Na Staroměstskou radnici loni zavítalo téměř 700 tisíc návštěvníků

ZprávyPražskýDEN.cz31. ledna 20202 minuty čtení
Staroměstská radnice v Praze patří mezi vyhledávání cíle turistů.

Staroměstská radnice v Praze patří mezi vyhledávání cíle turistů.

Foto: Prague City Tourism

Staroměstská radnice zaznamenala v loňském roce rekordní návštěvnost od sjednocení vstupného v roce 2017. Vstupními dveřmi prošlo celkem 695 000 lidí. Největší počet návštěvníků, necelých 78 000, zavítal na radnici již tradičně v prosinci. V průměru tak na konci roku na Staroměstskou radnici přišlo 2 500 lidí denně. Nejslabší byl naopak únor, kdy přišlo 40 000 návštěvníků

Prosinec byl rekordní také z hlediska počtu prodaných mVstupenek. Jejich počet běžně nepřesahuje 1 500 kusů měsíčně, v prosinci 2019 si jich ale návštěvníci koupili přes 7 000. A to i přes to, že začátkem sezóny byly zavedeny časové sloty pro jejích nákup. Podařilo se tak zamezit přetíženosti některých částí objektu a zároveň udržet výhody.

„Rekordní návštěvnost zaznamenala nejen Staroměstská radnice samotná, ale povzbudivé výsledky přinesl i pátý ročník akce Radnice dokořán 2019. Tentokrát jsme radnici otevřeli na rekordních 9 dní a přilákali 2600 domácích návštěvníků. Radnice dokořán tak zůstává jedním z našich nejdůležitějších projektů zacílených na Pražany a domácí návštěvníky. Kultivovat náš vztah s nimi je jednou z našich hlavních priorit a jsem proto velmi rád, že se nám podařilo vytvořit tak atraktivní již tradiční akci,“ říká Petr Slepička, který je pověřen řízením Prague City Tourism.

Na přelomu roku dostali zaměstnanci Staroměstské radnice za úkol vést statistiky národnostního složení návštěvníků. Díky těmto datům bylo zjištěno, že v období Vánoc na radnici v největším počtu zavítali návštěvníci z Itálie, Spojených států amerických, Francie, České republiky a Německa. Po Novém roce pak nejčastěji přicházeli hosté z Itálie, Ruska, Jižní Koreje, Francie a České republiky.

Nepřehlédněte

Počet turistů v Praze nadále roste, i když už pomaleji • Nárůst počtu návštěvníků v hlavním městě nadále zpomaluje. V loňském roce do Prahy zamířilo pouze o 1,7 % více hostů než v roce 2018. Návštěvníků z Číny začalo ubývat již ve druhém čtvrtletí. Výrazné přírůstky jsou naopak evidovány u hostů z Ukrajiny (+28,9 %), Japonska (+16,5 %) nebo Tchaj-wanu (+16,4 %). Údaje zveřejnila agentura Prague City Tourism.

Turisté na Karlově mostě.

OBRAZEM: Staromák přivítal Ester Ledeckou a další úspěšné české olympioniky • Česká olympisjká výprava se vrátila z korejského Pchjongčchangu. Letoun s našimi reprezentanty dosedl na pražském Letišti Václava Havla krátce po půl druhé odpoledne. V 15 hodin odstartovalo slavnostní přivítání na Staroměstském náměstí. Podívejte se, jak to na místě vypadalo. #ester #esterledecka #oldtownsquare #staromak #olympiada #zlatamedaile #olympics #olympicsgames #olympicgames #olympicgames2018 #zimniolympijskehry #ledecka #superg #prague #praha #pictureoftheday #staromestskenamesti #zoh #zoh2018 #czechrepublic #cesi #fandime #snowboarding

Praha hledá vánoční strom pro Staroměstské náměstí. Ve hře je 10 tisíc korun • Pořadatel největších vánočních trhů v České republice, společnost Taiko, vyhlašuje už posedmé soutěž o nejvhodnější strom pro Vánoční trhy v centru Prahy 2018. Dominantu Staroměstského náměstí může přihlásit každý. Autor vítězného tipu získá odměnu 10 tisíc korun. „Stačí být jeho majitelem, nebo jen o hezkém jehličnanu vědět a dát nám tip. Náš tým už se o vše postará. Vítěz obdrží symbolickou finanční odměnu,“ uvádí společnost Taiko na svém webu. Návrhy můžete zasílat na webu trhypraha.cz/vanocni-strom až do 15. září. Ideálním stromem, který organizátoři hledají, je smrk ztepilý. Může se nacházet na soukromém pozemku i veřejném prostranství. Zasílat lze tipy na stromy, které je nutné z bezpečnostních důvodů pokácet, případně stojí na stavebních pozemcích. Růst může kdekoli v Česku, ale místo musí být dobře přístupné pro těžkou techniku. Strom musí být zdravý, o jeho umístění na vánočních trzích rozhodnou dendrologové. Nazdobený vánoční strom se na Staroměstském náměstí letos poprvé slavnostně rozsvítí 1. prosince.

Praha hledá vánoční strom. Autor vítězného tipu může získat slušné peníze • Rtuť pražských teploměrů se v těchto dnech doslova vaří. Ale to nic nemění na skutečnosti, že za čtyři měsíce už budeme pomalu usedat ke štědrovečerní tabuli. Praha proto již usilovně hledá strom pro letošní adventní trhy na Staroměstském náměstí.

Úbytek turistů v Praze v číslech. Je to zdrcující propad, říká radní • Hlavní město zaznamenalo během prvních tří měsíců tohoto roku téměř 94,6% pokles v cestovním ruchu oproti roku 2019, kdy cestovní ruch ještě nepoznamenala pandemie. Návštěvníků do Prahy přijelo v tomto období nejméně od začátku pandemie. Propad je srovnatelný s druhým čtvrtletím roku 2020, kdy platil v České republice tzv. první lockdown. V této době se cestovní ruch v metropoli propadl o více než 93 procent.

Na Velikonoce přijede do Prahy přes 300 tisíc turistů • Během dvou velikonočních týdnů očekává Prague City Tourism zhruba 270 tisíc zahraničních návštěvníků a přibližně 50 tisíc domácích turistů, téměř stejné množství Čechů do Prahy přijede na jednodenní výlet.

Zákaz pivních kol platí, rozhodl soud. Praze se vrací důstojnost, říká radní • Opatření Magistrátu hl. m. Prahy, které zakazuje provoz dopravních prostředků, na nichž cestující mohou zároveň popíjet alkohol, je i nadále v platnosti. Městský soud v Praze se rozsudkem z tohoto týdne přiklonil na stranu hlavního města a zamítl žalobu provozovatelů této atrakce na zrušení opatření.

Novinka. Primátor Hřib bude letos poprvé rozdávat i houbového kubu • Stalo se již neodmyslitelnou tradicí, že vedení hlavního města na Štědrý den zdarma rozdává rybí polévku na Staroměstském náměstí. Nové vedení Prahy tento zvyk rušit nebude, ale chystá několik změn.

Zdeněk Hřib.

Na Petříně otevřeno informační centrum pro turisty • Uvnitř Petřínské rozhledy, jedné z nejnavštěvovanějších pražských památek, bylo otevřeno nové informační centrum. Návštěvníci zde získají všechny potřebné turistické informace nebo se dozví řadu zajímavostí, které s rozhlednou a petřínským vrchem souvisí. Také si zde mohou objednat komentované vycházky s průvodci.

Obdivovat krásy Prahy přijelo loni přes 7 milionů turistů • Množství domácích a zahraničních turistů v Praze se neustále zvyšuje a ani rok 2017 nebyl výjimkou. Loni Prahu navštívilo celých 7 650 000 osob a počet přenocování se vyšplhal na rekordních 18 000 000. Do hlavního města míří stále více Rusů, Číňanů a Korejců. „Z hlediska návštěvnosti rok 2017 překonal rekordy z let předchozích. Velmi nás těší, že Praha zůstává vyhledávanou a oblíbenou destinací, dokonce se zájem neustále zvyšuje. To samozřejmě vypovídá o dobře zvolené marketingové strategii a vysoké kvalitě nabízených služeb, výraznou roli hraje pochopitelně také bezpečnost, množství přímých leteckých spojení a celkový nárůst městské turistiky v Evropě,“ říká tisková mluvčí Prague City Tourism Barbora Hrubá.

Vánoční strom pro Prahu připraven. Osud letošních trhů ale nejistý • Staroměstské náměstí v Praze by letos o Vánocích mohl ozdobit strom ze středních Čech. Smrk ztepilý, který vyrostl nedaleko Jílového u Prahy na soukromém pozemku, vzešel z tipů od veřejnosti. Stále však není jisté, jestli se letošní vánoční trhy vůbec uskuteční.

Nová výstava na Vítkově přibližuje 130 let české turistiky • V Národním památníku na Vítkově je od pátku 31. května k vidění nová výstava s názvem Zdrávi došli!, která vznikla ve spolupráci s Klubem českých turistů. Ten slaví v letošním roce 130. výročí od prvního vydání Časopisu turista a výročí historicky první turisticky značené trasy. Výstava zároveň připomene, že v loňském roce tomu bylo 130 let od založení Klubu českých turistů.

MS v hokeji: Praha zřídí projekci zápasů na Staromáku, pokud postoupíme do semifinále • Česká republika v posledních dnech žije hokejovým mistrovstvím světa. Pokud Český národní hokejový tým postoupí do semifinále a finálových utkání, zřídí pražský magistrát na Staroměstském náměstí velkoplošnou projekci těchto zápasů. Ta bude podobná jako v minulých letech. Pokud by se pak český tým dočkal zlaté medaile, uskuteční se i slavnostní uvítání týmu v centru Prahy. „Pražští fanoušci české hokejové reprezentace jsou zvyklí v případě postupu našeho týmu do závěrečných bojů společně fandit na Staromáku. Ani letos je o tento zážitek nechceme ochudit,“ uvedl k plánu náměstek primátorky Petr Dolínek. Staroměstské náměstí je tradiční volbou místa pro oslavy případného vítězství. Už v minulých letech se město rozhodlo organizovat projekci pro fanoušky na tomto historickém náměstí, kam se vejde až 15 tisíc lidí. „I letos patří naše reprezentace mezi favority na účast v závěrečných bojích turnaje. Držme palce ve čtvrtečním čtvrtfinále, aby se poté o víkendu mohlo společně fandit na Staroměstském náměstí v bojích o medaile,“ dodal náměstek primátorky Dolínek.

OBRAZEM: Na nároží Staroměstské radnice se vrátila socha Madony • Madona ze Staroměstské radnice je už opět na svém místě. Dělníci ji tam nainstalovali ve čtvrtek dopoledne za pomoci jeřábu. Na jihovýchodní nároží byla osazena již několikátá kopie, tentokrát je však na první pohled k nerozeznání od původní sochy ze 14. století. Autorem je sochař René Tikal. Instalovaná socha madony váží zhruba 350 kg a je prakticky v životní velikosti. „Figura Panny Marie má typické gotické esovité prohnutí, v pravé ruce přidržuje Ježíška, na hlavě má pak korunu a v levé ruce žezlo. Jsem velice rád, že se tato socha opět vrátila na své místo a věřím, že ji ocení všichni návštěvníci nejen orloje, ale také Staroměstského náměstí. Jde o věrnou kopií sochy ze 14. století, která bude ozdobena pozlacenými atributy,“ řekl radní hl. m. Prahy Jan Wolf. Na nároží Staroměstské radnice se vystřídalo několik kopií, ta poslední pochází z roku 1988 a jde o umělý kámen. Dochovaná kopie z umělého kamene bude vystavena na připravované výstavě o rekonstrukci věže, následně bude podrobena restaurátorskému zásahu a dále umístěna v suterénu Staroměstské radnice. Originál sochy je uložen v Muzeu hlavního města Prahy a pochází ze 14. století. [gallery size="full" columns="1" ids="12270,12271,12272"]

Praha očekává více turistů z Asie. Korean Air obnoví přímou linku do Soulu • Navštívit hlavní město Jižní Koreje bude pro Pražany již brzy výrazně pohodlnější. Po třech letech dojde k obnovení pravidelné přímé letecké linky z Letiště Václava Havla do Soulu od společnosti Korean Air.

Praha chce, aby průvodci turistů museli skládat zkoušky • Rada hlavního města se vrhla na řešení problémů s průvodci po Praze. Ti totiž údajně často provádějí turisty po historickém centru bez základních znalostí města. Radní projednali návrh novely zákona, který si klade za cíl průvodcovství zpřísnit na vázanou živnost. Její získání by podléhalo splnění podmínky odborného vzdělání, případně složení rekvalifikační zkoušky. V současnosti může být průvodcem každý, kdo má živnost, což by se mělo změnit. „Změna se týká průvodcovské činnosti v cestovním ruchu, protože tato oblast není dostatečně ošetřena. Chceme tím vyřešit situaci, kdy jsou často nabízeny průvodcovské služby i lidmi, kteří nemají znalost Prahy a pražských reálií, a tudíž jsou ty služby velmi nekvalitní,“ uvedla pražská primátorka Adriana Krnáčová. V praxi to znamená, že každý, kdo by ve městě chtěl vykonávat průvodcovskou činnost, by musel mít vzdělání v oblasti cestovního ruchu, historie – například dějin architektury či umění - nebo potřebnou rekvalifikaci. Předpokladem k získání rekvalifikace by pak byla zkouška mimo jiné z historie, umělecké historie, instruktáže k pražským památkovým objektům a nejzajímavějším turistickým trasám. Návrh novely zákona musí nejdříve schválit pražské zastupitelstvo, následně pak poslanci a senátoři. „Nechceme tu suplovat roli ministerstev, ale je pravda, že toto je problém, který se týká především Prahy, a musíme jej vyřešit v nejbližší možné době,“ dodala primátorka Krnáčová.

Staroměstské náměstí.

Tramvajová linka 42 se osvědčila. Jezdit bude celoročně • Turistickou tramvajovou linku 42 zavedla Praha zkušebně letos v červenci. Propojuje nejvyhledávanější turistické cíle v centru a její trasa se podle zástupců Prague City Tourism osvědčila, takže zůstane v provozu celoročně.

Rozsvícení vánočního stromu uvidí Pražané pouze na videu • Kvůli aktuální pandemii koronaviru se v letošním roce slavnostní rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí neuskuteční. Pražané přesto o tuto událost nepřijdou. Video z události bude k vidění na sociálních sítích.

Turistů v Praze během nouzového stavu výrazně ubylo • Ve 2. čtvrtletí letošního roku do Prahy podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) přijelo pouhých 138 187 hostů. Jedná se o více než 93% pokles oproti stejnému období roku 2019. Jasně se tak projevil dopad pandemie viru covid-19.

Praha už nechce alkoturisty. Spouští novou kampaň za desítky miliónů • Pozvednout status Prahy jako města, kde i náročnější klientela nalezne to, co hledá. S tímto cílem odstartuje ve středu digitální reklamní kampaň městské organizace Prague City Tourism (PCT) a dalších partnerů. Vyjde na 40 miliónů korun.