Sobota v Zoo Praha bude patřit zvířatům Jižní Ameriky

Kam vyrazit v PrazePetra Domašínská14. září 20181 minuta čtení
Tayra z pražské zoo.

Tayra z pražské zoo.

Foto: Václav Šilha, Zoo Praha

V sobotu 15. září se v Zoo Praha uskuteční Den Jižní Ameriky.

Program bude probíhat v Rezervaci Bororo od 11 do 16 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na indiánský facepaiting, výrobu papírových masek, soutěž s využitím papírových foukaček, výrobu šperků a lapačů snů.

V 11:00 a ve 14:30 proběhnou také ukázky výcviku lamy alpaky a nosála červeného v Amfiteátru Rezervace Bororo. Dále k vidění bude komentované krmení tapírů jihoamerických (10:30), tayr (11:00) a psů pralesních (15:00).

Nepřehlédněte

Orangutaní samice Mawar z pražské zoo musela k zubaři na náročnou operaci • Samice orangutana sumaterského Mawar z pražské zoologické zahrady má za sebou složitý výkon v ústní dutině kvůli patrným obtížím se zuby a podezření na paradentózu. Lékaři jí v anestézii zkontrolovali celkový stav chrupu, problémové zuby odstranili a zvolili odpovídající léčbu. Teď se samice zotavuje v zázemí. Mawar v poslední době vypadlo několik zubů, chovatelé u ní cítili silný zápach z dutiny ústní a rovněž zaznamenali problémy samice se žvýkáním tužší potravy. Výkon byl tudíž nevyhnutelný. I přesto, že orangutani jsou schopni v rámci tréninku ukazovat chovatelům dutinu ústní, Mawar v tomto nespolupracuje; jako jediné možné řešení tak přicházela v úvahu celková anestézie. „Protože má orangutan jisté podobnosti s člověkem, provedli jsme výkon ve spolupráci s humánními kolegy. Inhalační anestézii tak vedl anesteziolog, chrup ošetřily stomatoložka a stomatochiruržka,“ vysvětlil veterinář Zoo Praha Roman Vodička a doplnil, že celý výkon trval zhruba 2,5 hodiny. „U Mawar byly patrné značné nánosy zubního kamene, pokročilá paradentóza a viklavost zubů. Ty problémové jsme proto vytrhli.“ Momentálně je samice izolovaná v zázemí, kde se zotavuje pod bedlivým dozorem chovatelů. Společnost jí dělá pětiletá dcera Diri. „Po složitém výkonu je Mawar samozřejmě ještě unavená, ale její chuť k jídlu roste. Předpokládáme, že pokud nedojde ke komplikacím, v horizontu několika dnů už bude celá skupina orangutanů opět pohromadě,“ poznamenal kurátor primátů Vít Lukáš.

U Mawar byly patrné značné nánosy zubního kamene, pokročilá paradentóza a viklavost zubů.

Pražská zoo prozradí, odkud pocházejí bájná zvířata • Tuto sobotu 14. dubna se v areálu zoologické zahrady dozvíte, kde mají svůj původ bájná zvířata. Trasa za bájnými a mytickými zvířaty (Bazilišek, drak, Fénix, Harpyje, Medúza a další) vás zavede za hady, ještěry a povede přes Geostezku až ke štírům. Program 10:30 – Setkání s plazy (Divadélko Archa) 12:00 – Setkání s dravcem (navazuje na představení Zvířata v akci v Rezervaci Bororo) 13:00 – Komentované krmení varanů komodských (Indonéská džungle) 14:00 – Po stopách dinosaurů (Geostezka) 15:00 – Program u štírů (Galerie Gočárovy domy)

Varan komodský.

Mláďata kotulů z pražské zoo se přidala ke skupině. Už je tak můžete vidět • Návštěvníci Zoo Praha mohou v těchto dnech v expozičním celku Vodní svět a opičí ostrovy pozorovat nedávno narozená mláďata kotulů veverovitých. Kotulí skupina v Zoo Praha tak nyní čítá již patnáct členů.

V žebříčku oblíbenosti zvířat v Zoo Praha vedou sloni a ďábel medvědovitý • Do podpory chovu zvířat v Zoo Praha se v loňském roce zapojilo 5 021 adoptivních rodičů a sponzorů. Dalších více než jedenáct tisíc příznivců pražské zoologické zahrady nakoupilo 40 211 stravenek.

V pražské zoo uměle oplodnili samici ohroženého lva indického • Ve středu večer podstoupila samice lva indického Ginni – původem z indického Gudžarátu – umělou inseminaci. Tu provedl přímo v Zoo Praha tým profesora Thomase Hildebrandta z berlínského Leibnizova institutu ve spolupráci s veterináři z pražské zoo. K zákroku použili sperma samce Jamvana.

Čistokrevní lvi indičtí samec Jamvan a samice Ginni ve výběhu pražské zoo.

Víkend v Zoo Praha: Slavnostní zahájení 88. sezóny a křtiny nově narozených mláďat • V Zoologické zahradě hl. m. Prahy proběhne v sobotu 30. března 2019 od 11 hodin slavnostní zahájení 88. hlavní sezóny. Na programu bude otevření nového objektu toalet pro návštěvníky s originální výstavou koprolitů a odlitků trusu zvířat, představení nového ptačího druhu či křtiny guerézy pláštíkové a gibona stříbrného. Akce se zúčastní řada významných hostů, včetně herce Ondřeje Sokola či úspěšných účastníků soutěže StarDance Jitky Schneiderové a Jiřího Dvořáka. Chybět nebude ani taneční vystoupení. Kromě tématu enrichment protínajícího celou následující sezónu se tak slavnost ponese i v tanečním duchu.

Zoo Praha začíná chovat zcela nový ptačí druh – kagu chocholatého. Dva samce se podařilo získat z německého Weltvogelparku Walsrode.

OBRAZEM: Zvířata v pražské zoo si užila velikonoční nadílku • Již tradičně se na Velikonoční pondělí nadělovalo i v Zoo Praha. Zvířata dostala dárky v podobě vajíček, pomlázek a dalších předmětů z proutí. Tato nadílka jim mnohdy posloužila nejen jako vítaná pochoutka, ale také jako zdroj zábavy – třeba pro takového slona indického Rudiho či pro tapíry jihoamerické. Lachtani jihoafričtí dostali mražené ryby, na kterých si nejvíce pochutnal samec Meloun – ten překvapil i samotné chovatele, když svůj příděl „slupnul jako malinu“ a hned se poohlížel po dalším. [gallery columns="1" size="full" ids="8947,8949"]

Novou tiskovou mluvčí Zoo Praha se stala Lenka Pastorčáková • Pražská zoologická zahrada má novou tiskovou mluvčí. Stala se jí Lenka Pastorčáková, bývalá novinářka, která po odchodu z médií působila jako mluvčí prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše. Bohaté zkušenosti má Lenka Pastorčáková jak z novinářského prostředí, tak z oblasti komunikace a PR. Po studiích filozofie na Masarykově univerzitě v Brně působila několik let jako redaktorka a moderátorka, např. v České tiskové kanceláři, TV Nova, FTV Prima nebo v České televizi, kde se věnovala i tématu kožešinových farem v ČR. Po odchodu z televize krátce působila v kampani prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše. „Je pro mě obrovskou ctí pracovat v jedné z nejlepších zoo světa, obklopená nejen neskutečnými profesionály, ale současně srdcaři, kteří často hledí víc na potřeby a blaho svých zvířecích svěřenců než na vlastní pohodlí, a neváhají vyrazit do práce třeba ve tři hodiny ráno, je-li to potřeba. Vnímám jako velký závazek tlumočit názory lidí, kteří celou řadou projektů pomáhají ohroženým druhům přežít,“ uvedla Lenka Pastorčáková ke své nové pozici.

Nová mluvčí Lenka Pastorčáková se seznamuje s obyvateli Zoo Praha.

Letošní miliontá návštěvnice Zoo Praha dostala hezký dárek • Ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy Miroslav Bobek dnes přivítal miliontého návštěvníka roku 2018. Stala se jím Jana Urbanová z Prahy. „Syn má rád zvířata, takže v pražské zoo jsme letos už potřetí. To, že jsme přišli jako miliontí, je obrovské překvapení,“ uvedla paní Urbanová při přebírání certifikátu. „Už se těším, až se pořádně podívám, co všechno jsme dostali, ale momentálně mám největší radost z rodinné permanentky.“ Celoroční rodinnou vstupenku paní Urbanová jistě využije, i dnes přišla do Zoo Praha nejen se synem, ale také s rodiči, babičkou, sestrou a jejími dětmi. Tentokrát byli ovšem nadšení nejen z nevšedních zážitků v zoo, ale i ze spousty dárků, kterým vévodil velký plyšový gepard. Nechyběly suvenýry ze Zoo Praha nebo dárkové tašky a koše od jejích partnerů. Celá rodina Urbanových si pochvalovala i další připravený bonus – noční prohlídku až pro 15 osob, díky níž budou moci nahlédnout do života zvířat po zavírací době. [related-post id="12093"] Paní Urbanová prozradila, že s rodinou navštěvuje Zoo Praha pravidelně ve všech ročních obdobích. Sama má nejradši lvy, malého syna Péťu fascinují sloni, hroši a plameňáci. Po dnešku si všichni nejspíše oblíbí i lachtany – součástí programu, který pro rodinu pražská zoo připravila, bylo totiž také speciální setkání s těmito hravými ploutvonožci. Miliontého návštěvníka Zoo Praha přivítala letos pouze o dva dny později než loni. Tropické letní teploty se tedy na návštěvnosti projevily mnohem méně, než se očekávalo.

Paní Jana Urbanová, která přišla do Zoo Praha letos jako miliontá v pořadí, přebírá se synem Péťou od ředitele Miroslava Bobka plyšového geparda a další dárky.

Vzácný varan molucký se opět vylíhnul v pražské zoo • V pražské zoologické zahradě mají radost z dalšího úspěchu. Chovatelům se opět podařilo rozmnožit vzácné varany molucké – v úterý a ve čtvrtek se po šestiměsíční inkubační době vylíhla dvě zdravá mláďata. Poprvé byl tento druh v Zoo Praha odchován v roce 2014, od té doby se to zatím nepodařilo žádné jiné z devíti evropských institucí, které tyto náročné a choulostivé plazy v současnosti chovají. Varan molucký byl vědecky popsán teprve v roce 1997, kdy byl rozpoznán jako samostatný druh od varana mangrovového. Obývá tropické lesy a mokřady Moluk na jihovýchodě Asie a svým výrazným žluto-černým zbarvením je bohužel atraktivní pro pašeráky. Ostatně první jedinci, které pražská zoo získala v roce 2007, pocházeli z konfiskátů. Metodiku chovu měla pražská zoo tehdy už úspěšně vyzkoušenou na geneticky blízce příbuzných a chovatelsky méně náročných varanech mangrovových (v letech 1992–2010 se tu vylíhlo 101 mláďat tohoto druhu). Cenné poznatky přinesla i spolupráce s kolegy ze zoologické zahrady v Kolíně nad Rýnem, kteří v té době také zakládali chov. Bylo ovšem nutné přihlédnout k tomu, že varani molučtí jsou velice choulostiví chovanci ve všech aspektech. „Jsou to velmi citlivá, plachá a obtížně chovatelná zvířata. Problém je i to, že samci jsou výrazně větší než samice, mohou být vůči nim agresivní a utlačovat je,“ vysvětluje kurátor chovu plazů Petr Velenský a dodává: „Proto jsme také mimo jiné vyvinuli speciální systém úkrytů, které používáme, abychom obě pohlaví oddělili při krmení a zamezili vzájemným potyčkám.“ [gallery size="full" columns="1" ids="11303"] Po sedmi letech chovu se v roce 2014 podařilo varany molucké v Zoo Praha poprvé úspěšně rozmnožit. Žádné z devíti evropských institucí, které nyní chovají celkem 26 jedinců, se od té doby nepovedlo tento úspěch zopakovat – až letos opět v Praze. „Druhá generace je vždy cennější a spoléhali jsme na ni. Půjde-li vše, jak má, můžeme v budoucnu očekávat další snůšky,“ říká kurátor Petr Velenský. Ve snůšce bývá obvykle 2–6 vajec, letos byla vejce čtyři, z toho dvě neoplozená. Ze zbylých dvou se po šesti měsících inkubace v úterý a ve čtvrtek vylíhla zdravá mláďata, která budou nyní odchovávána v zázemí. Dva dospělé páry první pražské generace jsou k vidění v teráriu u Rezervace Bororo.

Varan molucký.

Koronavirem se nakazila i některá zvířata v pražské zoo • Testování zvířat prováděné ze vzorků trusu ukázalo, že pozitivní jsou lvi indičtí Jamvan a Suchi a gorilí samec Richard. Jejich příznaky jsou zatím velmi mírné, projevují se u lvů rýmou, resp. pokašláváním, u Richarda nechutenstvím a únavou.

Při vstupu do vnitřních expozic zoo bude platit několik pravidel • Rozvolňování opatření proti koronavirové nákaze dnes pokračuje další vlnou. Kromě jiného budou smět opět otevřít vnitřní expozice zoologických zahrad, i když s několika omezeními.

Lvi z pražské zoo oslavili Valetntýn vášnivým pářením • Samec lva indického Jamvan, který spolu se Suchi a Ginni přicestoval do Zoo Praha na podzim 2015 z Gudžarátu, se ve vztahu k oběma samicím ukázal jako prozatím příliš nezkušený, a proto ho na přechodnou dobu nahradil ostravský Sohan. Ten nezklamal a období před Valentýnem bylo u lvů plné vášní a lásky.

Lev indický Sohan přicestoval do Zoo Praha z Ostravy.

Radost v pražské zoo. Narodilo se vzácné mládě guerézy pláštíkové • Mládě guerézy pláštíkové se narodilo v úterý v Zoo Praha. Návštěvníci jej mohou už nyní vidět v expozici těchto primátů, která se nachází v dolní části zoologické zahrady na Opičích ostrovech. Přírůstek má bílou barvu a krátkou kudrnatou srst, kontrastující s rodiči.

Zoo Praha se může pyšnit mládětem guerézy pláštíkové.

Senzační úspěch pražské zoo. Odchovala mláďata pekariů Wagnerových • Hned o dvě čerstvá mláďata se stará skupina pekariů Wagnerových v Zoo Praha. Narození každého dalšího mláděte je skvělou zprávou pro evropský chov. Až do roku 1971 bylo toto prehistorické zvíře považováno za vyhynulé. V současnosti je počet v přírodě odhadován na maximálně několik tisíc jedinců a populace klesá zejména z důvodu odlesňování. Proto v rámci evropských zoologických zahrad probíhá koordinovaný chovný program, do něhož se zapojila i Zoo Praha.

Zoo Praha oslaví Mezinárodní den supů bohatým programem • Sup kapucín, hnědý a mrchožravý nebo kondor královský. Všechny tyto druhy mohou návštěvníci ještě více zblízka poznat tuto sobotu 5. září v Zoo Praha u příležitosti oslav Mezinárodního dne supů a kondorů. Bohatý program přiblíží život a odchov těchto vzácných dravých ptáků.

OBRAZEM: Mláďata slonů indických z pražské zoo už skotačí na trávníku • Mláďata slona indického Max a Rudi už dovádějí i na trávě v „zeleném“ výběhu. A to zhruba o 35 kilogramů těžší než při posledním vážení, které proběhlo o měsíc dříve. Starší Max teď váží přesně 766 Kg a mladší Rudi 544 Kg. Tentokrát šlo o jejich první vážení v chráněném kontaktu, tedy bez přímého kontaktu s chovateli. Za pěkného počasí teď budou obě sloní mláďata s matkami i tetičkami pravidelně pobývat ve výběhu na trávě, a to zhruba od desáté hodiny do půl třetí odpoledne. Pak je chovatelé přemístí do prostředního výběhu, kde má sloní skupina k dispozici i bazén. [gallery columns="1" size="full" ids="9894,9893,9895"]

Pražská zoo konečně otevřena. Některá zvířata si musejí zvykat • Poprvé v letošním roce se otevřely brány pražské zoologické zahrady návštěvníkům. I přes nepřízeň počasí jich za první dva dny dorazilo téměř dva a půl tisíce.

Zoo Praha oslaví Mezinárodní den goril speciálním programem • Zoologická zahrada hl. m. Prahy oslaví tuto sobotu Mezinárodní den goril. Pro návštěvníky bude přichystán zajímavý program.

Pražská zoo bilancuje. I v těžkém roce přišlo na svět několik vzácných mláďat • Opatření proti šíření koronaviru se letos výrazně dotkla i pražské zoo. Život v zahradě i přesto pokračoval dál. Na svět zde přišly stovky nových mláďat. Některé odchovy jsou velmi významné i z odborného hlediska.