Na pražském Proseku někdo zapálil spícího bezdomovce

Pražské krimiKristián Vích14. srpna 20191 minuta čtení

Záběr z místa, kde došlo k upálení bezdomovce.

Foto: Policie ČR

Pražští kriminalisté se zabývají případem brutálního pokusu o vraždu. Bezdomovce spícího v křoví na pražském Proseku někdo během noci úmyslně zapálil.

„V pondělí 8. července několik minut po půlnoci přišel do kasina v Harrachovské ulici bezdomovec, na kterém doutnalo oblečení a prosil obsluhu o pomoc. Zaměstnanci kasina proto na místo zavolali záchranáře, kteří osmapadesátiletému muži poskytli první pomoc a převezli ho do nemocnice, kde byl uveden do umělého spánku,“ popisuje pprap. Violeta Siřišťová

Muž kriminalistům sdělil, že spal v parku ve křoví poblíž ulic Harrachovská a Cvikovská, kde ho během noci někdo úmyslně zapálil. V současné době je stále hospitalizovaný v nemocnici s popáleninami druhého a třetího stupně, které má na více než 40 % těla.

Kriminalisté nyní hledají svědky, kteří by mohli přispět k objasnění celého případu. Za trestný čin těžké ublížení na zdraví hrozí pachateli odnětí svobody v délce až deseti let.

K útoku došlo poblíž ulic Harrachovská a Cvikovská na pražském Proseku. Foto: Policie ČR
Popálený muž našel pomoc v nedalekém kasinu. Foto: Policie ČR

Nepřehlédněte

Festival Barevná devítka nabídne chutě a vůně ze všech koutů světa • Rozmanitou hudbu i vůně koření a jídla z celého světa přinese již tradiční multikulturní festival Barevná devítka. Jubilejní 15. ročník klade velký důraz právě na exotickou gastronomii, kdy pokrmy budou přímo před návštěvníky připravovat nejlepší šéfkuchaři – finalisté prestižní soutěže MasterChef. Na hlavní scéně si dáte ochutnávku world music v podobě žhavých kubánských rytmů nebo afrických bubnů. Součástí festivalu bude také přehlídka české hudby a tradičních řemesel Celé Česko na devítce. Akce proběhne v sobotu 31. srpna 2019 v pražském parku Podviní ve Vysočanech a vstup je zdarma.

Neznámý útočník brutálně zmlátil cestujícího v metru. Pátrá po něm policie • Pražští kriminalisté vyšetřují bezdůvodné brutální napadení cestujícího v pražském metru. K incidentu došlo začátkem září ve stanici Skalka na lince A. Policistům se dosud nepodařilo útočníka vypátrat, a proto se nyní obracejí na veřejnost s prosbou o pomoc.

O nové byty je největší zájem v Praze 9. Do předraženého centra se lidé moc nehrnou • Zájemci o nové bydlení v hlavním městě na konci loňského roku preferovali Prahu 9 před Prahou 5 a 10. První trojka tak prodejním statistikám dominuje už dva roky, mění se pouze jejich vzájemné pořadí. Vyplývá to z podrobných statistik společnosti EKOSPOL, která pražský rezidenční trh monitoruje už jedenáct let. Z pražských lokalit jsou nejvyhledávanější Letňany a Vysočany, zájem je také o Smíchov či Michli.

Moderní bydlení se pro mnoho lidí stává nedosažitelným luxusem.

Tramvaje na Libeňském mostě už nebudou zpomalovat • Tramvajový provoz na Libeňském mostě se vrátí do běžného režimu. Provedené diagnostické zkoušky vyloučily riziko nepřípustných rezonancí konstrukce. Soupravy tak budou moci po mostě opět jezdit nesníženou rychlostí až do 50 km/h.

VIDEO: Fešákovi za pět prstů asistovala partnerka s miminkem. Poznáváte je? • Minulé úterý přišla do obchodu s optikou na Masarykově nábřeží v Praze 2 neznámá trojice lidí. Dva muži a jedna žena s miminkem v kočárku vstoupili do prodejny jednotlivě, zřejmě proto, aby nebudili jakékoliv podezření. Všichni tři si to rovnou namířili k regálům renomované značky Ray-Ban, kde si kus po kusu brýle prohlíželi a zkoušeli. Jakmile si hlavní aktér celé situace vybral nejslušivější brýle, předal je partnerce, která je uschovala do tašky připevněné na kočárku. Druhé brýle si pak hledaný uložil do svého příručního zavazadla. Po nákupu za pět prstů opustila trojice kvapem provozovnu a i s ukradenými brýlemi zmizela neznámo kam. Výtečníci svým jednáním způsobili škodu v řádu několika tisíc korun. Případ prošetřují policisté z místního oddělení Nové Město, kterým se ale do této doby trojici podezřelých nepodařilo ztotožnit. Obrací se proto na veřejnost s žádostí o pomoc. Pokud aktéry tohoto případu poznáváte, znáte jejich totožnost nebo míso pohybu, předejte tyto informace prostřednictvím linky tísňového volání 158.

Smíchov, Letňany, Vysočany. Tady Pražané nejvíce kupují nové byty • Zájemci o nové bydlení v hlavním městě stále preferují dvě městské části – Prahu 9 a 5. Právě zde se dlouhodobě prodává nejvíce nových bytů a nejinak tomu je i letos. Třetí místo s odstupem drží Praha 10. Vyplývá to z podrobných statistik společnosti EKOSPOL, která pražský rezidenční trh monitoruje. Z pražských lokalit jsou nejvyhledávanější Smíchov, Letňany či Vysočany. V Praze se během prvního čtvrtletí letošního roku prodalo celkem 1160 nových bytů. „Z toho se 301 bytů nacházelo na území Prahy 9 a 257 bytů bylo v Praze 5. Tyto dvě městské části tak obhájily své pozice s minulého čtvrtletí. Na třetím místě s odstupem zůstala Praha 10 se 186 prodanými byty. Největší zájem je letos o stále atraktivnější Smíchov, kde si zájemci během prvních třech měsíců letošního roku pořídili 138 nových bytů,“ přibližuje prodejní statistiky analytik společnosti EKOSPOL Matyáš Hančl. Mimo hlavní zájem kupujících zůstávají centrální části Praha 1 a 2, kde se celkem prodalo 30 nových bytů. Jde o úplně stejné číslo, jako v posledním čtvrtletí loňského roku. „Statistiky prodaných bytů nejlépe ukazují, o jaké lokality je mezi kupujícími největší zájem. Lidé dlouhodobě upřednostňují místa s dostatkem zeleně, plnou občanskou vybaveností a skvělou dopravní dostupností. To všechno jim mohou nabídnout pouze projekty v širším centru a okrajovějších částech Prahy. Naopak nejužší centrum některé z těchto benefitů většinou nenabízí. Pokud k tomu přidáme výrazně vyšší cenu bytů v centru, je důvod nezájmu o tyto lokality jasný,“ podotýká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva dlouhodobého lídra developerské výstavby v ČR EKOSPOLU. [related-post id="5620"] Podle něj by proto měl z reálné poptávky po nových bytech vycházet také připravovaný Metropolitní plán, který v představené podobě jde spíše opačným směrem. „Rekultivace opuštěných a zanedbaných brownfieldů je správným krokem, horší už je to s deklarovaným zahušťováním už tak přetíženého centra města. Prodejní statistiky jasně dokazují, že lidé centrum nevyhledávají a raději bydlí o něco dále, avšak uprostřed či blízko zeleně. Metropolitní plán by to měl vzít v potaz a připravit dostatek vhodných pozemků v lokalitách, kde lidé opravdu chtějí bydlet,“ apeluje Korec. Data dostupných bytů doplňují prodejní statistiky, které EKOSPOL zveřejnil v minulých týdnech. Podle nich se v prvním čtvrtletí letošního roku prodalo v hlavním městě celkem 1160 nových bytů, což bylo meziročně o čtvrtinu méně. Šlo o druhé nejhorší čtvrtletí za posledních pět let. Počet dostupných bytů se už šesté čtvrtletí v řadě pohyboval kolem kritické třítisícové hranice. [related-post id="9027"]

Ženu znásilnil na chodbě domu. Policisté po něm zatím bezvýsledně pátrají • Pražští kriminalisté již dva měsíce pátrají po muži, který hodinu po půlnoci v jednom domě v Branické ulici v Praze 4 znásilnil ženu.

VIDEO: Mladí zlodějíčci kradli v pražském bazénu. Pátrají po nich policisté • Pražští policisté pátrají po dvojici mladíků, kteří v neděli 19. srpna krátce po poledni navštívili plavecký bazén Axa v ulici Na Poříčí.

Zima je mírná, noclehárny pro bezdomovce hlásí volná místa • I přes zimní počasí nabízejí pražské noclehárny lidem bez přístřeší stále volná místa. Kapacity nocleháren jsou z 80 procent zaplněné každou noc. Pro všechny zájemce, kteří by chtěli strávit noc v teple, je tedy dostatek míst.

Praha se snaží pomáhat lidem bez přístřeší.

Zloděje motorky přistihl policista v civilu. Při zatýkání pomohla jeho fena • K poměrně kurióznímu případu došlo minulý týden v pátek na Praze 4. Dva mladí muži se pokoušeli ukrást luxusní motorku. K jejich smůle si jich ale všiml policista v civilu, který právě venčil svého psa.

Detektivky, které inspirovaly skutečné vrahy aneb Když se fikce stane realitou • Detektivky vždy patřily a dodnes patří mezi nejoblíbenější knižní žánry. Není proto divu, že se mnoho z nich stalo předlouhou filmů i televizních seriálů. Člověka až zamrazí při představě, že by se mohly zjevně fiktivní knižní příběhy opravdu stát. Pohled do minulosti ale ukazuje, že některá díla opravdu posloužila jako inspirace ke konkrétním hrůzným činům. Chcete vědět, který příběh zabíjel?

Na Černém Mostě se našla peněženka s desítkami tisíc korun • Strážník Městské policie hl. m. Prahy nalezl v době svého volna peněženku s velkou finanční hotovostí a osobními doklady. Nález ihned odevzdal na policejní služebnu.

Vražda prodavačky v OC Letňany. Policie zveřejnila fotku podezřelého • Pražští kriminalisté vyšetřují od včerejšího večera vraždu prodavačky v obchodním centru v Letňanech v Praze 9. Mrtvola ženy byla nalezena ve večerních hodinách v zázemí jednoho z obchodů s oblečením. Podle dosavadních zjištění zatím neznámý pachatel přišel do obchodu, tam se převlékl do nových šatů a zavraždil dvaačtyřicetiletou ženu. Následně z obchodu odešel a ještě před tím si z pokladny odnesl nezjištěný obnos peněz. Podezřelého muže, který byl ve věku okolo třiceti let a měl hubenou postavu, zachytily bezpečnostní kamery. K identifikaci podezřelého by mohlo pomoci i oblečení a hodinky, které muž v obchodě zanechal. Jednalo se o plísňové džíny značky Croop Denim, červenou flanelovou košili značky Mustang, černé tenisky značky DC, hodinky Daniel Klein a kšiltovou čepici tmavé barvy značka Mark and Spancer. Podezřelý na místě také zanechal atypický zapalovač červené barvy s nápisem „Sex instructor – first lesson free!“ [gallery size="full" columns="1" ids="9266"] Z obchodu pak muž odešel v novém pánském tmavém obleku značky Otto Berg ve velikosti 50. Stejné značky byly i polobotky, ve kterých z obchodu odešel. [gallery columns="1" size="full" ids="9269"] AKTUALIZACE (12:53): Podezřelého šestadvacetiletého muže kriminalisté vypátrali. Nyní je umístěn v psychiatrické léčebně. Muže se podařilo dopadnout na základě oznámení od rychlé záchranné služby, která policii informovala, že v dopoledních hodinách převážela podezřelého muže z Karlína do psychiatrické léčebny. K jeho dopadení přispěli i lidé, kteří po zveřejnění začali volat na linku 158 informace o pohybu podezřelého z místa činu.

Věci, které po sobě vrah zanechal na místě činu.

Praha 10 zavede modré zóny. Rozšíření chystají i další městské části • Pražští radní odsouhlasili rozšíření zón placeného parkování, které navrhovaly některé městské části. Ke zvětšení parkovacích ploch pro rezidenty tak nyní dojde například na Praze 5, 6, 9, 18 a 21. Kromě toho mohou být parkovací zóny vyznačeny na celém území Prahy 10.

Kšeft za miliony. Muži z Prahy pěstovali marihuanu ve velkém, ale spadla klec • Pražští kriminalisté začátkem prosince dopadli gang obchodníků s marihuanou. Obviněno bylo deset mužů ve věku od 33 do 73 let. Za výrobu a distribuci drogy jim vzhledem k velkému rozsahu množství hrozí až dvanáctileté tresty odnětí svobody.

Barevná devítka nabídne dobré jídlo, hudbu z celého světa i kurz salsy • Žhavé africké rytmy, balkánská dechovka a kubánská salsa. Taková jsou lákadla letošního ročníku festivalu Barevná devítka. Tradiční přehlídka hudby a kultury z celého světa však proběhne za zvýšených bezpečnostních hygienických podmínek kvůli COVID-19.

Rodina věznila dívku v prasečím chlévě. Strávila tam patnáct let • Celý svět byl před lety v šoku z příběhu Rakušanky Nataschy Kampusch, kterou 8 let věznil ve sklepě její únosce Wolfgang Priklopil. I v minulosti přitom v Evropě docházelo k podobným ohavným případům. O jednom takovém napsaly v Praze vydávané Národní listy v září roku 1901.

Celní správa zlikvidovala nelegální hernu v Holešovicích • Ve čtvrtek 11. ledna provedli pražští celníci kontrolní akci zaměřenou na provozování nelegálního hazardu. Ke své kontrole si vytipovali hernu v Praze 7 - Holešovicích a šli najisto.

Muž ukradl servírce peněženku. Policisté prosí o pomoc s pátráním • Od začátku srpna pátrají policisté z Letňan po neznámém muži, který v restauraci na Praze 9 odcizil peněženku s hotovostí.

Bitva o pivovar 2018. Přijďte se podívat na rozehnání pochodu henleinovců! • U Pivovaru Kolčavka se v sobotu 15. září uskuteční další ročník vojensko-historické akce Bitva o pivovar, tentokrát s podtitulem „Dny zrady”. Akce, kterou pořádá MČ Praha 9, letos připomene 80. výročí od tragických událostí v roce 1938 v československém pohraničí. Od 12 do 16 hodin budou probíhat přehlídky módy 30. let. Těšit se můžete i na výstavu a komentované prezentace uniforem a zbraní techniky tehdejší Československé armády a německého Wehrmachtu. Bojová rekonstrukce událostí ze září 1938 začíná v 15 hodin. Ve 21 hodin se uskuteční večerní ukázka rozehnání pochodu "henleinovců".