Sezóna medvědího česneku za dveřmi. Při sběru dávejte pozor na dvě věci

15. března 2021 ∙ 14:54
Tereza Běhalová
Medvědí česnek
Medvědí česnek roste často v blízkosti lesů ∙ Foto: Pixabay

Přestože nástup jara je zatím jen velmi pozvolný, už za několik dní se začnou v přírodě konečně objevovat jeho první neklamné známky. Jedním z prvních poslů jara je i medvědí česnek – úžasná bylinka s mnoha pozitivními účinky a širokým využitím nejen v kuchyni.

Léčivé účinky medvědího česneku znali už lidé v dobách mezolitu asi před 10 až 12 tisíci lety. Je doloženo, že již v té době byl záměrně pěstován. V dnešní koronavirové době, kdy je nutné pečovat o naši imunitu, ho proto jistě oceníte o to více.

Rostlinka obsahuje velké množství vitamínu C, čímž posiluje imunitu. Také v ní najdeme zdraví prospěšné flavonoidy nebo antifungicidní alicin. Ten brzdí růst hub a plísní a zároveň účinkuje i na některé druhy bakterií.

Krásně zelené listy medvědího česneku svádějí k ochutnání. Foto: Pixabay

V tradiční evropské medicíně se medvědí česnek používal ke zlepšení trávení nebo při léčbě onemocnění dýchacích cest. Vědecky prokázány jsou jeho pozitivní účinky proti kardiovaskulárním chorobám.

Při sběru si dávejte pozor

Sezóna medvědího česneku začíná obvykle na začátku dubna a pokračuje až do května. Občas na něj ale narazíte už koncem března. Nejčastěji roste v lužních a listnatých lesích na stinných a vlhčích místech.

Je ale dobré dávat pozor, co a kde sbíráte. Nebezpečná může být záměna s mladými listy jedovaté konvalinky. A také pamatujte na to, že sběr medvědího česneku je přísně zakázaný v národních přírodních rezervacích.

Květ medvědího česneku. Foto: Pixabay

Jak medvědí česnek zpracovat

Využití v kuchyni je velice široké. Připravit z něj můžete třeba pesto na těstoviny. Česneková příchuť skvěle zastoupí klasický česnek při dochucování polévek, omáček nebo masa.

Možná je úprava za způsob špenátu. A zřejmě nejpopulárnější je v posledních letech zelená polévka z medvědího česneku. Její příprava je snadná a zvládne ji každý.

RECEPT: Jarní polévka z medvědího česneku

Lahodný jarní životabudič plný vitamínů.

Foto: Pixabay
  • 60 g medvědího česneku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 40 g oloupané cibule
  • 30 g másla
  • 600 ml tučné smetany
  • 1 větší brambora
  • špetka mletého muškátového ořechu
  • sůl a pepř

Na másle nejprve necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Poté přilijeme víno a necháme ho zcela odpařit. Pak přilijeme vývar a přivedeme k varu. Následně přidáme medvědí česnek společně s uvařenou a nakrájenou bramborou. Přilijeme smetanu a dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem. Opět přivedeme k varu a rozmixujeme tyčovým mixérem.

Zdroj: Wikipedia.org

Jedovaté pokojové rostliny představuje výstava v Botanické zahradě

V Botanické zahradě hl. m. Prahy vrcholí tematický projekt Jedovatá sezóna. Ten návštěvníkům představuje jedovaté rostliny nejen našich zahrad a tuzemské i exotické přírody, ale též interiérů budov, a dokonce i našich domovů. V tropickém skleníku Fata Morgana byla 23. července zahájena výstava jedovatých „pokojovek“. Nabídne jedovaté exotické rostliny, které jsou běžně v našich bytech k vidění. Setkáte se zde s celou čeledí áronovitých rostlin (Araceae), mezi které patří anturia, filodendrony, syngonia, epipremnum, zamiokulkas nebo aktuálně velmi módní diefenbachie a monstery. […]

Velbloudí mládě se narodilo v pražské zoo. Poprvé po devíti letech

V pražské zoologické zahradě se oslavuje. Na svět tam přišlo dlouho očekávané mládě velblouda dvouhrbého domácího. Zahrada chová velbloudy prakticky od svého vzniku. Na nejnovější přírůstek se čekalo devět let. Malá samička, která své jméno teprve dostane, se narodila v polovině července. Je prvním společným potomkem jedenáctileté samice Sophie a o čtyři roky mladšího samce Ibrahima. „Je v dobré kondici a matka o ni vzorně pečuje. Pravidelně ji kojí a poměrně intenzivně si ji hlídá. Návštěvníci mohou mládě vidět […]

Austrálie má obrovský problém. Řešení marně hledá přes 130 let

Australský kontinent je už od konce předminulého století decimován přemnoženými králíky. Ti spotřebují enormní množství vegetace, což připravuje místní dobytek a původní býložravce o potravu, ale také vede k erozím a splachu úrodné půdy. Každoroční škody zemědělců se počítají v miliardách korun. Jak dokládá následující článek z dobových novin, řešení problému se hledalo už v roce 1893. Ani v roce 2021 se ale dosud nepodařilo přemnoženou králičí populaci výrazněji zredukovat. A jak to vlastně celé začalo? Králíci v Austrálii Asi […]

Chlapec zabil medvěda brokovnicí a dostal štědrou odměnu

Střet s medvědem ve volné přírodě často nekončí pro člověka dobře. Před 120 lety se v Kanadě odehrál incident, jehož hlavním aktérem byl třináctiletý chlapec. Holý život mu zachránila nejen brokovnice, ale především vlastní statečnost. Přečtěte si článek, který přinesly v Praze vydávané Národní listy v květnu 1901. Statečný hoch Nebezpečné dobrodružství se šedým medvědem grizzlym přestál Rudolf Stemmer, 13letý hoch majitele rozsáhlých pozemků blíže Ontaria v Kanadě. Matka vyslala jej, aby opatřil pro kuchyni nějaký […]

Pražskému pícháčkovi už rostou bodliny. Úplně vyhráno ještě nemá

V pražské zoo přišlo letos v dubnu na svět historicky první mládě ježury australské. Chovatelé mu proto věnují mimořádnou péči. Využívají k tomu dokonce kamerový systém. „Jde o první mládě v naší zoo a víme o každém jeho pohybu už od prvního dne. Odchov v jiných zoologických zahradách byl sledován až po několika týdnech od vylíhnutí, máme tedy díky pozorování dění na kamerách řadu nových poznatků o chování matky a mláděte,“ popisuje chovatel David Vala. Úspěšný odchov ježury australské je mimořádně náročný […]

X Zavřít