Zprávy

Hypoteční trh v polovině prázdnin nepatrně ožil, objem hypoték byl nejvyšší za rok • Letošní léto je z hlediska hypotečního trhu poměrně netradiční. Zatímco v jiných letech si lidé raději užívají dovolených a hypoteční trh hibernuje, letos to úplně neplatí.

Hlava Franze Kafky potřebuje opravit. Na několik měsíců zmizí z centra Prahy • Pohyblivá socha znázorňující hlavu Franze Kafky, umístěná poblíž Národní třídy, projde v příštích týdnech kompletní revitalizací. Umělecké dílo Davida Černého se během několika dní zcela rozebere a všech dvaačtyřicet rotujících nerezových pater se dočká potřebné opravy. Ta bude trvat několik týdnů a má zahrnovat také instalaci modernějšího otočného systému.

10 tipů, jak si usnadnit život • V dnešní uspěchané době hledáme různé způsoby, jak si život co nejvíce zjednodušit a zároveň si užívat každý okamžik. Zde je 10 tipů, které vám mohou pomoci dosáhnout právě toho:

Proč si vážit každé vteřiny na tomto světě • Život je nekonečný sled okamžiků, které se skládají z dnů, hodin, minut a vteřin. Mnoho z nás žije v přesvědčení, že máme nekonečně mnoho času, ale ve skutečnosti je každá vteřina vzácná a nenahraditelná. V tomto článku se podíváme na důvody, proč bychom si měli vážit každého okamžiku našeho života.

Antonie Nedošínská: Průkopnice českého filmu • Antonie Nedošínská, rozená Antonie Valečková (26. června 1885, Praha-Smíchov – 17. července 1950, Poděbrady), byla významnou postavou českého filmu a divadla. Narodila se v Praze a původně se věnovala šití, ale její vášeň pro divadlo ji brzy přivedla k ochotnickým představením a soukromým hereckým kurzům u Karla Želenského.

Antonie Nedošinská

Proč je dobře, že každý život nakonec skončí? • Život je nádherný dar, plný vzestupů a pádů, radosti a smutku, výher a ztrát. Ale stejně jako každý příběh má i život svůj začátek a konec. Ačkoli může být těžké se s tímto faktem smířit, existuje několik důvodů, proč je dobré, že každý život nakonec skončí.

Rozdíly mezi chřipkou a rýmou • Chřipka a rýma jsou dvě různé infekční onemocnění, která mohou mít podobné příznaky, ale mají odlišné příčiny a mohou mít různou závažnost. Je důležité rozpoznat rozdíly mezi nimi, protože léčba a doporučení pro obě onemocnění se mohou lišit.

Jak vycházet s nepříjemnými lidmi? Chce to hlavně empatii a trpělivost • V každodenním životě se setkáváme s různými typy osobností. Někteří lidé nás okouzlí svou přátelskostí a pozitivní energií, zatímco jiní nám mohou připadat trochu nepříjemní. Co však dělat, když je třeba se s těmito nepříjemnými jedinci setkávat pravidelně? Je možné se naučit vycházet s lidmi, kteří nám nejsou tak blízcí, a přitom udržet vztahy a komunikaci na dobré úrovni.

Jindříchův Hradec: Klenot jižních Čech • Jindříchův Hradec je jedním z nejkrásnějších měst v České republice, a to nejen díky své malebné poloze, ale také díky bohaté historii a kulturnímu dědictví. Toto město, nacházející se v srdci jižních Čech, je skvostem, který stojí za návštěvu v každém ročním období.

Jak se stát bohatým? A potřebuji to? • Bohatství je touha mnoha lidí po celém světě. Pro některé znamená finanční svobodu, možnost cestovat, koupit si, co chtějí, nebo jednoduše mít jistotu. Ale co to vlastně znamená být bohatý? A je to skutečně to, co potřebujete k naplnění svého života?

Jak poznat, že mě už nemiluje? A jak se s tím vyrovnat? • Vztahy jsou složité a každý vztah je jedinečný. Ovšem existují některé názznaky, které mohou znamenat, že váš partner nebo partnerka k vám již necítí to, co v minulosti. Pokud máte obavy, že vaše láska zeslábnula nebo zcela vymizela, zde je několik zaručených vodítek a tipů, jak se s touto situací vyrovnat.

Mám se rád(a)? Jak to poznat? • Sebeláska je klíčovým prvkem osobního růstu a psychické pohody. Je to to, jak se k sobě stavíme, jak se k sobě chováme a jak nám záleží na vlastním blahu. Ale jak poznat, že máme sebe rádi? Zde je několik způsobů, jak to zjistit:

Jsem normální? • V dnešní společnosti je snadné cítit se ztracený, izolovaný nebo jiný. S nekonečnými srovnáními, která nás obklopují na sociálních médiích, v televizi a dokonce i v osobních interakcích, mnozí z nás si kladou otázku: "Jsem normální?"

Mohou mít dospělí lidé plyšáka? • Pokud dospělí lidé mají plyšáka, je to naprosto v pořádku a normální. Mnoho dospělých osob si uchovává plyšáky z dětství jako vzpomínku, nebo je získává v dospělosti jako dekorační prvky, dárky či prostě jen pro pohodlí a útěchu.

Ledničky, brambůrky a manželství pro všechny • Odpůrci manželství pro všechny (tedy i pro stejnopohlavní páry) často používají jeden roztomilý argument. Tvrdí, že časem by situace mohla dospět do stádia, kdy se každý bude moci oženit například s ledničkou, případně se provdat za pytlík bramborových chipsů.

Praha hledá vánoční strom. Autor vítězného tipu může získat slušné peníze • Rtuť pražských teploměrů se v těchto dnech doslova vaří. Ale to nic nemění na skutečnosti, že za čtyři měsíce už budeme pomalu usedat ke štědrovečerní tabuli. Praha proto již usilovně hledá strom pro letošní adventní trhy na Staroměstském náměstí.

Rekonstrukce tramvajové tratě omezila provoz na Bělohorské a Karlovarské • Od včerejška je na deset dní přerušen provoz tramvají v oblasti smyčky Bílá Hora. To s sebou přináší i komplikace v dopravě. Ulice Bělohorská a Karlovarská jsou pro automobilovou dopravu průjezdné jen ve směru z centra. Snahou radnice Prahy 6 je, aby tímto omezením byli co nejméně postiženi obyvatelé Bílé hory. Proto došlo k umístění zátarasů, které mají zamezit tranzitní dopravě zkracování a objíždění uzavřeného úseku oblastní Malého Břevnova.

Velká oprava chodníků na Praze 3. Městská část investovala miliony korun • Vybrané chodníky v Praze 3 prošly rozsáhlou údržbou, od začátku letošního roku se jich na území městské části opravily téměř tři tisíce metrů čtverečních. K rekonstrukci chodníků došlo na základě spolupráce Prahy 3 s Technickou správou komunikací hl. m. Prahy (TSK), jež se o chodníky stará. Ta na opravy vydala zhruba 15 milionů korun.

Praha 2 zavádí poplatkový automat a nabízí virtuální prohlídku sídla úřadu • Městská část Praha 2 zprovoznila v těchto dnech poplatkový automat a spustila virtuální prohlídku úřadu. Znovu tak rozšířila portfolio služeb, které svým občanům nabízí. Ti mohou nově poplatky hradit hotovostí nebo kartou přímo ve vestibulu úřadu a nemusí na pokladnu. Virtuální prohlídka úřadu má návštěvníkům usnadní orientaci v budově.

Inflace pokračuje v poklesu, dostala se pod devítiprocentní hranici. Náklady na bydlení ale rostou • Inflace v Česku pokračuje v poklesu, dostala se pod devítiprocentní hranici. Spotřebitelské ceny podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v červenci meziročně vzrostly o 8,8 procenta. Inflace se tak snižuje nepřetržitě už od února, přesto je stále velmi vysoká. Zpomalení meziročního růstu způsobily hlavně ceny v potravin, nealkoholických nápojů a bydlení. Ceny zboží úhrnem podle ČSÚ v červenci meziročně vzrostly o 9,5 procenta a ceny služeb o 7,6 procenta.

Nepřehlédněte

KOMENTÁŘ: Hypotéky v lednu zlevňovaly. Poskytnutých úvěrů na bydlení ubylo • Pro zájemce o bydlení s nedostatkem vlastních peněz začal letošní rok pozitivně. Průměrná úroková sazba poklesla i v lednu a klesá tak už deset měsíců v řadě. Podle aktuálních dat ukazatele Fincentrum Hypoindex klesla průměrná úroková sazby hypoték o dva bazické body na 1,94 procenta.

Evžen Korec: Posílené pravomoce centrálních bankéřů naženou desítky tisíc lidí do nájemní pasti • Centrální bankéři mají získat více pravomocí rozhodovat o tom, kdo má právo získat hypotéku a pořídit si tak svůj vysněný byt či dům. Umožňuje to novela zákona o České národní bance (ČNB), kterou tento týden schválila vláda. Ta centrální bance umožňuje nastavovat parametry hypoték, což bylo dosud v režii komerčních bank. Stávající nařízení ČNB mají pouze doporučující charakter, banky se tak jimi řídit nemusí. O možnost získat vlastní nemovitost pro bydlení tak definitivně přijdou desítky tisíc domácností.

Developeři v Praze prodali loni nejméně bytů za posledních šest let • Prodej nových bytů v Praze loni meziročně klesl o 16 procent, developeři během dvanácti měsíců prodali jen 4530 bytů. Jedná se o nejhorší výsledek od roku 2012, kdy se prodalo 4014 nových bytů.

Praha drží v rámci bytové výstavby jedno prvenství • Střední Čechy v posledních letech převzaly post lídra bytové výstavby, když předstihly dříve nedosažitelnou Prahu. Hlavní město však trpí extrémně pomalým povolováním nových staveb a kvůli zastaralému územnímu plánu také nedostatkem pozemků vhodných k rezidenční výstavbě. Proto o svou první příčku přišlo. V jednom ohledu však Praha stále dominuje – zdaleka nejvíce nových bytů zde vzniká v rámci větších bytových domů. Naopak v ostatních krajích dominuje výstavba rodinných domů.

Inflace pokračuje v poklesu, dostala se pod devítiprocentní hranici. Náklady na bydlení ale rostou • Inflace v Česku pokračuje v poklesu, dostala se pod devítiprocentní hranici. Spotřebitelské ceny podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v červenci meziročně vzrostly o 8,8 procenta. Inflace se tak snižuje nepřetržitě už od února, přesto je stále velmi vysoká. Zpomalení meziročního růstu způsobily hlavně ceny v potravin, nealkoholických nápojů a bydlení. Ceny zboží úhrnem podle ČSÚ v červenci meziročně vzrostly o 9,5 procenta a ceny služeb o 7,6 procenta.

V Holešovicích vyrůstá luxusní rezidence pro vysokoškoláky. Bydlet v ní budou hlavně cizinci • Developerská společnost Karlín Group zahájila v Holešovicích výstavbu největší novodobé studentské rezidence. Projekt prémiového bydlení pro studenty počítá s pěti stovkami pokojů a špičkovým zázemím. První obyvatelé se začnou stěhovat za dva roky.

Karlín Group a International Campus postaví v Holešovicích největší projekt studentského bydlení.

Praha 6 nabízí studentům bydlení v domech s pečovatelskou službou • MČ Praha 6 nabízí studentům vyšších odborných či vysokých škol nájem bytů v domech s pečovatelskou službou. Studenti by v těchto zařízeních měli zároveň plnit roli dobrovolníků a trávit tak čas se seniory.

Smrtící koktejl. Pohroma čeká desítky tisíc domácností, myslí si Miroslav Kalousek • Situace na trhu s energiemi je mimořádně znepokojivá. Spotřebitelé si za elektřinu a plyn připlatí v následujících měsících stovky až tisíce korun. A to už je citelný zásah do rodinného rozpočtu.

Krize ukázala, že solidní dlouhodobý nájemník se vyplatí více než ukřičení turisté • Vidina vysokých výdělků přiměla v minulosti spoustu majitelů bytů hlavně v historických částech měst k tomu, aby nabídli své nemovitosti ke krátkodobému ubytování pro turisty. Ti byli ochotní platit za pár nocí tolik, co jiní nájemníci za celý měsíc. Kromě jednotlivců, kteří si tímto způsobem přivydělávali a vylepšovali rodinný rozpočet, se na vysoké výnosy z krátkodobých pronájmů vrhla i spousta firem. Využívali obrovské poptávky po tomto typu ubytování. Ta však nyní ze dne na den náhle skončila a zlatonosná řeka vyschla.

Stavebnictví se v říjnu vrátilo k dvojcifernému propadu • Pomyslného Černého Petra si letos zdá se vytáhlo české stavebnictví, které drtivě zasáhla koronavirová krize. Už od jara se nemůže vymanit z problémů, když stavební produkce každý měsíc jen klesá. Aktuální data Českého statistického úřadu (ČSÚ) ukazují, že propad pokračoval i v říjnu, kde se stavební produkce meziročně snížila o 10,5 procenta. A na lepší časy se jen tak neblýská. Stavební úřady totiž v říjnu vydaly o 7,6 procenta stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto staveb se propadla dokonce o 35,9 procenta. Otázkou tak zůstává, jak hluboko české stavebnictví ještě klesne.

KOMENTÁŘ: ČNB nemá rozhodovat o podmínkách pro hypotéky • Poslanci schválili novelu zákona, která umožní České národní bance (ČNB) určovat pravidla pro poskytování hypoték. V současné době totiž může v této oblasti pouze dávat komerčním bankám doporučení, která ale nejsou závazná. Přesto se jimi banky většinou řídí, což má tvrdé dopady na celý hypoteční trh. Ostatně jako kdykoliv jindy, kdy se centrální úřad snaží zasahovat do fungujícího trhu a příliš ho regulovat.

Praha očekává více turistů z Asie. Korean Air obnoví přímou linku do Soulu • Navštívit hlavní město Jižní Koreje bude pro Pražany již brzy výrazně pohodlnější. Po třech letech dojde k obnovení pravidelné přímé letecké linky z Letiště Václava Havla do Soulu od společnosti Korean Air.

KOMENTÁŘ: Na hypotéku se prodá každý druhý nový byt • Enormně vysoký zájem o hypotéky neutlumila ani probíhající koronavirová krize, což dokládá i rekordní objem hypoték poskytnutý v loňském roce komerčními bankami. Ani loňský rok nic nezměnil na dlouhodobém trendu, že si nový byt na hypotéku pořizuje polovina z kupujících. U některých projektů však podíl klientů s hypotékou dosahuje až 60 procent.

Evžen Korec: Hypoteční trh se pomalu zotavuje z tvrdého knockoutu od ČNB, stále však zůstává dole • Český hypoteční trh letos připomíná boxera, který se po tvrdém háku na bradu potácí po ringu a marně hledá dřívější stabilitu. Tím protivníkem, který hypotékám zasadil drtivý úder, je Česká národní banka (ČNB), která výrazně zpřísnila poskytování hypoték.

Dobrá zpráva pro ekonomiku. Spotřeba českých domácností vzrostla • Uvolnění opatření proti šíření onemocnění covid-19 ve 2. čtvrtletí letošního roku napomohlo silnému oživení spotřeby domácností a tím také výkonu odvětví obchodu a služeb. Ekonomické oživení mělo příznivý dopad na příjmy vládních institucí. Jejich hospodaření bylo ale nadále silně deficitní. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ).

Nové pražské nákupní Centrum Stromovka přivítalo první zákazníky • Ve čtvrtek dopoledne poprvé otevřelo své brány nové nákupní, volnočasové a administrativní Centrum Stromovka. První zákazníci prošli dveřmi v 11 hodin po slavnostním přestřižení pásky a ihned zamířili do některého z více než 90 obchodů a podniků, které komplex nabízí.

Evžen Korec: Pražskou bytovou krizi může zmírnit spojení územního a stavebního řízení • Pět i více let trvá v Praze příprava většího rezidenčního projektu. I kvůli tomu nyní hlavní město prožívá největší bytovou krizi za poslední desetiletí. Ministerstvo pro místní rozvoj sice připravuje nový stavební zákon, který by zaseknutý povolovací proces odblokoval, nicméně jeho účinnost je zatím v nedohlednu. Přesto od loňského roku existuje možnost, jak povolování urychlit. Jde o takzvané spojené územní a stavební řízení, které slučuje dva kroky do jednoho.

KOMENTÁŘ: Zrušení předkupního práva urychlí prodeje bytů. Změna vstoupí v platnost za měsíc • Prodeje bytů, s nimiž funkčně souvisí spoluvlastnický podíl na jiné jednotce zahrnující nebytový prostor, by měly už za necelý měsíc výrazně zrychlit. Právě 1. července vstupuje v účinnost novela občanského zákoníku, která v podstatě ruší předkupní právo spoluvlastníků. To v minulém období výrazně komplikovalo hlavně prodeje bytů s garážemi, sklepy či předzahrádkami, které byly součástí společných prostor. Novela však přináší také další změny, například přechod dluhů na zálohách za služby z původního na nového vlastníka bytu.

Evžen Korec: Stát se chystá lidem nenápadně zdražit bydlení • Vytápět bytové domy pomocí plynu prostřednictvím společných domovních kotelen je levnější, protože se za plyn spotřebovaný pro výrobu tepla nemusí platit spotřební daň. Toto zvýhodnění by ale nyní mělo zmizet. Ministerstvo financí chce osvobození od daně domovním kotelnám odebrat. Vytápění bytů v bytových domech by tak skokově zdražilo o několik procent. Hlouběji do kapsy by si podle odhadů muselo sáhnout na 400 tisíc domácností.

Platy učitelů rostou. V Praze ale stále nedosahují místního průměru • Platové ohodnocení českých učitelů se nadále zlepšuje. V loňském roce sice tempo růstu zpomalilo, přesto si učitelé polepšili v průměru o více než 3 600 Kč. Ukazují to data, která zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).