Skladování bramborového salátu má svá pravidla. Majonéza není hlavní problém

29. listopadu 2019 ∙ 20:48
Kristián Vích
Bramborový salát patří k symbolům tradičních českých Vánoc. ∙ Foto: Archiv

Štědrovečerní večeři bez bramborového salátu si dokáže představit jen málokdo. Tuto oblíbenou pochoutku Češi doslova milují. Podle průzkumu o Vánocích nechybí v 95 procentech domácností. Ne všichni ale dodržují hygienické zásady při přípravě a následném skladování. V čem nejčastěji chybujeme?

Z nejpopulárnější vánoční přílohy si můžete snadno „uhnat“ velmi nepříjemné zažívací obtíže, nebo dokonce salmonelózu. Pokud tedy nechcete strávit vánoční svátky na toaletě, už při přípravě věnujte zvýšenou pozornost čistotě pracovního prostředí a veškerého kuchyňského náčinní.

Mohlo by se zdát, že největší problém z hlediska bezpečnosti salátu představuje majonéza. Obavy ale nejsou na místě, pokud používáte průmyslově vyrobenou majonézu. Ta totiž musí ze zákona projít pasterizací, která zničí veškeré zárodky mikroorganismů. Většina majońez navíc obsahuje nejrůznější konzervanty, zabraňující rychlé zkáze.

Mnohem problematičtější surovina v salátu je překvapivě cibule. Při přípravě ji vždy spařte horkou vodou a následně opláchněte ve studené. Trvanlivost salátu výrazně zkracuje šťáva, která se z cibule uvolňuje a postupně proniká do celého salátu. Pokud tedy chcete, aby vám salát vydržel co nejdéle, cibuli zcela vynechejte.

Skladování salátu

Salát by měl zůstat přikrytý v lednici při nízké teplotě, aby se předešlo přemnožení nežádoucích bakterií. Častým jevem v českých domácnostech je postupné ujídání salátu přímo z lednice. Ochutnávání lžící z mísy však usnadňuje přenos mikroorganizmů z úst. Salát si proto vždy raději nandejte čistou lžící na talířek nebo do misky.

Při dodržení všech těchto zásad by měl bramborový salát zůstat zcela bezpečný zhruba 3 až 4 dny. Tak dlouho ale ve většině domácností stejně nejspíš ani nevydrží.

Klíšťata útočí. Chraňte se dřív, než si vás najdou a bude pozdě

Vypadá to, že počasí se konečně umoudřilo. V příštích dnech nás čekají příjemné teploty, a tak mnozí vyrazí na vycházky do přírody. Stejně jako každý rok tam však můžeme narazit na parazita, který dokáže hodně zkomplikovat život. Klíšťata se probouzejí při teplotách okolo 8 až 10 stupňů Celsia. Jejich sezóna je tedy nyní již v plném proudu. Kde se klíšťata vyskytují Domovem klíštěte obecného jsou především trávy a křoví o […]

Domácí pizza jako z pizzerie. Základem úspěchu je těsto

Restaurace jsou stále zavřené a milovníci italské pizzy se tak musejí spokojit s rozvozem. Jenomže jak známo, pizza chutná nejlépe, když je právě vytažená z pece. Dovezené jídlo se navíc může celkem prodražit. Proč si tedy nepřipravit čerstvou pizzu jako z pizzerie doma? Není to zase tak těžké, jak se na první pohled zdá. Základem kvalitní pizzy je těsto. Jeho příprava je časově trochu náročnější a pracnější. Ovšem když se […]

Změňte melodii budíku. Bude se vám lépe vstávat a stoupne výkonnost, tvrdí australští vědci

Problémy s ranním vstáváním trápí velkou část populace. Mnozí zvládnou jen s obtížemi vylézt z postele, a některé dokonce neprobere ani dlouhé a opakované zvonění budíku. Na vině je řada faktorů, ale podle vědců je důležitá i melodie, kterou si pro své probuzení zvolíme. Nový výzkum australských vědců z RMIT Uniuversity v Melbourne zjistil, že pro notorické zaspávače se vůbec nehodí zvuk klasického pípání budíku ani poplašný alarm. Lépe řečeno, […]

Odběrové místo na Mariánském náměstí provádí PCR testy ze slin

Na Mariánském náměstí v Praze 1 bylo otevřeno nové odběrové místo. Testovat se zde mohou lidé jak pomocí antigenní metody, tak i formou PCR testu neinvazivní metodou odběrem vzorku ze slin. Provoz centra zajišťuje Městská poliklinika Praha ve spolupráci s Českým červeným křížem. „Otevřením dalšího odběrového centra hlavní město Praha reaguje na vývoj epidemické situace, která v České republice stále není příznivá. Virová nálož v populaci je stále vysoká a […]

Jak správně dýchat. Jednoduchý návod vám může změnit život

Dýchání nás provází od narození až do smrti. Je to proces, bez kterého bychom jen sotva přežili. Pouze díky němu může krev zásobovat organismus životně důležitým kyslíkem. Podle odborníků přitom velká část lidí dýchá špatně. To pak může souviset s různými zdravotními komplikacemi. Co tedy při dýchání dělat lépe? Jednou z nejčastějších chyb je povrchní, mělké dýchání. K němu dochází nejčastěji ve stresových situacích, ale často se ho dopouštíme s […]

X Zavřít