Sezóna medvědího česneku za dveřmi. Při sběru dávejte pozor na dvě věci

15. března 2021 ∙ 14:54
Tereza Běhalová
Medvědí česnek
Medvědí česnek roste často v blízkosti lesůFoto: Pixabay

Přestože nástup jara je zatím jen velmi pozvolný, už za několik dní se začnou v přírodě konečně objevovat jeho první neklamné známky. Jedním z prvních poslů jara je i medvědí česnek – úžasná bylinka s mnoha pozitivními účinky a širokým využitím nejen v kuchyni.

Léčivé účinky medvědího česneku znali už lidé v dobách mezolitu asi před 10 až 12 tisíci lety. Je doloženo, že již v té době byl záměrně pěstován. V dnešní koronavirové době, kdy je nutné pečovat o naši imunitu, ho proto jistě oceníte o to více.

Rostlinka obsahuje velké množství vitamínu C, čímž posiluje imunitu. Také v ní najdeme zdraví prospěšné flavonoidy nebo antifungicidní alicin. Ten brzdí růst hub a plísní a zároveň účinkuje i na některé druhy bakterií.

Krásně zelené listy medvědího česneku svádějí k ochutnání. Foto: Pixabay

V tradiční evropské medicíně se medvědí česnek používal ke zlepšení trávení nebo při léčbě onemocnění dýchacích cest. Vědecky prokázány jsou jeho pozitivní účinky proti kardiovaskulárním chorobám.

Při sběru si dávejte pozor

Sezóna medvědího česneku začíná obvykle na začátku dubna a pokračuje až do května. Občas na něj ale narazíte už koncem března. Nejčastěji roste v lužních a listnatých lesích na stinných a vlhčích místech.

Je ale dobré dávat pozor, co a kde sbíráte. Nebezpečná může být záměna s mladými listy jedovaté konvalinky. A také pamatujte na to, že sběr medvědího česneku je přísně zakázaný v národních přírodních rezervacích.

Květ medvědího česneku. Foto: Pixabay

Jak medvědí česnek zpracovat

Využití v kuchyni je velice široké. Připravit z něj můžete třeba pesto na těstoviny. Česneková příchuť skvěle zastoupí klasický česnek při dochucování polévek, omáček nebo masa.

Možná je úprava za způsob špenátu. A zřejmě nejpopulárnější je v posledních letech zelená polévka z medvědího česneku. Její příprava je snadná a zvládne ji každý.

RECEPT: Jarní polévka z medvědího česneku

Lahodný jarní životabudič plný vitamínů.

Foto: Pixabay
  • 60 g medvědího česneku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 40 g oloupané cibule
  • 30 g másla
  • 600 ml tučné smetany
  • 1 větší brambora
  • špetka mletého muškátového ořechu
  • sůl a pepř

Na másle nejprve necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Poté přilijeme víno a necháme ho zcela odpařit. Pak přilijeme vývar a přivedeme k varu. Následně přidáme medvědí česnek společně s uvařenou a nakrájenou bramborou. Přilijeme smetanu a dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem. Opět přivedeme k varu a rozmixujeme tyčovým mixérem.

Zdroj: Wikipedia.org

X Zavřít