Zázračné účinky kysaného zelí znali už staří Řekové a Římané. Vitamínová bomba ochrání i před zákeřnou nemocí

19. listopadu 2019, 17:11 Tereza Běhalová
Kysané zelí je doslova vitamínová bomba. Zdroj: Archiv

S nástupem chladného podzimního počasí začínají lidé častěji stonat. Způsobují to zejména výkyvy teplot, na které není náš organismus během letních měsíců zvyklý. Jak tedy tělu dodat tu správnou podporu?

Ideálním řešením je zařadit do jídelníčku kysané zelí. Tento přírodní zdroj vitamínů a živin nastartuje vaši imunitu, takže zákeřné bacily a viry si na vás jen tak nepřijdou.

Zelí se pěstovalo a fermentovalo již v dobách Římské říše. Bylo považováno za univerzální všelék a nechybělo v žádné spižírně. Staří Řekové mu dokonce připisovali božskou moc a stavěli mu oltáře.

Typická kyselá chuť je způsobena kyselinou mléčnou. Ta vzniká kvašením cukrů působením bakterií mléčného kvašení. Foto: Archiv

Dnešní moderní společnost je doslova závislá na cukru, a proto kysané zelí nepatří mezi příliš oblíbené potraviny. Mnoho lidí zbytečně upřednostňuje nejrůznější umělé výživové doplňky, místo aby si dopřáli úžasného a přirozeného daru matky přírody.

Zázračný všelék

Mikroorganismy, které se v zelí nacházejí, podporují zdraví prospěšné bakterie ve střevech. Ty usnadňují trávení, vstřebávání živin a využití vitamínů skupiny B.

Věřte tomu nebo ne, ale kysané zelí obsahuje více vitamínů než čerstvé zelí. Už 200 gramů denně pokryje potřebu všech bioaktivních látek prospěšných pro naše zdraví. Je to zejména betakaroten a vitamíny C a B9, dále vláknina, kyselina listová nebo minerální látky jako draslík, vápník, fosfor, železo, zinek či hořčík.

Účinky kysaného zelí jsou přímo zázračné. Nejenže zlepšuje srážlivost krve, ale také snižuje tlak a hladinu cukru v krvi. Zároveň má silné protizánětlivé a antibiotické účinky, účinně bojuje proti rakovinotvorným buňkám a pozitivně ovlivňuje mozek a celou nervovou soustavu.

Předávkování vitamínem A může mít fatální následky. V ohrožení jsou hlavně kosti

V oblasti zdravého stravování platí víc než kdekoli jinde, že všeho moc škodí. Příkladem může být nadměrná konzumace vitamínu A. Ten je sice nezbytný pro správné fungování našeho těla, ale podle vědců může ve velkém množství hodně uškodit. Je obecně známo, že vitamín A chrání zrak a posiluje imunitu. Zároveň prospívá pokožce, snižuje sklony k zánětům, podporuje činnost rozmnožovacího ústrojí, podílí se na procesu specializace buněk v organismu a udržuje […]

vydáno před 1 dnem

Smoothie z brokolice pomáhá snížit krevní tlak a chrání před rakovinou

Brokolice patří mezi neprávem opomíjené druhy zeleniny. Pokud jste jí zatím ještě nepřišli na chuť, přesvědčíme vás, že si zaslouží dostat druhou šanci. Díky velkému množství nejrůznějších látek má totiž blahodárný vliv na naše zdraví. Brokolice v sobě ukrývá řadu esenciálních minerálů a vitamínů. Kromě vysokého obsahu železa, vápníku, bílkovin a vitamínů A a C jsou to také antioxidanty, které bojují proti mnoha infekcím a chorobám. Pravidelná konzumace brokolice může […]

vydáno před 2 týdny

Chuť jako nejdůležitější smysl. Funguje už před narozením a zásadně se mění s věkem

Jediný lidský smysl, při jehož absenci můžeme snadno zemřít, i když si to vůbec neuvědomujeme. V průběhu života se mění a může nás pořádně potrápit. Není to zrak, ani sluch, které vás asi napadnou jako první. Tím velmi důležitým smyslem je chuť. Pokud ji totiž ztratíme, člověk přestává jíst, začne hladovět a zemře. Chuť se v průběhu lidského života vyvíjí a do chuťové dospělosti dorosteme každý v jiném věku. Také […]

vydáno před 2 týdny

Národní muzeum připomene 51 let od smrti Jana Palacha

Národní muzeum připomene v sobotu 18. ledna 51. výročí sebeupálení Jana Palacha pietním aktem v Památníku Jana Palacha ve Všetatech. Začátek pietního aktu je v 13:00, po jeho skončení bude následovat setkání v sále bývalého kina ve Všetatech, které pořádá Společnost Jana Palacha. Vstup do celého objektu je zdarma. Národní muzeum otevřelo Památník Jana Palacha ve Všetatech 10. října loňského roku. Bznikl na místě původního domu rodiny Palachových, vedle kterého byla vybudována nová […]

vydáno před 17 hodinami

Předávkování vitamínem A může mít fatální následky. V ohrožení jsou hlavně kosti

V oblasti zdravého stravování platí víc než kdekoli jinde, že všeho moc škodí. Příkladem může být nadměrná konzumace vitamínu A. Ten je sice nezbytný pro správné fungování našeho těla, ale podle vědců může ve velkém množství hodně uškodit. Je obecně známo, že vitamín A chrání zrak a posiluje imunitu. Zároveň prospívá pokožce, snižuje sklony k zánětům, podporuje činnost rozmnožovacího ústrojí, podílí se na procesu specializace buněk v organismu a udržuje […]

vydáno před 1 dnem

Pražské letiště na hranici provozní kapacity. Cestující se musí připravit na dočasné snížení komfortu

Letiště Václava Havla loni odbavilo nejvíce cestujících v historii. Celkem jím prošlo 17 804 900 osob, což je asi o jeden milion více než v roce 2018. Vzrůstající trend počtu cestujících pokračuje již několikátý rok v řadě. Pro letiště to ale znamená, že se letos nejspíš dostane za hranici provozní kapacity. Během celého roku létalo z Prahy pravidelně 71 leteckých společností do celkem 165 míst po celém světě, z toho […]

vydáno před 2 dny
Pražské letiště trhá rekordy v počtu odbavených cestujících pravidelně každý rok.
X Zavřít