Na Petříně vzniknou nové toalety pro veřejnost a zázemí pro zahradníky

10. září 2019 ∙ 23:42
PražskýDEN.cz
Foto: Magistrát hl. m. Prahy

Rada hl. m. Prahy odsouhlasila vybudování nového sociálního zázemí na Petříně, které bude prioritně určeno pro návštěvníky a technické pracovníky petřínských zahrad. Nové zázemí nahradí nevzhledné provizorní toalety. Nový objekt je navržen tak, aby přirozeně splynul s okolním prostředím ohradní zdi na okraji Velké Strahovské zahrady. Nárůst turistického ruchu v zahradách město vylučuje.

„V zahradách se pohybuje velké množství pracovníků, jejichž úkolem je zajišťovat úklid cest, údržbu trávníků, ošetření stromů a řadu dalších provozních prací. Pro tuto práci je potřeba vytvořit alespoň minimální zázemí,“popisuje důvod výstavby náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček.

Jedná se o hygienické zázemí, malou denní místnost sloužící jako útočiště při nepříznivém počasí a příruční sklad drobného nářadí, pracovních pomůcek a materiálů. Navrhovaný objekt zahradního zázemí s veřejnými toaletami nahradí nevyhovující provizorní objekty, které měly více než dvakrát větší plochu a které byly v roce 2016 bez náhrady odstraněny. Plocha pod nimi byla poté zrekultivována na posezení s pítkem. Tyto objekty byly provozně i esteticky zcela nevyhovující a neperspektivní.

„Rád bych informoval veřejnost, že se nejedná o stavební akce, které mají za úkol zvýšit počty zahraničních turistů na Petříně, jak někteří lidé nesprávně tvrdí a dokonce kvůli tomu organizují petice. Jde pouze o vybudování zázemí pro zahradní údržbu a vybudování kamenných WC, která nahradí nevzhledné provizorní mobilní toalety. Tato stavba v žádném případě nijak nenaruší panorama a celkový vzhled Petřínského parku,“ doplňuje náměstek primátora Hlubuček.

Navržený objekt je dvoupodlažní, částečně zapuštěný do terénu, zakomponovaný do stávající konfigurace navazujících ohradních a opěrných zdí tak, aby přirozeně splynul s okolním prostředím. Celkové pojetí objektu je maximálně jednoduché bez historizujících odkazů, s využitím tradičních materiálů. Provozně je rozdělený na dva samostatné celky, umístěné každý v jednom podlaží: v suterénu zázemí zahradní údržby, v přízemí veřejné toalety.

Umístění zázemí a veřejných WC je výsledkem delšího procesu, ve kterém se pečlivě zvažovala podoba i místo. Záměr byl kladně posouzen také například Národním památkovým ústavem. Nezasahuje nijak do panoramatu památkově chráněné části Malé Strany a Hradčan či charakteru Petřínských sadů. Hlavní město společně s Prahou 1 záměr několikrát veřejně představilo na setkání s občany přímo v prostoru Petřína.

X Zavřít