Vyznejte se v sójových omáčkách. Některé mohou být zdraví škodlivé

29. listopadu 2020 ∙ 11:34
Ivana Kratochvílová
Foto: Unsplash.com

Po sójové omáčce v kuchyni obvykle sáhneme, když potřebujeme zvýraznit chuť připravovaného jídla. Zatímco přírodně fermentované sójové omáčky jsou pro naše zdraví prospěšné, průmyslově vyráběné mohou naopak uškodit. Čím se oba tyto druhy liší?

Přírodní sójová omáčka se vyrábí fermentací. Rozdrcené sójové boby, rozdrcená pražená pšenice, voda a přítomnost fermentačních kultur zajistí kvalitu, čistotu a hlavně zdravotní nezávadnost.

Při fermentaci se štěpí bílkoviny, sacharidy a tuky. Vzniká tím vitamín B12 a další látky, které obvykle obsahuje pouze maso. Čistě přírodní fermentace probíhá pomalu a trvá i několik měsíců.

Takto vyrobená sójová omáčka pak obsahuje kolem 150 až 250 senzoricky aktivních chuťových složek. Neobsahuje naopak žádné konzervační látky ani glutamáty. Vyznačuje se světlehnědou barvou, zemitou vůní a má jemnou, vyváženou chuť.

Pozor na chemické náhražky

Výroba lacinější, nefermentované sójové omáčky trvá jen několika hodin. A podle toho vypadá i výsledek. Obsahuje spoustu chemikálií a barviv, které mohou být v některých případech zdraví škodlivé.

Sójové boby se v tomto případě vaří 15 až 20 hodin v kyselině chlorovodíkové. Po odstranění aminokyseliny se směs zchladí, aby se ukončila hydrolytická reakce. Aminokyselinový roztok se dále neutralizuje, lisuje, míchá s aktivním uhlím a v závěrečné fázi znovu přefiltruje.

Barvu, vůni a chuť získá tento hydrolizovaný rostlinný protein přidáním karamelové barvy, kukuřičného sirupu a soli. Konečný produkt se rafinuje. Nefermentovaná sójová omáčka je často matná, má štiplavou násilnou chuť a výrazné chemické aroma.

Kvalitní fermentované sójové omáčky

Japonská sójová omáčka shoyu má svou charakteristickou vůní a slano-nasládlou jemnou chutí mezinárodní uznání jako univerzální delikátní koření. Vyrábí se ze sójových bobů a pšenice. Tyto suroviny podléhají dlouhodobému fermentačnímu procesu ve dřevěných sudech.

Sójová omáčka tamari je další z kvalitních druhů omáček. Vzniká při výrobě Misa. Ve srovnání se shoyu má tmavší barvu a podstatně výraznější chuť. Obsahuje i více minerálů a stopových prvků. Vyrábí se pouze ze sóji, takže je vhodná i pro bezlepkovou dietu.

Sójová omáčka kikkoman je rovněž přírodně fermentovaná a svou plnou chuť získává zráním. Vyrábí se z nejkvalitnějších sójových bobů a pšenice, které se smíchají se startovací kulturou, vodou a solí. Pak začíná dlouhý proces fermentace. Trvá několik měsíců, než se vyvine bohatá avšak mírná chuť.

Domácí pizza jako z pizzerie. Základem úspěchu je těsto

Restaurace jsou stále zavřené a milovníci italské pizzy se tak musejí spokojit s rozvozem. Jenomže jak známo, pizza chutná nejlépe, když je právě vytažená z pece. Dovezené jídlo se navíc může celkem prodražit. Proč si tedy nepřipravit čerstvou pizzu jako z pizzerie doma? Není to zase tak těžké, jak se na první pohled zdá. Základem kvalitní pizzy je těsto. Jeho příprava je časově trochu náročnější a pracnější. Ovšem když se […]

Změňte melodii budíku. Bude se vám lépe vstávat a stoupne výkonnost, tvrdí australští vědci

Problémy s ranním vstáváním trápí velkou část populace. Mnozí zvládnou jen s obtížemi vylézt z postele, a některé dokonce neprobere ani dlouhé a opakované zvonění budíku. Na vině je řada faktorů, ale podle vědců je důležitá i melodie, kterou si pro své probuzení zvolíme. Nový výzkum australských vědců z RMIT Uniuversity v Melbourne zjistil, že pro notorické zaspávače se vůbec nehodí zvuk klasického pípání budíku ani poplašný alarm. Lépe řečeno, […]

Odběrové místo na Mariánském náměstí provádí PCR testy ze slin

Na Mariánském náměstí v Praze 1 bylo otevřeno nové odběrové místo. Testovat se zde mohou lidé jak pomocí antigenní metody, tak i formou PCR testu neinvazivní metodou odběrem vzorku ze slin. Provoz centra zajišťuje Městská poliklinika Praha ve spolupráci s Českým červeným křížem. „Otevřením dalšího odběrového centra hlavní město Praha reaguje na vývoj epidemické situace, která v České republice stále není příznivá. Virová nálož v populaci je stále vysoká a […]

Jak správně dýchat. Jednoduchý návod vám může změnit život

Dýchání nás provází od narození až do smrti. Je to proces, bez kterého bychom jen sotva přežili. Pouze díky němu může krev zásobovat organismus životně důležitým kyslíkem. Podle odborníků přitom velká část lidí dýchá špatně. To pak může souviset s různými zdravotními komplikacemi. Co tedy při dýchání dělat lépe? Jednou z nejčastějších chyb je povrchní, mělké dýchání. K němu dochází nejčastěji ve stresových situacích, ale často se ho dopouštíme s […]

Stane se Alžběta II. nejdéle vládnoucí panovnicí historie?

Svět se za posledních sedm dekád neuvěřitelně proměnil. Jedna jistota ale stále zůstává. Na britském trůně neochvějně sedí královna Alžběta II. Od počátku její vlády uplynulo letos v únoru 69 let. Je to neuvěřitelný výkon. Už dávno neplatí, že nejdéle vládnoucí panovnicí Británie byla královna Viktorie. Ta stála v čele britského impéria „pouze“ 63 let a 216 dní. Alžbětě II. nyní zbývá jen několik měsíců, aby trumfla Lichtenštejnského panovníka Jana […]

X Zavřít