Na Petříně otevřeno informační centrum pro turisty

ZprávyPražskýDEN.cz21. června 20212 minuty čtení

Petřínská rozhledna

Foto: Unsplash

Uvnitř Petřínské rozhledy, jedné z nejnavštěvovanějších pražských památek, bylo otevřeno nové informační centrum. Návštěvníci zde získají všechny potřebné turistické informace nebo se dozví řadu zajímavostí, které s rozhlednou a petřínským vrchem souvisí. Také si zde mohou objednat komentované vycházky s průvodci.

„Dlouhodobě na Petříně chybělo pro návštěvníky místo, kde by se mohli informovat o možnostech, jak strávit den na petřínském vrchu, dozvědět se zajímavosti nejen o rozhledně a zeptat se i na další turistické informace, které je budou zajímat,“ popisuje Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy pro oblast kultury a cestovního ruchu.

Zřízením Informačního centra Petřínské rozhledny chtějí zástupci městské společnosti Prague City Tourism celý petřínský vrch oživit. Proto navázali spolupráci i s dalšími institucemi, jako je Štefánikova hvězdárna nebo Strahovský klášter a propojí tak jednotlivé aktivity, aby zde návštěvníci mohli strávit celý den.

„Chceme postupně možnosti aktivit na celém Petříně rozšiřovat tak, aby zde našli vyžití všechny věkové kategorie. Je to unikátní místo, které patří k nejnavštěvovanějším turistickým místům v zemi a tomu musí odpovídat i jeho nabídka,“ doplňuje František Cipro, předseda představenstva Prague City Tourism. 

Prague City Tourism spravuje Petřínskou rozhlednu spolu s dalšími sedmi pražskými turistickými objekty a čtyřmi turistickými informačními centry. Informační centrum Petřínské rozhledny nebude mít povahu klasického turistického informačního centra. Smyslem je především zpříjemnit lidem celou návštěvu místa. 

Nepřehlédněte

Petřínská rozhledna na jednu noc zhasne. Uctí tak památku obětí covidu • Nejznámější pražská rozhledna tento měsíc slaví 130 let od zahájení stavby. Dokončena byla ke konci roku 1891 a ještě v prosinci téhož roku se na ní rozsvítilo její první slavnostní osvětlení. Dnes hlavní město rozhlednu pravidelně využívá jako světelný symbol, kterým upozorňuje na významné dny nebo světové události.

Autem na Petřín se už nedostanete. Praha nainstalovala nové sloupky • S blížícím se jarem lákají pražské parky stále více návštěvníků. Ti jistě velmi ocení nově vybudované mechanické zábrany proti nepovoleným vjezdům automobilů, které v posledních letech znepříjemňovaly pobyt v parku na Petříně.

Nová výstava na Vítkově přibližuje 130 let české turistiky • V Národním památníku na Vítkově je od pátku 31. května k vidění nová výstava s názvem Zdrávi došli!, která vznikla ve spolupráci s Klubem českých turistů. Ten slaví v letošním roce 130. výročí od prvního vydání Časopisu turista a výročí historicky první turisticky značené trasy. Výstava zároveň připomene, že v loňském roce tomu bylo 130 let od založení Klubu českých turistů.

Nejvyšší vrch v Praze? Vítkov, Petřín ani Bílá Hora to není. O tomhle místě málokdo ví • Víte, které místo v Praze je nejvyšší? Pokud hádáte Petřín, Vítkov nebo snad Bílou Horu, jste na omylu. Za nejvýše položeným přírodním bodem byste se museli vydat až na západní hranici města.

Teleček je nevyšším místem v Praze. Nejedná se ale o kopec.

Lanovka na Petřín obnovuje provoz v omezeném režimu • V pondělí 11. května v 9 hodin ráno zahájí Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) provoz lanové dráhy na Petřín v omezeném režimu, který vyplývá z platných mimořádných opatření vlády ČR.

Lanová dráha na Petřín slouží veřejnosti od 25. července 1891.

Lanovka na Petřín dosluhuje. Chystá se kompletní rekonstrukce • Dopravní podnik chystá rekonstrukci tratě lanovky na Petřín a nákup nových vozů. Stávající infrastruktura pochází z první poloviny 80. let a podle diagnostické studie je její zbývající životnost maximálně 4 až 5 let. Na novou podobu vozů Praha vypíše designovou soutěž.

Kaplička na Petříně prošla kompletní rekonstrukcí • Hlavní město nechalo opravit kapli sv. Kříže u rozhledny v parku na Petříně. Památka byla dlouhá léta v havarijním stavu. Mimo jiné do ní zatékala voda. Rekonstrukce vyšla celkem na 2,8 milionu korun.

Turismus v Praze chytá nový dech. Návštěvníků mírně přibylo • Praha za druhý kvartál tohoto roku, tedy období od dubna do června, pocítila v rámci příjezdového cestovního ruchu mírné zlepšení. Praha, stejně jako loňský rok ve druhém kvartálu, přivítala zejména domácí turisty a návštěvníky z okolních zemí. Do Prahy dorazilo podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) 252 427 hostů.

Oslavy 17. listopadu v Praze. Slavnostní nasvícení rozhledny i vlajky v ulicích • V rámci oslav 32. výročí sametové revoluce vyvěsí městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP) v historickém centru města státní vlajky a Petřínská rozhledna se rozsvítí do barev národní trikolory.

V cestovním ruchu je zaměstnáno téměř 8 procent Pražanů • Cestovní ruch v roce 2018 reprezentoval 2,9 % hrubého domácího produktu a zaměstnával 240,6 tisíce osob. Třetinou se na tvorbě ekonomických ukazatelů podílela Praha. Klíčovým oborem zůstává turismus také pro Karlovarský kraj. Vyplývá to z dat, která zveřejnil Český statistický úřad.

Praha chce přilákat tuzemské turisty. Chystá kampaň i výhodnější vstupné • Na letošní sezónu chystá hlavní město ve spolupráci s Prague City Tourism kampaň lákající do Prahy tuzemské návštěvníky, kterým chce také Praha nabídnout benefity na vstupném. Čeští návštěvníci mohou alespoň částečně zmírnit výrazný výpadek příjmů ze zahraničního turismu. Současná situace je zároveň podle radní Hany Třeštíková příležitostí, jak do budoucna přenastavit vnímání Prahy v očích zahraničních turistů a zbavit se levného alkoturismu.

Petřínská rozhledna bude jeden večer zářit červenou barvou • Praha se letos připojí k celosvětovým oslavám Mezinárodního dne světla. Petřínská rozhledna se ve čtvrtek 16. května po setmění rozzáří červenou barvou.

Do Prahy loni zavítalo skoro 8 milionů turistů. Národnostní složení zůstává neměnné • Počet domácích a zahraničních návštěvníků v Praze se neustále zvyšuje, oproti předchozím rokům ale v loňském roce růst mírně zpomalil. Do Prahy přijelo téměř 7,9 milionů turistů, tedy pouze o 3 % více než v roce 2017. Hosté zde strávili celkem 18,5 milionu nocí.

Petřínská rozhledna měří méně, než se dosud myslelo • Jeden z nejznámějších symbolů Prahy letos oslavil 130. výročí. I po tak dlouhé době neztrácí nic na své eleganci a popularitě. Nyní však vyšlo najevo, že se budou muset přepisovat údaje v turistických průvodcích.

Na Velikonoce přijede do Prahy přes 300 tisíc turistů • Během dvou velikonočních týdnů očekává Prague City Tourism zhruba 270 tisíc zahraničních návštěvníků a přibližně 50 tisíc domácích turistů, téměř stejné množství Čechů do Prahy přijede na jednodenní výlet.

Máchův Máj vyšel poprvé před 185 lety. Kritici dílo zpočátku rozcupovali • Je 23. dubna 1836 a z pražské tiskárny Jana Spurného odchází do světa prvních 600 výtisků útlého sešitu veršů. Jejich autorem je víceméně neznámý mladý básník a beznadějný romantik Karel Hynek Mácha.

Zákaz pivních kol platí, rozhodl soud. Praze se vrací důstojnost, říká radní • Opatření Magistrátu hl. m. Prahy, které zakazuje provoz dopravních prostředků, na nichž cestující mohou zároveň popíjet alkohol, je i nadále v platnosti. Městský soud v Praze se rozsudkem z tohoto týdne přiklonil na stranu hlavního města a zamítl žalobu provozovatelů této atrakce na zrušení opatření.

Petřínská rozhledna bude zářit v barvách Evropské unie • Praha se připojí k oslavám 15. výročí vstupu České republiky do Evropské unie. Ve spolupráci se společností Technologie hlavního města Prahy, a.s., která má ve své správě mimo veřejného osvětlení i osvětlení pražských památek, se Petřínská rozhledna ve středu večer rozsvítí v barvách Evropské unie.

Projeďte se parním vlakem po Praze! Poprvé již tuto sobotu • Tuto sobotu 6. dubna odstartuje první jízdou nový projekt Českých drah nazvaný příznačně „Párou Prahou“. Historický vlak v čele s lokomotivou 556.0506 „Štokr“ pojede okružní trasou po fotogenických tratích na západě metropole a těsně za jejími hranicemi. Během turistické sezóny jsou plánované další tři termíny, kdy vlak pojede.

Cestovní ruch v Česku vydělal 295 miliard korun • Česká ekonomika profituje z pozitivního vývoje cestovního ruchu. V roce 2018 v tomto oboru pracovalo 240,6 tisíce osob a tvořil 2,9 % HDP. Finanční přínos z turismu na našem území se zvyšuje nepřetržitě od roku 2011. Vyplývá to z dat, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).