Solíme příliš. Doporučenou denní dávku většina Čechů překračuje

5. ledna 2021 ∙ 10:41
Ivana Kratochvílová
Foto: Pixabay.com CC0

„Mám tě ráda jako sůl,“ prohlásila Maruška před svým otcem králem a se zlou se potázala. Opravdu je sůl nad zlato? Ano i ne. Její nedostatek je pro zdraví stejně škodlivý jako nadbytek.

Pro správné fungování organismu jsou nezbytně nutné minerální látky. Tělo si je však nedokáže vyrobit samo, a tak je odkázáno na to, co mu dodáme prostřednictvím potravy.

V kuchyňské soli najdeme sodík a chlor. V rozumném množství se tyto látky podílejí na udržování rovnováhy tekutin, podporují funkci nervů, svalů a srdce a nezbytné jsou i pro řadu dalších procesů. Jenomže…

Solíme příliš

Spotřeba soli v Česku je podle odborníků alarmující. Každý Čech sní v průměru 6 kilogramů soli za rok, což je 16,5 gramů za den. To je více než trojnásobné množství doporučené denní dávky. Podle Světové zdravotnické organizace by měl průměrný zdravý člověk denně přijmout 4 až 6 gramů soli. Takové množství se vejde na jednu kávovou lžičku.

Ovšem pozor, neměli bychom zapomínat, že řada potravin (především průmyslově zpracovaných) už sůl obsahuje. Takže pokud máte ve zvyku hodně dochucovat jídlo solí a tyto produkty vyhledáváte, je téměř jisté, že doporučenou hranici překračujete.

Riziko smrtelných chorob

Při dlouhodobém nadměrném přísunu soli může docházet k nejrůznějším zdravotním problémům. Zejména se jedná o vysoký krevní tlak, čímž se zatěžuje a poškozuje srdce a celý kardiovaskulární systém, což může v konečném důsledku vést až k infarktu nebo mrtvici. Sůl pak představuje velký nápor také pro ledviny.

Jak solit méně

Pokud chcete zkusit snížit příjem soli, stačí dodržovat několik zásad. Při vaření zkuste sůl nahradit čerstvými bylinkami, limetovou šťávou, ořechy, olivovým olejem nebo aromatickými houbami.

Vařte jen z čerstvých surovin. Pokud už přece jenom koupíte konzervované polotovary, zajímejte se na etiketě, kolik soli výrobek obsahuje. Hotové jídlo nedochucujte solí, ale ani tekutými dochucovadly.

Slaná chuť je návyková, takže bude chvíli trvat, že si na nový režim zvyknete. Pokud ale nějaký čas vydržíte, odměnou vám bude lepší zdravotní stav a nižší riziko předčasné smrti.

Jablko denně dokáže divy. Proč nesmí chybět ve vašem jídelníčku

Říká se, že když sníme alespoň jedno jablko denně, můžeme se vyhnout návštěvě doktora. Jsou ale zdravotní benefity jablek skutečně tak zázračné? Na co všechno v našem těle působí? Ne nadarmo se jablko stalo symbolem pevného zdraví. Už naši předci věděli, že posiluje imunitu, účinně bojuje proti infekcím, detoxikuje a regeneruje organismus a zlepšuje náladu. Pravidelnou konzumací jablek asi nejvíce prospějeme našemu trávicímu systému. Šťavnaté biblické plody totiž obsahují látku zvanou pektin. Jedná se […]

Používáte opalovací krém správně? Vyhněte se nejčastějším chybám

Léto je v plném proudu a my si tak můžeme dosyta užívat hřejivých slunečních paprsků. Všichni víme, že bez opalovacího krému se vystavujeme velkému riziku. V ohrožení jsou ale i ti, kteří opalovací krém používají špatně. Na co je potřeba při opalování myslet? Správná volba UV faktoru Na trhu je celá řada opalovacích krémů, ale každý z nich se liší. Pokud plánujete strávit na sluníčku celé odpoledne, určitě nebude stačit krém s ochranným faktorem 20. Ten poslouží tak maximálně […]

Účinky jahod na lidské zdraví. Proč se vyplatí jíst je v sezóně?

Sezóna jahod je v plném proudu. České zahrádky jsou v těchto dnech doslova obsypány červenými plody, které znali již staří Římané. Možná vás překvapí, že pro širokou konzumaci se jahody začaly používat až v pozdním středověku, kdy byly pěstovány převážně mnichy. Toto ovoce je velmi bohatým zdrojem vitamínu C. Jeho obsah je srovnatelný s citrusovými plody. Najdeme v něm ale i vysoký podíl organických kyselin jako například kyseliny jablečné, citrónové, chininové, šťavelové, salicylové či ellagové, která působí […]

Klíšťata útočí. Chraňte se dřív, než si vás najdou a bude pozdě

Vypadá to, že počasí se konečně umoudřilo. V příštích dnech nás čekají příjemné teploty, a tak mnozí vyrazí na vycházky do přírody. Stejně jako každý rok tam však můžeme narazit na parazita, který dokáže hodně zkomplikovat život. Klíšťata se probouzejí při teplotách okolo 8 až 10 stupňů Celsia. Jejich sezóna je tedy nyní již v plném proudu. Kde se klíšťata vyskytují Domovem klíštěte obecného jsou především trávy a křoví o minimální výšce 20 cm. Setkat se s ním můžete nejen […]

Domácí pizza jako z pizzerie. Základem úspěchu je těsto

Restaurace jsou stále zavřené a milovníci italské pizzy se tak musejí spokojit s rozvozem. Jenomže jak známo, pizza chutná nejlépe, když je právě vytažená z pece. Dovezené jídlo se navíc může celkem prodražit. Proč si tedy nepřipravit čerstvou pizzu jako z pizzerie doma? Není to zase tak těžké, jak se na první pohled zdá. Základem kvalitní pizzy je těsto. Jeho příprava je časově trochu náročnější a pracnější. Ovšem když se dílo nakonec podaří, odměnou vám bude […]

X Zavřít