejsladším a nejvoňavějším domácím ovocem, ale jsou také nejkřehčí, a sníst se musí co nejdříve po utržení. To umí jen málokterý obchod, proto je nejlepší dojít si přímo na dobrý farmářský trh, kde jsou jahody sklizené ten samý den přímo z pole,“ uzavřela Šárka Sedláčková.

Nepřehlédněte

Kofein může i zabíjet. Bezpečná dávka je pro každého individuální • Bez šálku oblíbené kávy si řada lidí nedokáže představit začátek dne. Není to jen rituál, kávu pijeme i kvůli povzbudivým účinkům kofeinu. Tuto látku řadíme mezi návykové stimulanty. Ve světě bylo zaznamenáno hned několik případů lidí, kteří to se závislostí na kofeinu přehnali a málem přišli o život. Jak velká dávka může člověka zabít?

Mléková polévka, játrová omáčka. Připomeňte si blafy ze socialistické školní jídelny • Školní jídelna bývala v dřívějších dobách pro většinu dětí postrachem. Stravování v těchto zařízeních nicméně doznalo v posledních letech mnoha změn. Díky osvětě známých kuchařů pronikají i do kdysi zatuchlého prostředí moderní trendy a suroviny. Starší ročníky si ale jistě dobře pamatují na to, jak to bylo dříve.

Skladování bramborového salátu má svá pravidla. Majonéza není hlavní problém • Štědrovečerní večeři bez bramborového salátu si dokáže představit jen málokdo. Tuto oblíbenou pochoutku Češi doslova milují. Podle průzkumu o Vánocích nechybí v 95 procentech domácností. Ne všichni ale dodržují hygienické zásady při přípravě a následném skladování. V čem nejčastěji chybujeme?

Spaghetti Aglio e Olio: Chuť italské jednoduchosti • V srdci Itálie, kde se ulicemi nese vůně čerstvě upečeného chleba a vzduch naplňuje zvuk smíchu, se skrývá pokrm tak jednoduchý, ale přitom tak hluboký ve své chuti: Spaghetti Aglio e Olio. Tento pokrm v překladu znamená "špagety s česnekem a olejem" a ztělesňuje podstatu italské kuchyně - minimum ingrediencí, maximum chuti.

Vědci zjistili, jak zbrzdit stárnutí. Je to až geniálně jednoduché • Vědci z University of Erlangen v Norimbergu ve spolupráci s kolegy z Auburn University v americké Alabamě zjišťovali, jak zastavit stárnutí a předejít vážným civilizačním chorobám. Výsledky jejich práce jsou ohromující. Pokud se nespletli, může si dlouhý a kvalitní život dopřát každý z nás už dnes.

Mladistvý vzhled je již nyní dostupný pro každého.

Klíč k dlouhověkosti máme všichni na dosah ruky, tvrdí vědci z Harvardu • Prožít dlouhý a spokojený život je snem mnohých z nás. Moderní vědecké výzkumy dokazují, že každý člověk může do určité míry ovlivnit, kolika let se dožije.

Příliš bílkovin může způsobit vážné zdravotní komplikace. Doporučená dávka je u každého individuální • Bílkoviny nám pomáhají k tomu, abychom byli zdraví a měli pevné svalstvo. Nezbytné jsou i pro správné fungování mozku. Problém však nastává v momentě, kdy je množství bílkovin v těle příliš velké. Jak poznat, že se tento problém týká právě vás?

Některá jídla jsou pro pejsky smrtelně nebezpečná • Dokud jsem si nepořídila pejska, věděla jsem toho o výchově jen málo. Nějakou mlhavou představu má pochopitelně každý. Ale na spoustu věcí jsem přišla až postupně. Třeba na to, která jídla mohou být pro naše čtyřnohé kamarády nebezpečná.

Tajemství banánů. Proč jsou zahnuté a rostou nahoru? • Přemýšleli jste někdy nad tím, proč jsou banány zahnuté? A proč narozdíl od většiny plodů ovocných stromů a navzdory zákonům gravitace rostou směrem nahoru?

Chlebíček vznikl úplnou náhodou. Ládoval se jím Burian i Werich, zabíjel kolaboranty • Už více než sto let patří obložený chlebíček k základům české kuchyně. Fenomenální pokrm nemůže chybět na žádné rodinné oslavě nebo společenské události. Čím to, že si získal takovou oblibu? A jakou roli sehrál v českých dějinách?

Komik Vlasta Burian prý pořádal legendární chlebíčkové párty.

Netradiční bramborové recepty z časů našich prababiček • Brambory jsou dnes poměrně opomíjenou potravinou. Tím, že jsou nenáročné na pěstování, jich naši předci měli dostatek i v dobách neúrody a hladomorů. Dokázaly přitom nejen zasytit, ale i dodat řadu potřebných látek a minerálů. Není proto divu, že ve starých kuchařkách najdeme stovky a tisíce nejrůznějších receptů na jejich zpracování. Přečtěte si výběr receptů z počátku 20. století, které otiskl časopis Česká hospodyně.

Nejlepší drinky tohoto léta? Gin a tonik v nových podobách • Gin, destilát, který zachutnal už královně Viktorii, zažívá v posledních letech renesanci. Zároveň v kombinaci s tonikem tvoří skvělý letní drink. Patříte mezi ty, kdo propadli chuti osvěžující kombinace ginu s tonikem? Letošní léto přináší do této nesmrtelné kombinace opět nové trendy.

Objevte blahodárné účinky zeleného čaje. S vaším tělem dokáže divy • Šálek horkého čaje umí nejen zahřát, ale také prospívá zdraví. Nejnovější výzkumy zeleného čaje naznačují, že se vyplatí pít ho každý den. Skoro až zázračný nápoj pomáhá posilovat imunitu a předcházet rakovině. Je to ale skutečně pravda?

Dobrá paměť není samozřejmost. Vyžaduje správný přístup k životu • Dobrá paměť je jedním z důležitých předpokladů šťastného, spokojeného a úspěšného života. Pokud nefunguje správně, představuje to pro každého člověka zásadní problém. Co dělat, abychom si schopnost pamatování a vybavování důležitých informací uchovali co možná nejdéle?

Nástup demence může ovlivnit kvalita jídelníčku. Některé potraviny raději úplně vynechte • Nesprávný výběr potravin a životospráva mohou zásadně ovlivnit kvalitu života. Anglickým vědcům se v rozsáhlé studii podařilo prokázat, že obezita vede k úbytku šedé kůry mozkové a může se podílet i na rozvoji demence a Alzheimerovy choroby. Které potraviny tedy vybírat pro správné fungování mozku a celého organismu? A čeho se naopak vyvarovat?

Čajový sáček vznikl omylem. Měl ušetřit peníze, ale dnes šetří hlavně čas • Čaj v nejrůznějších podobách pijí lidé po celém světě. Někdo s citrónem, někdo s mlékem, někdo k snídani, někdo dopoledne, někdo odpoledne „o páté“, někdo večer před usnutím. Obvykle využíváme onu pohodlnou variantu čajových sáčků, které zalijeme horkou vodou a necháme vylouhovat. Tato nejpoužívanější verze však vznikla víceméně náhodou.

Kuchyňské tuky po použití nevylévejte do odpadu. Bezohledný přístup se může vymstít • Vánoce se blíží a s nimi i spousta (co si budeme namlouvat) tučného jídla. Nechme ale nyní otázku zdravého životního stylu stranou, vždyť řízky k Vánocům neodmyslitelně patří. Zaměřme se na téma méně časté, avšak neméně důležitou – co s olejem po smažení? 

Hrst ořechů denně může zachránit život • Odhadem stovky tisíc lidí v Česku mají zvýšenou hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi, ale jen málokdo z nich o tom ví. Překvapivou diagnózou lékaři většinu pacientů nepříjemně zaskočí. Podle amerických vědců se ale vysokému cholesterolu dá velmi snadno a účinně předcházet.

Dokonalá bramborová kaše. V čem je to tajemství? • Dobře připravená bramborová kaše je kombinací několika faktorů, které společně dohromady vytvářejí její charakteristickou chuť a texturu.

Bramborová kaše

Dejte kapustě druhou šanci. Neprávem zavrhovaná zelenina má řadu benefitů • V zimním období se řada z nás může cítit vyčerpaně a unaveně. Blížící se Vánoce, stres a každodenní povinnosti oslabují naši imunitu. Jedním z pomocníků na její posílení může být obyčejná kapusta. Ta totiž blahodárně působí nejen na naše tělo, ale i mysl.