V neděli přibylo 4 tisíce nakažených a přes 100 obětí

ZprávyKristián Vích22. února 20211 minuta čtení

Vizualizace koronaviru SARS-CoV-2

Foto: U.S. CDC, Wikimedia Commons CC0

Během neděle bylo v Česku zaznamenáno 4 002 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 9 302 provedených PCR testů, z nichž 43 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 21 657.

Aktuálně se s nemocí covid-19 potýká 120 444 lidí. Většina z nich má mírný průběh. Od vypuknutí pandemie se celkově nakazilo už 1 157 180 osob. Vyléčilo se jich 1 017 406.

Zaznamenáno bylo dalších 116 úmrtí. Celkově si nemoc u nás zatím vyžádala 19 330 obětí. V nemocnicích nyní leží 6 049 pacientů s koronavirem, což je o 28 více než předchozí den.

Nepřehlédněte

V pondělí zatím přibylo 783 potvrzených případů covid-19 • V pondělí přibylo v České republice zatím 783 potvrzených případů nákazy koronavirem. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví krátce po 18. hodině.

V sobotu přibylo přes 5 tisíc nových případů koronaviru • Za sobotu bylo v Česku zaznamenáno 5 118 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 15 852 provedených PCR testů, z nichž 32 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 16 138.

Situace v Praze je vážná, prohlásil primátor. Od pondělí platí nová opatření • Epidemiologická situace v Praze je vážná. Po nedělním jednání bezpečnostní rady hlavního města to prohlásil primátor Zdeněk Hřib. Od pondělí vstupují v platnost nová nařízení.

Tchaj-wan daroval Česku 25 ventilátorů. Sloužit budou v pražských nemocnicích • Česko obdrželo od Tchaj-wanu darem celkem pětadvacet plicních ventilátorů. Devět z nich je určeno výhradně pražským nemocnicím. Další tři poputují do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) a dále vždy po třech kusech do FN Motol a Nemocnice Na Bulovce.

Včera přibylo 10 576 nakažených koronavirem a 214 úmrtí • Za čtvrtek bylo v Česku zaznamenáno 10 576 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 29 994 provedených PCR testů, z nichž 35 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 120 479. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.

Dopravní podnik prodává respirátory ve vybraných stanicích metra • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začal od úterý na 40 místech prodávat respirátory. Cestující si je mohou zakoupit pro osobní potřebu za jednotnou cenu 10 Kč za kus. Prodejní místa jsou označena speciální samolepkou.

Potraviny, které posilují imunitu organismu • V současné situaci, kdy počet lidí nakažených koronavirem každým dnem roste, je více než kdy jindy důležité zvyšovat přirozenou obranyschopnost našeho těla. Není přitom nutné utrácet za předražené vitamínové doplňky, stejnou službu vám poskytnou i některé běžně dostupné potraviny.

Počet nakažených v úterý se opět přiblížil k 10 tisícům • Za úterý bylo v Česku zaznamenáno 9 558 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 30 373 provedených PCR testů, z nichž 31 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 17 737.

Pražští bezdomovci budou moci dál zůstat pod střechou • Hlavní město prodlouží o další dva měsíce projekt krizového ubytování lidí bez domova. Celkem je vyčleněna kapacita pro ubytování až 350 lidí, přednost mají senioři a lidé se zdravotními problémy. Praha zároveň připravuje návazný plán řešení bezdomovectví tak, aby se lidé bez domova ubytovaní během koronavirové krize nedostali zpět na ulici. Jak radní upozornili, náklady na bezdomovectví jsou pro Prahu výrazně vyšší než podporovat bydlení.

Praha se snaží pomáhat lidem bez přístřeší.

V neděli přibylo v Česku 3 291 nakažených a 153 úmrtí • Za neděli bylo v Česku zaznamenáno 3 291 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 7 714 provedených PCR testů, z nichž 43 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 41 330. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.

V pondělí se opět otevře Botanická zahrada • Návštěvníci mohou od pondělí 20. dubna opět navštívit Botanickou zahradu v Tróji. Po konzultaci s Ministerstvem zdravotnictví ČR o tom rozhodlo vedení hlavního města.

Botanická zahrada hl. m. Prahy.

Dopady krize překonáme, myslí si většina dotázaných • Negativní dopady opatření proti pandemii COVID-19 pocítilo ve 2. čtvrtletí tohoto roku 43 % zaměstnanců. Krize se dotkla i 60 % samostatně výdělečně činných. Velká většina postižených označovala dopady za dočasné. Takové jsou výsledky šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Počet nakažených oproti minulé sobotě klesl o třetinu • Za sobotu bylo v Česku zaznamenáno 5 199 nových případů nákazy koronavirem, což je o třetinu méně než minulou sobotu, kdy bylo 8 425 nakažených. Hygienici vykázali 16 970 provedených PCR testů, z nichž 31 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 7 246.

Holešovická tržnice částečně obnoví prodej farmářského ovoce a zeleniny • Pražané budou moci opět nakupovat na oblíbeném zeleninovém trhu v Hale 22 na Pražské tržnici. Úřady povolily bezpečnou formu prodeje farmářského zboží z okének. Zelináři a pěstitelé, kteří se obávají o svou letošní úrodu, tuto možnost vítají. Výdej objednávek z okének začne fungovat po Velikonocích. Zeleninu a další zboží mohou zájemci od prodejců objednávat již nyní.

Praha odpustí poplatky za předzahrádky minimálně do března • Praha prodlouží podnikatelům možnost mít před svou provozovnu předzahrádky zcela zdarma, a to až do konce března tohoto roku. Město chce tímto krokem podpořit podnikatele v době koronavirové krize. Za předzahrádky přitom provozovatelé restaurací neplatili již od dubna minulého roku, podobně jako za užívání veřejného prostranství v případě venkovního prodeje. 

Za pátek přibylo opět přes 14 tisíc nakažených koronavirem • Během pátku bylo v Česku zaznamenáno 14 676 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 39 841 provedených PCR testů, z nichž 37 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 52 893.

Provoz metra bude od pondělí posílen. Roušky v MHD jsou povinné i nadále • Provoz pražského metra bude od pondělí 1. června posílen. Kvůli koronavirové krizi dosud fungovalo v prázdninovém režimu.

Přibylo nejvíce nakažených koronavirem od začátku ledna • Během úterý bylo v Česku zaznamenáno 12 486 nových případů nákazy koronavirem, což je nejvíce od 8. ledna tohoto roku. Hygienici vykázali 33 612 provedených PCR testů, z nichž 37 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 36 776.

Turistů v Praze v létě přibylo. Září přineslo další propad • Propad cestovního ruchu v Praze se za třetí kvartál, tedy období od července do září, podařilo mírně snížit oproti předchozím měsícům na 67 procent. Je to dáno zejména letními měsíci, které doprovázela uvolněná opatření v rámci pandemie koronaviru. Měsíc září však přinesl další propad. Do metropole za třetí kvartál přijelo podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) 746 290 návštěvníků, kteří zde strávili 1,6 milionu nocí. Z toho 316 tisíc hostů bylo z tuzemska.

Nakažených přibylo ve středu přes 14 tisíc. V nemocnicích leží 8,7 tisíce pacientů • Během středy bylo v Česku zaznamenáno 14 353 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 31 074 provedených PCR testů, z nichž 46 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 101 850.