Nový rybník Lipiny v pražských Modřanech je dokončen

ZprávyKristián Vích3. října 20182 minuty čtení

Nový pražský rybník Lipiny.

Foto: Magistrát hl. m. Prahy

V centru pražských Modřan byla dokončena stavba zcela nové vodní plochy – rybníka Lipiny. Název rybníka byl odvozen od místního názvu tohoto území, který je doložený v mapách již v roce 1840.

V lokalitě se původně nacházel zanedbaný topolovo–akátový porost, pod kterým vedl zatrubněný Libušský potok. Ten byl v rámci stavby vyveden na povrch a přes několik průtočných tůní nyní napájí nový rybník.

Dělníci při stavbě odvezli více než 2 500 m³ materiálu. Odstraněny byly také skládky a zbytky menšího zděného objektu, jehož původní využití se již nepodařilo dohledat.

Plocha nového rybníka bude při plné hladině zaujímat více než 5 000 m², čímž se zařadí mezi největší nově budované vodní plochy v Praze. Objem zadržované vody při normální hladině bude více než 8 500 m³.

Oživení Modřanské rokle

Rybník se má stát esteticky hodnotným prvkem Modřan a zároveň novým biotopem pro řadu živočichů a vodních rostlin. I kvůli tomu bylo na dně rybníka ponecháno několik pařezů v zátopě pokácených stromů, které budou úkrytem pro ryby. Nový rybník Lipiny tak rozšíří přírodně cenné území Modřanské rokle, která na rybník bezprostředně navazuje a jejíž osou je Libušský potok.

„Rybník zlepší místní mikroklima a stane se i vítaným rekreačním prvkem pro obyvatele okolních sídlišť,“ říká radní hlavního města Prahy Jana Plamínková.

Do konce roku se ještě počítá se zatravněním okolí nádrže a výsadbou mokřadní rostliny tak, aby se rybník co nejdříve začlenil do okolní krajiny. Na jaro 2019 je připravena dosadba stromů podél hrany rybníka. Vysázeny budou především stromy vázané na blízkost vody – jilmy, olše, duby letní a javory. Celkové náklady na vybudování rybníka Lipiny činily 6,5 milionu korun.

Nepřehlédněte

Na okraji Prahy vznikl nový rybník. Měl by pomoci v boji se suchem • Praha dokončila výstavbu rybníka mezi městskými částmi Běchovice a Dubeč. Nový Lítožnický rybník zabírá plochu 11 hektarů a nachází se na místě původního rybníka, který byl v minulosti vypuštěn a vysušen. Součástí úpravy vodních ploch bylo i zmeandrování Říčanského potoka pod hrází, což přispěje k zadržení vody v místní krajině. 

Unikátní školka v Modřanech. Děti budou chovat zvířata a pěstovat zeleninu • Do dvou let bude mít Praha 12 novou školku. MŠ Mydlinky až pro 112 dětí má být unikátní nejen hospodárným nakládáním s energiemi a technickým řešením, ale i celkovým konceptem udržitelného hospodářství.

Jedny z největších hodin v Praze zdobí novou budovu modřanské radnice • V pražských Modřanech finišuje stavba budovy nové radnice, kam byly právě umístěny nové hodiny. S průměrem ciferníku přesahujícím 4 metry budou patřit mezi největší v Praze.

Stavba tramvajové tratě z Modřan do Libuše má zelenou • Tramvajová síť v Praze se v dohledné době prodlouží o další necelé dva kilometry. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) totiž pro tramvajovou trať Modřany – Libuš získal pravomocné stavební povolení.

Praha začala s rekonstrukcí rybníku Šeberák v Kunraticích • Práce na rekonstrukci kunratického rybníku Šeberák odstartovaly. Akce je součástí dlouhodobého projektu obnovy a revitalizace pražských nádrží. Počítá se s odbahněním rybníka a opravou hráze, výpustného zařízení a bezpečnostního přelivu.

Strážníci v Modřanech našli prázdnou rakev. Neví se, komu patří • Městská policie Prahy 12 se pochlubila kuriózním nálezem, jaký se nevidí každý den.