Zázrak jménem červená čočka. Vykouzlete rychlé a zdravé pokrmy bez nadýmání

16. srpna 2019, 19:12 Tereza Běhalová
Červená čočka je úžasně geniální surovina. Foto: Archiv

Červená čočka je méně známá příbuzná klasické čočky, která má v našich zemích dlouhou tradici. Pochází z Turecka a jedli ji už lidé v neolitu. A i když se zatím u nás netěší příliš velké oblibě, přesvědčíme vás, že byste jí měli dát šanci. Je totiž úžasná v mnoha ohledech!

Na rozdíl od jiných druhů luštěnin má červená čočka řadu výhod. Nejenže nemá nadýmavé účinky, takže ji před přípravou nemusíte namáčet, ale je lehce stravitelná a tělu dodá velkou dávku bílkovin a vlákniny (1 šálek obsahuje až 16 gramů).

Kromě toho obsahuje vitamín B, který zlepšuje funkce mozku, příznivě ovlivňuje stav kůže, zlepšuje depresivní nálady a zmírňuje ranní těhotenskou nevolnost. Vysoký obsah železa v červené čočce zlepšuje tvorbu krve, zinek podporuje imunitu a hlídá hladinu inzulinu v krvi.

Červená čočka má také velmi nízký glykemický index okolo hodnoty 30. Dokáže tak regulovat hladinu krevního cukru a zpomaluje vyprazdňování žaludku, takže člověk se po ní cítí mnohem déle zasycený, což je důležité pro diabetiky a při redukčních dietách.

Konzumovat ji můžeme jako přílohu k masu, ale skvěle obstojí i jako hlavní chod. Zřejmě nejlepší způsob zpracování (ale rozhodně ne jediný) je vydatná hustá polévka z červené čočky, rajčat a mrkve.

Polévka z červené čočky

Potřebovat budete 1 červenou cibuli, 1 mrkev, 2 stroužky česneku, půl lžičky mleté kurkumy, půl lžičky mletého chilli, 1 lžičku mletého římského kmínu, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 plechovku krájených rajčat, 180 g červené čočky, 1 litr domácího zeleninového vývaru, olivový olej, sůl a čerstvé bylinky podle chuti.

Postup je velmi jednoduchý. Na oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibuli a mrkev. Pak přidáme prolisovaný česnek, kurkumu, římský kmín, chilli a protlak. Koření necháme asi minutu rozvonět a následně přidáme krájená rajčata, čočku a vývar. Vše přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut. Na závěr dochutíme bylinkami a podáváme.

Jak máte červenou čočku nejraději vy?

Mléková polévka, játrová omáčka. Připomeňte si blafy ze socialistické školní jídelny

Školní jídelna bývala v dřívějších dobách pro většinu dětí postrachem. Stravování v těchto zařízeních nicméně doznalo v posledních letech mnoha změn. Díky osvětě známých kuchařů pronikají i do kdysi zatuchlého prostředí moderní trendy a suroviny. Starší ročníky si ale jistě dobře pamatují na to, jak to bylo dříve. Socialistické plánování a jeho nedostatky se nevyhnuly ani školním jídelnám a jídelníček se tak musel přizpůsobovat tomu, čeho bylo momentálně nedostatek, nebo se naopak musely zpracovat přebytky. A tak v některých měsících mléčné […]

Konzumace brambor je v některých případech vysoce nebezpečná

Brambory si vydobyly pevné místo v české kuchyni i v našem jídelníčku již před stovkami let. A přestože v poslední době se do popředí zájmu dostávají i různé „nové“ netradiční přílohy, bramborám stále ani zdaleka nesahají tzv. „po kotníky“. Občas ale jejich konzumace může být velmi nebezpečná. Každý ví, že brambory dovezli do Evropy Španělé v polovině 16. století. Jako první je popsal španělský dobyvatel a kronikář Pedro Cieza de Leon. Ten se ve zprávě o místě zvaném Peru zmiňuje o červených hlízách rohlíčkovitého typu, […]

Virus HIV s příchodem koronaviru nezmizel. Počty nakažených rostou

Ve stínů současné pandemie koronaviru se ocitnul virus HIV, dříve rovněž obávaný strašák. Počty nakažených přitom také neustále rostou. Upozornit na to chce nová kampaň neziskové organizace Loono „Zůstaň negativní“. Jen za posledních 12 měsíců v České republice přibylo 218 případů infekce HIV. Od roku 1985 bylo u nás zaznamenáno celkem 3 600 pozitivně testovaných pacientů. Nejčastějším způsobem přenosu nákazy HIV je sexuální styk. Virus se přitom netýká jen homosexuálů. Například v loňském roce se […]

Jahody jako elixír mládí, ochrana před nemocemi a skvělá pochoutka

Nastává doba dozrávání jahod. Matka příroda si dala záležet, když vymýšlela jejich podobu. Neotřelý design v kombinaci s osvěžující chutí láká v letním období i ty, kteří jinak ovoci příliš neholdují. Pravidelná konzumace těchto plodů má navíc i řadu blahodárných účinků na naše zdraví a krásu. Pojďme si je představit. Jahody znali už staří Římané. V dávných dobách se pro svou chuť označovaly za „královské ovoce“. Známé je také označení „ovoce lásky“, neboť vysoké množství obsažených antioxidantů podporuje […]

Podceňované onemocnění může skončit ztrátou zubů

Paradentóza je po zubním kazu druhou nejčastější příčinou ztráty zubů. Toto poměrně časté onemocnění dásně, závěsného aparátu i okolní kosti způsobuje nedostatečná ústní hygiena, ale také podceňování příznaků. Počáteční fáze paradentózy člověk necítí, protože onemocnění téměř nebolí. Prvotními příznaky bývají nejčastěji krvácející dáseň, citlivost, zapáchající dech, otok dásní a kývání zubů. Ignorování těchto signálů přitom může časem vést až ke ztrátě zubů. Mezi nejvíce ohrožené skupiny patří lidé, kteří mají paradentózu v rodině, užívají […]

Levná a chutná jídla z brambor. Recepty, které budete chtít hned zkusit

Brambory jsou označovány za „poklad chudých“. Na světě totiž není příliš mnoho potravin, které nestojí moc peněz a zároveň dokážou dostatečně zasytit. Přinášíme vám přehled těch nejlepších bramborových receptů. Už ve škole se učí, že brambory přivezl z Ameriky do Evropy Kryštof Kolumbus. Pochutnávali si na nich už staří Inkové n území dnešního Peru před více než pěti tisíci lety. Velmi odolná bramborová hlíza jako jediná dokázala plodit v tamních nehostinných horských oblastech, narozdíl třeba od obilí […]

Domácí ledový čaj bez éček osvěží a pošimrá chuťové pohárky

Je všeobecně známo, že čaje (a obzvláště ty zelené) prospívají našemu zdraví, pokud je konzumujeme v přiměřeném množství. Pít je přitom nemusíme jen horké. Alternativou v jarních a letních měsících je domácí ledový čaj. Jak na jeho přípravu? Domácí ledový čaj je oproti tomu kupovanému z obchodu sice časově náročnější na přípravu, ale neobsahuje žádné chemické konzervanty a dochutit si ho můžete libovolně podle vlastních preferencí. Osvědčeným způsobem je příprava ledového čaje z teplého nápoje. Postup je jednoduchý. V jednom […]

Ulice Karla Engliše prošla kompletní rekonstrukcí. Čekalo se na ni řadu let

O dva týdny dříve skončila rozsáhlá rekonstrukce části ulice Karla Engliše, kterou měla na starosti Technická správa komunikací hl.m Prahy (TSK). Byť se nejedná o dlouhý úsek ani o významnou pražskou dopravní tepnu, její stav trápil obyvatele Prahy 5 řadu let. Původní předpoklad ukončení prací byl 15. srpna 2020. Příběh této ulice se začal odvíjet před zhruba dvaceti lety, kdy soukromý investor realizoval výstavbu vozovky a chodníků jako součást okolní výstavby kancelářských novostaveb. Nová ulice […]

Zmije na člověka sama od sebe nezaútočí. Přesto je nutná obezřetnost

Již třetí generaci jediného jedovatého hada žijícího na našem území – zmije obecné – odchovává v těchto dnech Zoo Praha. Její chovatelé se v zázemí starají o dvoutýdenní, zhruba dvaceticentimetrová mláďata, která se narodila ve venkovní expozici na Zakázance. Jedná se o potomky tří dospělých samic. Letošní extrémně teplé jaro jejich graviditu velmi urychlilo a oproti běžnému cyklu přišla mláďata na svět výrazně dřív – mláďata se běžně rodí až v září. „Odchov zmije obecné v umělých podmínkách je velmi náročný. Vyžaduje přesnou kombinaci […]

Dopravním ředitelem DPP zůstává i nadále Karel Urbánek

Představenstvo Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) na svém červencovém zasedání potvrdilo k 18. srpnu 2020 Ladislava Urbánka ve funkci místopředsedy představenstva a dopravního ředitele DPP. Tomuto kroku předcházela volba dozorčí rady DPP, která na svém jednání 15. července 2020 zvolila Ladislava Urbánka k 18. srpnu 2020 za člena představenstva DPP na další čtyřleté období a doporučila představenstvu, aby jej potvrdilo také v dosavadních funkcích. Představenstvo DPP dozorčí radě vyhovělo. „Ladislav Urbánek je zkušený dopravák a respektovaný odborník na MHD. Jeho zkušenosti budou potřebné […]

Smrtelně nebezpečná nabíječka baterií musí být stažena z trhu

Na českém trhu se objevilo elektrické zařízení, které pro spotřebitele představuje vážné bezpečnostní riziko. Varuje před tím Česká obchodní inspekce (ČOI). „Jedná se o nabíječku baterií EMOS SMART4/N8168S v papírovém obalu. U výrobku bylo zjištěno vážné riziko úrazu elektrickým proudem až smrti uživatele tím, že se uživatel dotkne hlavy upevňovacího šroubu těla výrobku, na kterém se objeví nebezpečné síťové napětí 230 V v důsledku průrazu nedostatečné izolace mezi primární a sekundární částí výrobku,“ informuje tiskový mluvčí ČOI […]

Noční uzavírka Brusnického a Dejvického tunelu kvůli pravidelné údržbě

Z důvodu pravidelné údržby a kontroly technologií tunelů bude probíhat úplná noční uzávěra Brusnického a Dejvického tunelu. Řidiči tunely neprojedou od čtvrtka 6. srpna 2020 od 23:00 hod. do pátku 7. srpna 2020 do 5:00 hod. Objížďka bude vedena ulicemi Patočkova a Milady Horákové.

Dopady krize překonáme, myslí si většina dotázaných

Negativní dopady opatření proti pandemii COVID-19 pocítilo ve 2. čtvrtletí tohoto roku 43 % zaměstnanců. Krize se dotkla i 60 % samostatně výdělečně činných. Velká většina postižených označovala dopady za dočasné. Takové jsou výsledky šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ). Dopady krize pocítilo 1 868 tis. zaměstnanců a 514 tis. osob samostatně výdělečně činných. Hlubší přitom byly mezi podnikajícími. „Mezi pracovníky převažuje pohled, že krize nemusí mít dlouhé trvání. Jen 18 % zaměstnanců a 28 % postižených podnikatelů soudilo, že dopady […]

Ulice Řásnovka bude mít unikátní kanalizační stoku z odolného čediče

Při právě probíhající rekonstrukci sedmdesát metrů dlouhé kanalizační stoky pod ulicí Řásnovka na Starém Městě jsou poprvé na území České republiky použity plně čedičové trouby vejčitého tvaru. „Vejčitá stoka nabízí mnohem lepší hydraulické a statické vlastnosti oproti kruhovým a tlamovým stokám a použitý materiál zajišťuje dlouhodobou životnost,“ říká Miroslav Volf, generální ředitel společnosti Čermák a Hrachovec, zhotovitele stavby. Oprava byla nutná Průzkum stoky v ulici Řásnovka v roce 2018 odhalil vážné poškození klenby, rozvolněnou cihlovou vyzdívku s chybějícím pojivem a výskyt […]

Praha pronajme své byty vybraným profesím a lidem v nouzi

Pražští radní odsouhlasili způsob využívání bytového fondu v roce 2020. Díky zvyšujícímu se tempu oprav bude letos možné dohromady obsadit až 470 bytů. Město chce pronájmem městských bytů za dostupnou cenu pomoci podporovaným profesím, rodinám a jednotlivcům v bytové nouzi a lidem s duševním onemocněním, kteří dokážou žít samostatně nebo s podporou ze strany odborníků. Radní stanovili, že 45 % bytů, které město bude mít tento rok k dispozici, bude pronajato zástupcům podporovaných profesí, jako jsou učitelé, strážníci […]

Korean Air obnoví lety mezi Prahou a Soulem v druhé polovině srpna

Letecká společnost Korean Air obnoví od pátku 21. srpna 2020 provoz na lince mezi Prahou a Soulem. Dopravce bude do jihokorejského velkoměsta létat jednou týdně, s příletem v pátek a odletem z Prahy v sobotu. Na všechny lety bude nasazovat letadla typu Boeing 787-9 Dreamliner, který má kapacitu pro celkem 269 cestujících (24 v business třídě a 245 v ekonomické třídě). Praha se tak zařadí mezi pět vybraných destinací v Evropě, do kterých budou Korean Air znovu létat. Aktuálně má pražské letiště potvrzený obnovený provoz […]

LTE pokrývá další dvě stanice metra. Do konce roku jich přibude ještě 11

Dvacátou osmou a dvacátou devátou stanicí pražského metra pokrytou signálem vysokorychlostní sítě LTE jsou Českomoravská na lince B a Hradčanská na lince A včetně přilehlých tunelů. V následujících dnech je doplní ještě Dejvická. Díky tomu budou moci cestující využívat mobilní a datové služby v LTE kvalitě nepřerušovaně v celém úseku linky A od Nemocnice Motol až po Muzeum. Do konce letošního roku chce Dopravní podnik hl. m. Prahy ve spolupráci s operátory nainstalovat síť LTE do dalších 11 stanic. V srpnu by to kromě Dejvické […]

X Zavřít