Festival pouličního umění Praha Žije Hudbou nabídne zahraniční hvězdy i amatérské muzikanty

Kam vyrazit v PrazePetra Domašínská21. května 20193 minuty čtení

Foto: Festival Praha Žije Hudbou

Festival Praha Žije Hudbou už po čtvrté rozezní v pátek 7. a v sobotu 8. června ulice, náměstí i parky v centru Prahy. Na 150 umělců během stovek vystoupení na více než 30 různých místech vnese do hlavního města radost z hudby. Centrem festivalového dění budou scény na Karlově náměstí, u Quadria a na Jungmannově náměstí. Festival nabídne i novou hudební „Sedmičkovou“ trasu na Praze 7, která povede od „Stalina“ přes Letenské náměstí a Vltavskou až ke Cross square, kde bude další z hlavních stageí.

Vedle ozvučených scén mohou Pražané i návštěvníci hlavního města natrefit na 25 dalších místech tzv. buskerpointech na desítky dalších pouličních muzikantů. Mezi účinkujícími figuruje celá řada zajímavých zahraničních hostů v čele s hvězdou světových festivalů včetně Glastonbury, britským beatboxerem a multiinstrumentalistou THePETEBOXem.

Vedle něj vystoupí například belgická muzikantka Esinam, která míchá africkou hudbu a jazzem a progresivní elektronikou, americký MC Afu-Ra nebo skotská písničkářka Natasha Cook Jenkins, kterou si pro spolupráci vybral legendární Bowieho producent Tony Visconti. V pražských ulicích ale natrefíme i na domácí DVA, Vladimíra 518, Muchu, Pio Squad, Ondřeje Rumla, Noisy Pots a řadu dalších. Všechny koncerty jsou zdarma, příspěvky mohou posluchači házet muzikantům do klobouku.

„Praha je město plné kultury, ale v ulicích tomu tak není. Ve veřejném prostoru podle našeho názoru stále chybí kvalitní živé umění, které zlepšuje atmosféru města. Festival Praha Žije Hudbou vznikl s cílem podpořit pouliční umělce a pomoci vybojovat lepší podmínky pro jejich účinkování,“ vysvětluje za pořadatele Jan Gregar. Maskotem i průvodcem festivalu je Uličník.

Foto: Festival Praha Žije Hudbou

Hudba patří do ulic

Busking je nedílnou součástí hudební kultury, jeho kořeny bychom mohli hledat u středověkých potulných komediantů i kramářských písní 19. století. Jakou pouliční zpěvačka začínala Edith Piaf, busking otevřel kariéru Amandě Palmer i současné hvězdě šansonu ZAZ. Na ulici s kytarou hrával Bob Dylan a buskingem se ještě před pár lety živil i Ed Sheeran, dnes vyprodávající haly a stadiony.

Busking je zejména prostředkem kultivace veřejného prostoru i celé městské komunity. Toho jsou si pořadatelé festivalu Praha Žije hudbou vědomi, a proto se od roku 2016, kdy se podmínky pro pouliční umění v Praze zpřísnily, systematicky věnují práci pro zlepšení podmínek pro ty, kteří do ulic, parků a náměstí vnášejí kreativitu, radost a krásu.

Vedou jednání na úřadech a Magistrátu Hlavního města Prahy předkládají konstruktivní návrhy pro úpravu pravidel pro pouliční produkce. Festival Praha Žije Hudbou potvrzuje, že to je potřebná a smysluplná práce.

Zapojit se může každý

Do hudebního programu festivalu se můžou stále zapojit i další buskeři nebo ti, co si chtějí jen hraní na ulici vyzkoušet. Stačí se přihlásit na webových stránkách www.prahazijehudbou.cz, kde naleznete i další podrobnosti o akce. Pořadatelem festivalu Praha Žije Hudbou je Nerudný fest.cz, který stojí, mimo jiné za mezinárodním festivalem Mladí ladí jazz, Student Festem, Festivalem svobody a dalšími projekty.

Nepřehlédněte

Nová výstava představuje místa, kde Antonín Dvořák čerpal inspiraci • Národní muzeum otevřelo na konci dubna novou výstavu v Muzeu Antonína Dvořáka, která se zaměřuje na to, jak se tento jedinečný český skladatel ve svém díle inspiroval přírodou. K vidění je i několik unikátních předmětů, které ukazují, s jakou oblibou se Dvořák věnoval procházkám, zahradničení nebo chovu holubů.

Festival United Islands of Prague oživí o víkendu centrum města • Během nadcházejícího víkendu 25. až 26. června se Střelecký ostrov, Kampa, Dětský ostrov a Janáčkovo nábřeží promění v hlavní centrum kulturního dění v Česku.

Jak vybrat ideální elektrokolo? Zájemcům poradí festival EBIKE FEST • Elektrokola v Česku zažívají obrovský boom. Jen loni se jich prodalo přes padesát tisíc a letošní zájem Čechů bude zřejmě ještě vyšší. Jenže jak vybrat to pravé elektrokolo? Pomoci může první ročník testovacího festivalu elektrokol EBIKE FEST. Koná o víkendu 18. a 19. května v Praze 4-Krči. Vstup na testovací festival je zdarma.

Největší hudební hvězdy světa přijedou příští rok do Prahy. Na tyhle všechny se můžete těšit • Elton John, Ed Sheeran, Muse, Phil Collins, Bobby McFerrin, Bastille, Twenty One Pilots nebo Michael Bublé. To jsou jen některé z hvězd hudebního nebe, které v příštím roce zavítají do České republiky. Přinášíme vám kompletní přehled špičkových světových umělců, na které se Praha v příštím roce těší.

Mladí performeři otevřou svět nečekaných hudebně tanečních koláží • Unikátní koktejl uměleckých žánrů jako jsou nový cirkus, současný tanec, flamenco nebo indický tanec kathak mohou diváci v říjnu ochutnat v A-studiu Rubín a ve Studiu Citadela v Praze.

Smíchovskou náplavku zdobí pět plechových záchranných člunů • Sochařský festival Sculpture Line se v samém závěru letošního ročníku rozrostl o dílo Lifeboats (Záchranné čluny) německého umělce Johannese Pfeiffera, které vytvořil přímo pro Prahu. Ve středu zakotvilo na Smíchovské náplavce mezi kobkami 16 a 17.

Festival Open House zve na návštěvu do zajímavých pražských budov • „Architektura pro všechny“ je mottem letošního ročníku festivalu Open House Praha, který zve návštěvníky na prohlídku běžně nepřístupných budov a prostorů v celkem deseti městských částech.

Smíchovská náplavka bude hostit festival středomořské kuchyně • V sobotu 15. srpna 2020 budete moci ochutnat speciality z několika oblíbených středozemních destinací na jednom místě.

Některá pražská divadla zůstanou zavřená až do konce roku • Divadla zřizovaná hlavním městem Prahou oznámila, že zůstanou pro diváky zavřená až do konce roku 2020, a to bez ohledu na možné změny ve vládních opatřeních. Do té doby se soustředí na přípravu nového programu a online vysílání.

Hlediště mnohých pražských divadelních scén zůstanou bez diváků až do konce tohoto roku.

Kam s nimi? Praha má nový manuál pro umisťování uměleckých děl na veřejných prostranstvích • Praha má nová pravidla, jejichž cílem je ukázat, jak koncepčně přistupovat k umisťování uměleckých děl ve městě. Unikátní dokument navazuje na Manuál tvorby veřejných prostranství z roku 2014. Autorem obou dokumentů je Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR).

Barcelona Gipsy balKan Orchestra zahraje v Lucena Music Baru • Sedmičlenné uskupení soustředěné v Barceloně představuje to nejlepší z žánru world music a 10. září předvede své umění také pražskému publiku v Lucerna Music Baru. Jejich tvorba je ovlivněna prvky tradiční hudby z Balkánu, Blízkého východu a také Středozemí.

Češi vezou na EXPO mimořádné dílo Laterny magiky. Chce varovat i uchvátit pokročilými efekty • Už za pár dní uvidí návštěvníci světové výstavy EXPO v Dubaji unikátní představení pražské Laterny magiky. Inscenaci s názvem Robot Radius tvůrci připravili speciálně pro tuto příležitost. Jejich zadání znělo jasně – vytvořit současné a technologicky vizionářské dílo.

Začíná Prague Pride. Duhový průvod Prahou ale letos neprojde • V Praze dnes odstartuje festival sexuálních menšin a tolerance Prague Pride. Jubilení 10. ročník nabídne v týdnu od 3. do 9. srpna desítky různých akcí na několika místech v metropoli. Tradiční duhový průvod se ale letos kvůli koronavirové pandemii neuskuteční.

Ed Sheeran přidá v Praze druhý koncert. Vstupenky na první se vyprodaly za hodinu • Když byl v minulém týdnu ohlášen pražský koncert populárního zpěváka Eda Sheerana v Praze, bylo hned jasné, že ani kapacita letiště v Letňanech nebude všem jeho českým fanouškům stačit.

Vyšehrad na týden ožije festivalem nového cirkusu a hudby • Už v pátek 17. května vypukne na pražském Vyšehradě první ročník Open Air festivalu, který pořádá známý soubor Losers Cirque Company. V průběhu sedmi večerů nabídne spojení novocirkusového umění s hudbou a dalšími disciplínami.

Na Žižkově můžete ochutnat okapovou vodu. Začal Landscape festival • Na čtyři desítky nejrůznějších výtvarných děl, instalací a intervencí ve veřejném prostoru od českých i zahraničních architektů a umělců láká na pražském Žižkově od 20. června osmý ročník Landscape festivalu. Jeho cílem je zpestřit během léta městské prostředí, ale také upozornit na potenciál třetí městské části a ukázat možnosti zlepšování kvality života ve městech, včetně adaptačních opatření na změnu klimatu.

Tvorba Josefa Zlamala a Richarda Štipla k vidění v Galerii Černá labuť • Galerie Černá labuť zve na tvorbu respektovaného zástupce mladé výtvarné generace Josefa Zlamala. Do výstavy s názvem Stalo se za bílého dne si Zlamal přizval sochaře Richarda Štipla, svého dlouholetého spolupracovníka. Galerijní prostory jsou tak svědkem mimořádné symbiózy děl dvou autorů, která se vzájemně doplňují, reagují na sebe a vytváří originální, ale sdělné umělecké poselství.

Josef Zlamal: How to Be an Elephant IV (2019).

Zažít město jinak. Sousedské slavnosti v září opět oživí pražské ulice • Jubilejní 15. ročník sousedských slavností Zažít město jinak oživí v sobotu 19. září 2020 desítky ulic v Praze i v dalších městech.

Krize bydlení i plánování měst tématem filmové přehlídky Městem • Tři kina, tři dny, tři dokumenty. A tři pohledy na současná města. Spolek AutoMat chystá po roční pauze druhý ročník filmové přehlídky Městem. Divákům v září a listopadu zdarma představí tři zahraniční snímky, které se nedostanou do běžné distribuce, a pozve také na debaty s odborníky. Film Tohle město není pro chudý má úplnou premiéru.

Flašinet žije! Do Prahy se opět sjedou flašinetáři z celé Evropy • Národní muzeum letos opět přichystalo mezinárodní setkání flašinetářů s názvem Flašinet žije!, které se uskuteční v úterý 13. srpna. Pouliční umělci z různých koutů Evropy oživí již pošesté centrum Prahy třemi koncerty rozdílných žánrů. Zvuky hracích strojků se rozezní v 10:00 v barokním kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí, ve 14:00 na Kampě u Karlova mostu a v 19:00 v Českém muzeu hudby.