V centru Prahy se zřítila část budovy. Pět lidí zůstalo zavaleno v sutinách

ZprávyPražskýDEN.cz17. července 20181 minuta čtení

Foto: ZZS HMP

V Mikulandské ulici v centru Prahy se v úterý dopoledne zřítila část budovy, která momentálně prochází rekonstrukci.

Hasiči z trosek vyprošťují zavalené dělníky. Tři z nich už jsou v péči zdravotnické služby, další dva na záchranu teprve čekají.

„Podle prvotních informací došlo ke zřícení klenby stropu opravované budovy,” uvedli nejprve policisté. Podle pozdějšího upřesnění hasičů se propadlo patro o velikosti 5×10 metrů. Z důvodu zásahu složek IZS v Mikulandské ulici v Praze 1 je zastaven provoz v ulici Národní.

Při záchraně hasiči používají sací bagr na sutiny. Zároveň postavili i provizorní ochranu, aby se dům znovu nesesunul.

Nepřehlédněte

Policisté pátrají po dívce, která se nevrátila domů. Neviděli jste ji? • Kriminalisté čtvrtého policejního obvodu pátrají po šestnáctileté dívce, která včera v půl osmé ráno odešla z místa bydliště do školy. Od té doby ji už nikdo neviděl a dosud o sobě nepodala jakoukoliv informaci.

Kriminalisté prošetřující případ zjistili, že pohřešovaná by se mohla pohybovat v okolí Budějovické ulice v Praze 4.

Při požáru v pražském hotelu zemřeli čtyři lidé, hasiči zachránili 34 osob • Sobotní požár v pražském hotelu Eurostars David má už čtyři oběti. Dva mladí cizinci zemřeli na místě, další dvě ženy podlehly těžkým zraněním ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

VIDEO: Zdrogovaný muž škrtil svoji matku. Zemřela by, nebýt pohotovosti souseda • Mladý muž pod vlivem drog brutálně napadl svoji matku. Strážníci ho museli zpacifikovat. Agresor byl převezen na psychiatrii a případem se budou dálezabývat policisté.

Pistáciový fantom řádí v Praze. Škoda jde do tisíců korun • Zřejmě nezkrotná vášeň pro pistáciové oříšky svedla na scestí neznámého muže. V pražských prodejnách krade pistácie po kilogramech a policisté jsou bezradní. Škoda již dosahuje téměř 12 tisíc korun.

Den IZS na Černém Mostě. Představí se policisté, hasiči i záchranáři • První zářijová sobota bude v Centru Černý Most patřit těm, kteří dennodenně dohlížejí na naše bezpečí a jsou připraveni zasáhnout, kdykoliv si to situace žádá.

Prahou prošel pochod za legalizaci marihuany. Policisté zadrželi čtyři lidi • Několik tisíc lidí se v sobotu zúčastnilo pražského pochodu za legalizaci marihuany pro osobní potřebu. Průvod s názvem Million Marihuana March 2018 vyrazil krátce po poledni z Karlova náměstí. Cílem byl ostrov Štvanice, kde akce pokračovala hudebním programem, přednáškami a politickou diskusí. „V souvislosti s oznámeným shromážděním a následným pochodem za legalizaci marihuany realizovala v sobotu 5. května 2018 pražská policie standardní bezpečnostní opatření. Podílelo se na něm několik desítek policistů pořádkové, dopravní i kriminální služby. Prioritou policie bylo zajištění bezpečnosti a plynulosti dopravy, veřejného pořádku a potírání případné kriminality,“ sdělil policejní mluvčí Jan Rybanský. Příspěvek sdílený Magazín Legalizace (@magazin_legalizace), Kvě 9, 2017 v 2:31 PDT

Neznámý útočník brutálně zmlátil cestujícího v metru. Pátrá po něm policie • Pražští kriminalisté vyšetřují bezdůvodné brutální napadení cestujícího v pražském metru. K incidentu došlo začátkem září ve stanici Skalka na lince A. Policistům se dosud nepodařilo útočníka vypátrat, a proto se nyní obracejí na veřejnost s prosbou o pomoc.

Tragická nehoda ve Spálené. Cizinec na Nový rok usmrtil chodkyni • Jen pár hodin po začátku roku 2018 museli pražští policisté vyšetřovat tragickou dopravní nehodu ve Spalené ulici. Způsobil ji cizinec pod vlivem alkoholu.

Den IZS: Prožijte zábavné odpoledne s hasiči, policisty, záchranáři a dalšími hrdiny! • Již 4. ročník Dne integrovaného záchranného systému proběhne v neděli 23. září 2018 od 13 do 19 hodin na Výstavišti Praha v Holešovicích.

Vloupání do aut rapidně přibylo. Řidiči si za to ale často mohou sami • Pražským kriminalistům se podařilo za poslední měsíc poslat do vazby celkem jedenáct pachatelů, kteří se vloupávali do zaparkovaných vozidel v centru Prahy. V posledních měsících podobných případů enormě přibylo.

Odešel na cigaretu a už se nevrátil. Záhadné zmizení si nikdo neumí vysvětlit • Pražští policisté od včerejška pátrají po cizinci, který okolo půl čtvrté ráno odešel z hotelu v Praze 8 na cigaretu a už se nevrátil. „Jedná se o turistu z Rumunska, který je v Praze se svojí sestrou na poznávacím zájezdu. V tuto chvíli nemůžeme vyloučit ani to, že se mohl stát obětí trestného činu,“ informuje mluvčí pražských policistů Jan Daněk. Hledaný muž je 160 cm vysoký, má střední postavu, bílou pleť, hnědé oči a krátké šedé vlasy. Naposledy byl oblečený do modrých tříčtvrtečních kraťasů a khaki bundy. Na nohou měl šedé tenisky a přes rameno tašku modré barvy. Jestliže jste muže viděli, nebo víte, kde by se mohl nacházet, kontaktujte linku 158.

Půjčil si Ferrari za 6 milionů, ale slehla se po něm zem • Policisté pátrají po muži, který si minulé úterý vypůjčil vůz značky Ferrari v hodně 6 milionů korun.

Hledáte pronájem v Praze? Dejte si pozor na podvodné inzeráty! • Pražská policie varuje před podvodnými inzeráty, které nabízejí pronájem bytu za výhodných finančních podmínek. Příběh„pronajímatele“ bývá ve valné většině případů podobný. Vysokoškolsky vzdělaný cizinec žijící v zahraničí, pracující v lukrativním oboru, pořídil pro svého potomka byt v Praze. Ten ho však po určité době z nějakého důvodu přestal užívat (např. dlouhodobá studijní cesta, sňatek v zahraničí či podobně). Cizinec však byt prodat nechce – pro případ, že by se potomek náhodou vrátil. Umístil proto inzerát o jeho pronájmu na internetový server za velmi výhodných podmínek. Nepotřebuje prý vydělat, stačí mu „jen pokrýt náklady“. Na jeden takový inzerát se bohužel v loňském roce nachytala žena z Prahy. Coby zájemkyně o pronájem bytu se přes inzertní stránky zaregistrovala u společnosti, která byt na svých stránkách inzerovala. Následně od společnosti obdržela informaci prostřednictvím mailu, v kterém byly instrukce napsány lámanou češtinou. Na zahraniční účet odeslala „vratnou“ zálohu s tím, že poté proběhne prohlídka bytu. K prohlídce však již nedošlo a žena o své peníze přišla. Podvedená žena proto celou věc ohlásila. [related-post id="7751"] Policista, který je s tímto případem seznámen, objevil v dubnu tohoto roku na inzertních serverech inzerát, kde je stejný byt opět nabízen. Policisté proto varují, aby si zájemci o pronájem v Praze dávali na podobné „lákavé“ nabídky velký pozor.

Podvodný inzerát.

Muž znásilnil uklízečku. Po vyvrcholení se rozloučil polibkem • Kriminalisté čtvrtého policejního obvodu pracují na objasnění případu znásilnění, ke kterému došlo jednoho červnového rána na parkovišti u ulice K Jezeru nedaleko Hostivařské přehrady. Čtyřiašedesátiletá poškozená prováděla úklidové práce, když v tom k ní z ničeho nic přistoupil neznámý muž, uchopil ji za ruce a způsobem srovnatelným se souloží ji znásilnil. Po vyvrcholení se podezřelý s poškozenou rozloučil, políbil jí ruku a odešel pryč. Popis podezřelého: výška 170 - 175 cm, věk 40-45 let, štíhlá postava, bílá pleť. Mluvil česky bez přízvuku. Měl asi modré oči, světle hnědé vlasy, které byly nahoře trochu delší než po stranách a vzadu dlouhé asi 7 cm. Byl hladce oholen. Na sobě měl košili s dlouhým rukávem světlé barvy a plátěné kalhoty tmavší barvy. Na ruce měl snubní prsten a působil upraveným až elegantním dojmem. Z místa pak odjel vozidlem Tatra 603  nebo Škoda Octavia. Případ je prošetřovaný pro podezření ze spáchání trestného činu znásilnění, za což v případě dopadení a odsouzení hrozí až deset let odnětí svobody. Jestliže muže na identikitu nebo podle popisu poznáváte, ozvěte se na linku 158.

Ženu znásilnil na chodbě domu. Policisté po něm zatím bezvýsledně pátrají • Pražští kriminalisté již dva měsíce pátrají po muži, který hodinu po půlnoci v jednom domě v Branické ulici v Praze 4 znásilnil ženu.

VIDEO: Požár v Hostivaři hasiči likvidovali celou noc. Škody půjdou do desítek milionů • Rozsáhlý úterní požár haly v pražské Hostivaři spojený s explozemi tlakových lahví si vyžádal náročný zásah pražských hasičů a dalších jednotek integrovaného záchranného systému. Ti jej zdolávali ještě během noci a středečního rána. Ulice U továren, kde je místo požáru, zůstává pro dopravu uzavřena. Při zásahu se vystřídalo celkem 39 jednotek pražských profesionálních a dobrovolných hasičů a chemická služba a také 5 jednotek a chemici ze Středočeského kraje. Na pomoc jim byl vyslán vrtulník, který oheň hasil pomocí speciálního vaku na vodu - tzv. bambi vaku. K ochraně sousedního objektu hasiči použili systém Cobra, zařízení založené na technologii vodního paprsku, které rozprašuje vodu a vytváří vodní mlhu pro ochlazování vysokých teplot. [gallery size="full" columns="1" ids="10169"] Pražská záchranka poslala k požáru speciální vozidlo Atego a posádku rychlé zdravotnické pomoci. Obyvatelé Hostivaře a přilehlých částí byli prostřednictvím tzv. mluvících sirén o situaci informováni a z preventivních důvodů vyzváni, aby neotevírali okna a nevycházeli. Večer se na místo požáru dostavil ředitel pražských hasičů Roman Hlinovský. [gallery size="full" columns="1" ids="10170"] „Pražským hasičům nelze než vyseknout velkou poklonu. Zasloužili se nejenom o zdolání požáru, ale v první řadě učinili vše proto, aby nedošlo k ohrožení obyvatel této městské části. Přitom se vlastními silami museli vypořádat s nedostatkem vody v okolí, když zkolabovala hydrantová síť, a ochránit další přilehlé rizikové objekty jakými byla třeba truhlářská dílna. Velmi si cením organizace i dalších jednotek integrovaného záchranného systému, za to jak podporovaly nasazení hasičů včetně ochrany jejich zdraví. A svůj úkol velmi dobře splnili i příslušníci pořádkových složek, kteří pro změnu dbali na bezpečnost přihlížejících, co si ale bohužel tuto živelnou pohromu zřejmě spletli s nějakou atrakcí, aniž by si uvědomili, jak velkému riziku jsou záchranáři vystaveni,“ uvedl Libor Hadrava, pražský radní pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality. [gallery size="full" columns="1" ids="10171"] Škody se odhadují na desítky milionů V souvislosti se včerejším požárem už policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu obecné ohrožení z nedbalosti. Jakmile to situace dovolí a hasiči předají požářiště policii, vyrazí na místo vyšetřovatelé, kteří budou v součinnosti s hasiči, kolegy z Kriminalistického ústavu Praha a dalšími odborníky provádět ohledání místa požáru a odborná znalecká zkoumání. Ta jsou zcela zásadní pro stanovení jednotlivých vyšetřovacích verzí a objasnění příčiny požáru. Vyšetřovatelé předběžně způsobenou škodu vyčíslili na 45 milionů korun. [related-post id="10083"]

Neznámý žhář zapaluje auta na pražském sídlišti • V neděli krátce před půlnocí přijali pražští policisté oznámení o požáru několika zaparkovaných osobních automobilů v ulici Nad Opatovem. Na této adrese to přitom nebylo poprvé. Na místo požáru ihned po oznámení vyjeli policisté a hasiči. Oheň se podařilo dostat pod kontrolu během několika málo minut. „Okolnosti na místě zjištěné nasvědčují tomu, že za požárem stojí žhář. Policisté také musí pracovat s faktem, že na této adrese zapálil neznámý pachatel úmyslně vozidla již potřetí. Na policistech proto je, aby zjistili, zda má všechny tyto požáry na svědomí jeden a ten samý člověk, nebo zda se jednotlivých skutků dopustily různé osoby,“ sdělil mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan. Událost policisté prošetřují pro podezření z trestného činu poškození cizí věci, za což pachateli hrozí až jeden rok odnětí svobody. Škoda způsobená včerejším požárem byla předběžně vyčíslena na 100 tisíc korun.

Požár automobilu (ilustrační foto).

VIDEO: Obrovský požár v Hostivaři se nedaří dostat pod kontrolu. Vyhlášen mimořádný stupeň poplachu • Pražští hasiči zatím stále marně bojují s požárem průmyslové haly v ulici u Továren v Hostivaři. V budově došlo k výbuchu. Vyhlášen byl nejvyšší zvláštní stupeň poplachu. Halu o rozměrech 20 krát 60 metrů zasáhl požár v plném rozsahu v úterý odpoledne. Asi v půl třetí se konstrukce haly propadla a plocha požářiště se zvětšila na 60 krát 150 metrů. Okolí areálu je zcela uzavřeno. Složky integrovaného záchranného systému vyzývají obyvatele, aby nevětrali a nechodili se dívat na místo události. Vyhlášen byl nejvyšší zvláštní stupeň poplachu, což v praxi znamená zapojení všech hasičů z kraje, případně i z celorepublikové centrály. Na místě je 12 profesionálních jednotek včetně podnikových a 10 dobrovolných jednotek. pic.twitter.com/fsIXxLILXF

Při požáru kontejnerů v Praze 10 byly poškozeny tři automobily • Pražští hasiči zasahovali v noci na neděli v Žitomírské ulici na Praze 10. Krátce po půlnoci tam vypukl požár kontejnerů. Plameny se poté rozšířily i na vedle stojící osobní automobily.

V Praze řádí půlnoční onanista. Ženám sahá na ňadra, dlouze se dívá do očí a při tom si dělá dobře • Pražští kriminalisté pátrají po muži asijského vzhledu, který počátkem června na různých místech v Praze nevybíravým způsobem obtěžoval dvě ženy. První incident se odehrál 1. června pár minut před půlnocí v ulici Konžská. Hledaný muž poškozenou ženu pronásledoval od tramvajové zastávky Červený vrch až ke vchodovým dveřím jejího domu. Zde k ženě přistoupil, chytil ji za ruku a pohladil jí ňadro. Překvapená žena se muži vysmekla a utekla do vchodu, kde za sebou stihla zabouchnout dveře. Přes sklo pak viděla, jak ji muž upřeně sleduje a při tom masturbuje. Stejný případ se opakoval 4. června kolem půlnoci v Letenských sadech. Poškozená žena na in-line bruslích projížděla cyklostezkou poblíž ulice Na Špejcharu, kde si všimla siluety muže stojícího za stromem vedle bruslařské dráhy. Při dalším průjezdu tímto místem jí zmiňovaný muž vstoupil do cesty. Poškozená byla nucena zastavit. Muž k ní následně přistoupil, chytil ji za ruku, upřeně se jí díval do očí a opět masturboval. [related-post id="11202"] Nejspíš Asiat Obě poškozené ženy dotyčného popsaly jako muže asijského vzhledu, štíhlé, přibližně 160 cm vysoké postavy. Oblečen byl v obou případech do tmavého oblečení a modrých kalhot. Na hlavě měl kšiltovku. Oba případy prošetřují v tuto chvíli kriminalisté šestého oddělení prvního policejního obvodu pro podezření z trestného činu výtržnictví. Za tento delikt hrozí hledanému v případě vypátrání a odsouzení trest odnětí svobody až na dva roky. Muže se zatím policistům nepodařilo vypátrat, a proto se obrací na veřejnost s žádostí o pomoc. Pokud podle vyhotoveného identikitu tušíte, kdo je oním výtržníkem, znáte jeho totožnost, místo jeho pobytu nebo pohybu, předejte informace prostřednictvím linky tísňového volání 158.

Identikit podezřelého muže.