Pražané v ohrožení. Smrtelně nebezpečný had je na útěku

ZprávyKristián Vích3. října 20182 minuty čtení

Foto: Archiv

Pražská policie od úterního večera intenzivně pátrá po smrtelně jedovaté mambě zelené. Naposledy byl její výskyt zaznamenán v jednom z pronajatých bytů ulici V Bokách v Hlubočepích.

V souvislosti s událostí policie evakuovala obyvatele dotčeného domu a požádala o spolupráci specialisty na odchyt jedovatých hadů. I přes nezbytná opatření a usilovnou snahu policistů i specialistů se dosud nepodařilo nebezpečného živočicha odchytit.

Policisté doporučují Pražanům v okolí maximální obezřetnost, i když je vzhledem k venkovním teplotám nepravděpodobné, že by had opustil zdi domu. V případě zjištění výskytu okamžitě kontaktujte linku tísňového volání 158.

„Okolnosti, za jakých došlo k úniku smrtelně jedovatého hada, jsou předmětem dalšího vyšetřování. Policisté nicméně v této souvislosti prošetřují i předcházející událost, kdy byla z domu odvezena 30letá žena s podezřením na uštknutí. Ta byla podle prvotních informací zároveň jeho chovatelkou,“ sdělil k případu policejní mluvčí Jan Rybanský.

Smrt při uštknutí téměř jistá

Mamba zelená je dlouhý, tenký a vysoce jedovatý stromový had z čeledi korálovcovitých. Žije v houštinách a v zalesněných oblastech Západní Afriky. Jedná se o velmi rychlého, hbitého a útočného had, který loví svou kořist v korunách stromů i na zemi. V oblastech, kde došlo k silnému narušení jejich přirozeného životního prostředí nebo k úplnému vykácení stromů a křovin, se tito hadi stahují do okrajových částí měst.

Jed mamby zelené je podobný jedu ostatních příslušníků rodu mamba, od ostatních se ale liší toxicitou a občas i směsí toxinů. Smrtelná dávka jedu činí 0,7 mg na 1 kilogram tělesné hmotnosti člověka, přičemž průměrná dávka při uštknutí mambou zelenou obsahuje asi 100 mg. Pokud není včas podáno sérum, pacient může umřít na udušení způsobené ochrnutím dýchacího svalstva.

Co dělat, když hada potkáte?

Hadi jsou plachá zvířata, která se brání jen v případě, že na ně šlápnete nebo je zaženete do kouta. Sice neslyší, ale vnímají otřesy půdy, a tak téměř všichni ve volné přírodě většinou zmizí dřív, než si jich stačíte vůbec všimnout.

V případě setkání tedy nemá moc smysl na hada křičet, můžete ale v první řadě zkusit zadupat. Pokud si hada všimnete na poslední chvíli a stojíte u něj už příliš blízko, zůstaňte nehybně stát a počkejte, až se odplazí. Pokud jste na hada šlápli a on vás uštknul, nezbývá nic jiného než okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Nepřehlédněte

Mrtvou krajtu někdo zabalil do igelitové tašky a odhodil do křoví • Pražští strážníci dnes řešili nález mrtvého hada v Praze 13. Zvíře zabalené v igelitové tašce objevil náhodný kolemjdoucí.

Provoz na Pražském okruhu zkomplikovaly hned čtyři nehody za jedno odpoledne • Během necelých tří hodin došlo včera na šesti kilometrech Pražského okruhu D0 hned ke čtyřem dopravním nehodám. Deset minut po patnácté hodině na kilometru 6,5 ve směru na D1 se střetl nákladní vůz s osobním. Nákladní auto zůstalo převrácené na bok ve škarpě. „Vlivem této dopravní nehody jsme museli, s ohledem na tvořící se kolony, přistoupit k blokovému odbavování aut v Lochkovském a Cholupickém tunelu,“ uvedl mluvčí policistů Tomáš Hulan. Při nehodě utrpělo několik osob zranění, pro která byly převezeny z preventivních důvodů do nemocnice. K dalším dvěma dopravním nehodám došlo na okruhu ve směru k D5 v jednu a tu samou chvíli, krátce před 4 hodinou. Obě události se odehrály mezi 4,8 až 6 kilometrem. V jednom případě do sebe narazily dva nákladní vozy. Tato událost se naštěstí obešla bez zranění, vznikla jen větší hmotná škoda na obou vozidlech. O poznání horší byla srážka hned čtyř osobních aut, po které několik osob skončilo v péči přivolaných záchranářů. „Byť u těchto obou dopravních nehod vždy zůstal průjezdný alespoň jeden jízdní pruh, i tak došlo ke znatelnému zpomalení plynulosti silniční dopravy,“ poznamenává mluvčí policistů Hulan. Ke čtvrté, nejzásadnější dopravní nehodě došlo na kilometru 0,5 ve směru k D5 přibližně deset minut před osmnáctou hodinou, kdy se srazily dva kaminony.  Situace byla o to složitější, že jeden z nákladních vozů převážel osm nových osobních aut, která po střetu spadla z korby a byla doslova rozházená jak na pozemní komunikaci, tak i mimo ni. Tato dopravní nehoda úplně zablokovala provoz ve směru k D5 a odstraňování následků zabralo několik hodin. Policisté odkláněli dopravu sjezdem na Jesenici. Na místo dorazil také pracovník odboru životního prostředí. Značná část pohonných hmot z nabouraných vozidel totiž vytekla do kanalizace.

Hledáte pronájem v Praze? Dejte si pozor na podvodné inzeráty! • Pražská policie varuje před podvodnými inzeráty, které nabízejí pronájem bytu za výhodných finančních podmínek. Příběh„pronajímatele“ bývá ve valné většině případů podobný. Vysokoškolsky vzdělaný cizinec žijící v zahraničí, pracující v lukrativním oboru, pořídil pro svého potomka byt v Praze. Ten ho však po určité době z nějakého důvodu přestal užívat (např. dlouhodobá studijní cesta, sňatek v zahraničí či podobně). Cizinec však byt prodat nechce – pro případ, že by se potomek náhodou vrátil. Umístil proto inzerát o jeho pronájmu na internetový server za velmi výhodných podmínek. Nepotřebuje prý vydělat, stačí mu „jen pokrýt náklady“. Na jeden takový inzerát se bohužel v loňském roce nachytala žena z Prahy. Coby zájemkyně o pronájem bytu se přes inzertní stránky zaregistrovala u společnosti, která byt na svých stránkách inzerovala. Následně od společnosti obdržela informaci prostřednictvím mailu, v kterém byly instrukce napsány lámanou češtinou. Na zahraniční účet odeslala „vratnou“ zálohu s tím, že poté proběhne prohlídka bytu. K prohlídce však již nedošlo a žena o své peníze přišla. Podvedená žena proto celou věc ohlásila. [related-post id="7751"] Policista, který je s tímto případem seznámen, objevil v dubnu tohoto roku na inzertních serverech inzerát, kde je stejný byt opět nabízen. Policisté proto varují, aby si zájemci o pronájem v Praze dávali na podobné „lákavé“ nabídky velký pozor.

Podvodný inzerát.

Vražda prodavačky v OC Letňany. Policie zveřejnila fotku podezřelého • Pražští kriminalisté vyšetřují od včerejšího večera vraždu prodavačky v obchodním centru v Letňanech v Praze 9. Mrtvola ženy byla nalezena ve večerních hodinách v zázemí jednoho z obchodů s oblečením. Podle dosavadních zjištění zatím neznámý pachatel přišel do obchodu, tam se převlékl do nových šatů a zavraždil dvaačtyřicetiletou ženu. Následně z obchodu odešel a ještě před tím si z pokladny odnesl nezjištěný obnos peněz. Podezřelého muže, který byl ve věku okolo třiceti let a měl hubenou postavu, zachytily bezpečnostní kamery. K identifikaci podezřelého by mohlo pomoci i oblečení a hodinky, které muž v obchodě zanechal. Jednalo se o plísňové džíny značky Croop Denim, červenou flanelovou košili značky Mustang, černé tenisky značky DC, hodinky Daniel Klein a kšiltovou čepici tmavé barvy značka Mark and Spancer. Podezřelý na místě také zanechal atypický zapalovač červené barvy s nápisem „Sex instructor – first lesson free!“ [gallery size="full" columns="1" ids="9266"] Z obchodu pak muž odešel v novém pánském tmavém obleku značky Otto Berg ve velikosti 50. Stejné značky byly i polobotky, ve kterých z obchodu odešel. [gallery columns="1" size="full" ids="9269"] AKTUALIZACE (12:53): Podezřelého šestadvacetiletého muže kriminalisté vypátrali. Nyní je umístěn v psychiatrické léčebně. Muže se podařilo dopadnout na základě oznámení od rychlé záchranné služby, která policii informovala, že v dopoledních hodinách převážela podezřelého muže z Karlína do psychiatrické léčebny. K jeho dopadení přispěli i lidé, kteří po zveřejnění začali volat na linku 158 informace o pohybu podezřelého z místa činu.

Věci, které po sobě vrah zanechal na místě činu.

VIDEO: Mladý muž sahá ženám do rozkroku. Pátrají po něm policisté • Kriminalisté třetího policejního obvodu řeší dva případy výtržnictví se sexuálním podtextem, které se staly u stanice metra Ládví 16. a 17. srpna ve večerních hodinách. „V obou případech si podezřelý vyhlédl ženy v metru, šel za nimi a v blízkosti výstupu z metra jim sáhl pod sukni do rozkroku, přičemž se jim snažil strhnout kalhotky. Poté, co se poškozené ohradily a okřikly ho, se dal muž na útěk,“ popisuje policejní mluvčí Jan Daněk. Podezřelému muži je přibližně 25 až 30 let. Měří 180 cm, má světlou pleť a tmavší na krátko ostříhané vlasy. Oblečený byl do tmavě modrého trička s nápisem PLAY a riflových kraťasů. Na nahou měl pantofle nebo sandály. Hovořil s ukrajinským přízvukem. „Podezřelého muže zachytily kamery a nyní pátráme po jeho totožnosti. Jestliže ho někdo poznává, ať se ozve na linku 158. Za trestný čin výtržnictví hrozí pachateli v případě dopadení a odsouzení až dvouletý pobyt za mřížemi,“ dodal mluvčí Daněk.

Cizinci v letadle zpívali nacistickou hymnu. Hrozí jim vězení • Kriminalisté z odboru extrémismu a terorismu se zabývají incidentem, ke kterému došlo v pátek večer na palubě letadla směřujícího z německého Düsseldorfu do Prahy.

V centru Prahy se zřítila část budovy. Pět lidí zůstalo zavaleno v sutinách • V Mikulandské ulici v centru Prahy se v úterý dopoledne zřítila část budovy, která momentálně prochází rekonstrukci. Hasiči z trosek vyprošťují zavalené dělníky. Tři z nich už jsou v péči zdravotnické služby, další dva na záchranu teprve čekají. V ulici Mikulandská se na stavbě zřítila část budovy, 4 zavalené lidi momentálně vyprošťují @HasiciPraha. Na místě zasahují 4 posádky RZP, 2 lékařské posádky a inspektor. Podrobnosti upřesníme.@PolicieCZ pic.twitter.com/znbHlIc15F

VIDEO: Kapsář okradl muže v kavárně o dvacet tisíc korun • Kriminalisté pátrají po muži, který je podezřelý z kapesní krádeže v obchodním centru v Praze 4. Neznámý muž s ženou přišli do kavárny v OC Arkády Pankrác a vyhlédli si muže, který si nechal bundu přehozenou přes židli. Podezřelý si přisedl zády a skrze svou bundu poškozenému odcizil peněženku s doklady, ve které se nacházelo dvacet tisíc korun.. Celou krádež zachytila kamera. Policisté žádají všechny, kdo podezřelého muže a ženu poznávají, aby se ozvali na linku 158. Případ je prošetřovaný pro podezření ze spáchání trestného činu krádež, za což pachateli v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta. Policisté zároveň upozorňují na to, aby si lidé v takto odložených svršcích nenechávali nic cenného. Jak je vidět i z tohoto případu, nikdy nevíte, co se vám děje za zády.

Mladík chce skoncovat se životem. Policisté prosí veřejnost o pomoc • Pražští policisté žádají veřejnost o pomoc. Pátrají po mladém muži, který chce údajně spáchat sebevraždu.

Pohřešovaný mladý muž chce skoncovat se životem.

Půjčil si Ferrari za 6 milionů, ale slehla se po něm zem • Policisté pátrají po muži, který si minulé úterý vypůjčil vůz značky Ferrari v hodně 6 milionů korun.

Vloupání do aut rapidně přibylo. Řidiči si za to ale často mohou sami • Pražským kriminalistům se podařilo za poslední měsíc poslat do vazby celkem jedenáct pachatelů, kteří se vloupávali do zaparkovaných vozidel v centru Prahy. V posledních měsících podobných případů enormě přibylo.

Zloděje motorky přistihl policista v civilu. Při zatýkání pomohla jeho fena • K poměrně kurióznímu případu došlo minulý týden v pátek na Praze 4. Dva mladí muži se pokoušeli ukrást luxusní motorku. K jejich smůle si jich ale všiml policista v civilu, který právě venčil svého psa.

V OC Smíchov je bomba, vyhrožoval muž. Poslechněte si záznam telefonátu • Pouhý den stačil pražským kriminalistům k dopadení muže, který dvakrát vyhrožoval, že je v nákupním centru na Smíchově uložená bomba. Nyní mu hrozí, že příštích 12 let stráví za mřížemi. „V pondělí a v úterý spustil nyní již stíhaný pětadvacetiletý muž policejní manévry v nákupním centru na Smíchově. Telefonicky totiž oznámil, že je v nákupním centru uložena výbušnina a požadoval značnou sumu peněz. Policisté proto museli celou budovu evakuovat, prohlédnout a na několik hodin ji uzavřít. Musela být omezena městská hromadná doprava a uzavřeno bylo nejbližší okolí budovy. To vše samozřejmě zkomplikovalo život velkému množství lidí a způsobilo velké finanční ztráty,“ informuje policejní mluvčí Jan Daněk. Provedená prohlídka budovy byla negativní a žádná bomba se v ní nenašla. Policisté následně okamžitě rozjeli vyšetřování a velmi brzy se dostali na stopu podezřelého muže, kterého v úterý odpoledne zadrželi na Smíchově. Měl splín Muž se u výslechu k výhružkám přiznal. Jako motiv uvedl že, měl splín a nic lepšího ho nenapadlo. Na závěr výslechu svého jednání litoval a omlouval se. Ani tato lítost ale nic nemění na faktu, že mu nyní za jeho neuvážený telefonát hrozí až dvanáctiletý trest odnětí svobody. Případ je vyšetřovaný pro trestný čin vydírání. Zároveň probíhá vyčíslení škody, která dosáhne několika milionů korun.

VIDEO: Skořápkáři okrádali turisty na Karlově mostě. Používali osvědčenou fintu • Kriminalisté zadrželi organizovanou skupinu skořápkářů, kteří na Karlově mostě vydělávali nepoctivou hrou. Podvodníkům hrozí až osm let vězení. „Kriminalisté prvního policejního obvodu z tzv. kapsatýmu si všimli, že se na Karlově mostě začala objevovat skupina několika osob, které hrají skořápky a obírají tak náhodné kolemjdoucí. Tuto skupinu kriminalisté několik týdnů sledovali, aby si byli jisti, kdo všechno je do hry zapojen. Jak se pak ukázalo, jednalo se o šest mužů a jednu ženu, kteří měli jasně rozdělené role,“ říká k případu policejní mluvčí Jan Daněk. Jeden člen skupiny hru přímo provozoval a ostatní dělali, že jsou hráči a vyhrávají nemalé částky. To mělo nalákat potencionální hráče, kteří se zastavovali a po chvilce sledování hry nabyli dojmu, že je snadné vyhrát. Opak byl pravdou a o peníze samozřejmě přišli. Další členové organizované skupiny měli za úkol hlídat, jestli nejde policie a v případě hrozícího nebezpečí kumpány varovat. „Právě to, že osoby měly jasně rozdělené úkoly a byly organizované, mělo vliv na následnou právní kvalifikaci případu. Konkrétně se tedy jedná o trestný čin provozování nepoctivých her a sázek, kdy v případě organizované skupiny hrozí pachatelům trest odnětí svobody až na osm let,“ dodává mluvčí Daněk. Kriminalisté podali podnět na vzetí obviněných do vazby, což soud akceptoval u jednoho z nich, hlavního organizátora.

Okradl stařenku o celoživotní úspory. Policie prosí veřejnost o pomoc • Pražští kriminalisté pátrají po muži, který ve čtvrtek 30. ledna napadl v ulici Stroupežnického v Praze 5 mladíka a odcizil mu jeho mobilní telefon.

OBRAZEM: Bouračka v centru Prahy. Policistům z hořícího auta pomáhali kolemjdoucí • V sobotu krátce po půl osmé ráno vyjížděly všechny složky Integrovaného záchranného systému do Ječné ulice v Praze 2, kde došlo ke střetu dvou osobních motorových vozidel, z nichž jedno bylo policejní. To v důsledku střetu skončilo na přilehlém chodníku a začalo hořet. Policistům z hořícího vozu pomohli kolemjdoucí, řidičku z druhého vozu museli vyprostit přivolaní hasiči. Ti rovněž zajistili místo události proti požáru a předali ho dopravním policistům. Všichni účastníci nehody skončili v péči záchranářů. Prvotní informace ukazují, že policisté jeli se zapnutým výstražným a zvukovým zařízením na tísňové volání. Okolnosti celé dopravní nehody a míra zavinění jednotlivých účastníků bude předmětem dalšího vyšetřování. [gallery size="full" columns="1" ids="9779,9778,9780"]

VIDEO: Zdrogovaný muž škrtil svoji matku. Zemřela by, nebýt pohotovosti souseda • Mladý muž pod vlivem drog brutálně napadl svoji matku. Strážníci ho museli zpacifikovat. Agresor byl převezen na psychiatrii a případem se budou dálezabývat policisté.

Zmije na člověka sama od sebe nezaútočí. Přesto je nutná obezřetnost • Již třetí generaci jediného jedovatého hada žijícího na našem území – zmije obecné – odchovává v těchto dnech Zoo Praha. Její chovatelé se v zázemí starají o dvoutýdenní, zhruba dvaceticentimetrová mláďata, která se narodila ve venkovní expozici na Zakázance.

Neznámý útočník brutálně zmlátil cestujícího v metru. Pátrá po něm policie • Pražští kriminalisté vyšetřují bezdůvodné brutální napadení cestujícího v pražském metru. K incidentu došlo začátkem září ve stanici Skalka na lince A. Policistům se dosud nepodařilo útočníka vypátrat, a proto se nyní obracejí na veřejnost s prosbou o pomoc.

Pod falešnou identitou oklamal dvě nemocnice i přítelkyni. Hrozí mu osm let vězení • Kriminalisté čtvrtého policejního obvodu pátrají po totožnosti muže, kterému byl na cizí kartu pojištěnce voperován v nemocnici v Praze 4 kardiostimulátor. Zdravotní pojišťovně tím vznikla škoda ve výši tři čtvrtě milionu korun. Muže nejdříve ošetřovali v druhé polovině roku 2012 v nemocnici v Kolíně. Následně byl převezen do nemocnice v Praze 4, kde podstoupil dvojnásobnou hospitalizaci a voperování kardiostimulátoru. Poté se muž dostavil ještě několik kontrol. Na poslední, která měla být v květnu 2017, už ale nepřišel. Policisté řeší případ od srpna 2017. Zatím se jim podařilo získat fotografii hledaného a dopátrali se i jeho bývalé přítelkyně, se kterou žil asi tři roky. Jak se později zjistilo, i jí o své pravé totožnosti lhal. Muž tehdy vystupoval pod jménem Daniel Aubrecht. V souvislosti s vyšetřováním už byly zahájeny úkony trestního řízení pro trestný čin podvod, za což hrozí až osm let odnětí svobody. Pokud muže na fotografii poznáváte, nebo máte informace místě jeho pobytu, ozvěte se na linku 158. [related-post id="10187"]