MagazínIvana Kratochvílová29. listopadu 20202 minuty čtení

Vyznejte se v sójových omáčkách. Některé mohou být zdraví škodlivé

Po sójové omáčce v kuchyni obvykle sáhneme, když potřebujeme zvýraznit chuť připravovaného jídla. Zatímco přírodně fermentované sójové omáčky jsou pro naše zdraví prospěšné, průmyslově vyráběné mohou naopak uškodit. Čím se oba tyto druhy liší?

Přírodní sójová omáčka se vyrábí fermentací. Rozdrcené sójové boby, rozdrcená pražená pšenice, voda a přítomnost fermentačních kultur zajistí kvalitu, čistotu a hlavně zdravotní nezávadnost.

Při fermentaci se štěpí bílkoviny, sacharidy a tuky. Vzniká tím vitamín B12 a další látky, které obvykle obsahuje pouze maso. Čistě přírodní fermentace probíhá pomalu a trvá i několik měsíců.

Takto vyrobená sójová omáčka pak obsahuje kolem 150 až 250 senzoricky aktivních chuťových složek. Neobsahuje naopak žádné konzervační látky ani glutamáty. Vyznačuje se světlehnědou barvou, zemitou vůní a má jemnou, vyváženou chuť.

Pozor na chemické náhražky

Výroba lacinější, nefermentované sójové omáčky trvá jen několika hodin. A podle toho vypadá i výsledek. Obsahuje spoustu chemikálií a barviv, které mohou být v některých případech zdraví škodlivé.

Sójové boby se v tomto případě vaří 15 až 20 hodin v kyselině chlorovodíkové. Po odstranění aminokyseliny se směs zchladí, aby se ukončila hydrolytická reakce. Aminokyselinový roztok se dále neutralizuje, lisuje, míchá s aktivním uhlím a v závěrečné fázi znovu přefiltruje.

Barvu, vůni a chuť získá tento hydrolizovaný rostlinný protein přidáním karamelové barvy, kukuřičného sirupu a soli. Konečný produkt se rafinuje. Nefermentovaná sójová omáčka je často matná, má štiplavou násilnou chuť a výrazné chemické aroma.

Kvalitní fermentované sójové omáčky

Japonská sójová omáčka shoyu má svou charakteristickou vůní a slano-nasládlou jemnou chutí mezinárodní uznání jako univerzální delikátní koření. Vyrábí se ze sójových bobů a pšenice. Tyto suroviny podléhají dlouhodobému fermentačnímu procesu ve dřevěných sudech.

Sójová omáčka tamari je další z kvalitních druhů omáček. Vzniká při výrobě Misa. Ve srovnání se shoyu má tmavší barvu a podstatně výraznější chuť. Obsahuje i více minerálů a stopových prvků. Vyrábí se pouze ze sóji, takže je vhodná i pro bezlepkovou dietu.

Sójová omáčka kikkoman je rovněž přírodně fermentovaná a svou plnou chuť získává zráním. Vyrábí se z nejkvalitnějších sójových bobů a pšenice, které se smíchají se startovací kulturou, vodou a solí. Pak začíná dlouhý proces fermentace. Trvá několik měsíců, než se vyvine bohatá avšak mírná chuť.

Ostatní už četli:
Bizarní trend v pojmenovávání dětí děsí odborníky. Rodiče nemyslí na trpké následky
Ostatní už četli:
Češi přestávají slavit Vánoce? Lpění na tradicích přivádí mnohé ke zhroucení. Někteří mají odvahu říct dost. A uvádí důvody

Nepřehlédněte

Samota, závislost i možný kolaps společnosti. Temná stránka sociálních médií. Lidi musí začít jednat, než bude pozdě • Sedím v kavárně a sleduji skupinku u vedlejšího stolu. Čtyři mladí lidé a každý z nich očima ponořený do smartphonu. Občas někdo něco řekne, ale většinou je ticho. Vypadají, jako by spolu ani nebyli. Každý si žije svůj odpojený digitální život. Vzpomínám si na dobu, kdy jsme s přáteli v kavárnách trávili hodiny, smáli se, diskutovali o všem možném. Byl to mnohem příjemnější a radostnější svět. A není ještě zase tak vzdálený. Nyní nám ale hrozí něco ještě mnohem horšího.

Bizarní trend v pojmenovávání dětí děsí odborníky. Rodiče nemyslí na trpké následky • Každý rodič nejspíš dobře zná nekonečné listování seznamy jmen a hledání toho pravého, které bude jeho dítě provázet celým životem. Jenže poslední dobou se ve světě objevuje znepokojivý trend, který experti sledují s rostoucími obavami.

Češi přestávají slavit Vánoce? Lpění na tradicích přivádí mnohé ke zhroucení. Někteří mají odvahu říct dost. A uvádí důvody • Přesně za týden budou Vánoce. Předsváteční horečka roste každým dnem a velká část společnosti právě prožívá stres, napětí a frustraci. Mnoho lidí proto již avizuje, že z tohoto podivného kolotoče hodlá pro letošek vystoupit. A taky vysvětlují proč.

Masakr na parkovištích jede naplno. Kde nejvíc hrozí, že vám rozšmelcují auto? • Tak je to tu zas! Předvánoční masakr na parkovištích odstartoval naplno. A jestli máte rádi svoje auto, měli byste zbystřit. Protože následující čísla jsou poměrně varovná.

Totální průšvih! Bytová krize v Česku nabrala děsivé grády, ale je tu malé světlo naděje • Český stavební trh je v pytli! Zatímco politici pořád melou pantem o dostupném bydlení, realita je úplně jinde. Developeři si rvou vlasy a není divu - tenhle chaos nemá obdoby. A běžní Češi? Ti můžou jen koukat s otevřenou pusou.

Konec levných nákupů z Číny? Česko chce konečně zarazit predátorské eshopy, přidávají se další státy • Internet změnil způsob, jakým nakupujeme. Z pohodlí domova si můžeme objednat prakticky cokoliv. A když je to ještě za hubičku, kdo by odolal? Jenže tenhle sen o levném nakupování se může brzy rozplynout.

Čokoláda zase zdraží. Nové nařízení EU dává smysl, přesto budou lidi nadávat • Vánoce jsou časem radosti, ale také období, kdy si více než jindy uvědomujeme, jakou cenu za to platíme. A tentokrát nejde jen o peníze v našich peněženkách. Za levným kakaem se totiž skrývá mnohem vyšší účet.

Češi toužebně očekávají návrat populárního moderátora. Má zachránit televizi nad propastí a konečně poveselit ve chmurných časech • Přiznejme si to. Český mediální rybníček zrovna neoplývá mnoha jmény, která by zaručeně uměla přilákat diváky k televizním obrazovkám, když se vysílá jeho pořad. Spočítáme je na prstech jedné ruky.

Zákeřné finty eshopů nutí Čechy utrácet proti vůli. Inspektoři našli závažná pochybení. Měli byste si dávat pozor • Vánoce jsou už za týden a Češi mají poslední možnost nakoupit dárky na e-shopech. Přestože je internetový trh pod přísným drobnohledem úřadů, stále se množí případy podvedených a napálených zákazníků.

Horoskop na tento týden. Býci se musí zaměřit na rodinu, Lvům hrozí finanční újma • V posledním předvánočním týdnu od 16. do 22. prosince 2024 se otevírají dveře novým příležitostem. Merkur podporuje komunikaci a Mars dodává energii do všech činností. Zejména středa a čtvrtek budou dny jako stvořené pro důležitá rozhodnutí. Víkend pak přinese všem znamením zvýšenou citlivost a intuici - ideální čas na upevnění rodinných vztahů a nalezení vnitřní rovnováhy.