Festival pouličního umění Praha Žije Hudbou nabídne zahraniční hvězdy i amatérské muzikanty

Kam vyrazit v PrazePetra Domašínská21. května 20193 minuty čtení

Foto: Festival Praha Žije Hudbou

Festival Praha Žije Hudbou už po čtvrté rozezní v pátek 7. a v sobotu 8. června ulice, náměstí i parky v centru Prahy. Na 150 umělců během stovek vystoupení na více než 30 různých místech vnese do hlavního města radost z hudby. Centrem festivalového dění budou scény na Karlově náměstí, u Quadria a na Jungmannově náměstí. Festival nabídne i novou hudební „Sedmičkovou“ trasu na Praze 7, která povede od „Stalina“ přes Letenské náměstí a Vltavskou až ke Cross square, kde bude další z hlavních stageí.

Vedle ozvučených scén mohou Pražané i návštěvníci hlavního města natrefit na 25 dalších místech tzv. buskerpointech na desítky dalších pouličních muzikantů. Mezi účinkujícími figuruje celá řada zajímavých zahraničních hostů v čele s hvězdou světových festivalů včetně Glastonbury, britským beatboxerem a multiinstrumentalistou THePETEBOXem.

Vedle něj vystoupí například belgická muzikantka Esinam, která míchá africkou hudbu a jazzem a progresivní elektronikou, americký MC Afu-Ra nebo skotská písničkářka Natasha Cook Jenkins, kterou si pro spolupráci vybral legendární Bowieho producent Tony Visconti. V pražských ulicích ale natrefíme i na domácí DVA, Vladimíra 518, Muchu, Pio Squad, Ondřeje Rumla, Noisy Pots a řadu dalších. Všechny koncerty jsou zdarma, příspěvky mohou posluchači házet muzikantům do klobouku.

„Praha je město plné kultury, ale v ulicích tomu tak není. Ve veřejném prostoru podle našeho názoru stále chybí kvalitní živé umění, které zlepšuje atmosféru města. Festival Praha Žije Hudbou vznikl s cílem podpořit pouliční umělce a pomoci vybojovat lepší podmínky pro jejich účinkování,“ vysvětluje za pořadatele Jan Gregar. Maskotem i průvodcem festivalu je Uličník.

Foto: Festival Praha Žije Hudbou

Hudba patří do ulic

Busking je nedílnou součástí hudební kultury, jeho kořeny bychom mohli hledat u středověkých potulných komediantů i kramářských písní 19. století. Jakou pouliční zpěvačka začínala Edith Piaf, busking otevřel kariéru Amandě Palmer i současné hvězdě šansonu ZAZ. Na ulici s kytarou hrával Bob Dylan a buskingem se ještě před pár lety živil i Ed Sheeran, dnes vyprodávající haly a stadiony.

Busking je zejména prostředkem kultivace veřejného prostoru i celé městské komunity. Toho jsou si pořadatelé festivalu Praha Žije hudbou vědomi, a proto se od roku 2016, kdy se podmínky pro pouliční umění v Praze zpřísnily, systematicky věnují práci pro zlepšení podmínek pro ty, kteří do ulic, parků a náměstí vnášejí kreativitu, radost a krásu.

Vedou jednání na úřadech a Magistrátu Hlavního města Prahy předkládají konstruktivní návrhy pro úpravu pravidel pro pouliční produkce. Festival Praha Žije Hudbou potvrzuje, že to je potřebná a smysluplná práce.

Zapojit se může každý

Do hudebního programu festivalu se můžou stále zapojit i další buskeři nebo ti, co si chtějí jen hraní na ulici vyzkoušet. Stačí se přihlásit na webových stránkách www.prahazijehudbou.cz, kde naleznete i další podrobnosti o akce. Pořadatelem festivalu Praha Žije Hudbou je Nerudný fest.cz, který stojí, mimo jiné za mezinárodním festivalem Mladí ladí jazz, Student Festem, Festivalem svobody a dalšími projekty.

Nepřehlédněte

Dožínky na zámku ve Ctěnicích představí dávné lidové zvyky a tradice • Muzeum hl. m. Prahy přichystalo na závěr prázdnin tradiční dožínkovou slavnost, která proběhne již poněkolikáté v Zámeckém areálu Ctěnice v neděli 1. září 2019 mezi 10 do 17 hodinou.

U stanice metra Vltavská vznikla dočasná venkovní galerie • Na Vltavských kaskádách u stanice metra Vltavská vznikl projekt dočasné venkovní galerie. Kolemjdoucím letos nabídne čtyři tematické výstavy.

Festival United Islands of Prague oživí o víkendu centrum města • Během nadcházejícího víkendu 25. až 26. června se Střelecký ostrov, Kampa, Dětský ostrov a Janáčkovo nábřeží promění v hlavní centrum kulturního dění v Česku.

Lenny Kravitz přijede v červnu do Prahy, představit by měl nové album • Lenny Kravitz oznámil termíny svého nadcházejícího letního evropského turné v roce 2018, v rámci kterého vystoupí 2. 6. 2018 v pražské O2 areně. Kromě turné Kravitz chystá i hudební novinku, která bude vydána na jaře.

Zažít město jinak. Sousedské slavnosti v září opět oživí pražské ulice • Jubilejní 15. ročník sousedských slavností Zažít město jinak oživí v sobotu 19. září 2020 desítky ulic v Praze i v dalších městech.

Největší hudební hvězdy světa přijedou příští rok do Prahy. Na tyhle všechny se můžete těšit • Elton John, Ed Sheeran, Muse, Phil Collins, Bobby McFerrin, Bastille, Twenty One Pilots nebo Michael Bublé. To jsou jen některé z hvězd hudebního nebe, které v příštím roce zavítají do České republiky. Přinášíme vám kompletní přehled špičkových světových umělců, na které se Praha v příštím roce těší.

Signal Festival letos bude. Bezpečnost řeší pořadatelé s epidemiologem • Pořadatelé Signal Festivalu zatím nepočítají s tím, že by letošní osmý ročník kvůli koronavirové pandemii museli zrušit. Populární festival světla, kterého se každoročně účastní desetitisíce lidí, by měl proběhnout v ulicích Prahy od 15. do 18. října. Jeho podoba ale jiná částečně bude.

Hlava Franze Kafky potřebuje opravit. Na několik měsíců zmizí z centra Prahy • Pohyblivá socha znázorňující hlavu Franze Kafky, umístěná poblíž Národní třídy, projde v příštích týdnech kompletní revitalizací. Umělecké dílo Davida Černého se během několika dní zcela rozebere a všech dvaačtyřicet rotujících nerezových pater se dočká potřebné opravy. Ta bude trvat několik týdnů a má zahrnovat také instalaci modernějšího otočného systému.

Geniální architekt Adolf Loos. V čem spočívala jeho výjimečnost? • Odborná veřejnost a milovníci moderní architektury si letos připomínají 150. výročí narození architekta Adolfa Loose. Muzeum hlavního města Prahy při této příležitosti otevřelo v galerii Studijního a dokumentačního centra Norbertov výstavu s názvem „Adolf Loos: Opakování génia“.

Let It Roll 2023 v Milovicích nabídne Chase & Status, Wilkinson nebo Sub Focus • Na největším drum & bassovém festivalu světa v Milovicích od 3. do 5. srpna vystoupí více než 240 umělců, z toho přes 150 zahraničních jmen, což je nejvíc v celé historii festivalu. Mezi hlavní hvězdy letos patří Chase & Status, Andy C, Camo & Krooked b2b Mefjus, Dimension, Sub Focus a Wilkinson, na své si ale přijdou milovníci rozličných subžánrů.

Karlín ožije tancem a novým cirkusem. Taneční battle bude otevřen všem • Patříte mezi fanoušky současného tance, pohybového divadla a nového cirkusu? Nenechte si ujít tradiční festival KoresponDance. Jeho pražská část se odehraje v úterý 11. srpna v barokním areálu Invalidovny. Kromě vystoupení českých performerů nabídne i taneční battle, do něhož se může přihlásit každý.

Pražské vnitrobloky rozezní živá hudba od předních českých interpretů • Vystoupením Tria Amadeus a kapely Zrní startuje ve čtvrtek 16. dubna iniciativa Hrajeme do oken. Projekt propojuje hudebníky, kteří nyní nemají pro koho hrát, s publikem, které tráví svůj čas doma. Na stejnojmenném webu může kdokoli zažádat o uspořádání koncertu ve svém vnitrobloku, před nemocnicí nebo před domovem seniorů, kde chce někoho potěšit. Organizátoři pak koncert připraví spolu s hudebníky, kteří se do projektu hlásí. Podporu mu už vyjádřili zpěvačka Katarzia, kapela The Brownies, Tereza Černochová, Jan Burian a další.

Mladí performeři otevřou svět nečekaných hudebně tanečních koláží • Unikátní koktejl uměleckých žánrů jako jsou nový cirkus, současný tanec, flamenco nebo indický tanec kathak mohou diváci v říjnu ochutnat v A-studiu Rubín a ve Studiu Citadela v Praze.

Projekt Vltavské filharmonie dostává reálnější obrysy • Pražští radní dali zelenou pokračování chystaného projektu moderního koncertního sálu Vltavské filharmonie v Holešovicích. Vycházeli při tom ze studie využitelnosti od mezinárodního konsorcia firem, které vede respektovaný ateliér Henning Larsen a jehož dalšími členy jsou konzultantské firmy AEA a Buro Happold.

Změňte melodii budíku. Bude se vám lépe vstávat a stoupne výkonnost, tvrdí australští vědci • Problémy s ranním vstáváním trápí velkou část populace. Mnozí zvládnou jen s obtížemi vylézt z postele, a některé dokonce neprobere ani dlouhé a opakované zvonění budíku. Na vině je řada faktorů, ale podle vědců je důležitá i melodie, kterou si pro své probuzení zvolíme.

Začíná festival Prague Pride. Hlavním tématem je letos rodina • Rodina bude tématem 8. ročníku festivalu Prague Pride s gay, lesbickou, bisexuální a transgender tematikou, který se uskuteční v Praze od 6. do 12. srpna 2018. Festivalová kampaň se letos zaměřila na rodiny, v nichž LGBT lidé vyrůstají; kde si osvojují vzorce chování, poznávají bezpodmínečnou lásku, ale bohužel také získávají doživotní traumata. Prague Pride tak přispěje do debaty o současné rodině, která se v české společnosti odvíjí. Volbou tématu rodiny se Prague Pride snaží připomenout, že přijetí doma je pro LGBT lidi důležitější než to, jak se k nim chovají lidé venku. Teplé dítě však bývá často onálepkováno a postaveno do pozice černé ovce rodiny. „V letošní kampani upozorňujeme na škatulkování, které ve většině rodin probíhá. Příbuzní často přisuzují ostatním členům a členkám rodiny nálepky na základě jejich chování či vrozených dispozic – ať se jim to líbí, nebo ne. Nálepkování totiž máme ve zvyku,“ říká ředitelka LGBT festivalu Hana Kulhánková. Jak však vzápětí zdůrazňuje, nálepky stojí na stereotypech a svého nositele definují velmi zkresleně. Každý z nás je přeci více než jen šprt, drbna, teplouš nebo mamánek. Prague Pride 2018 proto vybízí k tomu, abychom povahu, sexuální orientaci nebo vzhled svých příbuzných přestali řešit. „Každý jsme nějaký a je lepší užívat si společné chvíle jako rodina. Třeba tak, že se letos spolu vypravíme na festival Prague Pride,“ říká Hana Kulhánková. „S chutí jsme se pustili do tak zásadního tématu, jakým je rovnost. Naším cílem bylo najít dostatečně silný insight, který by veřejnost přiměl přehodnotit zažité předsudky. Pevně věříme, že se nám touto kampaní podaří otevřít diskuzi a že se povrchní nálepkování stane tématem i u rodinných stolů. Tak, abychom si všichni uvědomili, že každý z nás jsme mnohem víc než jen nálepka, kterou nosíme,“ říká Karla Calheiros, která je spolu s Marinou Frederico autorkou konceptu. Na celé kampani pracoval tým agentury Havas. [related-post id="11486"] Bohatý program Rodina prochází napříč festivalovým programem, který i letos nabídne přes stovku různorodých akcí. Z Nizozemska přijede transgender modelka Loiza Lamers, která se díky výjimečné podpoře své rodiny mohla vyoutovat již v dětském věku. Se švýcarskou historičkou Corinne Ruffli se podíváme na život lesbických seniorek, prostřednictvím výstavy a divadelního představení se seznámíme s málo zveřejňovanými poměry v rodině německého spisovatele Thomase Manna. V Pride Village na Střeleckém ostrově proběhne celý Den pro manželství a rodinu. Rodině se bude věnovat i řada workshopů a podpůrných skupin – proběhne například beseda s dětmi vyrůstajícími v duhových rodinách, workshop přípravy na coming out pod vedením Linky bezpečí, nebo skupinové setkání příbuzných LGBT osob pořádané organizací Trans*parent. Kompletní program Prague Pride 2018 najdete na festivalových stránkách www.praguepride.cz, které prošly novou úpravou, a také v mobilní aplikaci Convene od Thomson Reuters pro iOS a Android. Opět vyjde festivalový magazín Prague Pride Mag s 52 stránkami o programu a LGBT tématech. Většina akcí Prague Pride je ZDARMA. [related-post id="11512"] Duhový průvod Festival začíná již tradičně zahajovacím koncertem v Pride Village na Střeleckém ostrově v pondělí 6. srpna. Vystoupí kapela Mucha, hvězda soutěže MTV The Real World Davis Mallory z USA a vrcholem večera bude show Petra Kotvalda. Duhový průvod Prahou se uskuteční v sobotu 11. srpna a z důvodu nahlášené rekonstrukce dolní části Václavského náměstí půjde od sochy sv. Václava Opletalovou ulicí do Hybernské a dále po tradiční trase Náměstí Republiky – Revoluční – Dvořákovo nábřeží – Čechův most – schody na Letnou.

Nová výstava představuje místa, kde Antonín Dvořák čerpal inspiraci • Národní muzeum otevřelo na konci dubna novou výstavu v Muzeu Antonína Dvořáka, která se zaměřuje na to, jak se tento jedinečný český skladatel ve svém díle inspiroval přírodou. K vidění je i několik unikátních předmětů, které ukazují, s jakou oblibou se Dvořák věnoval procházkám, zahradničení nebo chovu holubů.

Psychedeličtí Madhouse Express zahrají po několika měsících v Praze • Speciální set, koncert pod širým nebem, ukázky z nového alba, afterparty s Dj’s, předkapela i odměny pražským fanouškům, kteří na křest desky Surreal Meadow čekali dlouhé měsíce. Kapela Madhouse Express jim chce pauzu vynahradit koncertem, který chystá na 10. srpna. Surrealní louku, kterou na stejnojmenné desce představili na podzim v době pandemie, konečně rozprostřou přímo na venkovní scéně klubu Cross.

Kapela Madhouse Express

SIGNAL festival začíná. Praha se následující čtyři večery rozzáří • 22 uměleckých instalací českých i zahraničních umělců v celkem 6 městských částech nabízí Pražanům až do neděle nevšední podívanou.

Festival Open House zve na návštěvu do zajímavých pražských budov • „Architektura pro všechny“ je mottem letošního ročníku festivalu Open House Praha, který zve návštěvníky na prohlídku běžně nepřístupných budov a prostorů v celkem deseti městských částech.