Praha uctí památku režiséra Miloše Formana projekcí filmu Amadeus

Kam vyrazit v PrazePetra Domašínská19. dubna 20183 minuty čtení
Miloš Forman zemřel v USA v pátek 13. dubna.

Miloš Forman zemřel v USA v pátek 13. dubna.

Foto: Zff2012, Wikipedia.org

Hlavní město Praha společně s významnými kulturními institucemi uctí památku osobnosti světového filmu a čestného občana hlavního města Prahy Miloše Formana.

Pocta Miloši Formanovi se uskuteční v neděli 22. dubna od 17:30 hodin ve Smetanově síni Obecního domu. Zazní hudba v podání Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, uveden bude slavný oscarový film Amadeus v jedinečné režisérské verzi a také speciální medailonek ze života Miloše Formana. Vstupenky v ceně 100 Kč jsou v prodeji v pokladně Obecního domu. Výtěžek bude použit pro Nadaci FAMU na podporu mladých nadějných režisérů.

„Odchodem Miloše Formana z tohoto světa přišla naše země o jednoho z největších umělců minulého i současného století. Je příkladem člověka, kterému osud nerozdal do startu ty nejlepší karty, přesto však svým obrovským úsilím, pracovitostí a cílevědomostí, dosáhl celosvětového uznání. Málokdo proslavil Českou, respektive Československou republiku ve světě tak, jako on. Pevně věřím, že nedělní pocta Miloši Formanovi v Obecním domě, je důstojným připomenutím a poděkováním. Za to bych chtěl poděkovat také všem spolupracujícím institucím a subjektům, i jejich vstřícnost a pohotovost přispěla k rychlosti, s jakou jsme byli schopni akci zorganizovat. Navíc jasně napovídá, jak významnou a respektovanou osobností Miloš Forman byl,“ uvedl radní hl. m. Prahy Jan Wolf.

V roce 2017 Praha udělila Miloši Formanovi čestné občanství jako zvláštní projev úcty a ocenění mimořádných zásluh v oblasti filmového umění a šíření věhlasu hlavního města Prahy ve světě, bohužel s ohledem na vzdálenost a zdravotní stav slavný režisér již toto ocenění nemohl osobně převzít.

Spojen s Prahou

Filmová tvorba čáslavského rodáka byla od začátku spojena s Prahou. Na pražské FAMU studoval scenáristiku, jako scenárista se podílel na multimediálním představení Laterna Magika (1958) pro světovou výstavu EXPO 58 v Bruselu a pro snímek Konkurs (1963) našel námět v populárním pražském divadle Semafor. V roce 1967 dostal Miloš Forman povolení vycestovat do USA a po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa už v zahraničí zůstal a do Prahy se vrátil až při natáčení filmu Amadeus (1982), kdy se řada scén natáčela právě v Praze a také v Kroměříži. Opět práce přivedla Miloše Formana už do svobodné Prahy v roce 2007. Společně se svými syny Petrem a Matějem inscenoval v Národním divadle jazzovou operu Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra Dobře placená procházka.

Svůj vztah k Praze a vlasti Miloš Forman mnohokrát připomněl – například, když děkoval za poctu snímku, jenž vybojoval osm Oscarů: „Jsem velmi hrdý, protože Amadeus je americký film, na kterém pracovalo hodně československých umělců i techniků.“ A také, když Amadea přivezl do české metropole v obnovené premiéře: „Dokud jsem žil v Praze, nevšímal jsem si, jak je krásná, bral jsem to jako samozřejmost. Podobně si Američané zvykli na svou svobodu, už jim ani nepřijde, že není zadarmo a že je třeba si na ni tvrdě vydělat…“

Nepřehlédněte

Praha bude mít náměstí Miloše Formana. Už se rozhodlo o místu • Pražští radní schválili název dosud nepojmenovaného prostranství nedaleko Dvořákova nábřeží. Plácek za za hotelem InterContinental Prague  se bude nově jmenovat náměstí Miloše Formana po nedávno zesnulém filmovém režisérovi.

Letní kino na střeše Veletržního paláce odstartuje filmem Goyovy přízraky • Čtvrtou sezónu letního kina na střeše Veletržního paláce otevře už dnes snímek Goyovy přízraky Miloše Formana. Osobně jej uvede autor hudby, Varhan Orchestrovič Bauer. Na projekce z 16mm a 35mm původních kopií láká Národní galerie dvakrát týdně, vždy v úterý a ve středu. Diváci si v průběhu léta mohou na střěše Veletržního paláce vychutnat tituly Ať žije republika, Pelíšky a Poslední motýl, které kino uvede v rámci výročí 100 let od založení republiky. Při příležitosti výročí 100 let od narození Ingmara Bergmana budou uvedeny filmy Sedmá pečeť a Mlčení. Věru Chytilovou připomenou snímky Panelstory a Sedmikrásky a opět budou do programu zařazeny i oblíbené filmy Jima Jarmusche. Filmy na funkcionalistické střeše Nápad využít terasu funkcionalistického Veletržního paláce za účelem letních projekcí artových filmů vznikl v roce 2015 a pokračuje úspěšně dosud. Všechny filmy jsou promítány z původních filmových kopií z 16mm a 35mm pásu díky spolupráci s projektem Biograf 16 občanského sdružení Postřeh. To dlouhodobě spravuje filmové sbírky Barrandov Studia, Ateliérů Zlín, Asociace českých filmových klubů a Goethe Institutu – celkem asi čtyři tisíce filmových titulů. Online rezervace vstupenek jsou spuštěny vždy v poledne v den projekce na www.veletrzak.cz. Kapacita střechy je 100 osob.

Veletržní palác.