Natrhejte si ovoce zdarma! Mapa přehledně ukazuje, kde je to možné

Kam vyrazit v PrazePetra Domašínská4. června 20181 minuta čtení

Foto: Archiv

Máte rádi jahody, třešně, jablka, maliny, borůvky a další sladké plody přírody, ale nechce se vám za ně utrácet v supermarketu? Nasbírejte si je zdarma!

Autoři projektu Na ovoce sestavili mapu míst v Praze i celé republice, kde je možné si ovocné plody pro vlastní potřeba zcela legálně a bez obav z postihu nasbírat. Jedinou podmínkou pro zájemce je, že si nejdříve přečtou tzv. Kodex sběrače.

Spolek Na ovoce si klade za cíl pomocí moderních technologií a komunikačních prostředků obnovit zájem o ovocné stromy a sady v krajině. Vedle správy mapy organizuje volnočasové aktivity pro veřejnost, např. odborné přednášky, vycházky do starých sadů, ovocné slavnosti či dílny o zpracování ovoce.

Mapu najdete na webu www.na-ovoce.cz

Nepřehlédněte

Mango v jídelníčku by nemělo chybět. Vaše tělo za něj poděkuje • Lahodné tropické ovoce pocházející pravděpodobně z indického subkontinentu je mimořádně bohaté na živiny a minerály, které potřebujeme ke správnému fungování organismu. Často bývá dokonce označováno za superovoce. V čem konkrétně je tedy tak pozoruhodné?

Málo známé exotické ovoce chrání před rakovinou a omlazuje • Vypadá zajímavě, je krásně barevné, výrazně voní a sladce chutná. Řeč je o málo známém druhu exotického plodu, který má navíc jednu skvělou vlastnost. Obsahuje spoustu živin a antioxidantů, takže vás ochrání před stárnutím i rakovinou.

Holešovická tržnice částečně obnoví prodej farmářského ovoce a zeleniny • Pražané budou moci opět nakupovat na oblíbeném zeleninovém trhu v Hale 22 na Pražské tržnici. Úřady povolily bezpečnou formu prodeje farmářského zboží z okének. Zelináři a pěstitelé, kteří se obávají o svou letošní úrodu, tuto možnost vítají. Výdej objednávek z okének začne fungovat po Velikonocích. Zeleninu a další zboží mohou zájemci od prodejců objednávat již nyní.

Ukládáte ovoce a zeleninu do mrazáku? Vědci zkoumali, jak to ovlivní výživové hodnoty • Zamrazování je jedním z tradičních způsobů uchovávání potravin. Do mrazáku můžeme na později uschovat téměř cokoliv – od masa přes pečivo až po sezónní ovoce a zeleninu. Co ale mráz s potravinami udělá? Je možné, že dojde ke snížení výživových hodnot?

Maliny jsou jedním z nejčastějších druhů ovoce, které lidé uchovávají v mrazáku.

Je rajče zelenina, nebo ovoce? Spor řešil dokonce Nejvyšší soud USA • Když se řekne rajče, většina z nás ho nejspíš automaticky zařadí mezi mezi zeleninu, protože nechutná sladce jako ovoce. Opačný názor však mají botanici. Na čí straně stojí pravda?

Účinky jahod na lidské zdraví. Proč se vyplatí jíst je v sezóně? • Sezóna jahod je v plném proudu. České zahrádky v těchto dnech obsypávají červené plody, které znali již staří Římané. Možná vás překvapí, že pro širokou konzumaci se jahody začaly používat až v pozdním středověku, kdy byly pěstovány převážně mnichy.

Kiwi obsahuje řadu prospěšných látek, ale není pro každého • Toto exotické chlupaté ovoce se zelenou dužinou bývalo v dřívějších dobách natolik vzácné, že jen málokdo věděl, jak se vlastně správně jí. Dnes už je kiwi běžně dostání v každém obchodě. Proč se vyplatí zařazovat ho pravidelně do našeho jídelníčku?

Jíst méně a zdravěji? Snadnější, než si myslíte. Chce to jen ošálit mozek • Každý máme rozdílné chutě i svá oblíbená jídla. Může za to náš mozek. Ten totiž určuje, co budeme jíst a v jakém množství. Zásadní problém nastává, když je špatně naprogramován. Jednoduchými triky však můžeme podstatně změnit svou životosprávu.