Zabiják jménem sůl. Lidé překračují doporučenou dávku a často o tom ani neví

MagazínKristián Vích6. března 20192 minuty čtení
Sůl nad zlato? Ano, ale jen v omezeném množství.

Sůl nad zlato? Ano, ale jen v omezeném množství.

Foto: Archiv

Sůl je pro lidské tělo sice nepostradatelná, ale nadměrný příjem představuje obrovské zdravotní riziko. Doporučené denní množství soli přitom často překračujeme, aniž bychom si to uvědomovali. Upozorňuje na to kampaň s názvem World Salt Awareness Week, která probíhá v těchto dnech.

Cílem každoroční celosvětové kampaně je varovat před nadměrnou konzumaci soli v potravě a informovat o negativním vlivu této spotřeby na lidské zdraví. Letošní ročník se zaměřuje na tzv. skrytou sůl.

Za optimální denní množství soli pro dospělého člověka se považuje 5 gramů, což je asi jedna čajová lžička. Pro děti je toto množství ještě menší. Jen část z toho přitom může být použita k dochucení jídel či být viditelná na povrchu potravin. Započítat se musí i ta část, která je již skryta v jídle jako technologická součást.

Spotřebitelé často nemají dostatečný přehled o obsahu soli v potravinách, protože nevěnují pozornost údajům na obalu. A výrobci to s používám soli při výrobním postupu z nejrůznějších důvodů leckdy až zbytečně přehánějí.

Jak sůl škodí zdraví

Spotřeba soli v Česku překračuje doporučenou hranici až trojnásobně. Důsledkem je vysoký krevní tlak, jenž má za následek zvýšený výskyt onemocnění srdce a velkých cév, a tedy vyšší nemocnost a předčasnou úmrtnost z těchto příčin.

Sůl způsobuje i onemocnění ledvin (např. ledvinové kameny) a osteoporózu (úbytkem kostní hmoty). Zprostředkovaně podporuje i rozvoj obezity, neboť slaná chuť jídla vyvolává žízeň a zároveň podporuje oblibu sladkých nápojů, po nichž se objevuje chuť na slané. Vzniká tak vlastně začarovaný kruh.

Jak sůl omezit

Rozumnou cestou k omezení konzumace soli je pozvolné snižování obsahu soli a ovlivňování chuti pokrmů neslanými kořenícími přísadami. Chuťové buňky si tak lépe zvyknou a vy nebudete mít na slané tolik chuť.

Sůl nahraďte čerstvými nebo sušenými bylinkami, případně neslaným kořením. Nedosolujte jídlo na talíři a odstraňte sůl a průmyslová dochucovadla ze stolu. Vyvarujte se nákupu a konzumaci polotovarů, vařte ze základních surovin. Omezte konzumaci slaných potravin jako jsou tvrdé sýry, salámy, uzeniny, olivy ve slaném nálevu, slané zeleninové a rybí konzervy, instantních polévky, čínské nudle apod. Vůbec nekupujte takové potraviny, na kterých je sůl vidět (pečivo, preclíky, chipsy, tyčinky). Dětem slané pochutiny nedávejte vůbec

Nepřehlédněte

Jsou zelené banány zdravější než žluté? Vědci znají odpověď • Banány patří právem mezi nejoblíbenější druhy ovoce. Kromě skvělé chuti se vyznačují i řadou pozitivních účinků na organismus. Lidé se ovšem nemohou shodnout na jedné věci. Je lepší jíst banány ještě nazelenalé, nebo naopak přezrálé? Vědci našli odpověď.

Klíšťová encefalitida na vzestupu. Nemoc může vést až ke smrti • Zatímco do konce června bylo v České republice zaznamenáno 119 případů klíšťové encefalitidy, v červenci přibylo dalších 178 případů. Nejvíce nemocných přitom bylo evidováno ve Středočeském a Pardubickém kraji. Jižní Čechy – kraj s tradičně nejvyšším počtem případů – je na třetím místě. Na vině vysokého počtu nakažených je mimo jiné nízká proočkovanost, která je u nás pouze 25 %. 

Účinky jahod na lidské zdraví. Proč se vyplatí jíst je v sezóně? • Sezóna jahod je v plném proudu. České zahrádky v těchto dnech obsypávají červené plody, které znali již staří Římané. Možná vás překvapí, že pro širokou konzumaci se jahody začaly používat až v pozdním středověku, kdy byly pěstovány převážně mnichy.

Pohanka prospívá cévám, chrání před rakovinou a neobsahuje lepek. Příprava je velmi snadná • Pohanka je téměř zázračná surovina. Nemá žádný lepek, takže ji můžete konzumovat, i když trpíte celiakií. Funguje také jako účinná prevence proti kornatění cév a tepen. Obsahuje zinek, měď, mangan, selen a především přírodní rutin, který zvyšuje elasticitu cévních stěn. A její příprava navíc není ani trochu náročná.

Pohanka

Srdeční selhání se týká stovek tisíc Čechů. A po pandemii jich bude ještě víc, očekávají lékaři • Obezita, vysoký krevní tlak, cukrovka nebo vysoká hladina cholesterolu jsou rizikové faktory srdečního selhání. Toto onemocnění se týká stále většího počtu lidí v Česku. Podle odborníků se již blížíme 300 tisícům nemocných se stanovenou diagnózou.

Nemocný muž obtěžuje zápachem obyvatele domu. Odpadky z popelnic si nosí do bytu • Obyvatelé některých činžovních domů se potýkají s problémovými sousedy, kteří svou nemocí ohrožují sebe i druhé. Tzv. „sběrači“ shromažďují ve svých bytech obrovské množství odpadků a starého harampádí. Ostatní sousedé pak musí trpět neustálý zápach ve společných částech domu. Řešení přitom často v podstatě neexistuje.

Lidé trpící Diogenovým syndromem hromadí ve svých bytech neužitečné harampádí a odpadky (ilustrační foto).

Lepší než prášky. Granátové jablko překvapuje účinky na lidské zdraví • Seriózní výzkumy vědců z celého světa ukazují, že pravidelná konzumace semen granátového jablka má velmi pozitivní vliv na mužskou potenci. Zázračné ovoce je ale prospěšné i z mnoha dalších důvodů. Pomáhá například snižovat cholesterol, chrání před rakovinou a tělu dodává přirozenou energii.

Badmintonista Petr Koukal vystoupí na semináři pro onkologické pacienty • Už podesáté se v Praze koná mezioborové onkologické kolokvium PragueONCO. Významnou součástí jeho programu je i v letošním roce pacientský seminář, který organizuje obecně prospěšná společnost Dialog Jessenius. Zahrnuje 9 přednášek, na kterých vystoupí odborníci se zkušenostmi s léčbou onkologických pacientů, ale i badmintonista Petr Koukal či bloggerka Tereza Schillerová. Pacientská sekce pro zájemce z řad veřejnosti je přístupná ve středu 23. ledna od 14 hodin.

Petr Koukal a Michaela Tůmová.

Mango v jídelníčku by nemělo chybět. Vaše tělo za něj poděkuje • Lahodné tropické ovoce pocházející pravděpodobně z indického subkontinentu je mimořádně bohaté na živiny a minerály, které potřebujeme ke správnému fungování organismu. Často bývá dokonce označováno za superovoce. V čem konkrétně je tedy tak pozoruhodné?

Délku a kvalitu života může ovlivnit váš pejsek • Patříte mezi majitele čtyřnohého miláčka? Podle vědců si můžete gratulovat. Pejsek v domácnosti totiž pozitivně ovlivňuje délku a kvalitu vašeho života. Tento fakt má přitom jednoduché vysvětlení.

Pražská záchranka bude mít dvě nová výjezdní stanoviště • Síť výjezdových stanovišť Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy (ZZS HMP) se rozroste. Zástupci Prahy se dohodli s vedením pražské záchranky a řediteli Nemocnice sv. Alžběty Na Slupi a Nemocnice Na Františku na zřízení dvou výjezdových stanovišť v prostorách těchto nemocnic.

Onemocnění štítné žlázy často ani nepoznáte. Nebezpečí hrozí hlavně ženám • Dlouhodobá únava či přibírání na váze trápí řadu lidí. Tyto potíže si většinou vykládáme jako následek nezdravého životního stylu. Málokoho ale napadne, že ve skutečnosti za vším může být závažné onemocnění štítné žlázy. Lékaři upozorňují, že s léčbou je potřeba začít co nejdříve.

Orgány v lidském těle, bez kterých je možné žít. I když často obtížně • Lidské tělo je unikátní soubor orgánů s nejrůznějšími funkcemi. Řada z nich se vzájemně ovlivňuje, některé jsou dokonce pro život nezbytně nutné. Pak ale existují orgány, bez kterých se vcelku bez potíží obejdeme. Které to jsou?

Rozdíly mezi chřipkou a rýmou • Chřipka a rýma jsou dvě různé infekční onemocnění, která mohou mít podobné příznaky, ale mají odlišné příčiny a mohou mít různou závažnost. Je důležité rozpoznat rozdíly mezi nimi, protože léčba a doporučení pro obě onemocnění se mohou lišit.

Varovné signály těla na nedostatek vlákniny. Mnohé prozradí stolice • Vláknina je základním předpokladem dobrého trávení. Kromě toho působí preventivně proti vzniku onemocnění cévního a trávicího systému. Řada z nás jí ale v potravě přijímá málo. Nedostatek vlákniny lze naštěstí snadno rozpoznat a dnes si představíme hlavní příznaky.

Špatně skladované lahůdky vám mohou zkazit Vánoce. Přitom stačí dodržovat základní pravidla • Vánoční čas a konec roku se nese ve znamení nákupu delikates a lahůdek, které si běžně denně nedopřáváme. Umíte je správně zpracovat a víte, jak s nimi zacházet? Některé potraviny totiž mohou být pořádně nebezpečné.

Smoothie z brokolice pomáhá snížit krevní tlak a chrání před rakovinou • Brokolice patří mezi neprávem opomíjené druhy zeleniny. Pokud jste jí zatím ještě nepřišli na chuť, přesvědčíme vás, že si zaslouží dostat druhou šanci. Díky velkému množství nejrůznějších látek má totiž blahodárný vliv na naše zdraví.

Máte ošklivé dítě? Může za to jeho otec, tvrdí vědci • Na to, jaký bude váš potomek, mají mužské spermie mnohem větší vliv, než se doposud myslelo. Vyplývá to z výsledků studie rakouských vědců. I když si muži mohou pořídit potomka v jakémkoliv věku, neměli by prý s početím příliš otálet.

Atraktivitu potomků z velké části ovlivňují mužské spermie.

Proč je nejíte častěji? Vlašské ořechy mají právem nálepku božské potraviny • Naši předci prý vlašské ořechy velmi uctívali. Díky vizuální podobnosti s lidským mozkem se věřilo, že mají schopnost předávat lidem boží moudrost. Také se tradovalo, že tato potravina pomáhá při různých problémech s hlavou. Co je na tom pravdy z hlediska současné vědy?

Bramborový salát jako časovaná bomba. Pozor na hrášek, vejce i uzeniny • Vánoce a konec roku si snad nikdo nedokáže představit bez bramborového salátu, chlebíčků a jednohubek u silvestrovských oslav. Mnoho pochutin chystáme do zásoby a obvykle je jíme i několik dnů, jako třeba bramborový salát. Ovšem pozor! V řadě potravin číhají zákeřné mikroorganismy, které nás mohou hodně potrápit a způsobit nákazu.