Zázračný zázvor spolehlivě nastartuje váš unavený organismus

11. února 2019 ∙ 16:36
Petra Domašínská
Zázvor má až zázračné účinky a přitom nestojí skoro nic.
Zázvor má až zázračné účinky a přitom nestojí skoro nic.Foto: Archiv

Odkud přesně zázvor pochází bohužel s jistotou nevíme. Podle dochovaných historických pramenů ho ale používali již staří Číňané a Indové. V současné době je toto koření, získávané z oddenků zázvoru pravého, populární po celém světě. Své nezastupitelné místo má především v exotických kuchyních. Mnoho lidí ho ale vyhledává i jako lék na řadu zdravotních problémů. A není divu. Jeho všestranné léčivé účinky jsou téměř zázračné!

Zázvor působí velmi pozitivně zejména na trávicí trakt. Využívá se rovněž jako prevence proti rýmě a chřipce, pomáhá proti nevolnosti a migréně, a dokonce je to prý jeden z mála známých prostředků proti vypuknutí mořské nemoci.

Podle mnohých odborníků zázvor také podporuje organismus v boji proti rakovině. Horké zázvorové obklady ulevují od bolesti za krkem a uvolňují ztuhlé svalstvo. Působí rovněž protizánětlivě a posiluje imunitní systém, stimuluje krevní oběh, snižuje cholesterol, pomáhá při redukci váhy, výborně prohřeje celé tělo a má relaxační účinky, mj. předchází vzniku chronických onemocnění dýchacích cest a zmírňuje nevolnost při cestování i v těhotenství. A aby toho nebylo málo, zázvor účinně funguje o jako afrodiziakum.

Proč tak páchne?

Typickou intenzivní vůni zázvoru dodávají esenciální oleje. Kromě nich však obsahuje také celou řadu vitamínů, např. vitamín A, B1, B2, C, E, a minerálních látek (sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo). Typickou pikantní chuť má zázvor díky gingerolu. Ten je svým chemickým složením velmi podobný kapsaicinu, tedy složce obsažené v chilli papričkách.

I když v české kuchyni není zázvor zcela běžný, není potřeba se ho bát. Pokud chcete jeho zázračných účinků využít, začněte jednoduchým zázvorovým čajem, který vás postaví na nohy nejen při chřipce a nachlazení. Jeho příprava vás navíc vyjde jen na pár korun.

Recept na zázvorový čaj

Čerstvý oddenek zázvoru nastrouháme, přesypeme do konvice a zalijeme vařící vodou. Necháme asi 5 minut vylouhovat a zázvor z čaje odstraníme. Poté přidáme podle chuti citronovou nebo pomerančovou šťávu a necháme mírně vychladnout. Po zchladnutí přidáme lžíci medu a špetku skořice a hřebíčku. Zázvorový čaj příjemně prohřeje celé tělo, pročistí organismus a povzbudí chuť k jídlu.

X Zavřít