Milovníci voňavých bylinek si přijdou na své v Národním zemědělském muzeu na Letné

Kam vyrazit v PrazePetra Domašínská3. dubna 20191 minuta čtení

Foto: Archiv

Muzejní dvůr Národního zemědělského muzea provoní poslední dubnovou sobotu bylinky. Třetí ročník Bylinkového dne nabídne burzu bylinkového sortimentu, ale i bohatý doprovodný program.

Návštěvníci Národního zemědělského muzea na Letné si budou moci v sobotu 27. dubna od 10 do 17 hodin vybrat a zakoupit sazenice a semena tradičních i méně známých bylin, ale i sušené bylinky, čaje, sirupy, čatní, pesta a mnoho dalších dobrot, ve kterých hrají bylinky hlavní roli, ale i voňavou bylinnou kosmetiku.

V průběhu dne mohou zájemci navštívit přednášky, s dětmi pohádku Jak čmeláček vítal jaro nebo dětské dílny, zakoupit si Bylinkový workshop v gastrostudiu nebo prolistovat bylinkovou literaturu.

Základní vstupné do Národního zemědělského muzea je 150 Kč. Studenti, senioři a děti nad 140 cm zaplatí 50 Kč. Děti do 140 cm mají vstup zdarma.

Nepřehlédněte

Trojská kotlina se v příštích pěti letech zásadně promění • Oblast Trojské kotliny patří mezi cenná přírodní území, kde si Pražané mohou odpočinout od rušných ulic a náměstí. Aby tato „oáza klidu“ plnila svůj účel i v budoucnu, chystá hlavní město její postupnou revitalizaci.

Zázračné účinky kysaného zelí znali už staří Řekové a Římané. Vitamínová bomba ochrání i před zákeřnou nemocí • S nástupem chladného podzimního počasí začínají lidé častěji stonat. Způsobují to zejména výkyvy teplot, na které není náš organismus během letních měsíců zvyklý. Jak tedy tělu dodat tu správnou podporu?

Pražský hrad zahájí letní turistickou sezónu. Otevřeno bude mít zdarma • Při zahájení sezóny v sobotu 12. května bude možné tradičně zdarma vidět návštěvnické objekty. Hrad letos navíc u příležitosti 100. výročí republiky výjimečně přidá i reprezentační prostory, výstavy a stálé expozice. Nejen Starý královský palác a všechny další návštěvnické objekty, ale i reprezentační prostory v Novém královském paláci budou na Pražském hradě otevřeny v rámci symbolického zahájení letní turistické sezóny v sobotu 12. května 2018. Kromě toho budou volně přístupné výstavy uspořádané k 100. výročí založení ČSR, na III. nádvoří se uskuteční festival dechových hudeb a v Jelením příkopu bude připraven program pro děti. Vstupné zdarma V rámci symbolického zahájení sezóny bude tradičně možné od 9 do 18 hodin zdarma navštívit všechny návštěvnické objekty – kromě zmíněného Starého královského paláce s Vladislavským sálem to bude například katedrála sv. Víta, bazilika sv. Jiří a Zlatá ulička se stálou expozicí. Z liturgických důvodů bude poslední vstup do katedrály sv. Víta návštěvníkům umožněn v 17 hodin. Souběžně budou otevřeny reprezentační prostory v prvním patře Nového královského paláce, do nichž se bude vstupovat majestátní Sloupovou síní vybudovanou podle návrhu Josipa Plečnika. [related-post id="5254"] Od 9 do 18 hodin budou otevřeny také krátkodobé výstavy – Labyrintem dějin českých zemí v Císařské konírně, Doteky státnosti v Jízdárně, Obnova Pražského hradu v Tereziánském křídle a O výstavě Josipa Plečnika 1996 v prostoru pod vyhlídkou v jižních zahradách. Festival dechových hudeb bude po celý den probíhat na pódiu na III. nádvoří, v Jelením příkopu se mohou děti těšit na ukázky výcviku dravých ptáků.

Zdraví stojí Čechy stále více. Výdaje za léky stouply meziročně o 8 procent • Výdaje na zdravotní péči v Česku rostou a tento růst už třetí rok v řadě nabírá stále větší obrátky. V roce 2018 dosáhly úrovně 430,9 mld. Kč a meziročně se tak zvýšily o 11 %. Největší podíl na nárůstu mají výdaje zdravotních pojišťoven a výdaje ze státního rozpočtu. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

Jak funguje DNA? Národní muzeum otevřelo výstavu Doba genová • Jak vlastně vypadá DNA a jakým způsobem se získává v laboratoři? A k čemu je její výzkum užitečný v muzejnictví? Nejen na tyto otázky se snaží odpovědět nová výstava s názvem Doba genová, která je k vidění od 19. července v Nové budově Národního muzea.

Lepší než prášky. Granátové jablko překvapuje účinky na lidské zdraví • Seriózní výzkumy vědců z celého světa ukazují, že pravidelná konzumace semen granátového jablka má velmi pozitivní vliv na mužskou potenci. Zázračné ovoce je ale prospěšné i z mnoha dalších důvodů. Pomáhá například snižovat cholesterol, chrání před rakovinou a tělu dodává přirozenou energii.

Zmírňuje kocovinu, osvěžuje dech a zlepšuje náladu aneb Co všechno dokáže obyčejná voda • 22. března si lidé po celém světě připomínají Světový den vody. Tato životodárná tekutina si zaslouží nejen náš obdiv, ale především to, abychom ji v dostatečné míře denně konzumovali. Pozitivních účinků na náš organismus má celou dlouhou řadu, a to zejména tehdy, když ji pijeme čistou a kvalitní. V Česku je sice kvalita kohoutkové vody na velmi dobré úrovni, přesto se při každodenním pití vyplatí investovat do přístrojů na její filtraci. V následujícím článku jsme pro vás vybrali několik příkladů pozitivních účinků pití vody, o nichž jste možná ještě neslyšeli.

Ghí a přepuštěné máslo. Proč jsou zdravé a v čem se od sebe liší • V receptech především indické kuchyně můžete často narazit na surovinu zvanou ghí. Jedná se vlastně o přepuštěné máslo, které znaly už naše prababičky. Avšak toto tvrzení není úplně přesné. Obě suroviny se totiž od sebe liší.

Ghí a přepuštěné máslo

Úspěch světové úrovně. Pražští botanici vypěstovali vzácnou masožravku • Kurátorům a zahradníkům Botanické zahrady hl. m. Prahy se povedl evropský unikát. Pomocí ručního opylování vypěstovali semena vzácné masožravky láčkovky uťaté (Nepenthes truncata). Po devíti měsících se nyní zahrada může pochlubit četným potomstvem.

Den otevřených dveří ČHMÚ. Zjistěte, jak se předpovídá počasí! • V sobotu 24. března pořádá Český hydrometeorologický ústav Den otevřených dveří. Oslaví tak nadcházející Světový den vody (22. březen) a zároveň Světový meteorologický den (24. březen). ČHMÚ návštěvníkům zpřístupní děvět svých pracovišť po celé České republice. Pražané mají na výběr hned ze dvou poboček. V Praze-Libuši budou prezentovány činnosti radarového, družicového a aerologického oddělení, poznáte vybavení meteorologické zahrádky a stanice imisniho monitoringu. Mimo jiné se dozvíte, co ruší radarová měření, jaké družice meteorologové používají nebo jak vysoko vystoupá balón s radiosondou. V Praze-Komořanech si přijdou na své především zájemci o hydrometeorologii. Pracovníci ústavu vás seznámí se staniční sítí hydrologických a klimatologických stanic a předvedou praktické ukázky přístrojů. Otevřeno bude od 9 do 14 hodin a vstup je zdarma.

„Zdravější“ alternativy cigaret? Odborníci bijí na poplach a požadují přísnější regulaci • Na následky kouření zemře ročně v Česku kolem 18 tisíc lidí, tedy zhruba jedno okresní město. Řada spotřebitelů přešla v poslední době na alternativy běžných cigaret – především zahřívaný tabák a e-cigarety založené na principu vaporizace tekutých náplní. Odborníci ale varují, že tyto produkty rozhodně nejsou tak neškodné, jak se často jejich výrobci snaží prezentovat.

Alternativní kouření

Bolest hlavy si často způsobujeme sami. Na vině jsou tyto zlozvyky • Bolest hlavy čas od času potká každého. Většinou v takových případech sáhneme po pilulce z lékárny, nebo jednoduše počkáme, až nepříjemný stav odezní. Ale upřímně, co když si za bolest hlavy můžeme občas sami? Toto jsou nejčastější příčiny.

Jsou zelené banány zdravější než žluté? Vědci znají odpověď • Banány patří právem mezi nejoblíbenější druhy ovoce. Kromě skvělé chuti se vyznačují i řadou pozitivních účinků na organismus. Lidé se ovšem nemohou shodnout na jedné věci. Je lepší jíst banány ještě nazelenalé, nebo naopak přezrálé? Vědci našli odpověď.

Houbičky jsou semeniště bakterií. Správná hospodyně ví, jak často je měnit • Žádná kuchyně se bez nich neobejde. A to ani v případě, kdy za vás většinu nádobí myje myčka. Houbičky na nádobí jako užitečné pomocnice jsou vždy po ruce. Zároveň ale mohou být i extrémně zrádné.

Houbičky na nádobí

Svět jehličnanů přibližuje letní výstava v Botanické zahradě • Jehličnany obývají naši planetu už od prvohor a od té doby se dokázaly vyrovnat s řadou změn a překážek. Dodnes jsou neodmyslitelnou součástí světové flóry. Jaká tajemství skrývá tato fascinující skupina dřevin? To prozradí letošní letní výstava v Botanické zahradě hl. m. Prahy.

Na Smíchovské náplavce můžete ochutnat speciality asijské kuchyně • Již pátý ročník největší přehlídky exotických chutí a vůní Asia Food Fest se uskuteční v sobotu 12. května 2018 na Smíchovské náplavce. Kromě populární polévky pho, budete moci ochutnat malajskou laksa, ramen či tom yum. Kuchaři vám ve svých wok pánvích připraví např. bun bo nam bo, kung pao, pad thai, stir fry či pad kee mao. Dochucovat se bude sezamovou, sojovou, arašídovou a chilli omáčkou. Jídla budou podtržena vůní a chutí koriandru, šafránu, galangy, zázvoru a kari. Servírovat se budou i chuťovky jako knedlíčky gyoza, pelmeně, plněné závitky, dim sum, satay, kimči, chačapuri, grilované krevety, apod. Kdy a kde Asia Food Fest se koná v sobotu 12. května 2018 od 10:00 do 18:00 hod. na Smíchovské náplavce (Praha 5). Vstupné je 50 Kč, děti do 12 let a držitelé průkazu ZTP mají vstup zdarma.

Používáte opalovací krém správně? Vyhněte se nejčastějším chybám • Léto je v plném proudu a my si tak můžeme dosyta užívat hřejivých slunečních paprsků. Všichni víme, že bez opalovacího krému se vystavujeme velkému riziku. V ohrožení jsou ale i ti, kteří opalovací krém používají špatně. Na co je potřeba při opalování myslet?

Některé ořechy podporují imunitu, jiné chrání před rakovinou • Výživoví poradci již delší dobu doporučují zařadit do jídelníčku ořechy. Jejich pravidelná konzumace v určitém množství nejenže dokáže snížit cholesterol, ale funguje i jako prevence rakoviny a dalších onemocnění.

Načerpejte energii před zimou • S nastupujícím podzimem a blížící se zimou se u mnoha lidí vyskytují pocity únavy a nedostatku energie. Sychravé počasí a nedostatek slunečního světla vám na náladě jistě nepřidá. A to vás ještě čeká předvánoční shon a stres. Jak získat dostatek energie na překlenutí tohoto nepříjemného období roku?

Jak zvládnout kocovinu po bujarém večírku • Každý z nás se alespoň jednou ocitl v situaci, kdy po bujarém večírku zažil nepříjemnou kocovinu. Nevolnost, bolest hlavy, únava - to vše jsou typické projevy, které bychom nejraději vynechali. Jak se tedy s kocovinou popasovat? Zde je několik tipů.