Sezóna medvědího česneku za dveřmi. Při sběru dávejte pozor na dvě věci

15. března 2021 ∙ 14:54
Tereza Běhalová
Medvědí česnek
Medvědí česnek roste často v blízkosti lesů ∙ Foto: Pixabay

Přestože nástup jara je zatím jen velmi pozvolný, už za několik dní se začnou v přírodě konečně objevovat jeho první neklamné známky. Jedním z prvních poslů jara je i medvědí česnek – úžasná bylinka s mnoha pozitivními účinky a širokým využitím nejen v kuchyni.

Léčivé účinky medvědího česneku znali už lidé v dobách mezolitu asi před 10 až 12 tisíci lety. Je doloženo, že již v té době byl záměrně pěstován. V dnešní koronavirové době, kdy je nutné pečovat o naši imunitu, ho proto jistě oceníte o to více.

Rostlinka obsahuje velké množství vitamínu C, čímž posiluje imunitu. Také v ní najdeme zdraví prospěšné flavonoidy nebo antifungicidní alicin. Ten brzdí růst hub a plísní a zároveň účinkuje i na některé druhy bakterií.

Krásně zelené listy medvědího česneku svádějí k ochutnání. Foto: Pixabay

V tradiční evropské medicíně se medvědí česnek používal ke zlepšení trávení nebo při léčbě onemocnění dýchacích cest. Vědecky prokázány jsou jeho pozitivní účinky proti kardiovaskulárním chorobám.

Při sběru si dávejte pozor

Sezóna medvědího česneku začíná obvykle na začátku dubna a pokračuje až do května. Občas na něj ale narazíte už koncem března. Nejčastěji roste v lužních a listnatých lesích na stinných a vlhčích místech.

Je ale dobré dávat pozor, co a kde sbíráte. Nebezpečná může být záměna s mladými listy jedovaté konvalinky. A také pamatujte na to, že sběr medvědího česneku je přísně zakázaný v národních přírodních rezervacích.

Květ medvědího česneku. Foto: Pixabay

Jak medvědí česnek zpracovat

Využití v kuchyni je velice široké. Připravit z něj můžete třeba pesto na těstoviny. Česneková příchuť skvěle zastoupí klasický česnek při dochucování polévek, omáček nebo masa.

Možná je úprava za způsob špenátu. A zřejmě nejpopulárnější je v posledních letech zelená polévka z medvědího česneku. Její příprava je snadná a zvládne ji každý.

RECEPT: Jarní polévka z medvědího česneku

Lahodný jarní životabudič plný vitamínů.

Foto: Pixabay
  • 60 g medvědího česneku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 40 g oloupané cibule
  • 30 g másla
  • 600 ml tučné smetany
  • 1 větší brambora
  • špetka mletého muškátového ořechu
  • sůl a pepř

Na másle nejprve necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Poté přilijeme víno a necháme ho zcela odpařit. Pak přilijeme vývar a přivedeme k varu. Následně přidáme medvědí česnek společně s uvařenou a nakrájenou bramborou. Přilijeme smetanu a dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem. Opět přivedeme k varu a rozmixujeme tyčovým mixérem.

Zdroj: Wikipedia.org

Oblast Lítožnice se dál proměňuje. Vzniká tu zcela nový lesík

U Lítožnice mezi Běchovicemi, Dubčí a Kolodějemi se v těchto dnech vysazuje nový les. Na ploše zhruba 5,3 hektaru původně zemědělských pozemků bude vysazeno 53 tisíc nových stromů. Jen pro představu, Václavské náměstí má zhruba 4 hektary. V druhovém složení nového lesa mají převažovat listnaté stromy, zejména dub zimní, lípa srdčitá, buk lesní a habr obecný. Z jehličnanů budou zastoupeny borovice, modřín a douglaska. Výhledově se počítá s tím, že […]

Pražská zoo konečně otevřena. Některá zvířata si musejí zvykat

Poprvé v letošním roce se otevřely brány pražské zoologické zahrady návštěvníkům. I přes nepřízeň počasí jich za první dva dny dorazilo téměř dva a půl tisíce. „První den u nás dokonce i sněžilo, bylo to tedy na návštěvnosti opravdu znát a chápu, že to řadu lidí odradilo,“ popsal ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Návštěvníkům se otevřely pouze venkovní expozice. Pavilony zůstávají i nadále uzavřené. Podle vládního nařízení smí být zoologické […]

Orangutaní mládě z pražské zoo již prozkoumává svůj výběh

Před pět měsíci se v pražské zoologické zahradě narodilo mládě orangutana sumaterského. Dostal jméno Pustakawan, ale zkráceně se mu říká Kawi. Zatímco ještě nedávno se nehnul od své matky a pevně se jí držel, teď si ji troufá alespoň na chvilku opustit. Dokonce už zkouší ochutnávat zeleninu, kterou dostávají ostatní orangutani. Před nedávnem Mawar půjčovala Kawiho své starší dceři Diri, která jej směla chovat. Teď se podle chovatelů snaží, aby […]

Jak správně dýchat. Jednoduchý návod vám může změnit život

Dýchání nás provází od narození až do smrti. Je to proces, bez kterého bychom jen sotva přežili. Pouze díky němu může krev zásobovat organismus životně důležitým kyslíkem. Podle odborníků přitom velká část lidí dýchá špatně. To pak může souviset s různými zdravotními komplikacemi. Co tedy při dýchání dělat lépe? Jednou z nejčastějších chyb je povrchní, mělké dýchání. K němu dochází nejčastěji ve stresových situacích, ale často se ho dopouštíme s […]

Velké oteplení, pak prudký pokles teplot. Počasí se bude hodně měnit

Jaro se začíná hlásit o slovo a počasí se snad už konečně umoudří. V příštích dnech se můžeme těšit na skutečně příjemné denní teploty. Bundy ale ještě neuklízejte. Podle kalendáře jaro začalo už minulý týden, ale počasí tomu až dosud neodpovídalo. To se ale v příštím týdnu konečně změní. I když zatím ne napořád. Počasí u nás v příštích hodinách částečně ovlivní teplá fronta postupující přes Polsko k východu. Za […]

X Zavřít