Světem obchází strach z rakovinotvorných snídaňových cereálií

21. června 2019, 18:54 Tomáš Marný
Snidaňové cereálie jsou populární po celém světě.
Snidaňové cereálie jsou populární po celém světě. Zdroj: Archiv

Bez snídaňových cereálií si neumí svůj start do nového dne představit početná skupina lidí na celém světě. Odborníci se ale v poslední době přou o jejich vlivu na lidské zdraví. Podle některých studií totiž obsahují řadu herbicidů, které mohou být rakovinotvorné. Co tedy vlastně doopravdy snídáme?

Americká společnost EWG, která zkoumala celkem 21 vzorků snídaňových cereálií a zabývá se ochranou životního prostředí, nedávno zjistila, že populární cereální obsahují řadu herbicidů. Jedná se zejména o glyfosát. Že je vám toto slovo povědomé? Glyfosát je součástí nejznámějšího a nejrozšířenějšího herbicidu Roundup. A na začátku letošního roku v soudním verdiktu v USA porota rozhodla, že právě glyfosát se podílí významným způsobem na vzniku rakoviny. Dvojici žalujících dokonce přisoudila rekordní odškodné ve výši 2 miliard dolarů. I když se společnost Monsanto, která nejrozšířenější herbicid Roundup vyrábí, okamžitě odvolala, u amerických soudů už mezitím leží dalších 11 tisíc žalob!

Podle studie EWG z října 2018 obsahují glyfosát i velmi známé značky snídaňových cereálií, jako jsou například Cheerios nebo Quaker. Množství je dokonce větší, než obsah vitamínů D, B12 a vitamínu A. Do cereálií se glyfosát dostává především z ovsa, který je jednou ze základních surovin pro jejich výrobu.

Výrobci cereálií se brání, že množství herbicidů je naprosto minimální a pro dospělého člověka neškodné. Glyfosát pak nepatří mezi zakázané látky, ale Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny jej již zařadila mezi látky, které jsou pravděpodobně karcinogenní. Ve snídaňových cereáliích sice obsažené množství neškodí dospělým, ale je pravděpodobně nevhodné pro dětský organismus. „Vystavení dětského organismu vyšším dávkám herbicidů může mít vliv na pozdější vývoj,“ uvedla Alexis Temkinová, která je spoluautorkou výzkumné studie.

Důvod ke strachu?

Máme se tedy obávat a snídaňové cereálie ze stravy úplně vyřadit Odborníci se shodují, že k úplnému zákazu není důvod, naše strava, a to včetně snídaně, by však měla být přiměřeně pestrá. Pokud snídáte cereálie každý den, pak bychom ale doporučili určitou obezřetnost. Pokud můžete, střídejte snídaňové cereálie s pestřejší formou snídaně. Například ochucený tvaroh s čerstvým ovocem nebo celozrnný chléb s vejcem jsou jistě zdravější a bezpečnější alternativou.U dětí pak také vezměte v úvahu fakt, že řada snídaňových cereálií obsahuje velké množství cukrů – maskovaných za různé čokoládové nebo medové polevy. Ty rozhodně nejsou vhodné pro každodenní stravování a už vůbec je nemůže nazvat zdravým výrobkem. Tak jako vždy ve správném stravování platí – naše strava by měla být přiměřeně rozmanitá a náš běžný jídelníček by měl obsahovat ideálně 50 procent ovoce nebo zeleniny.

U dětí pak také vezměte v úvahu fakt, že řada snídaňových cereálií obsahuje velké množství cukrů – maskovaných za různé čokoládové nebo medové polevy. Ty rozhodně nejsou vhodné pro každodenní stravování a už vůbec je nemůže nazvat zdravým výrobkem. Tak jako vždy ve správném stravování platí – naše strava by měla být přiměřeně rozmanitá a náš běžný jídelníček by měl obsahovat ideálně 50 procent ovoce nebo zeleniny.

Předávkování vitamínem A může mít fatální následky. V ohrožení jsou hlavně kosti

V oblasti zdravého stravování platí víc než kdekoli jinde, že všeho moc škodí. Příkladem může být nadměrná konzumace vitamínu A. Ten je sice nezbytný pro správné fungování našeho těla, ale podle vědců může ve velkém množství hodně uškodit. Je obecně známo, že vitamín A chrání zrak a posiluje imunitu. Zároveň prospívá pokožce, snižuje sklony k zánětům, podporuje činnost rozmnožovacího ústrojí, podílí se na procesu specializace buněk v organismu a udržuje […]

vydáno před 1 dnem

Smoothie z brokolice pomáhá snížit krevní tlak a chrání před rakovinou

Brokolice patří mezi neprávem opomíjené druhy zeleniny. Pokud jste jí zatím ještě nepřišli na chuť, přesvědčíme vás, že si zaslouží dostat druhou šanci. Díky velkému množství nejrůznějších látek má totiž blahodárný vliv na naše zdraví. Brokolice v sobě ukrývá řadu esenciálních minerálů a vitamínů. Kromě vysokého obsahu železa, vápníku, bílkovin a vitamínů A a C jsou to také antioxidanty, které bojují proti mnoha infekcím a chorobám. Pravidelná konzumace brokolice může […]

vydáno před 2 týdny

Chuť jako nejdůležitější smysl. Funguje už před narozením a zásadně se mění s věkem

Jediný lidský smysl, při jehož absenci můžeme snadno zemřít, i když si to vůbec neuvědomujeme. V průběhu života se mění a může nás pořádně potrápit. Není to zrak, ani sluch, které vás asi napadnou jako první. Tím velmi důležitým smyslem je chuť. Pokud ji totiž ztratíme, člověk přestává jíst, začne hladovět a zemře. Chuť se v průběhu lidského života vyvíjí a do chuťové dospělosti dorosteme každý v jiném věku. Také […]

vydáno před 2 týdny

Národní muzeum připomene 51 let od smrti Jana Palacha

Národní muzeum připomene v sobotu 18. ledna 51. výročí sebeupálení Jana Palacha pietním aktem v Památníku Jana Palacha ve Všetatech. Začátek pietního aktu je v 13:00, po jeho skončení bude následovat setkání v sále bývalého kina ve Všetatech, které pořádá Společnost Jana Palacha. Vstup do celého objektu je zdarma. Národní muzeum otevřelo Památník Jana Palacha ve Všetatech 10. října loňského roku. Bznikl na místě původního domu rodiny Palachových, vedle kterého byla vybudována nová […]

vydáno před 16 hodinami

Předávkování vitamínem A může mít fatální následky. V ohrožení jsou hlavně kosti

V oblasti zdravého stravování platí víc než kdekoli jinde, že všeho moc škodí. Příkladem může být nadměrná konzumace vitamínu A. Ten je sice nezbytný pro správné fungování našeho těla, ale podle vědců může ve velkém množství hodně uškodit. Je obecně známo, že vitamín A chrání zrak a posiluje imunitu. Zároveň prospívá pokožce, snižuje sklony k zánětům, podporuje činnost rozmnožovacího ústrojí, podílí se na procesu specializace buněk v organismu a udržuje […]

vydáno před 1 dnem

Pražské letiště na hranici provozní kapacity. Cestující se musí připravit na dočasné snížení komfortu

Letiště Václava Havla loni odbavilo nejvíce cestujících v historii. Celkem jím prošlo 17 804 900 osob, což je asi o jeden milion více než v roce 2018. Vzrůstající trend počtu cestujících pokračuje již několikátý rok v řadě. Pro letiště to ale znamená, že se letos nejspíš dostane za hranici provozní kapacity. Během celého roku létalo z Prahy pravidelně 71 leteckých společností do celkem 165 míst po celém světě, z toho […]

vydáno před 2 dny
Pražské letiště trhá rekordy v počtu odbavených cestujících pravidelně každý rok.
X Zavřít