Solíme příliš. Doporučenou denní dávku většina Čechů překračuje

MagazínIvana Kratochvílová5. ledna 20212 minuty čtení

Foto: Pixabay.com CC0

„Mám tě ráda jako sůl,“ prohlásila Maruška před svým otcem králem a se zlou se potázala. Opravdu je sůl nad zlato? Ano i ne. Její nedostatek je pro zdraví stejně škodlivý jako nadbytek.

Pro správné fungování organismu jsou nezbytně nutné minerální látky. Tělo si je však nedokáže vyrobit samo, a tak je odkázáno na to, co mu dodáme prostřednictvím potravy.

V kuchyňské soli najdeme sodík a chlor. V rozumném množství se tyto látky podílejí na udržování rovnováhy tekutin, podporují funkci nervů, svalů a srdce a nezbytné jsou i pro řadu dalších procesů. Jenomže…

Solíme příliš

Spotřeba soli v Česku je podle odborníků alarmující. Každý Čech sní v průměru 6 kilogramů soli za rok, což je 16,5 gramů za den. To je více než trojnásobné množství doporučené denní dávky. Podle Světové zdravotnické organizace by měl průměrný zdravý člověk denně přijmout 4 až 6 gramů soli. Takové množství se vejde na jednu kávovou lžičku.

Ovšem pozor, neměli bychom zapomínat, že řada potravin (především průmyslově zpracovaných) už sůl obsahuje. Takže pokud máte ve zvyku hodně dochucovat jídlo solí a tyto produkty vyhledáváte, je téměř jisté, že doporučenou hranici překračujete.

Riziko smrtelných chorob

Při dlouhodobém nadměrném přísunu soli může docházet k nejrůznějším zdravotním problémům. Zejména se jedná o vysoký krevní tlak, čímž se zatěžuje a poškozuje srdce a celý kardiovaskulární systém, což může v konečném důsledku vést až k infarktu nebo mrtvici. Sůl pak představuje velký nápor také pro ledviny.

Jak solit méně

Pokud chcete zkusit snížit příjem soli, stačí dodržovat několik zásad. Při vaření zkuste sůl nahradit čerstvými bylinkami, limetovou šťávou, ořechy, olivovým olejem nebo aromatickými houbami.

Vařte jen z čerstvých surovin. Pokud už přece jenom koupíte konzervované polotovary, zajímejte se na etiketě, kolik soli výrobek obsahuje. Hotové jídlo nedochucujte solí, ale ani tekutými dochucovadly.

Slaná chuť je návyková, takže bude chvíli trvat, že si na nový režim zvyknete. Pokud ale nějaký čas vydržíte, odměnou vám bude lepší zdravotní stav a nižší riziko předčasné smrti.

Nepřehlédněte

Bára (32): Kolaps mě naučil změnit přístup k životu. Člověk musí myslet nejdřív sám na sebe • Dlouhodobý stres a nepřiměřené nároky mohou po čase vést až k celkovému vyčerpání a kolapsu. Své o tom ví asistentka Bára (32), která se nejdřív musela dostat na úplné dno, aby pak mohla úspěšně otočit kormidlem života a vydat se lepší cestou.

Praha zmodernizovala protialkoholní záchytnou stanici • Svůj provoz obnovila pražská Protialkoholní záchytná stanice v Praze 8. Během necelého roku, kdy byla kompletně rekonstruována, fungovala v omezeném režimu se šesti lůžky. Rekonstrukcí a modernizací zajistí město zaměstnancům lepší pracovní podmínky pro personál a důstojnější prostředí pro klienty.

Ilustrační foto.

Mango v jídelníčku by nemělo chybět. Vaše tělo za něj poděkuje • Lahodné tropické ovoce pocházející pravděpodobně z indického subkontinentu je mimořádně bohaté na živiny a minerály, které potřebujeme ke správnému fungování organismu. Často bývá dokonce označováno za superovoce. V čem konkrétně je tedy tak pozoruhodné?

Zázrak jménem červená čočka. Vykouzlete rychlé a zdravé pokrmy bez nadýmání • Červená čočka je méně známá příbuzná klasické čočky, která má v našich zemích dlouhou tradici. Pochází z Turecka a jedli ji už lidé v neolitu. A i když se zatím u nás netěší příliš velké oblibě, přesvědčíme vás, že byste jí měli dát šanci. Je totiž úžasná v mnoha ohledech!

Červená čočka

Pomeranč versus grapefruit. Který citrus je zdravější a proč ten druhý škodí • Citrusy mají až zázračné účinky. Jsou bohatým zdrojem zdraví prospěšných látek, zejména pak vitamínu C. Zároveň snižují hladinu tuků a cholesterolu v krvi a upravují hladinu krevního cukru.

Délku a kvalitu života může ovlivnit váš pejsek • Patříte mezi majitele čtyřnohého miláčka? Podle vědců si můžete gratulovat. Pejsek v domácnosti totiž pozitivně ovlivňuje délku a kvalitu vašeho života. Tento fakt má přitom jednoduché vysvětlení.

Konzumace brambor je v některých případech vysoce nebezpečná • Brambory si vydobyly pevné místo v české kuchyni i v našem jídelníčku již před stovkami let. A přestože v poslední době se do popředí zájmu dostávají i různé „nové“ netradiční přílohy, bramborám stále ani zdaleka nesahají tzv. „po kotníky“. Občas ale jejich konzumace může být velmi nebezpečná.

Světem obchází strach z rakovinotvorných snídaňových cereálií • Bez snídaňových cereálií si neumí svůj start do nového dne představit početná skupina lidí na celém světě. Odborníci se ale v poslední době přou o jejich vlivu na lidské zdraví. Podle některých studií totiž obsahují řadu herbicidů, které mohou být rakovinotvorné. Co tedy vlastně doopravdy snídáme?

Snidaňové cereálie jsou populární po celém světě.

Bolest kloubů nemusíte léčit jen syntetickými látkami. Existují i alternativní způsoby • Bolavé klouby trápí drtivou většinu seniorů, nevyhýbají se však ani mladším ročníkům. A zdravotníci často varují, že kvůli stále se snižující fyzické aktivitě dětí a mladých bude v budoucnu hůř. Prevencí kloubových onemocnění je zejména správná životospráva – udržování si zdravé váhy a vhodný pohyb. Pokud vás i tak tyto obtíže dostihnou, nemusíte se pro úlevu obracet jen na syntetické prostředky. Bolavým kloubům dlouhodobě pomůže i voda obohacená o molekulární vodík, kryoterapie nebo třeba jóga.

Bramborový salát jako časovaná bomba. Pozor na hrášek, vejce i uzeniny • Vánoce a konec roku si snad nikdo nedokáže představit bez bramborového salátu, chlebíčků a jednohubek u silvestrovských oslav. Mnoho pochutin chystáme do zásoby a obvykle je jíme i několik dnů, jako třeba bramborový salát. Ovšem pozor! V řadě potravin číhají zákeřné mikroorganismy, které nás mohou hodně potrápit a způsobit nákazu.

Jak vyzrát na kocovinu? Pomůže voda i lehká procházka. Některé potraviny ale vynechejte • Oslavy příchodu nového roku jsou již tradičně spojeny i s velkým množstvím vypitého alkoholu. Co dělat, když po silvestrovském večírku nastoupí nepříjemná kocovina?

Máte ošklivé dítě? Může za to jeho otec, tvrdí vědci • Na to, jaký bude váš potomek, mají mužské spermie mnohem větší vliv, než se doposud myslelo. Vyplývá to z výsledků studie rakouských vědců. I když si muži mohou pořídit potomka v jakémkoliv věku, neměli by prý s početím příliš otálet.

Atraktivitu potomků z velké části ovlivňují mužské spermie.

Bramborový salát před sto lety Češi skoro neznali. Odkud se vzal? • Vánoce bez bramborového salátu si většina z nás nedokáže představit. Ještě před 100 lety byste přitom tuto pochoutku hledali na naší vánoční tabuli marně. Odkud se vlastně vzal? A proč ho Češi začali jíst?

Perlivá voda způsobuje řadu zdravotních obtíží. Proč se jí raději vyhnout? • Pijete často vodu s bublinkami? Podle odborníků děláte chybu. Obyčejná voda obohacená o oxid uhličitý totiž může poškodit zuby. A tím její negativní účinky na organismus nekončí.

Časovaná bomba HIV viru tiká v Česku. Nákaza se šíří i mezi heterosexuály. Příznaky nejdřív nemusíte poznat • Nemoc, kterou zpočátku nerozeznáte od běžné chřipky, ale nakonec vám může způsobit krutou smrt v bolestech. Počty nakažených v Česku (a zejména v Praze) stále rostou. Otázka je, jak moc rychle. Kdy se tento trend konečně zastaví?

Jak funguje DNA? Národní muzeum otevřelo výstavu Doba genová • Jak vlastně vypadá DNA a jakým způsobem se získává v laboratoři? A k čemu je její výzkum užitečný v muzejnictví? Nejen na tyto otázky se snaží odpovědět nová výstava s názvem Doba genová, která je k vidění od 19. července v Nové budově Národního muzea.

Mražení potravin má svá pravidla. Některé do mrazáku vůbec nepatří • Mražené potraviny nám usnadňují život už téměř jedno století. Přesně před 90 lety s nimi přišel přírodovědec Clarence Birdseye z amerického městečka Springfield ve státe Massachusetts. Do té doby se potraviny uchovávaly převážně zavařováním do skla nebo do konzerv, případně sušením. 

Praha zřídila v centru odběrové místo na testování covid-19 • Na Václavském náměstí zahájilo v pátek provoz odběrové místo na testování nemoci covid-19. Cílem je, aby testování bylo více dostupné pro jak pro obyvatele Prahy, tak i pro turisty. Současná odběrová místa se nacházejí mimo centrum a turisté do nich často musejí cestovat přes celé město.

Mátový čaj neléčí jen žaludek. Vědci odhalili ještě jeden velký přínos • Snad každý zná účinky mátového čaje. Odvar z máty peprné dokáže zmírnit bolest hlavy, uleví při rýmě a nachlazení, zklidňuje podrážděný trávicí systém a posiluje imunitu. Vědci však nyní objevili ještě jeden zdravotní benefit.

Orgány v lidském těle, bez kterých je možné žít. I když často obtížně • Lidské tělo je unikátní soubor orgánů s nejrůznějšími funkcemi. Řada z nich se vzájemně ovlivňuje, některé jsou dokonce pro život nezbytně nutné. Pak ale existují orgány, bez kterých se vcelku bez potíží obejdeme. Které to jsou?