Počet nakažených koronavirem za pátek opět přes 11 tisíc

ZprávyKristián Vích20. února 20211 minuta čtení

Vizualizace koronaviru SARS-CoV-2

Foto: U.S. CDC, Wikimedia Commons CC0

V pátek bylo v Česku zaznamenáno 11 192 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 32 917 provedených PCR testů, z nichž 34 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 43 381.

Aktuálně se s nemocí covid-19 potýká 115 130 lidí. Většina z nich má mírný průběh. Od vypuknutí pandemie se celkově nakazilo už 1 146 321 osob. Vyléčilo se jich 1 012 094.

Zaznamenáno bylo dalších 184 úmrtí. Celkově si nemoc u nás zatím vyžádala 19 097 obětí. V nemocnicích nyní leží 6 366 pacientů s koronavirem, což je o 23 více než předchozí den.

Nepřehlédněte

Stavební produkci v Česku přibrzdila koronavirová krize • Po delším období růstu letos stavební produkce zatím klesá. Spolu s nemocností a sílícími dopady opatření proti šíření koronavirové nákazy se začaly projevovat nedostatek pracovní síly, váznoucí poptávka a administrativní nepřipravenost staveb. Naději na obrat dává aktuální zásoba prací a povolených staveb, zjistil Český statistický úřad.

Blbá nálada jako předzvěst obrovských společenských změn • Stav nouze, epidemie, ekonomická krize, nákaza, promoření, peníze, opatření, roušky, změna klimatu a zase peníze. Žijeme v podivné době. Ze všech stran na nás útočí negativní zprávy, řada lidí začíná na vlastní kůži pociťovat těžký ekonomický propad. Panuje všeobecně špatná nálada, kolabují rodinné i pracovní vztahy, ztrácí se důvěra v politiku. Jak tohle všechno může dopadnout?

V neděli přibylo 2 373 nakažených koronavirem. Zemřelo 143 lidí • Za neděli bylo v Česku zaznamenáno 2 373 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 7 389 provedených PCR testů, z nichž 32 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 38 892. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.

Nakažených ve čtvrtek bylo méně. Ubylo i pacientů v nemocnicích • Ve čtvrtek bylo v Česku zaznamenáno 8 032 nových případů nákazy koronavirem. O den dříve bylo toto číslo skoro 11 tisíc. Hygienici vykázali 27 241 provedených PCR testů, z nichž 29 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 21 816.

Praha chce přilákat tuzemské turisty. Chystá kampaň i výhodnější vstupné • Na letošní sezónu chystá hlavní město ve spolupráci s Prague City Tourism kampaň lákající do Prahy tuzemské návštěvníky, kterým chce také Praha nabídnout benefity na vstupném. Čeští návštěvníci mohou alespoň částečně zmírnit výrazný výpadek příjmů ze zahraničního turismu. Současná situace je zároveň podle radní Hany Třeštíková příležitostí, jak do budoucna přenastavit vnímání Prahy v očích zahraničních turistů a zbavit se levného alkoturismu.

Roušky a respirátory je nutné zlikvidovat bezpečným způsobem • Pražské služby vydaly pro občany doporučení správného postupu při likvidaci masek, respirátorů, roušek a dalších ochranných a hygienických pomůcek.

Počet nakažených virózou a chřipkou v Praze roste, o epidemii ale ještě nejde • V Praze postupně narůstá počet nemocných akutními respiračními infekcemi (ARI). Nemocnost se zvyšovala i v průběhu druhého kalendářního týdne roku 2018, tj. v období od 8. do 14. ledna. Tento vývoj však byl Hygienickou stanicí hlavního města Prahy očekáván.

Na rozdíl od běžné virózy vás u chřipky zaskočí její rychlý nástup.

V pondělí zatím přibylo 783 potvrzených případů covid-19 • V pondělí přibylo v České republice zatím 783 potvrzených případů nákazy koronavirem. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví krátce po 18. hodině.

Za středu přibylo dalších 8 a půl tisíce nakažených • Během středy bylo v Česku zaznamenáno 8 452 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 28 993 provedených PCR testů, z nichž 29 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 22 864.

Počet nakažených za středu opět přes 15 tisíc. Zemřelo 187 lidí • V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 15 088 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 30 172 provedených PCR testů, z nichž 50 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 56 325.

Praha koupila plicní ventilátory. Sloužit budou v Nemocnici Na Františku • Hlavní město Praha zakoupilo tři kusy plicních ventilátorů v hodnotě přes jeden milion korun. Zapůjčilo je Nemocnici Na Františku, která přístroje využije při péči o pacienty ve vážném zdravotním stavu.

V pondělí přibylo 10,5 tisíce nakažených a 265 zesnulých • V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 10 466 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 21 706 provedených PCR testů, z nichž 48 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 91 438.

Rouška jako svědectví doby. Národní muzeum zahájilo novou výstavu • Národní muzeum začalo záhy po vypuknutí pandemie COVID-19 shromažďovat nejrůznější předměty, které tento výjimečný stav současné společnosti reflektují. A jedním z nejvýraznějších symbolů dnešní doby jsou bezpochyby roušky. Výstava zaměřená právě na ně je k vidění od pondělí 25. května 2020 v Historické budově Národního muzea.

Za pondělí přibylo 10,5 tisíce nakažených a 278 úmrtí • V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 10 511 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 30 560 provedených PCR testů, z nichž 34 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 134 504. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.

Celkový počet úmrtí v Česku byl v lednu nejvyšší za několik dekád • V lednu 2021 zemřelo podle předběžných údajů 15,9 tisíce obyvatel České republiky, tedy o 50 % více oproti pětiletému průměru let 2015–2019. Absolutně jde o nárůst o 5,3 tisíce osob. Na každých 100 tisíc obyvatel tak letos v lednu připadlo 148 úmrtí, kdežto v průměrném lednu z let 2015–2019 to bylo 100 úmrtí. Údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Kavárny CrossCafe v Praze končí. Podpora vlády nestačila, říká provozovatel • Provozovatel sítě kaváren CrossCafe oznámil, že definitivně ukončí provoz všech pěti pražských poboček.

Praha prodlouží program na podporu turismu až do konce roku • Díky programu V Praze jako doma přijelo do metropole v létě téměř 60 tisíc lidí zejména z tuzemska, Německa, Rakouska a také Slovenska. Hlavní město společně s Prague City Tourism tak V Praze jako doma prodlouží až do konce prosince letošního roku.

Praha spouští vlastní kampaň na podporu očkování • Vedení Prahy představilo kampaň, která má za cíl zvýšit ochotu lidí nechat se naočkovat proti nemoci covid-19. Kreativní koncept pro město zdarma připravila agentura DDB Prague.

Dopravní podnik prodává respirátory ve vybraných stanicích metra • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začal od úterý na 40 místech prodávat respirátory. Cestující si je mohou zakoupit pro osobní potřebu za jednotnou cenu 10 Kč za kus. Prodejní místa jsou označena speciální samolepkou.

Jean Reno poslal povzbudivá slova českým zdravotníkům • Slavný francouzský herec Jean Reno zaslal prostřednictvím sociálních sítí pozdrav všem zaměstnancům i pacientům pražské Nemocnice Na Homolce. Video zveřejnila nemocnice v pondělí a okamžitě se stalo hitem. Hvězda francouzského filmu v něm dodává odvahu zdravotníkům a pacientům.