Experiment s chlebem dětem ukázal, proč je důležité mýt si ruce před jídlem

MagazínTereza Běhalová21. prosince 20192 minuty čtení

I obyčejný chléb může posloužit jako neobyčejná edukační pomůcka.

Foto: Pixabay

Vštípit dětem zásady hygieny často bývá pro rodiče složitý oříšek. S neobyčejně zajímavou metodou přišla učitelka Dayna Robertson z jedné základní školy v americkém městě Idaho Falls. Při experimentu posloužil obyčejný toastový chléb.

Učitelka se rozhodla svým žákům názorně ukázat, proč je důležité mýt si ruce před každým jídlem. Do třídy přinesla několik plátků toastového chleba. Úkolem dětí bylo, aby je rukama osahaly.

Zatímco jedno dítě si neumylo ruce vůbec, druhé je mělo opláchnuté vodou a mýdlem. Další žák si pak před osaháním chlebu ošetřil ruce dezinfekčním prostředkem. Učitelka plátky chlebu umístila do plastových sáčků. Po měsíci byly na první pohled patrné výsledky pokusu.

Fotografii plesnivých plátků chleba sdílela na sociálních sítích učitelčina asistentka. Příspěvek následky sdílelo několik stovek lidí. Foto: Facebook.com / Jaralee Annice Metcalf

Plátku v prvním sáčku zleva se nedotkl nikdo, takže i po tak dlouhé době zůstal v podstatě stejný. Ve druhém sáčku je chléb, kterého se dotkly neumyté ruce. Zde se proto poměrně hojně rozšířila plíseň. Prostřední sáček obsahuje chléb, na který sahaly ruce umyté mýdlem a vodou. Čtvrtého chlebu se dotkly ruce ošetřené desinfekčním prostředkem. V pátém sáčku se pak nachází chléb, kterým učitelka otřela povrch notebooku.

Výsledky tohoto jednoduchého pokusu ukazují, že při hygieně rukou je lepší spolehnout se na osvědčenou kombinaci vody a mýdla, než utrácet za drahé dezinfekční prostředky, které požadovaný efekt stejně nemají.

Nepřehlédněte

Virus HIV s příchodem koronaviru nezmizel. Počty nakažených rostou • Ve stínů současné pandemie koronaviru se ocitnul virus HIV, dříve rovněž obávaný strašák. Počty nakažených přitom také neustále rostou. Upozornit na to chce nová kampaň neziskové organizace Loono „Zůstaň negativní“.

Nežádoucí účinek konzumace mrkve vaše okolí nepřehlédne • Zdraví prospěšná mrkev má i jeden nežádoucí účinek. V případě, že to s ní přeženete, může si vaše okolí začít myslet, že jste se nakazili hepatitidou. Jak je to možné?

Zázračná jarní cibulka. Chrání před chorobami a v kuchyni má široké využití • Jarní cibulka je považována za královnu kuchyně. Je to vlastně mladá cibule, která je sbírána ještě předtím, než zcela dozraje. Neplatí u ní, že pokud ji sklidíme dříve, bude nevhodná ke konzumaci. Je tomu totiž přesně naopak.

Lepší než prášky. Granátové jablko překvapuje účinky na lidské zdraví • Seriózní výzkumy vědců z celého světa ukazují, že pravidelná konzumace semen granátového jablka má velmi pozitivní vliv na mužskou potenci. Zázračné ovoce je ale prospěšné i z mnoha dalších důvodů. Pomáhá například snižovat cholesterol, chrání před rakovinou a tělu dodává přirozenou energii.

Závislost na nosním spreji může být nebezpečná. Jak se jí zbavit? • Každého z nás čas od času postihne nachlazení a s ním spojená rýma. V takových případech obvykle sáhneme po spreji do nosu, který nás spolehlivě zbaví obtíží. Tyto výrobky mají ovšem jeden nebezpečný vedlejší účinek. Mohou být návykové a zdraví škodlivé.

Předávkování vitamínem A může mít fatální následky. V ohrožení jsou hlavně kosti • V oblasti zdravého stravování platí víc než kdekoli jinde, že všeho moc škodí. Příkladem může být nadměrná konzumace a následné předávkování vitamínem A. Ten sice potřebujeme ke správnému fungování našeho těla, ale podle vědců ve velkém množství hodně škodí.

Předávkování vitamínem A může mít fatální následky.

Chřipka se od běžného nachlazení liší. Jak ji poznat a úspěšně vyléčit? • Chřipková onemocnění mnoho lidí podceňuje, i když na chřipku a komplikace, které způsobuje, u nás ročně zemřou zhruba dva tisíce lidí. „Každý si rád počte o ničivých infektech typu Eboly, píší se o nich romány. Ebola ale zabíjí své oběti v počtu desetitisíců, zatímco chřipka v počtech statisíců,“ upozorňuje MUDr. Silvie Knoppová, vedoucí lékařka se specializací pediatrie z kliniky Canadian Medical.

Některé ořechy podporují imunitu, jiné chrání před rakovinou • Výživoví poradci již delší dobu doporučují zařadit do jídelníčku ořechy. Jejich pravidelná konzumace v určitém množství nejenže dokáže snížit cholesterol, ale funguje i jako prevence rakoviny a dalších onemocnění.

Praha koupila plicní ventilátory. Sloužit budou v Nemocnici Na Františku • Hlavní město Praha zakoupilo tři kusy plicních ventilátorů v hodnotě přes jeden milion korun. Zapůjčilo je Nemocnici Na Františku, která přístroje využije při péči o pacienty ve vážném zdravotním stavu.

Nejdepresivnější den v roce se blíží. Jak zahnat zimní chmury? • Je po Vánocích, peněženka prázdná, venku tma a sychravo a před vámi žádný světlý bod, ke kterému byste se mohli upnout. Pokud vás na začátku roku také přepadá chmurná nálada, nejste v tom sami.

Varovné signály těla na nedostatek vlákniny. Mnohé prozradí stolice • Vláknina je základním předpokladem dobrého trávení. Kromě toho působí preventivně proti vzniku onemocnění cévního a trávicího systému. Řada z nás jí ale v potravě přijímá málo. Nedostatek vlákniny lze naštěstí snadno rozpoznat a dnes si představíme hlavní příznaky.

Účinky jahod na lidské zdraví. Proč se vyplatí jíst je v sezóně? • Sezóna jahod je v plném proudu. České zahrádky v těchto dnech obsypávají červené plody, které znali již staří Římané. Možná vás překvapí, že pro širokou konzumaci se jahody začaly používat až v pozdním středověku, kdy byly pěstovány převážně mnichy.

Léto se naposledy vrátí. Meteorologové slibují tropické teploty • Srpen se sice překulil do druhé poloviny, ale to neznamená, že léto řeklo své poslední slovo. I když teploměr v těchto dnech ukazuje přes den maximálně 24 stupňů, podle meteorologů ještě budeme mít příležitost užít si dosyta tropické teploty. I když pro tento rok už to nejspíš bude naposledy.

Nejčastější mýty o lidském mozku, kterým někteří stále věří • Staří Egypťané považovali za sídlo inteligence srdce. Lékaři v antickém Řecku ale později zjistili, že skutečné řídící centrum člověka se nachází v mozku. V dnešní době o tom již nelze pochybovat. Schopnosti, které má tento rosolovitý orgán, jsou až neskutečné. Přesto se však o něm mezi lidmi šíří několik mýtů, které se nezakládají na pravdě.

Lidský mozek.

Světová zdravotnická organizace varuje před vlivem obrazovek na děti • Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala doporučení týkající se denního režimu u dětí mladších pěti let. Jde o vůbec první takové doporučení, které WHO oficiálně publikovala. Doporučení obsahují například radu, aby v prvních dvou letech života dítě nevysedávalo před televizní obrazovkou či nehrálo počítačové hry, v dalších třech letech by dle názoru WHO takové aktivity neměly zabírat více než hodinu denně. WHO naopak vyzdvihuje význam pohybu a kvalitního spánku pro zdravý vývoj těch nejmladších.

Pesticidy na ovoci a zelenině zničíte v zázračně jednoduchém roztoku • Někteří lidé oplachují jablka z obchodu před konzumací pod tekoucí vodou, jiní je pouze otřou rukávem. Studie vědců z University of Massachusetts ale zjistila, že ani jedna z těchto metod není příliš účinná, pokud chcete z jablka odstranit zdraví škodlivé pesticidy.

Chuť jako nejdůležitější smysl. Funguje už před narozením a zásadně se mění s věkem • Jediný lidský smysl, při jehož absenci můžeme snadno zemřít, i když si to vůbec neuvědomujeme. V průběhu života se mění a může nás pořádně potrápit. Není to zrak, ani sluch, které vás asi napadnou jako první.

Pražští hygienici si posvítili na kvalitu fritovacích olejů ve stáncích • Na sledování kvality olejů při fritování v rámci příprav smažených pokrmů v nejrůznějších provozovnách nabízejících stravovací služby se v nedávné době zaměřila Hygienická stanice hlavního města Prahy.

Fritování je oblíbený způsob přípravy pokrmů.

Kiwi je napěchované zdravím. Jeden druh můžete pěstovat i na zahradě • Kdo by neznal zelené kiwi?! To, které běžně nakupujeme v našich obchodech, s hnědou chlupatou slupkou a zelenou dužinou, jsou plody, jejichž předkem je aktidinie lahodná (Acitidinia deliciosa). Tohle ovoce má svůj původ v Číně, avšak v průběhu let se začalo pěstovat po celém světě. Roste na popínavých dřevinách a z jednoho dospělého stromku či keře se údajně sklidí kolem 200 kg plodů.

Perlivá voda způsobuje řadu zdravotních obtíží. Proč se jí raději vyhnout? • Pijete často vodu s bublinkami? Podle odborníků děláte chybu. Obyčejná voda obohacená o oxid uhličitý totiž může poškodit zuby. A tím její negativní účinky na organismus nekončí.