Zprávy

Oscarový Gustavo Santaolalla hlavní hvězdou podzimního festivalu Mladí ladí jazz • Festival Mladí ladí jazz zveřejnil svůj podzimní program. Největší hvězdou, jež do Česka zavítá, bude argentinský hudební skladatel Gustavo Santaolalla, člen jedinečné formace Bajofondo a renomovaný autor filmové hudby, za niž byl už dvakrát dekorován prestižním Oscarem. Dvaasedmdesátiletý hudebník vystoupí v pražském Obecním domě 7. října a představí zde svou sólovou desku Ronroco, remasterovanou edici alba z roku 1998 obsahujícího originální melodie inspirované tradiční argentinskou hudbou.

Ohni zmar! Tradičním pozdravem začal 13. hasičský tábor Prahy 1 na Loretě • Desítky dětí ve věku od 6 do 13 let dorazily na příměstský tábor, který už tradičně – a letos po třinácté – pořádají dobrovolní hasiči Prahy 1 ve výcvikovém prostoru na pražské Loretě.

Závodů RunCzech už se letos zúčastnilo přes 69 tisíc běžců • Desítky tisíc závodníků, rekordní časy, úspěšné novinky. Úvodní polovina jubilejní 30. sezony RunCzech přinesla velmi pozitivní fakta. Vyprodané závody naznačují rostoucí pohybové aktivity české populace

Obklady stanice metra jsou v dražbě • Dopravní podnik hl. m. Prahy věnoval městské části Praha 3 šest obkladových dlaždic a jeden podhledový transparent ze zrekonstruované stanice metra Jiřího z Poděbrad. Tyto unikátní předměty, navržené hlavním architektem pražského metra Jaroslavem Otrubou, nyní vystoupily do charitativní veřejné dražby.

Na Václavské náměstí se vrátila oblíbená atrakce • Pokud v těchto dnech zavítáte na Václavské náměstí, jistě vaší pozornosti neunikne vodní fontána poblíž Můstku. Atrakce se v posledních dvou letech stala oblíbenou zejména v letních měsících. Její probuzení do další sezóny předcházelo odzimování a přípravné práce zahrnující elektrorevizi, servis všech technologií a kompletní čištění povrchových i podzemních částí díla. Fontána bude v provozu každý den od 8 do 22 hodin.

Vláda plánuje změny v koncesionářských poplatcích. Připlatí si i majitelé mobilů • Ministerstvo kultury chystá výrazné změny v systému placení koncesionářských poplatků. Kromě plánovaného zdražení se poplatky nově budou vztahovat i na majitele chytrých telefonů a tabletů. Změny by měly vstoupit v platnost v lednu příštího roku.

Hypoteční trh v polovině prázdnin nepatrně ožil, objem hypoték byl nejvyšší za rok • Letošní léto je z hlediska hypotečního trhu poměrně netradiční. Zatímco v jiných letech si lidé raději užívají dovolených a hypoteční trh hibernuje, letos to úplně neplatí.

Hlava Franze Kafky potřebuje opravit. Na několik měsíců zmizí z centra Prahy • Pohyblivá socha znázorňující hlavu Franze Kafky, umístěná poblíž Národní třídy, projde v příštích týdnech kompletní revitalizací. Umělecké dílo Davida Černého se během několika dní zcela rozebere a všech dvaačtyřicet rotujících nerezových pater se dočká potřebné opravy. Ta bude trvat několik týdnů a má zahrnovat také instalaci modernějšího otočného systému.

10 tipů, jak si usnadnit život • V dnešní uspěchané době hledáme různé způsoby, jak si život co nejvíce zjednodušit a zároveň si užívat každý okamžik. Zde je 10 tipů, které vám mohou pomoci dosáhnout právě toho:

Proč si vážit každé vteřiny na tomto světě • Život je nekonečný sled okamžiků, které se skládají z dnů, hodin, minut a vteřin. Mnoho z nás žije v přesvědčení, že máme nekonečně mnoho času, ale ve skutečnosti je každá vteřina vzácná a nenahraditelná. V tomto článku se podíváme na důvody, proč bychom si měli vážit každého okamžiku našeho života.

Antonie Nedošínská: Průkopnice českého filmu • Antonie Nedošínská, rozená Antonie Valečková (26. června 1885, Praha-Smíchov – 17. července 1950, Poděbrady), byla významnou postavou českého filmu a divadla. Narodila se v Praze a původně se věnovala šití, ale její vášeň pro divadlo ji brzy přivedla k ochotnickým představením a soukromým hereckým kurzům u Karla Želenského.

Antonie Nedošinská

Proč je dobře, že každý život nakonec skončí? • Život je nádherný dar, plný vzestupů a pádů, radosti a smutku, výher a ztrát. Ale stejně jako každý příběh má i život svůj začátek a konec. Ačkoli může být těžké se s tímto faktem smířit, existuje několik důvodů, proč je dobré, že každý život nakonec skončí.

Nepřehlédněte

Praha hledá vánoční strom pro Staroměstské náměstí. Ve hře je 10 tisíc korun • Pořadatel největších vánočních trhů v České republice, společnost Taiko, vyhlašuje už posedmé soutěž o nejvhodnější strom pro Vánoční trhy v centru Prahy 2018. Dominantu Staroměstského náměstí může přihlásit každý. Autor vítězného tipu získá odměnu 10 tisíc korun. „Stačí být jeho majitelem, nebo jen o hezkém jehličnanu vědět a dát nám tip. Náš tým už se o vše postará. Vítěz obdrží symbolickou finanční odměnu,“ uvádí společnost Taiko na svém webu. Návrhy můžete zasílat na webu trhypraha.cz/vanocni-strom až do 15. září. Ideálním stromem, který organizátoři hledají, je smrk ztepilý. Může se nacházet na soukromém pozemku i veřejném prostranství. Zasílat lze tipy na stromy, které je nutné z bezpečnostních důvodů pokácet, případně stojí na stavebních pozemcích. Růst může kdekoli v Česku, ale místo musí být dobře přístupné pro těžkou techniku. Strom musí být zdravý, o jeho umístění na vánočních trzích rozhodnou dendrologové. Nazdobený vánoční strom se na Staroměstském náměstí letos poprvé slavnostně rozsvítí 1. prosince.

Vteřiny před smrtí. Starší muž se utopil ve Vltavě. Nikdo netuší, proč se to stalo • Záhadný případ utonutí devětasedmdesátiletého muže ve Vltavě se snaží objasnit kriminalisté prvního policejního obvodu. Bezvládné tělo staršího muže bylo v řece nalezeno v pátek 16. března. Kriminalisté pátrají po svědcích, spolucestujících zemřelého, kteří se pohybovali kolem půlnoci ze čtvrtka na pátek na zastávce Pobřežní cesta v Praze 4. Pomoci by mohli lidé, kteří s tímto mužem cestovali ve stejnou dobu tramvají č. 17 do Modřan, či v linkovém autobusu č. 190 směrem z Modřan. Kriminalisty především zajímá, jestli muž cestoval sám, nebo ve společnosti dalších osob, jestli s někým v průběhu cesty komunikoval a na jaké zastávce vystoupil. Svědectví by pomohlo zmapovat a zadokumentovat jeho okamžiky těsně před utonutím. [related-post id="5344"] Pokud jste si muže, který je zachycen na záběrech z bezpečnostních kamer, na zastávce nebo v prostředcích MHD všimli, kontaktujte bezplatnou tísňovou linku 158.

Ve Vltavě objevili nevybuchlý granát. Nábřeží bylo uzavřeno • Pražští policisté dnes uzavřeli na více než hodinu část Podolského nábřeží. Ve Vltavě nedaleko Vyšehradského tunelu totiž hledač kovů objevil nevybuchlý dělostřelecký granát. „Krátce po 9. hodině přijali operátoři tísňové linky 158 oznámení o nálezu podezřelého předmětu ve Vltavě v oblasti Podolského nábřeží. S ohledem na okolnosti na místo vyrazili policisté pořádkové i dopravní služby, policejní pyrotechnik a rovněž dispečeři dopravního podniku,“ sdělila policejní mluvčí Andrea Zoulová Policejní pyrotechnici na místě zjistili, že dělostřelecký granát je stále aktivní. Materiál byl proto následně odvezen k bezpečné likvidaci. Doprava v nejbližším okolí byla obnovena krátce po půl jedenácté dopoledne. Dnes byl v Praze u Podolského nábřeží hledačem kovů vytažen z řeky dělostřelecký granát. Policejní pyrotechnici místo uzavřeli a zjistili, že se jedná o granát aktivní. Momentálně je munice převezena k bezpečné likvidaci. pic.twitter.com/tiJazgMvFO

4. 4. 1868: Dělníkovi vyteklo oko při práci v sadech. Zřejmě nedával pozor • Podívejte se, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety. Na Vltavě je rušno Plavba po Vltavě se nyní ve velmi rozsáhlé míře provozuje. V Karlíně nestačí ani rameno řeky, jež za přístav slouží, by pojmulo všech lodí, již tam zakotviti chtějí. Náklad lodí záleží nejvíce v obilí. Též dříví po vorách se denně množství Prahou ubírá. – Pražský denník, 4. 4. 1868 Přišel o oko O oko přišel včera ráno jistý dělník na hradbách, jenž v tamních sadech prací zaměstnán byl. Prodíraje se hustým křovím byl od jednoho náhle se vyšvihnuvšího prutu tak mocně do oka udeřen, že mu v malé chvíli zcela vyteklo. Na bolestný jeho pokřik odvedli okolojdoucí ubohého do blízké restaurace, kdež náhodou se procházející lékař poraněné oko obvázal a na své útraty nešťastnka do jeho bytu odvezti dal. – Pražský denník, 4. 4. 1868 Zastřelil se V penízkové ulici hned vedle domu, v kterémž se ve středu odpoledne zastřelil důstojník, bydlí jistý setník od pěšího pluku prince Karla Ludvíka; sluha tohoto setníka vzal si ve čtvrtek před poledním ručnici a zúmysla se zastřelil. Kule mu projela srdcem, tak že okamžitě byl mrtev. Mrtvola byla odnešena do vojenské nemocnice na Karlovu náměstí. – Pražský denník, 4. 4. 1868 [related-post id="8676"] Blázen Jakožto šílený byl tyto dny do blázince dodán jistý zahradnický pomocník z Hradčan, který už častěji z domova odešel a po okolí pražském se potuloval. Poněvadž se šílenství jeho horšilo, musel do řečeného ústavu odevzdán býti. – Pražský denník, 4. 4. 1868

Nových bytů se loni v Praze prodalo o něco méně • Pražský rezidenční trh v loňském roce stejně jako ostatní obory ekonomiky zasáhla táhnoucí se koronavirová krize a opakované zavádění různých restrikcí. Hlavně zákazy vycházení a omezení mezilidských kontaktů výrazně zkomplikovaly prodej nových bytů. Ty tak loni v porovnání s předchozím rokem poklesly o 4,2 procenta na 4910 prodaných bytů. Ve srovnání s rokem 2018 však jde o nárůst o 8,4 procenta. Vyplývá to z podrobných analýz společnosti EKOSPOL, která monitoruje trh s novými byty v Praze už více než 14 let. 

Mrazy dál sužují Pražany, ale volných míst v noclehárnách pro bezdomovce je stále dostatek • Mrazivé počasí, které má trvat až do víkendu, zatím kapacity v pražských v noclehárnách pro osoby bez přístřeší nepřeplnilo. „Situaci nepřetržitě monitorujeme. V současné době je k dispozici stále přibližně 100 volných míst na lodi Hermes. Jinak ostatní noclehárny jsou od noci z pondělí na úterý zaplněny. Připraveny máme varianty k případnému navýšení míst pro přečkání noci,“ uvedl radní pro sociální oblast Daniel Hodek. „V případě naplnění všech volných kapacit jsme připraveni otevřít nízkoprahová denní centra i na noc či postavit vyhřívané stany a tím navýšit místa pro osoby bez přístřeší,“ upřesnil Tomáš Ján, ředitel Centra sociálních služeb Praha. [related-post id="6207"] Míst v noclehárnách přibylo Letos se podařilo rozšířit počet nocleháren o další objekt v Michli, a tím navýšit kapacity o dalších 150 míst. V noclehárnách v Michli a Vackově je tak zájemcům k dispozici 350 míst k přespání. Zimní počasí je nejhorším obdobím pro lidi bez přístřeší. Proto pro ně Praha každoročně připravuje v rámci zimních opatření pomoc, kterou Centrum sociálních služeb Praha zabezpečuje v koordinaci s neziskovými organizacemi. [related-post id="6036"] „V tomto mrazivém počasí jsou maximálně vytíženi všichni terénní pracovníci, kteří zajišťují pro osoby bez přístřeší oblečení a také informační servis, kam se mohou v případě nouze obrátit a kde najdou pomoc. Jejich důležitou činností je i poskytování základní zdravotní péče. Za jejich práci bych jim rád poděkoval,“ dodal ředitel Tomáš Ján.

Bezdomovci nemusí v tuhých mrazech trávit noci na ulicích.

Developeři v Praze prodali loni nejméně bytů za posledních šest let • Prodej nových bytů v Praze loni meziročně klesl o 16 procent, developeři během dvanácti měsíců prodali jen 4530 bytů. Jedná se o nejhorší výsledek od roku 2012, kdy se prodalo 4014 nových bytů.

Zmírňuje kocovinu, osvěžuje dech a zlepšuje náladu aneb Co všechno dokáže obyčejná voda • 22. března si lidé po celém světě připomínají Světový den vody. Tato životodárná tekutina si zaslouží nejen náš obdiv, ale především to, abychom ji v dostatečné míře denně konzumovali. Pozitivních účinků na náš organismus má celou dlouhou řadu, a to zejména tehdy, když ji pijeme čistou a kvalitní. V Česku je sice kvalita kohoutkové vody na velmi dobré úrovni, přesto se při každodenním pití vyplatí investovat do přístrojů na její filtraci. V následujícím článku jsme pro vás vybrali několik příkladů pozitivních účinků pití vody, o nichž jste možná ještě neslyšeli.

17. 2. 1868: Tragédie na dětské oslavě. Smrt dorazila bez pozvánky • Podívejte se, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety. Tragédie Smutné překvapení stihlo předevčírem jistou měšťanskou rodinu bydlící v Opatovické ulici. Domácí paní N. majíc dvě dítky v stáří 10-11 let, chtěla jim v ten den uspořádat domácí dětský ples. Ze všech známých rodin v sousedstvu byly již děti sezvány, v domácnosti vše již bylo připraveno, ples mohl počíti. Dítky i matka srdečně těšily se na tu kratachvíli. Však když se vše nejlíp sešlo, domáci paní přišlo jaksi nanic. Musela se rozloučit s veselou společností dětskou, těšila dítky, aby se jen bavily dále, že si jen trochu odpočine. Ale nemohla se nimi rozlouočit. Dala si tedy přinést postel do vedlejšího pokoje, z něhož šly dveře do hodovny dětské, aby ležíc alespoň patřiti mohla, jak se dítky její veselí. Asi po hodině přistoupí k posteli dceruška a osloví matku, než tato neodpovídá a chůva přítomná napomíná dítko, aby maminku nechalo spát. Když ale k jedenácté hodině ples skončil se a domácí lidé chtěli paní zbudit, aby se ji dítky mohly poroučet, tu teprv s ustrnutím seznali že ubohá matka dívajíc se na plesající dítky své usnula – na věky. – Národní listy, 17. 2. 1868 Práce na mostě Osvětlení nového mostu bylo v tyto dny předmětem rokování rady městské; prostředek mostu bude osvětlen desíti svítilnami, ku osvětlení chodníků budou ale postaveny zvláštní svícny, jež navrhli strojníci angličtí Ordish a Le Feuvre. Místnosti před mostem a za mostem osvětleny budou svítilnami na budovách prodávačských upevněnými; jak známo bude na každém konci mostu státi po čtyřech takových budkách. – Pražský denník, 17. 2. 1868 Zaopatření sirotků Ošetřování sirotků, na které platí obec z fondu chudinského, bude nyní vzato pod důkladnější dohlídku; ti, kdo takové dítky ošetřují, budou dostávat peníze měsíčně, ale kvitance musí být potvrzena zároveň od faráře a od lékaře. Pěstouni tabudou muset ošetřované dítě měsíčně vést k faráři i okresnímu lékaři a farář potvrdí na kvitanci, že dítě žije a do školy chodí, co zatím lékař potvrdí, že není tělesně zanedbáno. – Pražský denník, 17. 2. 1868 [related-post id="5536"] Závistivé sokyně V Klementské ulici zřídila si o letošním masopustě jistá živnostnice pokoutní taneční salonek, kde při kolovrátku nejvíce učenníci tancem se vyráželi a notný povyk činili, při čemž arciť nešetřeno piva a jiných nápojů, jež majitelkyně tančirny prodávala. Četná návštěva, jaké se pokoutnímu tomuto hostinci dostávalo, a vyplývající z toho hojný užitek, přiměly závistivou jednu sousedku, by též takovou výnosnou živnost započala. K tomu účelu vyprázdnila jeden ze svých prostranných pokojů a zřídila v něm taneční síň, při čemž neopomenula také o přiměřenou hudbu se postarati. Štěstí jí však nepřálo. Vzdor lákavému drnkání na harfu nedostavil se skoro žádný host, kdežto naproti tomu u dolejší hostitelky ani místnosti nestačily. Žlučí naplněná hleděla se své šťastnější sokyni pomstiti, k čemuž se jí předevčírem večer příležitost naskytla. Dala se s sní do vády, při niž arciť s obou stran nešetřeno rozličných titulů, až konečně závistivá sousedka svou sokyní tak zbila, že tato zůstala bez sebe ležeti. Povykem tím přilákáno bylo množství diváků, kteří z počátku lhostejně ke rvačce přihlíželi, když tato ale tak náhlý obrat vzala, obořili se přístojící na druhou ženštinu a byli by ji touže měrou sblatili, kdyby rychle byla neuteka. K poražené ženštině musel býti lékař povolán, jemuž po nějaké době se podařilo ji opět vzkřísiti. – Pražský denník, 17. 2. 1868 Udušení V sklepovém bytu jednoho domu na „prostřední cestě“ v Karlíně uzavřely se předevčírem večer před spaním bydlící tam dvě ženštiny, ovocnářky a zatopivše si uhlím v kamnech, zandaly před ulehnutím rouru do komína.. Včera k polednímu slyšáno sténání v bytu, vypáčeny tedy násilím dveře a tu shledána jedna z ubohých, stařena 60letá již mrtva, druhá v mrákotách, z nichž ovšem byla vzkřísena. – Národní listy, 17. 2. 1868

17. 8. 1890: Stavba lanové dráhy na Letnou a opuštěný chlapec • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Vyhlídka v Letenských sadech prošla celkovou revitalizací • Jedno z nejoblíbenějších vyhlídkových míst na Letné prošlo celkovou úpravou. Hlavní město za práce zaplatilo necelý milion korun.

První McDonald’s v Praze otevřel před 30 lety. Ve frontě stály tisíce lidí • Přesně před 30 lety se tehdejší Československo symbolicky přiblížilo západnímu světu. V pražské Vodičkově ulici byla 20. března 1992 otevřena vůbec první restaurace McDonald’s na našem území.

Smutný osud Vladimíra Menšíka. Do poslední chvíle rozdával radost, trpěl ale obrovskými bolestmi • Často bývá označován za jednoho z nejlepších a nejnadanějších českých herců a bavičů všech dob. Vladimír Menšík bezesporu patří mezi umělce, které obdařil sám Bůh. Od jeho předčasné smrti uběhlo již 31 let. A letos v říjnu by oslavil 90. narozeniny.

19. 7. 1890: Nové stavby na Vinohradech, zmlácená prodavačka a smrt při koupání • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

KOMENTÁŘ: Hypotéky v lednu zlevňovaly. Poskytnutých úvěrů na bydlení ubylo • Pro zájemce o bydlení s nedostatkem vlastních peněz začal letošní rok pozitivně. Průměrná úroková sazba poklesla i v lednu a klesá tak už deset měsíců v řadě. Podle aktuálních dat ukazatele Fincentrum Hypoindex klesla průměrná úroková sazby hypoték o dva bazické body na 1,94 procenta.

Některé firmy začínají nabízet sdílené pracovní pozice. Přináší to výhody i nevýhody • Trend sdílení pracovních míst je na vzestupu. Zaměstnancům přináší možnost lépe sladit práci s volným časem a rodinou, zaměstnavatelům pomáhá udržet si talentované pracovníky. Jaké výhody a nevýhody pro obě strany se s ním pojí?

Některé ořechy podporují imunitu, jiné chrání před rakovinou • Výživoví poradci již delší dobu doporučují zařadit do jídelníčku ořechy. Jejich pravidelná konzumace v určitém množství nejenže dokáže snížit cholesterol, ale funguje i jako prevence rakoviny a dalších onemocnění.

Senior akademie Prahy 13 poradí, jak se účinně bránit kriminalitě • Ze statistického hlediska jsou senioři vůbec nejohroženější skupinou zasaženou kriminální činností. Praha 13 proto opět navázala spolupráci s Městskou policií hl. města Prahy, aby společně zorganizovali druhý ročník úspěšné Senior akademie, která se zabývá účinnou prevencí kriminality.

2. 9. 1889: Útok surovce na Smíchově, náhlé úmrtí mladé ženy a podvodníci na útěku • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

První semafor v Praze začal fungovat před 90 lety. Lidem hodně vadil • V roce 1930 byla v Praze nainstalována první automatická světelná signalizace, a to ve středu Václavského náměstí, kam ústí ulice Vodičkova a Jindřišská. Do té doby byla doprava na křižovatkách řízena pouze pokyny strážníka a od roku 1927 také ručně přepínanými semafory.