Na Petříně otevřeno informační centrum pro turisty

ZprávyPražskýDEN.cz21. června 20212 minuty čtení

Petřínská rozhledna

Foto: Unsplash

Uvnitř Petřínské rozhledy, jedné z nejnavštěvovanějších pražských památek, bylo otevřeno nové informační centrum. Návštěvníci zde získají všechny potřebné turistické informace nebo se dozví řadu zajímavostí, které s rozhlednou a petřínským vrchem souvisí. Také si zde mohou objednat komentované vycházky s průvodci.

„Dlouhodobě na Petříně chybělo pro návštěvníky místo, kde by se mohli informovat o možnostech, jak strávit den na petřínském vrchu, dozvědět se zajímavosti nejen o rozhledně a zeptat se i na další turistické informace, které je budou zajímat,“ popisuje Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy pro oblast kultury a cestovního ruchu.

Zřízením Informačního centra Petřínské rozhledny chtějí zástupci městské společnosti Prague City Tourism celý petřínský vrch oživit. Proto navázali spolupráci i s dalšími institucemi, jako je Štefánikova hvězdárna nebo Strahovský klášter a propojí tak jednotlivé aktivity, aby zde návštěvníci mohli strávit celý den.

„Chceme postupně možnosti aktivit na celém Petříně rozšiřovat tak, aby zde našli vyžití všechny věkové kategorie. Je to unikátní místo, které patří k nejnavštěvovanějším turistickým místům v zemi a tomu musí odpovídat i jeho nabídka,“ doplňuje František Cipro, předseda představenstva Prague City Tourism. 

Prague City Tourism spravuje Petřínskou rozhlednu spolu s dalšími sedmi pražskými turistickými objekty a čtyřmi turistickými informačními centry. Informační centrum Petřínské rozhledny nebude mít povahu klasického turistického informačního centra. Smyslem je především zpříjemnit lidem celou návštěvu místa. 

Nepřehlédněte

Lanovka na Petřín dva dny nepojede. Vozy dostanou nová kola • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje postupně vyměnit kola na obou vozech lanovky na Petřín. První výměna proběhne ve čtvrtek 25. listopadu od 8:00 do 23:00, druhá ve čtvrtek 16. prosince ve stejném čase. Z tohoto důvodu bude po oba uvedené dny přerušen provoz lanovky na Petřín. Výměnu kol na zbylých dvou nápravách DPP dokončí v průběhu plánované údržby v březnu 2022.

Letiště Václava Havla Praha odbavilo nejvíce cestujících v historii • Na Letišti Václava Havla Praha včera večer padl potřetí za sebou historický rekord, když počet odbavených cestujících v rámci jednoho kalendářního roku dosáhl hranice 16 milionů.

Petřínská rozhledna bude mimořádně svítit červeně • Jedna z pražských dominant – Petřínská rozhledna – se v sobotu v noci zahalí do červené barvy. Praha se tak chce připojit ke Světovému dni dárců kostní dřeně, který letos připadá na 15. září.

Dobrá zpráva! Lanovka na Petřín se znovu rozjede • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) byl nucen od 4. dubna odstavit z provozu pro cestující lanovou dráhu na Petřín. Důvodem byla deformace nosného rámu klínové bezpečnostní brzdy jednoho z vozů. Po proběhlé mimořádné opravě je nyní zařízení plně funkční a bezpečné. Běžný provoz s cestujícími bude zahájen od soboty 21. dubna 2018 od 9:00 hod. dle letního jízdního řádu. Při průběžné kontrole bezpečnostní brzdy vozu č. 2, prováděné statickou zkouškou na stojícím voze, bylo zjištěno nesprávné zachycení čelistí (klínů) na brzdné lano. Z důvodu zachování bezpečnosti byl proto provoz lanové dráhy zastaven. Po rozebrání celého zachycovacího ústrojí byla zjištěna deformace nosného podélníku rámu vozu. Byla zjištěna nesouosost celého zachycovacího zařízení a natočení opěrné plochy pevného vodícího klínu. Nejprve bylo provedeno rovnání rámu pomocí hydraulického zvedáku. Ve spolupráci s VÚKV proběhla diagnostika a bylo provedeno přesné proměření celého zařízení. Z výsledků diagnostiky vyplynulo, že je nutné vybrousit vodicí boční plochu horního vodícího trojúhelníku, upravit chod převodové páky pravého klínu, vyměnit deformovaná vodící táhla a čepy, obnovit funkci zazámkování spodní desky a nově zalícovat spodní okraje. [related-post id="9426"] „Všechny doporučené úkony byly provedeny, celé zařízení bylo opětovně sestaveno a seřízeno. Následně proběhla kontrola funkčnosti s kladným výsledkem. Na základě vyhodnocení všech zkoušek lze nyní říci, že zařízení je plně funkční i bezpečné a je tedy možné zahájit běžný provoz s cestujícími,“ uvedl Pavel Kejha, vedoucí LD Petřín.

Lanová dráha na Petřín slouží veřejnosti od 25. července 1891.

Projeďte se parním vlakem po Praze! Poprvé již tuto sobotu • Tuto sobotu 6. dubna odstartuje první jízdou nový projekt Českých drah nazvaný příznačně „Párou Prahou“. Historický vlak v čele s lokomotivou 556.0506 „Štokr“ pojede okružní trasou po fotogenických tratích na západě metropole a těsně za jejími hranicemi. Během turistické sezóny jsou plánované další tři termíny, kdy vlak pojede.

Praha chce, aby průvodci turistů museli skládat zkoušky • Rada hlavního města se vrhla na řešení problémů s průvodci po Praze. Ti totiž údajně často provádějí turisty po historickém centru bez základních znalostí města. Radní projednali návrh novely zákona, který si klade za cíl průvodcovství zpřísnit na vázanou živnost. Její získání by podléhalo splnění podmínky odborného vzdělání, případně složení rekvalifikační zkoušky. V současnosti může být průvodcem každý, kdo má živnost, což by se mělo změnit. „Změna se týká průvodcovské činnosti v cestovním ruchu, protože tato oblast není dostatečně ošetřena. Chceme tím vyřešit situaci, kdy jsou často nabízeny průvodcovské služby i lidmi, kteří nemají znalost Prahy a pražských reálií, a tudíž jsou ty služby velmi nekvalitní,“ uvedla pražská primátorka Adriana Krnáčová. V praxi to znamená, že každý, kdo by ve městě chtěl vykonávat průvodcovskou činnost, by musel mít vzdělání v oblasti cestovního ruchu, historie – například dějin architektury či umění - nebo potřebnou rekvalifikaci. Předpokladem k získání rekvalifikace by pak byla zkouška mimo jiné z historie, umělecké historie, instruktáže k pražským památkovým objektům a nejzajímavějším turistickým trasám. Návrh novely zákona musí nejdříve schválit pražské zastupitelstvo, následně pak poslanci a senátoři. „Nechceme tu suplovat roli ministerstev, ale je pravda, že toto je problém, který se týká především Prahy, a musíme jej vyřešit v nejbližší možné době,“ dodala primátorka Krnáčová.

Staroměstské náměstí.

Hitler ji nenáviděl. Petřínská rozhledna by nikdy nebyla bez Eiffelovky • Anebo by přinejmenším vypadala docela jinak. Česká kopie Eiffelovy věže letos slaví 130. narozeniny. A i když to už nejméně dvakrát měla hodně nahnuté, všechno nakonec dobře dopadlo. Pražané jsou na ni právem hrdí. V mnoha ohledech je totiž naprosto jedinečná. Vydejte se s námi do historie a odhalte zajímavosti, které jste o Petřínské rozhledně nejspíš nevěděli.

Do Prahy přijelo v prvním pololetí přes 3,6 milionu návštěvníků • Počet domácích a zahraničních hostů v Praze se opět mírně zvýšil. V prvních šesti měsících roku přijelo za krásami hlavního města celkem 3 670 000 osob, tedy o 2,4 % více než v loňském roce. Více než třicetiprocentní přírůstky jsou zaznamenány u návštěvníků z Ukrajiny, Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů.

Kaplička na Petříně prošla kompletní rekonstrukcí • Hlavní město nechalo opravit kapli sv. Kříže u rozhledny v parku na Petříně. Památka byla dlouhá léta v havarijním stavu. Mimo jiné do ní zatékala voda. Rekonstrukce vyšla celkem na 2,8 milionu korun.

Turismus v Praze chytá nový dech. Návštěvníků mírně přibylo • Praha za druhý kvartál tohoto roku, tedy období od dubna do června, pocítila v rámci příjezdového cestovního ruchu mírné zlepšení. Praha, stejně jako loňský rok ve druhém kvartálu, přivítala zejména domácí turisty a návštěvníky z okolních zemí. Do Prahy dorazilo podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) 252 427 hostů.

Zákaz pivních kol platí, rozhodl soud. Praze se vrací důstojnost, říká radní • Opatření Magistrátu hl. m. Prahy, které zakazuje provoz dopravních prostředků, na nichž cestující mohou zároveň popíjet alkohol, je i nadále v platnosti. Městský soud v Praze se rozsudkem z tohoto týdne přiklonil na stranu hlavního města a zamítl žalobu provozovatelů této atrakce na zrušení opatření.

Další pražský hotel mění majitele. Do Prahy míří řada luxusních značek • Přestože centrum Prahy a hotelový byznys v posledních let citelně zasáhl nárůst krátkodobých pronájmů Airbnb, hotelová kapacita nadále roste. Realitní trh s hotely se rozhýbal a v minulém roce přinesl několik významných transakcí.

Hotel Carlo IV. na Senovážném náměstí v Praze.

Cestovní ruch v Česku vydělal 295 miliard korun • Česká ekonomika profituje z pozitivního vývoje cestovního ruchu. V roce 2018 v tomto oboru pracovalo 240,6 tisíce osob a tvořil 2,9 % HDP. Finanční přínos z turismu na našem území se zvyšuje nepřetržitě od roku 2011. Vyplývá to z dat, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

V cestovním ruchu je zaměstnáno téměř 8 procent Pražanů • Cestovní ruch v roce 2018 reprezentoval 2,9 % hrubého domácího produktu a zaměstnával 240,6 tisíce osob. Třetinou se na tvorbě ekonomických ukazatelů podílela Praha. Klíčovým oborem zůstává turismus také pro Karlovarský kraj. Vyplývá to z dat, která zveřejnil Český statistický úřad.

Počet turistů v Praze nadále roste, i když už pomaleji • Nárůst počtu návštěvníků v hlavním městě nadále zpomaluje. V loňském roce do Prahy zamířilo pouze o 1,7 % více hostů než v roce 2018. Návštěvníků z Číny začalo ubývat již ve druhém čtvrtletí. Výrazné přírůstky jsou naopak evidovány u hostů z Ukrajiny (+28,9 %), Japonska (+16,5 %) nebo Tchaj-wanu (+16,4 %). Údaje zveřejnila agentura Prague City Tourism.

Turisté na Karlově mostě.

Nejvyšší vrch v Praze? Vítkov, Petřín ani Bílá Hora to není. O tomhle místě málokdo ví • Víte, které místo v Praze je nejvyšší? Pokud hádáte Petřín, Vítkov nebo snad Bílou Horu, jste na omylu. Za nejvýše položeným přírodním bodem byste se museli vydat až na západní hranici města.

Teleček je nevyšším místem v Praze. Nejedná se ale o kopec.

Petřínská rozhledna na jednu noc zhasne. Uctí tak památku obětí covidu • Nejznámější pražská rozhledna tento měsíc slaví 130 let od zahájení stavby. Dokončena byla ke konci roku 1891 a ještě v prosinci téhož roku se na ní rozsvítilo její první slavnostní osvětlení. Dnes hlavní město rozhlednu pravidelně využívá jako světelný symbol, kterým upozorňuje na významné dny nebo světové události.

Praha prodlouží program na podporu turismu až do konce roku • Díky programu V Praze jako doma přijelo do metropole v létě téměř 60 tisíc lidí zejména z tuzemska, Německa, Rakouska a také Slovenska. Hlavní město společně s Prague City Tourism tak V Praze jako doma prodlouží až do konce prosince letošního roku.

Do Prahy zavítalo více tuzemských turistů. Kampaň zabrala, pochvaluje si vedení města • Od července do září zavítalo do Prahy o 41,7 % více návštěvníků než v minulém roce ve stejném období. Stále se však jedná o více než 53% propad oproti roku 2019.

Den s Máchou a promítání filmu Kristián na Petříně • Muzeum hl. m. Prahy letos 1. května opět pořádá tradiční akci nejen pro zamilované v okolí Petřínské rozhledny. Návštěvníci Dne s Máchou se mohou těšit na pestrý program. Na své si přijdou děti i dospělí.