Světem obchází strach z rakovinotvorných snídaňových cereálií

MagazínTomáš Marný21. června 20193 minuty čtení
Snidaňové cereálie jsou populární po celém světě.

Snidaňové cereálie jsou populární po celém světě.

Foto: Archiv

Bez snídaňových cereálií si neumí svůj start do nového dne představit početná skupina lidí na celém světě. Odborníci se ale v poslední době přou o jejich vlivu na lidské zdraví. Podle některých studií totiž obsahují řadu herbicidů, které mohou být rakovinotvorné. Co tedy vlastně doopravdy snídáme?

Americká společnost EWG, která zkoumala celkem 21 vzorků snídaňových cereálií a zabývá se ochranou životního prostředí, nedávno zjistila, že populární cereální obsahují řadu herbicidů. Jedná se zejména o glyfosát. Že je vám toto slovo povědomé? Glyfosát je součástí nejznámějšího a nejrozšířenějšího herbicidu Roundup. A na začátku letošního roku v soudním verdiktu v USA porota rozhodla, že právě glyfosát se podílí významným způsobem na vzniku rakoviny. Dvojici žalujících dokonce přisoudila rekordní odškodné ve výši 2 miliard dolarů. I když se společnost Monsanto, která nejrozšířenější herbicid Roundup vyrábí, okamžitě odvolala, u amerických soudů už mezitím leží dalších 11 tisíc žalob!

Podle studie EWG z října 2018 obsahují glyfosát i velmi známé značky snídaňových cereálií, jako jsou například Cheerios nebo Quaker. Množství je dokonce větší, než obsah vitamínů D, B12 a vitamínu A. Do cereálií se glyfosát dostává především z ovsa, který je jednou ze základních surovin pro jejich výrobu.

Výrobci cereálií se brání, že množství herbicidů je naprosto minimální a pro dospělého člověka neškodné. Glyfosát pak nepatří mezi zakázané látky, ale Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny jej již zařadila mezi látky, které jsou pravděpodobně karcinogenní. Ve snídaňových cereáliích sice obsažené množství neškodí dospělým, ale je pravděpodobně nevhodné pro dětský organismus. „Vystavení dětského organismu vyšším dávkám herbicidů může mít vliv na pozdější vývoj,“ uvedla Alexis Temkinová, která je spoluautorkou výzkumné studie.

Důvod ke strachu?

Máme se tedy obávat a snídaňové cereálie ze stravy úplně vyřadit Odborníci se shodují, že k úplnému zákazu není důvod, naše strava, a to včetně snídaně, by však měla být přiměřeně pestrá. Pokud snídáte cereálie každý den, pak bychom ale doporučili určitou obezřetnost. Pokud můžete, střídejte snídaňové cereálie s pestřejší formou snídaně. Například ochucený tvaroh s čerstvým ovocem nebo celozrnný chléb s vejcem jsou jistě zdravější a bezpečnější alternativou.U dětí pak také vezměte v úvahu fakt, že řada snídaňových cereálií obsahuje velké množství cukrů – maskovaných za různé čokoládové nebo medové polevy. Ty rozhodně nejsou vhodné pro každodenní stravování a už vůbec je nemůže nazvat zdravým výrobkem. Tak jako vždy ve správném stravování platí – naše strava by měla být přiměřeně rozmanitá a náš běžný jídelníček by měl obsahovat ideálně 50 procent ovoce nebo zeleniny.

U dětí pak také vezměte v úvahu fakt, že řada snídaňových cereálií obsahuje velké množství cukrů – maskovaných za různé čokoládové nebo medové polevy. Ty rozhodně nejsou vhodné pro každodenní stravování a už vůbec je nemůže nazvat zdravým výrobkem. Tak jako vždy ve správném stravování platí – naše strava by měla být přiměřeně rozmanitá a náš běžný jídelníček by měl obsahovat ideálně 50 procent ovoce nebo zeleniny.

Nepřehlédněte

Časovaná bomba HIV viru tiká v Česku. Nákaza se šíří i mezi heterosexuály. Příznaky nejdřív nemusíte poznat • Nemoc, kterou zpočátku nerozeznáte od běžné chřipky, ale nakonec vám může způsobit krutou smrt v bolestech. Počty nakažených v Česku (a zejména v Praze) stále rostou. Otázka je, jak moc rychle. Kdy se tento trend konečně zastaví?

Praha zřídila v centru odběrové místo na testování covid-19 • Na Václavském náměstí zahájilo v pátek provoz odběrové místo na testování nemoci covid-19. Cílem je, aby testování bylo více dostupné pro jak pro obyvatele Prahy, tak i pro turisty. Současná odběrová místa se nacházejí mimo centrum a turisté do nich často musejí cestovat přes celé město.

Rychleji do hrobu díky špatným návykům. Změňte je, než bude pozdě • Kdo by nechtěl prožít dlouhý a spokojený život v plném zdraví? Všichni víme, že pro to musíme něco dělat. Není to ale jen vyvážená a pestrá strava, co je nutné si hlídat. Do hry vstupují i některé špatné návyky, které život podstatně zhoršují, nebo dokonce zkracují. A my si je přitom často neuvědomujeme.

Lidé ignorují potíže s plícemi. Včasná diagnóza přitom může zachránit život • Časté zadýchávání a neustávající kašel – to jsou typické příznaky chronického plicního onemocnění, které ale lidé často ignorují. Následky neléčených plicních chorob však mohou být fatální. Lékárníci v Praze a Středočeském kraji se proto od 8. dubna zapojí do Týdne měření plicního věku a vyzývají zájemce, aby si přišli do lékárny nechat zkontrolovat stav svých plic.

Spaghetti Aglio e Olio: Chuť italské jednoduchosti • V srdci Itálie, kde se ulicemi nese vůně čerstvě upečeného chleba a vzduch naplňuje zvuk smíchu, se skrývá pokrm tak jednoduchý, ale přitom tak hluboký ve své chuti: Spaghetti Aglio e Olio. Tento pokrm v překladu znamená "špagety s česnekem a olejem" a ztělesňuje podstatu italské kuchyně - minimum ingrediencí, maximum chuti.

Jde to i bez kofeinu. Jak se zbavit závislosti na kávě? • Ráno bez šálku dobré kávy si mnozí již nedokáží představit. Kofein povzbuzuje tělo i mysl a pomáhá nám zvládnout náročný den. Když ale jeho hladina začne klesat, dostaví se kruté následky jako únava a bolest hlavy. Abychom krizi překonali, obvykle si rychle jdeme připravit další šálek. A to je to nejhorší, co pro své tělo můžeme udělat. Vzniká totiž závislost.

Konzumace kávy ve velkém množství může vážně poškozovat zdraví.

Vědci zjistili, jak zbrzdit stárnutí. Je to až geniálně jednoduché • Vědci z University of Erlangen v Norimbergu ve spolupráci s kolegy z Auburn University v americké Alabamě zjišťovali, jak zastavit stárnutí a předejít vážným civilizačním chorobám. Výsledky jejich práce jsou ohromující. Pokud se nespletli, může si dlouhý a kvalitní život dopřát každý z nás už dnes.

Mladistvý vzhled je již nyní dostupný pro každého.

Vyznejte se v sójových omáčkách. Některé mohou být zdraví škodlivé • Po sójové omáčce v kuchyni obvykle sáhneme, když potřebujeme zvýraznit chuť připravovaného jídla. Zatímco přírodně fermentované sójové omáčky jsou pro naše zdraví prospěšné, průmyslově vyráběné mohou naopak uškodit. Čím se oba tyto druhy liší?

Konzumace brambor je v některých případech vysoce nebezpečná • Brambory si vydobyly pevné místo v české kuchyni i v našem jídelníčku již před stovkami let. A přestože v poslední době se do popředí zájmu dostávají i různé „nové“ netradiční přílohy, bramborám stále ani zdaleka nesahají tzv. „po kotníky“. Občas ale jejich konzumace může být velmi nebezpečná.

Odumírání kostí postihuje každého desátého. Většina lidí o své nemoci vůbec neví • Osteoporóza je jedním z nejčastějších onemocnění kostí. Projevuje se řídnutím kostní tkáně, čímž se kosti stávají křehčími a náchylnějšími ke zlomeninám. Nemoci se často přezdívá „tichý zloděj kostí“, protože pacient zpočátku nepociťuje žádné obtíže.

Vegetariánství propadly i slavné osobnosti. Už dávno nejde o módní výstřelek • Myšlenka bezmasého stravování existuje tisíce let. Své kořeny má v civilizacích starověké Indie a Řecka. Ve středověku z Evropy vegetariánství prakticky vymizelo. Znovu se objevuje až v 19. století, kdy lidé ve velkém vzhlíželi k antické kultuře a ideálům.

Národní zemědělské muzeum se připojuje k letošní Noci vědců • Jak vypadá kůrovec, co trápilo naše lesy před sto lety, jak chutnají potraviny z hmyzu, je nutné bát se lepku? To a mnoho dalšího se dozvědí návštěvníci během páteční Noci vědců 27. září v Národním zemědělském muzeu Praha. Od 17 do 22 hodin zde představí svou práci 14 výzkumných ústavů a institucí z resortu zemědělství. Na děti i dospělé čeká zábavný podvečer plný přednášek, pokusů a ochutnávek.

Špenát chrání před projevem stáří. Tajemství chuti je v přípravě • Snad každý zná animované příběhy o námořníku Pepkovi, který se před každým náročným úkolem posílil konzervou špenátu. Tato listová zelenina má skutečně velmi prospěšné účinky na lidské zdraví. A když se dobře připraví, může i skvěle chutnat.

Do Prahy se blíží chřipková epidemie. Příznaky pravé chřipky poznáte snadno • V Praze stále vzrůstá počet nemocných akutními respiračními infekcemi (ARI). Potvrzují to nejaktuálnější data Hygienické stanice hlavního města Prahy za třetí kalendářní týden roku 2018. Nejvíce postiženou skupinou jsou děti ve věku 0 – 5 let.

Nenápadná zpráva ze světa vědy, která ale ovlivní podobu jídelníčku nás všech • Aktuální boj s pandemií a ekonomické dopady drastických omezení zcela zastínily velmi důležitou zprávu posledních dnů, která ovlivní budoucnost lidstva na dlouhá desetiletí dopředu. Ptáte se, cože je tou důležitější zprávou? Není jí nic jiného než to, jak si lidstvo zajistí potřebné zdroje potravin.

Stolice říká mnohé o našem zdraví aneb Vážně i nevážně o lidském vyměšování • I když se o tom veřejně moc nemluví, pravidelné vyprazdňování je pro člověka velmi důležité a může hodně prozradit o vašem zdravotním stavu. Zní to sice zvláštně, ale až třetina lidí podle průzkumu lékařů vůbec nemá představu o tom, jak vypadá normální exkrement. Lidé si také nesprávným vyprazdňováním zadělávají na řadu zdravotních problémů. Co všechno o vás může vaše stolice prozradit?

Vědci vymýšlejí záložní plán pro případ globální katastrofy • Celý svět nyní sužuje koronavirová pandemie. Existují přitom i mnohem větší hrozby, které by v budoucnu mohly zcela zničit život na Zemi.

Zabiják jménem sůl. Lidé překračují doporučenou dávku a často o tom ani neví • Sůl je pro lidské tělo sice nepostradatelná, ale nadměrný příjem představuje obrovské zdravotní riziko. Doporučené denní množství soli přitom často překračujeme, aniž bychom si to uvědomovali. Upozorňuje na to kampaň s názvem World Salt Awareness Week, která probíhá v těchto dnech.

Sůl nad zlato? Ano, ale jen v omezeném množství.

Zázrak jménem ovesné vločky. Proč se vyplatí jíst je každý den • Ovesné vločky můžeme zařadit mezi nejzdravější potraviny ze všech. Oblíbili si je sportovci, doporučují je výživoví poradci. Pokud jste jim ale ještě nepřišli na chuť, přesvědčíme vás, že byste to měli napravit.

Nástup demence může ovlivnit kvalita jídelníčku. Některé potraviny raději úplně vynechte • Nesprávný výběr potravin a životospráva mohou zásadně ovlivnit kvalitu života. Anglickým vědcům se v rozsáhlé studii podařilo prokázat, že obezita vede k úbytku šedé kůry mozkové a může se podílet i na rozvoji demence a Alzheimerovy choroby. Které potraviny tedy vybírat pro správné fungování mozku a celého organismu? A čeho se naopak vyvarovat?