Sezóna jahod vrcholí. Na co si dát pozor při nákupu?

12. června 2019, 10:07 – PražskýDEN.cz

Zdroj: Archiv

Na konci května začaly dozrávat první české jahody a právě nyní jejich sezóna vrcholí. V Česku patří toto ovoce mezi nejoblíbenější, každý Čech ročně zkonzumuje kolem 2,5 kila jahod. Poptávka je převážně po jahodách vypěstovaných v tuzemsku. Poznat ale českou jahodu od té dovezené je v podstatě nemožné.

Letos si milovníci jahod museli na své oblíbené ovoce počkat o pár dní déle. „Nejdříve dozrávají jahody ze skleníku, pak z fóliovníku a nakonec si je možné koupit jahody z pole. Začátkem druhé poloviny května byly k dostání jahody z fóliovníku a na konci května už byly v nabídce jahody z pole. Vše závisí na počasí a může se to rok od roku lišit. Například letos české jahody dozrávají o několik dní později než loni. Byl velmi teplý duben, který vystřídal velmi studený květen. Tedy rozjezd byl velmi rychlý, ale pak přišly přízemní mrazíky a zničily část úrody,“ zhodnotil letošní jahodovou sezónu Jiří Sedláček, organizátor farmářských trhů Náplavka a Kubáň.

S nákupem českých jahod by si zákazníci měli pospíšit. „Sezóna jahod vrcholí podle počasí, obvykle to bývá v polovině června. Sezóna českých jahod je poměrně krátká, ale pozdní odrůdy se prodávají až do půlky července, jedna z posledních pak připomíná chutí dokonce lesní jahody,“ řekla Šárka Sedláčková, organizátorka trhu Heřmaňák.

Cena za kilogram jahod je letos vyšší než v loňském roce. „Na začátku sezóny se kilogram výběrových jahod prodával za 100 až 120 korun. V průběhu krátké jahodové sezóny bude cena klesat. Pokud ale přijdou například kroupy, bude cena za jahody vyšší, pokud naopak bude delší čas teplo a slunečno, pak bude cena za kilogram jahod poměrně nízká. Koncem června cena jahod klesá na 60 až 80 korun za kilo. Pokud tedy chce někdo jahody zamrazit nebo zavařit, vyplatí se počkat na konec jahodové sezóny. Obecně ale bude dražší než minulý rok, protože je nedostatek pracovních sil. Na poli se sklízí jahody ručně a v dnešní době se do této práce nikomu moc nechce,“ vysvětlil Jiří Sedláček.

Jak poznat kvalitu

Sytá červená barva neznamená, že jsou jahody sladší než ty světlé. Kvalitní jahody by měly mít stopku, měly by být čisté, lesklé. Podle barvy ale zákazník těžko pozná chuť. „Jsou odrůdy, které jsou světlé a přitom jsou velmi sladké. A naopak, některé odrůdy mají zase tmavší barvu a přitom nemusí být tak sladké. Vyplatí se proto chodit k osvědčeným jahodářům. Oni své odrůdy obvykle velmi dobře znají a umí zákazníkům rozdíly vysvětlit. Navíc většina prodejců na farmářských trzích umožňuje zákazníkům jahody ochutnat,“ doporučil Jiří Sedláček.

Během sezóny jsou běžně k dostání i jahody z dovozu, Češi ale dávají přednost těm tuzemským. „Poznat jahody dovezené od těch tuzemských jen od pohledu jde velmi těžko. Obecně bývají tuzemské jahody na první pohled čerstvé, lesklé, bez větších otlaků a povadlých lístků. Zákazníkům doporučuji nakupovat na osvědčených trzích od spolehlivých prodejců, kteří by měli být označeni, z jaké jahodárny jsou, a měli by mít také u sebe dodací list, kterým doloží, kde byly jahody sklizeny,“ řekla Šárka Sedláčková.

České jahody

Pěstování jahod má v Česku dlouholetou tradici, jahodové plantáže jsou snad v každém regionu, hlavní město nevyjímaje. „Práce českých jahodářů je obdivuhodná, například ti z pražských Kunratic – rodina se 40letou tradicí pěstování jahod. Celý rok pracují na tom, aby jejich jahody měly ty nejlepší podmínky, a v době sklizně spí třeba i jen tři hodiny denně, to proto, aby v den, kdy jahody sklidí, je hned nabídli zákazníkům. České jahody jsou nejoblíbenějším, nejsladším a nejvoňavějším domácím ovocem, ale jsou také nejkřehčí, a sníst se musí co nejdříve po utržení. To umí jen málokterý obchod, proto je nejlepší dojít si přímo na dobrý farmářský trh, kde jsou jahody sklizené ten samý den přímo z pole,“ uzavřela Šárka Sedláčková.

Vybrat správný olivový olej není žádná věda. Víme, na co si dát pozor

Olivový olej patří mezi nejzdravější suroviny na světě a v posledních letech se úspěšně zabydlel i v českých kuchyních. Výrobci na trhu nabízejí desítky nejrůznějších variant, které se liší nejen cenou a obalem, ale i kvalitou. Poradíme vám, jak se v nich správně zorientovat. V první řadě je důležité si říct, na co přesně budeme olej používat. Na studenou kuchyni se hodí extra panenský (extra virgin) olivový olej, který má […]

vydáno před 17 hodinami

Zázrak jménem červená čočka. Vykouzlete rychlé a zdravé pokrmy bez nadýmání

Červená čočka je méně známá příbuzná klasické čočky, která má v našich zemích dlouhou tradici. Pochází z Turecka a jedli ji už lidé v neolitu. A i když se zatím u nás netěší příliš velké oblibě, přesvědčíme vás, že byste jí měli dát šanci. Je totiž úžasná v mnoha ohledech! Na rozdíl od jiných druhů luštěnin má červená čočka řadu výhod. Nejenže nemá nadýmavé účinky, takže ji před přípravou nemusíte […]

vydáno před 1 týdnem

Světem obchází strach z rakovinotvorných snídaňových cereálií

Bez snídaňových cereálií si neumí svůj start do nového dne představit početná skupina lidí na celém světě. Odborníci se ale v poslední době přou o jejich vlivu na lidské zdraví. Podle některých studií totiž obsahují řadu herbicidů, které mohou být rakovinotvorné. Co tedy vlastně doopravdy snídáme? Americká společnost EWG, která zkoumala celkem 21 vzorků snídaňových cereálií a zabývá se ochranou životního prostředí, nedávno zjistila, že populární cereální obsahují řadu herbicidů. […]

vydáno před 2 měsíci
Snidaňové cereálie jsou populární po celém světě.

Nejlepší drinky tohoto léta? Gin a tonik v nových podobách

Gin, destilát, který zachutnal už královně Viktorii, zažívá v posledních letech renesanci. Zároveň v kombinaci s tonikem tvoří skvělý letní drink. Patříte mezi ty, kdo propadli chuti osvěžující kombinace ginu s tonikem? Letošní léto přináší do této nesmrtelné kombinace opět nové trendy. Gin, jehož základem jsou jalovcové bobule, můžete koupit v desítkách různých variant. S ochucenými nebo ovoněnými giny se setkáte v nejlepších barech a jednoduché koktejly zůstávají nesmrtelné. Tradiční […]

vydáno před 2 měsíci

Nedaří se vám usnout? Možná za to může jídlo

Před spaním se nepřecpávat, vynechat kávu, černý čaj a energetické nápoje. To jsou zásady, které všichni tak nějak známe a snažíme se je dodržovat. Věděli jste ale, že i rajčata mohou způsobit nekvalitní spánek? Přinášíme vám přehled šesti potravin, kvůli kterým se „dorůžova“ rozhodně nevyspíte. Rajčata Pálí vás před spaním žáha? Na vině může být vaše večeře. Zejména pokud patříte mezi milovníky těstovin s rajčatovou omáčkou, pizzy a dalších pokrmů […]

vydáno před 3 měsíci

Přidejte si náš boxík na homepage Seznam.cz

Teď už vám nic neunikne! Stačí kliknutí a boxík se zprávami z webu PražskýDEN.cz se začne zobrazovat na Vaší personalizované domovské stránce Seznamu.

Přidat na Seznam.cz

Nové byty v Praze kupují převážně Češi. Na cizince připadá desetina prodejů

Byty v pražských novostavbách kupují převážně Češi, tuzemského majitele získá devět z deseti prodaných bytů. Vyplývá to z dlouhodobé zkušenosti developerské společnosti Ekospol, která za 27 let na trhu získala už přes deset tisíc klientů. Tento údaj nyní potvrdila také analýza pražského Institutu plánování a rozvoje (IPR), na kterou upozornil Pražský deník. Podle ní činí podíl cizinců mezi kupujícími nových bytů 11,6 procenta. Nepatrně vyšší (14,1 %) pak je u rekonstruovaných bytů. „Přestože […]

vydáno před 17 hodinami

Vybrat správný olivový olej není žádná věda. Víme, na co si dát pozor

Olivový olej patří mezi nejzdravější suroviny na světě a v posledních letech se úspěšně zabydlel i v českých kuchyních. Výrobci na trhu nabízejí desítky nejrůznějších variant, které se liší nejen cenou a obalem, ale i kvalitou. Poradíme vám, jak se v nich správně zorientovat. V první řadě je důležité si říct, na co přesně budeme olej používat. Na studenou kuchyni se hodí extra panenský (extra virgin) olivový olej, který má […]

vydáno před 17 hodinami

Inspektoři varují před smrtelně nebezpečným vysoušečem vlasů

Česká obchodní inspekce odhalila nebezpečný vysoušeč vlasů značky Sencor. Při laboratorních zkouškách došlo k roztavení plastového krytu vysoušeče, čímž se odkryly živé části elektrického obvodu. Uživatel se tak může při tavení krytu popálit nebo po kontaktu s živými částmi utrpět úraz elektrickým proudem. Podle vyjádření distributora se problémy týkají pouze nejstarší šarže z roku 2016. Česká obchodní inspekce nalezla na trhu v ČR vysoušeč vlasů značky Sencor v černé barvě s růžovou přívodní šňůrou a […]

vydáno před 19 hodinami

Dožínky na zámku ve Ctěnicích představí dávné lidové zvyky a tradice

Muzeum hl. m. Prahy přichystalo na závěr prázdnin tradiční dožínkovou slavnost, která proběhne již poněkolikáté v Zámeckém areálu Ctěnice v neděli 1. září 2019 mezi 10 do 17 hodinou. Dožínky, poděkování za bohatou úrodu, jsou tradiční součástí konce léta. Dožínkový věnec upletený ze všech druhů obilí a ozdobený květinami, symbol plodnosti, byl předáván s veršovaným přáním i poděkováním hospodáři a hospodyni, ženci a žnečky připomínali své zásluhy o sklizenou úrodu a požadovali […]

vydáno před 21 hodinami

Památník na Vítkově připomíná utrpení Poláků za 2. světové války

V Národním památníku na Vítkově můžete ode dneška vidět menší panelovou výstavu s názvem „Boj a utrpení. Polští občané za druhé světové války“, která připomíná nelehké osudy obyvatel našeho sousedního státu. Dne 1. září 1939 za úsvitu zahájil útok Německé říše na Polsko druhou světovou válku. Ta zprvu zasahuje celou Evropu a postupně eskaluje do celého světa, čímž se stává největší katastrofou v dějinách lidstva. Týden před vypuknutím války, 23. srpna 1939, Hitler […]

vydáno před 22 hodinami

Třídění kovových obalů má svá pravidla. Část lidí stále chybuje

Za prvních sedm měsíců tohoto roku skončilo v pražských šedých kontejnerech 236,6 tun kovových obalů. To je jen o něco málo méně než za celý loňský rok 2018. Obsah kontejnerů končí v areálu Pražských služeb, kde s dotříděním železných a neželezných kovů pomáhá nová poloautomatická linka. Do komplexního systému třídění komunálního odpadu byl sběr kovových obalů zařazen přesně před třemi lety. Třídění této komodity doplnilo dlouhodobě zavedený sběr papíru, skla, plastu a nápojových […]

vydáno před 22 hodinami

Praha plánuje vybudovat Muzeum paměti XX. století

Praha by mohla mít v budoucnu muzeum, které by připomínalo zásadní historické události minulého století. Podobné instituce už mnoho let fungují v jiných světovým metropolích – například Muzeum II. světové války v Gdaňsku, Dům teroru v Budapešti či Topografie teroru v Berlíně. Podepsáním tzv. Srpnové deklarace vyjádřili přání vybudovat takové muzeum zástupci tří desítek občanských spolků a společenských organizací sdružujících bývalé politické vězně, zabývajících se výchovou mládeže, vzděláváním a badatelskou […]

vydáno před 3 dny

Pozitronová tomografie slaví výročí. Unikátní metodu provedli lékaři v Česku poprvé před 20 lety

Přesně před 20 lety, 25. srpna 1999, provedli lékaři v pražské Nemocnici Na Homolce první vyšetření pacienta pomocí PET neboli pozitronové emisní tomografie. Jednalo se o vůbec první využití této metody nukleární medicíny v postkomunistické Evropě. PET centrum Praha, které Homolka vybudovala ve druhé polovině devadesátých let ve spolupráci s Ústavem jaderného výzkumu Řež, bylo unikátní tím, že šlo o modelový projekt podporovaný Mezinárodní agenturou pro atomovou energii. Tím, že se osvědčilo v klinické praxi, otevřelo […]

vydáno před 3 dny

Rodný dům Jana Palacha se mění na památník. Slavnostní otevření se blíží

V roce 2015 zakoupilo Národní muzeum chátrající objekt ve Všetatech a zahájilo práce na jeho přeměnu na důstojný Památník Jana Palacha. Na jeho novou podobu byla vypsána úspěšná architektonická soutěž. Součástí památníku má být expozice, která ukáže čin Jana Palacha v kontextu dějin 20. století. Slavnostní otevření je plánováno na konec září. Málokterý čin v českých dějinách 20. století vyvolal tak vášnivou a rozporuplnou odezvu jako smrt Jana Palacha. Akt, který provokuje, rozděluje společnost a […]

vydáno před 3 dny
Vítězný návrh Památníku Jana Palacha.

Sexismus na pracovišti zažívá polovina žen v technickém odvětví

Drahoušku, uděláš nám kafe? Na holku to není špatné. Ty máš zase své dny, že se tak mračíš? Tyto fráze slýchává od svých kolegů většina zaměstnankyň na technických pozicích. Ačkoliv v technických i vědeckých oborech pracuje čím dál více žen, 53 procent z nich se setkává s narážkami, že tato „chlapská“ práce není nic pro ně. Podle nejnovější studie společnosti Matrix Workplace se s diskriminací na pracovišti setkalo 50 procent žen, 44 procent se jich […]

vydáno před 3 dny

Lítačku pro děti je nyní možné vyřídit online z domova

Operátor ICT, městská firma, jež se stará o projekty Smart City, zavádí novinku. Rodiče, kteří budou chtít svým dětem pořídit Lítačku, mohou již nyní vyřídit žádost online. Dříve pro ni museli zajít do Škodova paláce, kde byl ověřován věk a identita dítěte. Podle Operátora ICT se jednalo o podnět rodičů, kteří si stěžovali, že kartu pro děti nemohli zřídit online. Nyní je to možné na stránkách pidlitacka.cz. „Zařízení Lítačky přes […]

vydáno před 3 dny

Dětský výletní vlak Cyklohráček vyjel s novým vagónem

Již po šesté vyjel na koleje výletní vlak Cyklohráček. Novinkou je letos nový vůz, který nahradil motorový vůz Esmeralda. Příští rok projde modernizací čtvrtý, nízkopodlažní vůz. „Letos jsme museli ze soupravy Cyklohráčku vyřadit jediný motorový vůz řady 812 svého druhu Esmeralda a nahradit ho lokomotivou řady 714. Tuto výměnu si vyžádal pro čtyřvozovou soupravu nedostatečný výkon a adhezní hmotnost motorového vozu. Na jaře letošního roku však Cyklohráčku přibyl nový hrací […]

vydáno před 4 dny

Léto se naposledy vrátí. Meteorologové slibují tropické teploty

Srpen se sice překulil do druhé poloviny, ale to neznamená, že léto řeklo své poslední slovo. I když teploměr v těchto dnech ukazuje přes den maximálně 24 stupňů, podle meteorologů ještě budeme mít příležitost užít si dosyta tropické teploty. I když pro tento rok už to nejspíš bude naposledy. Připravte si opalováky! Během pracovního týdne se průměrné teploty budou každým dnem postupně zvedat. V úterý a ve středu má být […]

vydáno před 4 dny

Zásadní chyba ve výchově může dětem snížit inteligenci

Výchova dětí patří mezi nejnáročnější disciplíny v životě každého dospělého člověka. Pro naše potomky chceme jen to nejlepší, ale občas pod náporem stresu uděláme něco, čím jim můžeme uškodit a negativně tím ovlivnit celý jejich budoucí život. Většina rodičů se při výchově ratolestí musí obrnit velkou dávkou trpělivosti. Když se ale na člověka nahrne velká hromada problémů a do toho začnou děti zlobit, občas se neovládneme a potomka fyzicky potrestáme. […]

vydáno před 5 dny

Tajemná herečka Marie Nademlejnská. Na vrchol se dostala až v pozdějším věku

Do dějin českého filmu se zapsala především jako představitelka vedlejších rolí nejrůznějších tetiček, babiček, úřednic a bodrých žen z venkova. A přestože ve své době patřila mezi nejobsazovanější české herečky, její život je dodnes pro všechny velkou záhadou. Marie Nademlejnská se narodila 27. června 1896 v Praze. Její otec byl členem orchestru Vinohradského divadla a zároveň divadelní archivář, takže na jeviště se dostala už v dětském věku. Postupně prošla hned […]

vydáno před 6 dny
X Zavřít