Zdravotní benefity květáku: Konejšivá chuťová extáze a pozitivní účinky pro tělo a mysl

MagazínTereza Běhalová25. července 20232 minuty čtení

Foto: Pixabay

Oslňující bílá barva, jemná textura a skvělá chuť – to je květák, zelenina, která má ve světě zdravé výživy stále více své místo na slunci. A není divu! Tato pokladnice výživných látek nabízí širokou škálu zdravotních výhod pro tělo i mysl. Nenechte se zmást svou skromnou povahou, květák je opravdovým supertalentem v kategorii zeleniny a jeho zdravotní přínosy jsou podpořeny vědeckými výzkumy.

Vitamíny, minerály a vláknina

Květák je bohatý na mnoho klíčových vitamínů a minerálů, které naše tělo potřebuje pro správné fungování. Obsahuje vysoké množství vitamínu C, který posiluje imunitní systém a chrání nás před nemocemi. Dále obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín K a vitamín E, které podporují zdraví kostí, nervové soustavy a kůže.

Minerální bohatství květáku zahrnuje draslík, železo, vápník, hořčík a zinek. Tyto minerály jsou důležité pro regulaci srdeční činnosti, tvorbu červených krvinek, zdravé kosti a celkovou energetickou rovnováhu.

Dalším důležitým prvkem květáku je vláknina, která podporuje zdravou trávící soustavu a udržuje hladinu cholesterolu v krvi na uzdě. Vláknina také působí jako prebiotikum, podporuje růst prospěšných bakterií ve střevech a zlepšuje trávení.

Bohatý zdroj antioxidantů

Květák obsahuje mnoho silných antioxidantů, jako jsou beta-karoten, quercetin, kaempferol a rutin. Tyto látky chrání naše tělo před poškozením způsobeným volnými radikály, které mohou vést k různým zdravotním problémům, včetně srdečních chorob, rakoviny a předčasného stárnutí.

Zvláště je důležitý sulforafan, který je známý pro své antioxidační, protizánětlivé a protinádorové účinky. Studie ukázaly, že sulforafan může pomáhat snižovat riziko vzniku některých druhů rakoviny, včetně rakoviny prsu, prostaty a tlustého střeva.

Podpora zdraví mozku

Květák je také bohatým zdrojem cholinu, esenciálního živinového prvku, který hraje klíčovou roli ve struktuře buněčných membrán a je důležitý pro správnou funkci mozku a paměti. Studie naznačují, že cholin může mít pozitivní vliv na kognitivní funkce a snižovat riziko vzniku neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.

Jednoduché začlenění do jídelníčku

Květák je skvělou volbou pro každého, kdo dbá o zdravou výživu. Lze ho připravit na mnoho způsobů – můžete ho vařit, péct, grilovat nebo použít jako náhradu za rýži nebo těstoviny. Jeho jemná chuť umožňuje snadné začlenění do různých pokrmů.

Takže až příště budete vybírat zeleninu na nákupu, nenechte se zmást zdánlivou jednoduchostí květáku. Tato bílá pokladnice nabízí širokou škálu zdravotních výhod, které ocení nejen vaše chuťové pohárky, ale také váš organismus a mozek.

Nepřehlédněte

Poklad v kuchyni a rezervoár zdravých látek. Červená čočka je jednoduše skvělá • Je malá a nenápadná. A dlouho byla v západním světě i neprávem opomíjená. To se ale v posledních letech mění. Červená čočka není jen skvělou přísadou do rozmanitých kulinářských pokrmů, ale také rezervoárem mnoha zdravých látek, které náš organismus potřebuje.

Bazalka funguje i jako všestranný lék na nejrůznější neduhy • Bazalka má široké uplatnění v kuchyni. Oblíbily si ji zejména středomořské národy, a to díky její nezaměnitelné vůni a chuti. Málokdo ale ví, že tato úžasná bylinka má i léčivé schopnosti.

Nedostatek důležitého vitamínu zvyšuje riziko ADHD u dětí • Zhruba každé desáté dítě v současnosti trpí hyperaktivitou a poruchou pozornosti. Tato neurovývojová porucha je známá pod anglickou zkratkou ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Vědci nyní zjistili, že příčinou jejího vzniku může být nedostatek důležitého vitamínu v těle matky během těhotenství.

Kiwi je napěchované zdravím. Jeden druh můžete pěstovat i na zahradě • Kdo by neznal zelené kiwi?! To, které běžně nakupujeme v našich obchodech, s hnědou chlupatou slupkou a zelenou dužinou, jsou plody, jejichž předkem je aktidinie lahodná (Acitidinia deliciosa). Tohle ovoce má svůj původ v Číně, avšak v průběhu let se začalo pěstovat po celém světě. Roste na popínavých dřevinách a z jednoho dospělého stromku či keře se údajně sklidí kolem 200 kg plodů.

Pivo se nemusí jen pít. Jeho účinky ocení každá hospodyňka v domácnosti • Vyčítáte svému partnerovi častou konzumaci piva? Možná ho vezmete na milost, až zjistíte, že zlatavý chmelový mok může být velmi užitečným pomocníkem v domácnosti. Věřte nebo ne, občas dokáže doslova zázraky. A přitom skoro nic nestojí.

Pivo se nemusí jen pít.

Mýty o gumových medvídcích. Z čeho se opravdu vyrábějí, co obsahují a jak ovlivňují zdraví kloubů • Gumové medvídky milují děti po celém světě. Obrovské oblibě se ale těší i u dospělých, kteří se díky nim mohou vrátit do bezstarostným dětských let. Od roku 1922, kdy se začaly v Německu vyrábět, jejich popularita neklesá. Víte ale, že čeho se skutečně vyrábějí? A jsou opravdu tak přínosné pro zdraví, jak se často tvrdí?

Nejdepresivnější den v roce se blíží. Jak zahnat zimní chmury? • Je po Vánocích, peněženka prázdná, venku tma a sychravo a před vámi žádný světlý bod, ke kterému byste se mohli upnout. Pokud vás na začátku roku také přepadá chmurná nálada, nejste v tom sami.

Objevte blahodárné účinky zeleného čaje. S vaším tělem dokáže divy • Šálek horkého čaje umí nejen zahřát, ale také prospívá zdraví. Nejnovější výzkumy zeleného čaje naznačují, že se vyplatí pít ho každý den. Skoro až zázračný nápoj pomáhá posilovat imunitu a předcházet rakovině. Je to ale skutečně pravda?

Tajemství banánů. Proč jsou zahnuté a rostou nahoru? • Přemýšleli jste někdy nad tím, proč jsou banány zahnuté? A proč narozdíl od většiny plodů ovocných stromů a navzdory zákonům gravitace rostou směrem nahoru?

Kiwi obsahuje řadu prospěšných látek, ale není pro každého • Toto exotické chlupaté ovoce se zelenou dužinou bývalo v dřívějších dobách natolik vzácné, že jen málokdo věděl, jak se vlastně správně jí. Dnes už je kiwi běžně dostání v každém obchodě. Proč se vyplatí zařazovat ho pravidelně do našeho jídelníčku?

Jste nadprůměrně inteligentní? Poznat to můžete i bez IQ testu • Říká se, že Bůh nadělil každému podle svého uvážení. Platí to pochopitelně i o inteligenci, jíž ne každý člověk oplývá stejnou mírou. Inteligence je definována jako rozumová schopnost logicky přemýšlet, řešit nově vzniklé nebo obtížné situace, učit se ze zkušeností či se přizpůsobit novým okolnostem. Jak ale poznat, že je někdo nadprůměrně inteligentní?

Jak jste na tom s inteligencí?

Vyznejte se v sójových omáčkách. Některé mohou být zdraví škodlivé • Po sójové omáčce v kuchyni obvykle sáhneme, když potřebujeme zvýraznit chuť připravovaného jídla. Zatímco přírodně fermentované sójové omáčky jsou pro naše zdraví prospěšné, průmyslově vyráběné mohou naopak uškodit. Čím se oba tyto druhy liší?

Zbraň proti obávaným chorobám. Jíst rajčata každý den se vyplatí hned několikrát • Využití rajčat v kuchyni je obrovské. Můžeme z nich připravovat omáčku na těstoviny, lahodnou polévku nebo lehký salát. Červené plody mají ještě jednu výhodu. Jsou mimořádně prospěšné pro zdraví.

Krájení cibule bez pláče. Vyzkoušejte triky zkušených hospodyněk • Cibule patří mezi základní ingredience mnoha receptů. Její nevýhodou ovšem je, že při krájení způsobuje slzení a pálení očí. Naštěstí existuje několik snadných triků, jak tomu zabránit.

Chřipka se od běžného nachlazení liší. Jak ji poznat a úspěšně vyléčit? • Chřipková onemocnění mnoho lidí podceňuje, i když na chřipku a komplikace, které způsobuje, u nás ročně zemřou zhruba dva tisíce lidí. „Každý si rád počte o ničivých infektech typu Eboly, píší se o nich romány. Ebola ale zabíjí své oběti v počtu desetitisíců, zatímco chřipka v počtech statisíců,“ upozorňuje MUDr. Silvie Knoppová, vedoucí lékařka se specializací pediatrie z kliniky Canadian Medical.

Zázračný zázvor spolehlivě nastartuje váš unavený organismus • Odkud přesně zázvor pochází bohužel s jistotou nevíme. Podle dochovaných historických pramenů ho ale používali již staří Číňané a Indové. V současné době je toto koření, získávané z oddenků zázvoru pravého, populární po celém světě. Své nezastupitelné místo má především v exotických kuchyních. Mnoho lidí ho ale vyhledává i jako lék na řadu zdravotních problémů. A není divu. Jeho všestranné léčivé účinky jsou téměř zázračné!

Zázvor má až zázračné účinky a přitom nestojí skoro nic.

Špenát chrání před projevem stáří. Tajemství chuti je v přípravě • Snad každý zná animované příběhy o námořníku Pepkovi, který se před každým náročným úkolem posílil konzervou špenátu. Tato listová zelenina má skutečně velmi prospěšné účinky na lidské zdraví. A když se dobře připraví, může i skvěle chutnat.

Jak si úspěšně vypěstovat depresi, aby vám vydržela do konce života • Smutek je nedílnou součástí života. Funguje jako nutný ventil extrémních zátěžových podnětů, kterým jsme čas od času vystavováni. Bez smutku by navíc člověk ani nevěděl, co jsou pravé opaky – pocity radosti a štěstí. Když ale špatná nálada trvá příliš dlouho, může se jednat o závažné onemocnění zvané deprese. Část odborníků přitom zastává názor, že někteří lidé si mohou za vznik depresí sami.

V Národním muzeu jsou opět k vidění vzácné minerály • V Historické budově Národního muzea jsou opět k vidění vzácné minerály. Z původní expozice byla více než třetina vystavených exponátů obměněna, takže nabídne i pohled na minerály, jež návštěvníci doposud nemohli v Národním muzeu spatřit.

Jde to i bez kofeinu. Jak se zbavit závislosti na kávě? • Ráno bez šálku dobré kávy si mnozí již nedokáží představit. Kofein povzbuzuje tělo i mysl a pomáhá nám zvládnout náročný den. Když ale jeho hladina začne klesat, dostaví se kruté následky jako únava a bolest hlavy. Abychom krizi překonali, obvykle si rychle jdeme připravit další šálek. A to je to nejhorší, co pro své tělo můžeme udělat. Vzniká totiž závislost.

Konzumace kávy ve velkém množství může vážně poškozovat zdraví.