Solíme příliš. Doporučenou denní dávku většina Čechů překračuje

MagazínIvana Kratochvílová5. ledna 20212 minuty čtení

Foto: Pixabay.com CC0

„Mám tě ráda jako sůl,“ prohlásila Maruška před svým otcem králem a se zlou se potázala. Opravdu je sůl nad zlato? Ano i ne. Její nedostatek je pro zdraví stejně škodlivý jako nadbytek.

Pro správné fungování organismu jsou nezbytně nutné minerální látky. Tělo si je však nedokáže vyrobit samo, a tak je odkázáno na to, co mu dodáme prostřednictvím potravy.

V kuchyňské soli najdeme sodík a chlor. V rozumném množství se tyto látky podílejí na udržování rovnováhy tekutin, podporují funkci nervů, svalů a srdce a nezbytné jsou i pro řadu dalších procesů. Jenomže…

Solíme příliš

Spotřeba soli v Česku je podle odborníků alarmující. Každý Čech sní v průměru 6 kilogramů soli za rok, což je 16,5 gramů za den. To je více než trojnásobné množství doporučené denní dávky. Podle Světové zdravotnické organizace by měl průměrný zdravý člověk denně přijmout 4 až 6 gramů soli. Takové množství se vejde na jednu kávovou lžičku.

Ovšem pozor, neměli bychom zapomínat, že řada potravin (především průmyslově zpracovaných) už sůl obsahuje. Takže pokud máte ve zvyku hodně dochucovat jídlo solí a tyto produkty vyhledáváte, je téměř jisté, že doporučenou hranici překračujete.

Riziko smrtelných chorob

Při dlouhodobém nadměrném přísunu soli může docházet k nejrůznějším zdravotním problémům. Zejména se jedná o vysoký krevní tlak, čímž se zatěžuje a poškozuje srdce a celý kardiovaskulární systém, což může v konečném důsledku vést až k infarktu nebo mrtvici. Sůl pak představuje velký nápor také pro ledviny.

Jak solit méně

Pokud chcete zkusit snížit příjem soli, stačí dodržovat několik zásad. Při vaření zkuste sůl nahradit čerstvými bylinkami, limetovou šťávou, ořechy, olivovým olejem nebo aromatickými houbami.

Vařte jen z čerstvých surovin. Pokud už přece jenom koupíte konzervované polotovary, zajímejte se na etiketě, kolik soli výrobek obsahuje. Hotové jídlo nedochucujte solí, ale ani tekutými dochucovadly.

Slaná chuť je návyková, takže bude chvíli trvat, že si na nový režim zvyknete. Pokud ale nějaký čas vydržíte, odměnou vám bude lepší zdravotní stav a nižší riziko předčasné smrti.

Nepřehlédněte

Klíšťová encefalitida bývá zpočátku nenápadná. Nakazit se můžete i z mléka • Lékaři zaznamenali během prvního pololetí o 25 % více případů nákazy klíšťovou encefalitidou než ve stejném období v loňském roce. Podle statistiky ISIN (Informační systém infekčních nemocí) se nemocí nakazilo do června celkem už 158 lidí. V prvním pololetí loňského roku to přitom bylo jen 119 případů.

Klíšťová encefalitida

Duchennovu svalovou dystrofii je důležité podchytit včas. Lékařskou péči pomáhají zlepšit databáze pacientů • Postupné ochabování svalů, upoutání na vozík a problémy s dýcháním, které nakonec vedou k úmrtí. Takové jsou projevy spinální svalové atrofie, o které se řada lidí poprvé doslechla v souvislosti se sbírkami pro Olivera, Maxe a Adama. Existují ovšem i další neméně závažná neuromuskulární onemocnění, jako jsou například Duchennova či Beckerova svalová dystrofie. Zkvalitnit, ale i posunout kupředu léčbu podobně nemocných pacientů mají pomoci neuromuskulární registry. Díky nim získají nemocnice podněty pro zkvalitnění péče.

Fibrilace srdečních síní je závažné onemocnění. Před 20 lety pražští lékaři začali s revoluční léčbou • Pražská Nemocnice Na Homolce si v letošním roce připomíná 20 let od přelomového okamžiku v léčbě fibrilace srdečních síní – nejrozšířenější srdeční arytmie v populaci.

Objevte blahodárné účinky zeleného čaje. S vaším tělem dokáže divy • Šálek horkého čaje umí nejen zahřát, ale také prospívá zdraví. Nejnovější výzkumy zeleného čaje naznačují, že se vyplatí pít ho každý den. Skoro až zázračný nápoj pomáhá posilovat imunitu a předcházet rakovině. Je to ale skutečně pravda?

Nejlepší drinky tohoto léta? Gin a tonik v nových podobách • Gin, destilát, který zachutnal už královně Viktorii, zažívá v posledních letech renesanci. Zároveň v kombinaci s tonikem tvoří skvělý letní drink. Patříte mezi ty, kdo propadli chuti osvěžující kombinace ginu s tonikem? Letošní léto přináší do této nesmrtelné kombinace opět nové trendy.

RECEPT: Brokolicový krém chutně • Brokolice nepatří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny. Brokolicová polévka či brokolicový krém, to už je ovšem něco jiného. Tomuto jídlu často přijdou na chuť i ti, kteří by jinak samotnou brokolici za žádných okolností nepozřeli.

Brokolicový krém

Domácí svařák snadno a rychle. Pozor na výběr odrůdy a teplotu varu • Vůně horkého vína svařeného s kořením patří neodmyslitelně k předvánočnímu období. Protože ale stále platí zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti, letos si ho budeme muset připravit doma. V tomto článku vám poradíme, jak na to.

Délku a kvalitu života může ovlivnit váš pejsek • Patříte mezi majitele čtyřnohého miláčka? Podle vědců si můžete gratulovat. Pejsek v domácnosti totiž pozitivně ovlivňuje délku a kvalitu vašeho života. Tento fakt má přitom jednoduché vysvětlení.

Bramborový salát jako časovaná bomba. Pozor na hrášek, vejce i uzeniny • Vánoce a konec roku si snad nikdo nedokáže představit bez bramborového salátu, chlebíčků a jednohubek u silvestrovských oslav. Mnoho pochutin chystáme do zásoby a obvykle je jíme i několik dnů, jako třeba bramborový salát. Ovšem pozor! V řadě potravin číhají zákeřné mikroorganismy, které nás mohou hodně potrápit a způsobit nákazu.

Tajemství stoletých lidí není zase tak záhadné. Musíte ale dodržovat všechny zásady • Věčný život je snem mnoha lidí, ale co kdybychom vám řekli, že existuje sedm jednoduchých věcí, které vás mohou přiblížit k této metě? Ano, je to možné! Zde jsou tipy, které byste měli začít praktikovat hned teď, abyste se mohli dožít neuvěřitelných 100 let plných zdraví a radosti.

RECEPT: Nejlepší bramborová kaše • Kdo by neměl rád bramborovou kaši. Ať už s rybou na přírodno, smaženým řízkem nebo třeba s dušenou zeleninou. Kaše je jednoduše příloha, která potěší chuťové buňky dítěte i dospěláka. Jak se ale taková nejlepší bramborová kaše připravuje? Základem je vhodný typ brambor. Pak také množství másla, druh mléka a pár dalších maličkostí, na které si posvítíme v tomto článku.

Bramborová kaše

Pomocníci, nebo zabijáci? Elektrické spotřebiče jako skryté hrozby ve vaší domácnosti • Určitě máte v domácnosti několik menších elektrických zařízení, která vám usnadňují život. Třeba žehličky, nabíječky, rychlovarné konvice nebo mikrovlnné trouby. V posledních letech se jejich výrobci předhánějí s novými funkcemi. Ruku v ruce s tím se však zkracuje doba, po kterou tyto spotřebiče vydrží provozuschopné. Téměř nic se neopravuje a výrobci spoléhají na to, že zákazník po konci záruční doby, obvykle po dvou až třech letech, takový výrobek prostě vymění za nový.

Chřipka se od běžného nachlazení liší. Jak ji poznat a úspěšně vyléčit? • Chřipková onemocnění mnoho lidí podceňuje, i když na chřipku a komplikace, které způsobuje, u nás ročně zemřou zhruba dva tisíce lidí. „Každý si rád počte o ničivých infektech typu Eboly, píší se o nich romány. Ebola ale zabíjí své oběti v počtu desetitisíců, zatímco chřipka v počtech statisíců,“ upozorňuje MUDr. Silvie Knoppová, vedoucí lékařka se specializací pediatrie z kliniky Canadian Medical.

Spaghetti Aglio e Olio: Chuť italské jednoduchosti • V srdci Itálie, kde se ulicemi nese vůně čerstvě upečeného chleba a vzduch naplňuje zvuk smíchu, se skrývá pokrm tak jednoduchý, ale přitom tak hluboký ve své chuti: Spaghetti Aglio e Olio. Tento pokrm v překladu znamená "špagety s česnekem a olejem" a ztělesňuje podstatu italské kuchyně - minimum ingrediencí, maximum chuti.

Prodlužte život svým blízkým. Nestojí to vůbec nic • Mezilidské vztahy bývají různorodé, ale pouto, které vzniká mezi rodiči a dětmi, je jedinečné. Zatímco v dětství jsme nejšťastnější v blízkosti rodičů, v pozdním stáří se cítíme nejbezpečněji po boku našich potomků.

Netradiční bramborové recepty z časů našich prababiček • Brambory jsou dnes poměrně opomíjenou potravinou. Tím, že jsou nenáročné na pěstování, jich naši předci měli dostatek i v dobách neúrody a hladomorů. Dokázaly přitom nejen zasytit, ale i dodat řadu potřebných látek a minerálů. Není proto divu, že ve starých kuchařkách najdeme stovky a tisíce nejrůznějších receptů na jejich zpracování. Přečtěte si výběr receptů z počátku 20. století, které otiskl časopis Česká hospodyně.

Zázračné účinky kysaného zelí znali už staří Řekové a Římané. Vitamínová bomba ochrání i před zákeřnou nemocí • S nástupem chladného podzimního počasí začínají lidé častěji stonat. Způsobují to zejména výkyvy teplot, na které není náš organismus během letních měsíců zvyklý. Jak tedy tělu dodat tu správnou podporu?

Lékaři v Motole provedli unikátní operaci srdce, poprvé v Česku • Lepší dlouhodobá prognóza, menší lékové zatížení, větší léčebný efekt. To vše s sebou přináší nový chirurgický postup, který byl poprvé provedený u pacienta se srdeční vadou na Klinice kardiovaskulární chirurgie 2. LF UK a FN Motol.

Operační výkon trvá cca 3-4 hodiny.

Smoothie z brokolice pomáhá snížit krevní tlak a chrání před rakovinou • Brokolice patří mezi neprávem opomíjené druhy zeleniny. Pokud jste jí zatím ještě nepřišli na chuť, přesvědčíme vás, že si zaslouží dostat druhou šanci. Díky velkému množství nejrůznějších látek má totiž blahodárný vliv na naše zdraví.

Nedostatek hořčíku nepodceňujte. Tělo si o něj samo řekne • Aby naše tělo správně fungovalo, potřebuje k tomu celou řadu látek a minerálů. Jedním z nejdůležitějších je hořčík. Na jeho nedostatek vás může upozornit hned několik symptomů.