Zbraň proti obávaným chorobám. Jíst rajčata každý den se vyplatí hned několikrát

Využití rajčat v kuchyni je obrovské. Můžeme z nich připravovat omáčku na těstoviny, lahodnou polévku nebo lehký salát. Červené plody mají ještě jednu výhodu. Jsou mimořádně prospěšné pro zdraví.
Rajčata jsou v první řadě vydatným zdrojem antioxidantu lykopenu. Ten posiluje imunitní systém, odbourává volné radikály a chrání tak před rakovinou slinivky a tlustého střeva.
Vědecké studie navíc naznačují, že lykopen umí snižovat hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a naopak zvyšovat hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu. A teď to nejzásadnější. Lykopenu nevadí tepelná úprava, takže ho tělu dopřejete i v případě, že syrová rajčata nemáte příliš v oblibě.
[related-post id=“13862″]
Rajčata obsahují i vysoké množství vitamínu K, který je důležitý pro zdravé kosti. Naše tělo ho dokáže uchovávat jen v malém množství. Proto je nutné, aby příjem byl pravidelný. Nedostatek vitamínu K má za následek modřiny, krvácení z nosu, dásní a v extrémních případech také krev v moči a ve stolici.
Draslík pro zdraví
Rajčata prospívají i srdci a kardivaskulárnímu systému. Vysoký obsah draslíku činí z rajčat účinnou zbraň proti vysokému krevnímu tlaku. Draslík napomáhá i správnému fungování nervového a svalového systému.
Nedostatek draslíku se může projevit únavou, bolestí hlavy, křečemi ve svalech i nepravidelným srdečním rytmem. Ve dvou středních rajčatech najdeme přibližně 10 procent doporučené denní dávky draslíku.
[related-post id=“28166″]
Rajčata jsou bohatá také na další látky a minerály, které prospívají zejména zraku. Ukazuje se, že mohou skvěle fungovat jako prevence proti šedému zákalu a makulární degeneraci. Tato nemoc postihuje hlavně osoby ve vyšším věku a způsobuje poškození centrální části oční sítnice.
Rajčata jako lék na Parkinsona
Nové vědecké studie naznačují, že rajčata by v budoucnu mohla hrát důležitou roli i při léčbě obávané Parkinsonovy choroby. Při ní dochází u pacientů k odumírání mozkových buněk, což má v konečném důsledku za následek demenci.
Vědcům se podařilo vypěstovat rajče obohacené o látku zvanou L-DOPA. Tu využívají pacienti s Parkinsonovou chorobou na kompenzaci sníženého přísunu dopaminu. Takto obohacená rajčata by mohla být nadějí pro pacienty, kteří se potýkají s vedlejšími účinky chemicky syntetizované L-DOPA.
Jednoduchý salát caprese

Omytá a osušená rajčata nakrájejte na plátky. Mozarellu nechte okapat a také nakrájejte. Vyskládaná rajčata s mozarellou ozdobte lístky bazalky a zakápněte olivovým olejem. Podle chuti můžete přidat sůl, pepř a balsamico.