Zázračné účinky kysaného zelí znali už staří Řekové a Římané. Vitamínová bomba ochrání i před zákeřnou nemocí

19. listopadu 2019 ∙ 17:11
Tereza Běhalová
Kysané zelí je doslova vitamínová bomba. ∙ Foto: Archiv

S nástupem chladného podzimního počasí začínají lidé častěji stonat. Způsobují to zejména výkyvy teplot, na které není náš organismus během letních měsíců zvyklý. Jak tedy tělu dodat tu správnou podporu?

Ideálním řešením je zařadit do jídelníčku kysané zelí. Tento přírodní zdroj vitamínů a živin nastartuje vaši imunitu, takže zákeřné bacily a viry si na vás jen tak nepřijdou.

Zelí se pěstovalo a fermentovalo již v dobách Římské říše. Bylo považováno za univerzální všelék a nechybělo v žádné spižírně. Staří Řekové mu dokonce připisovali božskou moc a stavěli mu oltáře.

Typická kyselá chuť je způsobena kyselinou mléčnou. Ta vzniká kvašením cukrů působením bakterií mléčného kvašení. Foto: Archiv

Dnešní moderní společnost je doslova závislá na cukru, a proto kysané zelí nepatří mezi příliš oblíbené potraviny. Mnoho lidí zbytečně upřednostňuje nejrůznější umělé výživové doplňky, místo aby si dopřáli úžasného a přirozeného daru matky přírody.

Zázračný všelék

Mikroorganismy, které se v zelí nacházejí, podporují zdraví prospěšné bakterie ve střevech. Ty usnadňují trávení, vstřebávání živin a využití vitamínů skupiny B.

Věřte tomu nebo ne, ale kysané zelí obsahuje více vitamínů než čerstvé zelí. Už 200 gramů denně pokryje potřebu všech bioaktivních látek prospěšných pro naše zdraví. Je to zejména betakaroten a vitamíny C a B9, dále vláknina, kyselina listová nebo minerální látky jako draslík, vápník, fosfor, železo, zinek či hořčík.

Účinky kysaného zelí jsou přímo zázračné. Nejenže zlepšuje srážlivost krve, ale také snižuje tlak a hladinu cukru v krvi. Zároveň má silné protizánětlivé a antibiotické účinky, účinně bojuje proti rakovinotvorným buňkám a pozitivně ovlivňuje mozek a celou nervovou soustavu.

X Zavřít